Για τέταρτη συνεχή χρονιά, οι θεατές του 56ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις τρεις ταινίες – φιναλίστ που διαγωνίζονται για το Βραβείο LUX, το οποίο απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για τα φιλμ: «Mediterranea» του Τζόνας Καρπινιάνο, «Mustang» της Ντενίζ Γιαμζέ Εργουβέν και «The Lesson» των Κριστίνα Γκρόζεβα και Πέταρ Βαλτσάνοφ, το οποίο συμμετείχε πέρσι και στο διαγωνιστικό τμήμα της 55ης διοργάνωσης.

Ads

Το 56ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, διεξάγεται από την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου. Το Tvxs.gr δίνει και φέτος το παρών σ’ ένα από τα σημαντικότερο φεστιβάλ στον ευρωπαϊκό χώρο και στην Κινηματογραφική Στήλη πραγματοποιούμε μία αναλυτική παρουσίαση των τμημάτων της διοργάνωσης.

image

Συνεχίζοντας την αναλυτική παρουσίαση των τμημάτων του 56ου Φ.Κ.Θ. – που ξεκίνησε με το Αφιέρωμα στον Ρουμάνο σκηνοθέτη, Μίρτσεα Ντανελιούκ, το ιστορικό τμήμα του Φεστιβάλ, «Ματιές στα Βαλκάνια», τους ιδιαίτερα αξιόλογους φέτος «Ανοιχτούς Ορίζοντες» και τις σπουδαίες «Ειδικές Προβολές», συνεχίζουμε σήμερα την παρουσίαση των βασικών τμημάτων της διοργάνωσης, με τις τρεις ταινίες – φιναλίστ που διαγωνίζονται για το Βραβείο LUX.

Ads

Διαβάστε επίσης:
56ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Αφιέρωμα στον Μίρτσεα Ντανελιούκ
Αυτές είναι οι 12 ταινίες του τμήματος «Ματιές στα Βαλκάνια»
Οι «Ανοιχτοί Ορίζοντες» του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Παναχί και Σοκούροφ στις «Ειδικές Προβολές» του 56ου Φ.Κ.Θ.

image

Το Βραβείο LUX θεσμοθετήθηκε το 2007 και αποτελεί το κινηματογραφικό βραβείο που απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το βραβείο LUX επιδιώκει δύο κύριους στόχους: Στρέφει τα φώτα στη δημόσια συζήτηση για την Ευρώπη και υποστηρίζει την κυκλοφορία των ευρωπαϊκών συμπαραγωγών στο εσωτερικό της Ένωσης.

Πράγματι, η διανομή είναι «η αχίλλειος πτέρνα» του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, κωλυόμενη από τις διαφορετικές γλώσσες που ομιλούνται. Το βραβείο LUX στοχεύει να υπερκεράσει το γλωσσικό εμπόδιο, καθώς βοηθά τις ευρωπαϊκές ταινίες να φτάσουν σ’ ένα ευρύτερο κοινό με την υποστήριξη του υποτιτλισμού και της διανομής τους. Μέσα από το βραβείο LUX, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει την πολιτιστική πολυμορφία και βοηθά στην οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των Ευρωπαίων.

image

Κατά τις «Ημέρες Κινηματογράφου LUX» πραγματοποιούνται οι προβολές των 3 ταινιών – φιναλίστ, στις 28 χώρες της Ευρώπης κατά την ίδια χρονική περίοδο και συγκεκριμένα, το φθινόπωρο του 2015. Για τις ημέρες αυτές, στο πλαίσιο του βραβείου LUX, οι 3 ταινίες του διαγωνισμού υποτιτλίζονται στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ταινίες επιλέγονται από μια ομάδα επαγγελματιών της κινηματογραφικής βιομηχανίας που αποτελούν την επιτροπή επιλογής. Οι 3 ταινίες του επίσημου διαγωνισμού είναι το αποτέλεσμα της επιτροπής επιλογής. Ο νικητής επιλέγεται και βραβεύεται από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Φέτος η βράβευση πραγματοποιείται στις 25 Νοεμβρίου.

Στη διαδικασία πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν και οι θεατές, καθώς η “Γνώμη του Κοινού” είναι η ψήφος του. Το κοινό έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει την ταινία της προτίμησής του στην επίσημη ιστοσελίδα  ή στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook.

image

Η ταινία που θα επικρατήσει σε ψήφους θα τιμηθεί με το βραβείο της “Γνώμης του Κοινού”, ενώ επίσης ένας ψηφοφόρος από το κοινό θα επιλεχθεί τυχαία για να παρακολουθήσει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι το 2016, όπου και θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της “Γνώμης του Κοινού”.

