Το tvxs.gr επιλέγει κάθε μέρα τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες, τόσο από το τηλεοπτικό πρόγραμμα, όσο και από τις δημοφιλείς πλατφόρμες Cinobo, Netflix και Ertflix.

Ads

Σήμερα Τρίτη ξεχωρίζουν το Αργυρό Λιοντάρι του Γιώργου Λάνθιμου για μια θεόπικρη σάτιρα της εξουσίας, το αριστούργημα του μοναδικού Ρόι Άντερσον, με Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας και «Ο Άνθρωπος που Ταπείνωσε τον Χίτλερ».

Η Ευνοούμενη, ALPHA – 22.30

Σκηνοθεσία Γιώργος Λάνθιμος με τους Ολίβια Κόλμαν, Έμα Στόουν, Ρέιτσελ Βάις, Νίκολας Χουλτ

Ads

Στις αρχές του 18ου αιώνα η φιλάσθενη Άννα κάθεται στο βρετανικό θρόνο, το κράτος όμως κυβερνά η σύμβουλός της Λαίδη Σάρα. Όταν η καινούρια υπηρέτρια Άμπιγκεϊλ καταφθάνει στην αυλή, μπαίνει υπό την προστασία της Σάρα και αρχίζει να αναπτύσσει φιλίες με τη βασίλισσα.

Ο Άνθρωπος που Ταπείνωσε τον Χίτλερ, STAR – 01.45

Σκηνοθεσία Στίβεν Χόπκινς με τους Τζέισον Σουντέικις, Τζέρεμι Άιρονς, Στέφαν Τζέιμς

Έχοντας βιώσει βαθιά τη φυλετική καταπίεση, ο Αφροαμερικανός Τζέσι Όουενς καταφέρνει να γίνει πρωταθλητής των ΗΠΑ στα σπριντ και το άλμα εις μήκος. Η απόλυτη πρόκληση τώρα γι’ αυτόν είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο, τους οποίους η χιτλερική Γερμανία προετοιμάζει με γιγάντια προπαγάνδα.

Ενα Περιστέρι Έκατσε σε Ένα Κλαδί, Συλλογιζόμενο την Ύπαρξη του, CINOBO

Σκηνοθέτης Ρόι Άντερσον με τους Βίκτορ Γκίλενμπεργκ, Νιλς Γουέστμπλομ, Χόλγκερ Άντερσον

Το αριστούργημα του μοναδικού Ρόι Άντερσον, με Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας, μας μεταφέρει στον μοναδικό κόσμο του Σουηδού σκηνοθέτη σε ένα υπαρξιακό ταξίδι για τη ζωή και τον θάνατο, και για το χιούμορ και την τραγωδία της ίδιας (μας) της ύπαρξης.

Τρεις συναντήσεις με τον θάνατο: Ένας άντρας πεθαίνει από καρδιακή προσβολή ενώ προσπαθεί να ανοίξει ένα μπουκάλι κρασί, με τη γυναίκα του να εξακολουθεί την ετοιμασία του δείπνου στην κουζίνα. Μια ηλικιωμένη γυναίκα κρατά στο νεκροκρέβατο της μια τσάντα γεμάτη κοσμήματα, με τους γιους της να αγωνίζονται για να την μεταπείσουν: «Δεν επιτρέπεται να πάρεις την τσάντα μαζί σου στον ουρανό, Μητέρα, εκεί θα πάρεις νέα κοσμήματα…» Ένας ταξιδιώτης κείτεται νεκρός στην καφετέρια του φέρυ μποτ, ενώ είχε μόλις πληρώσει το γεύμα του. Η ταμίας ρωτάει: «Υπάρχει κάποιος που θέλει το γεύμα; Είναι δωρεάν!» Την ίδια ώρα, σαν να ’ναι οι σύγχρονοι Δον Κιχώτης και Σάντσο Πάντσα, οι Σαμ και Τζόναθαν, δύο πλανόδιοι πωλητές που εμπορεύονται ασυνήθιστα «παιχνίδια», μας μεταφέρουν σε μια καλειδοσκοπική περιπλάνηση στο ανθρώπινο πεπρωμένο.