Από την Τρίτη 25 Νοεμβρίου και για τέσσερις διαδοχικές εβδομάδες, οι Χίμαιρες μετατρέπουν το υπόγειο του Beton7 σε κινηματογράφο για να στεγάσουν μερικές από τις αγαπημένες τους δημιουργίες. Οι προβολές θα ξεκινούν στις 20:00 και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει με ελεύθερη είσοδο τις ταινίες: “Even Dwarfs Started Small” του Werner Herzog (25/11), “Angels of the Universe” του Fridrik Thor Fridriksson (2/12), “Seconds” του John Frankenheimer (9/12) και “Institute Benjamenta, or This Dream People Call Human Life” των Quay Brothers (16/12). Μετά τις προβολές η βραδιά θα ολοκληρώνεται μουσικά με ξεχωριστά lives, επίσης στο υπόγειο.

Ads

Η ομάδα των Χίμαιρες κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2004 το πρώτο της fanzine. Έκτοτε ο χρόνος κύλησε γρήγορα και λίγο πριν συμπληρώσουν έντεκα χρόνια ζωής, έχουν ήδη παρουσιάσει τριάντα ιδιαίτερα και πολυσυλλεκτικά τεύχη. Παράλληλα, από το 2005 οι Χίμαιρες αποκτούν διαδικτυακή παρουσία μέσα από το chimeres.gr ενώ το 2009 ξεκινούν το δικό τους webradio.

Αυτό που συνεχίζει να ενώνει τη συγκεκριμένη ομάδα-παρέα όλα αυτά τα χρόνια, είναι η συνεχής αναζήτηση για κάτι δημιουργικό και η διάθεση να συνεργαστεί με ανθρώπους που έχουν παρόμοιες ανησυχίες. Ταυτόχρονα, είναι ανοιχτή σε νέα μέλη τα οποία μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε οποιαδήποτε από τις πτυχές των Χιμαιρών επιθυμούν: [fanzine/webradio/blog].
image
Μετά το ιδιαίτερα επιτυχημένο τριήμερο φεστιβάλ του Οκτωβρίου, οι Χίμαιρες επιστρέφουν και πάλι στο κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Beton7 για να μοιραστούν μαζί μας αγαπημένες κινηματογραφικές ταινίες και όχι μόνο.

Η αρχή γίνεται αυτή την Τρίτη 25 Νοεμβρίου, με το αγαπημένο φιλμ του σπουδαίου Βέρνερ Χέρτζογκ, “Even Dwarfs Started Small” (1970). Γεννημένος στο Μόναχο της Γερμανίας το 1942, ο Χέρτζογκ (Werner Herzog) πραγματοποίησε την πρώτη του ταινία όταν ήταν μόλις είκοσι ετών, με την μικρού μήκους “Herakles” (1962). Από την πρώτη στιγμή, τράβηξε την προσοχή, εξαιτίας της ανορθόδοξης και ριζοσπαστικής στάσης του, η οποία τον έσπρωχνε στην αναζήτηση του ορισμού και συγχρόνως των ορίων του οράματος.
image
Οι ταινίες του, 64 σε διάστημα 52 ετών, είναι ένα μείγμα εφεύρεσης και αλήθειας. Μοναδικά δείγματα γραφής ενός κινηματογραφικού ύφους που ξεπερνά τον υπερβολικά εύκολο διαχωρισμό μεταξύ ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, για να ερευνήσει την περιοχή ανάμεσα στον ρεαλισμό και την φαντασία.

Ads

Σε όλο αυτό το ταξίδι ο Βέρνερ Χέρτζογκ πιστός στις αρχές και στο όραμά του, θα ρισκάρει να βρεθεί από το δάσος του Αμαζονίου και την έρημο της Σαχάρας, μέχρι τις χιονισμένες κορυφές των Ιμαλαΐων, καταφέρνοντας έτσι να κινηματογραφήσει μοναδικές περιοχές και κόσμους, που δεν έχει δει κανείς πριν…
image
Το 2009, καλεσμένος του 50ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σ’ ένα υπέροχο αφιέρωμα στο σύνολο του έργου του, ο σπουδαίος Γερμανός σκηνοθέτης θα δηλώσει χαρακτηριστικά στη Συνέντευξη Τύπου: «Ούτε η φιλοσοφία, αλλά ούτε τα μαθηματικά δίνουν σαφή απάντηση για το τι είναι η αλήθεια, γι’ αυτό και προσπαθώ να την προσεγγίσω με κάθε τρόπο. Πιστεύω ότι η βαθιά φωτισμένη αλήθεια εμφανίζεται μόνη της. Την αναγνωρίζεις, νιώθοντας ότι απομακρύνεσαι από τον εαυτό σου και φτάνεις την έκσταση. Εάν πετύχεις αυτό στο σινεμά, έχεις φτάσει στο ανώτατο σημείο, έχεις καταφέρει ό,τι καλύτερο θα μπορούσες να καταφέρεις. Μπορεί να μην βρεις αυτή την αλήθεια, αλλά η αναζήτηση δίνει νόημα στην ύπαρξή σου, σου δίνει αξιοπρέπεια…»
image
Η ταινία “Ακόμα και οι Νάνοι Ξεκίνησαν Μικροί” (Even Dwarfs Started Small – 1970), μας μεταφέρει στην γυμνή αίθουσα ενός αστυνομικού τμήματος. Ένας νάνος είναι καθισμένος σε μια καρέκλα, κρατώντας μια καρτέλα αναγνώρισης στο χέρι. Φωτογραφίζεται και ανακρίνεται σχετικά με τις βιαιοπραγίες που ξέσπασαν στη διάρκεια μιας εξέγερσης.

Έτσι επιστρέφουμε πίσω στο χρόνο, όταν οι έγκλειστοι νάνοι σ’ ένα αναμορφωτήριο εκμεταλλεύονται την απουσία του διευθυντή για να στασιάσουν. Κρατώντας όμηρο τον επικεφαλής δάσκαλο, που γελάει και ουρλιάζει τις εκδικητικές του διαθέσεις, η ομάδα είναι ελεύθερη να δράσει. Ο περιβάλλων χώρος είναι άχαρος και παράξενος και ακολουθούν, το ένα μετά το άλλο, περιστατικά όλο και πιο σουρεαλιστικά, στα οποία οι νάνοι επιδίδονται σε απίστευτους βανδαλισμούς και ωμότητες, σε μια παραληρηματική και φρενιτική κορύφωση…
image
«Βλέπω πλανήτες που δεν υπάρχουν και τοπία που οι άνθρωποι έχουν μόνο ονειρευτεί» – Βέρνερ Χέρτζογκ (Werner Herzog)

Μετά το πέρας της προβολής, θα ακολουθήσει live με τον Μιχάλη Μοσχούτη – Χρησιμοποιώντας κυρίως κιθάρες, effects και feedback, ο Μιχάλης Μοσχούτης πραγματεύεται τις αντιθέσεις μεταξύ του καθαρού και του επεξεργασμένου ήχου, της μελωδίας και του θορύβου, του οικείου και του απόκοσμου. Έχει κυκλοφορήσει μουσική ως Kerkville και είναι μέλος του σχήματος APNŒA. Τα τελευταίο διάστημα επιμελείται το φεστιβάλ INMUTE και εκδίδει δίσκους βινυλίου στην Holotype Editions. Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες σε Ελλάδα, Ισπανία, Αγγλία, Ολλανδία, Γερμανία και Ισλανδία.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Beton7  (Πύδνας 7, Βοτανικός)
ΧίμαιρεςFacebook