Οι τρεις ταινίες – φιναλίστ που διαγωνίζονται για το Βραβείο LUX, που θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο 56ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, είναι αναλυτικά οι εξής:

Mediterranea
Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Κατάρ, 2015, Έγχρωμο 107 λεπτά
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Τζόνας Καρπινιάνο / Jonas Carpignano
Τετάρτη 11 Νοεμβρίου
20:00 Τζον Κασσαβέτης
Κυριακή 15 Νοεμβρίου
17:30 Τζον Κασσαβέτης

image

Ο Αγίβα έχει μόλις εγκαταλείψει την Μπουρκίνα Φάσο, αναζητώντας τρόπο για να συντηρήσει την αδελφή και την κόρη του. Μαζί με τον καλύτερο φίλο του, Αμπάς, φτάνουν στην Ιταλία, αλλά όταν οι εντάσεις με την τοπική κοινότητα κλιμακώνονται, τα πράγματα γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνα. Ο Αγίβα, αποφασισμένος να επιβιώσει, θα πληρώσει το ανάλογο τίμημα.

Ατίθασες / Mustang 
Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία, 2015, Έγχρωμο 97 λεπτά
Σκηνοθεσία: Ντενίζ Γιαμζέ Εργουβέν / Deniz Gamze Ergüven, Σενάριο:  Deniz Gamze Ergüven, Alice Winocour
Σάββατο 7 Νοεμβρίου 7
22:30 Ολύμπιον
Πέμπτη 12 Νοεμβρίου
20:30 Σταύρος Τορνές

image

Το καλοκαίρι έχει μόλις αρχίσει. Σ’ ένα χωριό στη βόρεια Τουρκία, η Λαλέ και οι τέσσερις αδελφές της γυρνούν από το σχολείο και παίζουν αθώα με τ’ αγόρια. Η υποτιθέμενη ανηθικότητα των παιχνιδιών τους προκαλεί ένα σκάνδαλο με αθέλητες συνέπειες. Το σπίτι της οικογένειας μετατρέπεται σιγά σιγά σε φυλακή, το σχολείο αντικαθίσταται με μαθήματα κατ’ οίκον με θέμα τις δουλειές του σπιτιού και το μαγείρεμα, και ξεκινούν τα προξενιά. Οι πέντε αδελφές, σπρωγμένες από την ίδια επιθυμία για ελευθερία, επαναστατούν ενάντια στους περιορισμούς που τους επιβάλλονται.

Urok / Μάθημα / The Lesson
Βουλγαρία-Ελλάδα, 2014, Έγχρωμο, 110 λεπτά
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Κριστίνα Γκρόζεβα / Kristina Grozeva, Πέταρ Βαλτσάνοφ / Petar Valchanov
«Μάθημα» (The Lesson / Urok – 2014 των Κριστίνα Γκρόζεβακαι Πέταρ Βαλτσάνοφ
Τρίτη 10 Νοεμβρίου
12:45 Παύλος Ζάννας

image

Το μάθημα συγχώρεσης που προσπαθεί να διδάξει μια νέα δασκάλα στα παιδιά μετατρέπεται απροσδόκητα σ’ ένα μάθημα ζωής για την ίδια. Η καθημερινότητα είναι αμείλικτη για τη Νάντε και τα οικονομικά προβλήματα θα την οδηγήσουν σε ακραίες καταστάσεις. Οι δύο σκηνοθέτες πειραματίζονται με την έννοια του «μαθήματος» σε πολλαπλά επίπεδα, δημιουργώντας μια ταινία στο ύφος του σινεμά βεριτέ. Χτίζουν μια ιστορία απλή, βασισμένη σε μια γυναίκα με ιδανικά, στην οποία στη συνέχεια θέτουν διλήμματα, αναγκάζοντάς την να υπερσκελίσει τους ηθικούς της φραγμούς. Χωρίς ίχνος διδακτισμού, η ταινία παραδίδει ένα μάθημα θάρρους και αποφασιστικότητας απέναντι σ’ ένα εχθρικό περιβάλλον που καπηλεύεται τον φόβο και την ανάγκη για επιβίωση.

Θυμίζουμε ότι πέρσι, το αριστουργηματικό φιλμ από την Πολωνία του Πάβελ Παβλικόφσκι, «Ida» (2013), με την πανέμορφη ασπρόμαυρη φωτογραφία και τις δύο υπέροχες ερμηνείες από τις πρωταγωνίστριες του, Αγκάτα Τσεμπουκόφσκα και Αγκάτα Κούλεζα, ήταν ο μεγάλος νικητής του θεσμού.

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα – Τα Κινηματογραφικά Βραβεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το 56ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου. Το Tvxs.gr θα δώσει και φέτος το παρών και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον ευρωπαϊκό χώρο.