Οι Χίμαιρες επιστρέφουν και μετατρέπουν το υπόγειο του Beton7 σε κινηματογράφο για να στεγάσουν μερικές από τις αγαπημένες τους δημιουργίες. Οι προβολές ξεκινούν στις 20:00 και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει με ελεύθερη είσοδο χαρακτηριστικές ταινίες. Αυτή την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου, οι προβολές ολοκληρώνονται με το σπάνιο φιλμ των αδελφών Κουέι, «Ινστιτούτο Μπενζαμέντα» (Institute Benjamenta, or This Dream That One Calls Human Life – 1995). Μετά την προβολή η βραδιά θα ολοκληρωθεί μουσικά με live από την Άννα Στερεοπούλου, επίσης στο υπόγειο.

Ads

Η ομάδα των Χίμαιρες κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2004 το πρώτο της fanzine. Έκτοτε ο χρόνος κύλησε γρήγορα και λίγο πριν συμπληρώσουν έντεκα χρόνια ζωής, έχουν ήδη παρουσιάσει τριάντα ιδιαίτερα και πολυσυλλεκτικά τεύχη. Αυτή την περίοδο συλλέγουν κείμενα για το νέο 31ο τεύχους τους. Παράλληλα, από το 2005 οι Χίμαιρες αποκτούν διαδικτυακή παρουσία μέσα από το chimeres.gr ενώ το 2009 ξεκινούν το δικό τους webradio.

Αυτό που συνεχίζει να ενώνει τη συγκεκριμένη ομάδα-παρέα όλα αυτά τα χρόνια, είναι η συνεχής αναζήτηση για κάτι δημιουργικό και η διάθεση να συνεργαστεί με ανθρώπους που έχουν παρόμοιες ανησυχίες. Ταυτόχρονα, είναι ανοιχτή σε νέα μέλη τα οποία μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε οποιαδήποτε από τις πτυχές των Χιμαιρών επιθυμούν: [fanzine/webradio/blog].

Μετά το ιδιαίτερα επιτυχημένο τριήμερο φεστιβάλ του Οκτωβρίου, οι Χίμαιρες επιστρέφουν και πάλι στο κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Beton7 για να μοιραστούν μαζί μας αγαπημένες κινηματογραφικές ταινίες και όχι μόνο.
image
Η αρχή έγινε την Τρίτη 25 Νοεμβρίου, με το αγαπημένο φιλμ του σπουδαίου Βέρνερ Χέρτζογκ, “Even Dwarfs Started Small” (1970) και οι προβολές συνεχίστηκαν την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου, με την ταινία του Φρίντρικ Θορ Φρίντρικσον (Fridrik Thor Fridriksson), «Άγγελοι του Σύμπαντος» (Angels of the Universe – 2000). Τη σκυτάλη πήρε στις 9 Δεκεμβρίου  ένα σπάνιο φιλμ. Ο λόγος για το θρυλικό «Seconds» (Σατανική Επιχείρηση – 1966) του Τζον Φρανκενχάιμερ. Ο συγκεκριμένος κύκλος προβολών, ολοκληρώνεται με μία σημαντική δημιουργία από τους μάγους του animation: «Ινστιτούτο Μπενζαμέντα» (Institute Benjamenta, or This Dream That One Calls Human Life – 1995) των αδελφών Κουέι.

 
Ο Γιάκομπ, καταφτάνει στη μυστηριώδη σχολή εκπαίδευσης υπηρετών Μπεντζαμέντα. Κάτω από τη διεύθυνση του αυταρχικού Γιοχάνες και της εύθραυστης αδελφής του Λίσα, οι μαθητευόμενοι υφίστανται μια σειρά μονότονων και φαινομενικά ανούσιων τελετουργικών μαθημάτων. Σταδιακά θα νιώσει να έλκεται από την Λίσα, ωστόσο η αδυναμία του να προσαρμοστεί στο περιβάλλον του Ινστιτούτου και οι προσπάθειές του να την προσεγγίσει, θα σημάνουν την αρχή του τέλους και της αποσύνθεσης σε αυτό το βασίλειο της μελαγχολίας και των καταπιεσμένων συναισθημάτων.
image
Η ταινία είναι μία συμπαραγωγή, Μ. Βρετανίας, Ιαπωνίας και Γερμανίας, ενώ πρωταγωνιστούν οι: Μαρκ Ρέιλανς, Αλις Κριτζ, Γκότφριντ Τζον, Ντάνιελ Σμιθ. Βασισμένο στο μυθιστόρημα “Jakob von Gunten” του Ρόμπερτ Βάλσερ, το φιλμ τιμήθηκε με Ειδική Μνεία στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο το 1995, ενώ απέσπασε και το πρώτο βραβείο (Bronze Horse), στο Φεστιβάλ της Στοκχόλμης.

Ads

Με μία πανέμορφη, ασπρόμαυρη φωτογραφία, οι Αδελφοί Κουέι, παρουσιάζουν ένα αγαπημένο φιλμ, όπου με μία άψογη χορογραφία, κινούν τους χαρακτήρες τους, όπως ακριβώς ο μαριονετίστας τις κούκλες του. Οι ηθοποιοί, βρίσκονται “δέσμιοι” σ’ ένα αναπόφευκτο παιχνίδι της μοίρας…
image
Γεννημένοι στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών, οι αδελφοί Στίβεν και Τίμοθι Κουέι είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις κινηματογραφιστών, στην ιστορία της Έβδομης Τέχνης. Οι σκοτεινές και ατμοσφαιρικές μικρού μήκους δημιουργίες animation που σκηνοθέτησαν από τη δεκαετία του ’70 μέχρι σήμερα, παρουσιάζουν έναν κόσμο ερμητικά κλειστό σε οποιαδήποτε λογική ερμηνεία. Ταυτόχρονα όμως ακαταμάχητα σαγηνευτικό, γεμάτο σουρεαλιστικές εικόνες και σύμβολα.

Μετά το πέρας της προβολής, θα ακολουθήσει live με την Άννα Στερεοπούλου.

Η εμφάνιση της Άννας Στερεοπούλου αποτελεί μέρος του νέου της μουσικού project με τίτλο «c i r c e : the black cut:» [ Κίρκη :η μαύρη τομή:]. Συνοδευόμενη από τον Λάμπρο Κάντζο (φωνή, παραδοσιακά πνευστά) και την Ισπανίδα τραγουδίστρια Ana Béjar (ηχογραφημένη φωνή/ποίηση, ειδικά για την παράσταση) θα παρουσιάσει μέρος των νέων της συνθέσεων. Αναλυτικά για το project: c i r c e: the black cut.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Beton7  (Πύδνας 7, Βοτανικός)
ΧίμαιρεςFacebook
Είσοδος Ελεύθερη