Αυτή την εβδομάδα κάνουν πρεμιέρα στις αίθουσες δυο ταινίες πρώτης προβολής, χωρίς να μπορεί να υπερκεράσει η μία την άλλη. Πάντως αμφότερες παρουσιάζουν το δικό τους μοναδικό ενδιαφέρον. Ακόμη,δυο επανεκδόσεις κλασικών ταινιών προβάλλονται από σήμερα στα θερινά σινεμά της χώρας. Σκρούμπολ κωμωδία με τον Κάρι Γκραντ, γαλλικός αισθησιασμός δια χειρός Πατρίς Λεκόντ είναι οι προτάσεις από τα παλιά. Του Νέστορα Πουλάκου.

Ads

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι από σήμερα και για μια εβδομάδα διεξάγεται Φεστιβάλ Κουβανικού Κινηματογράφου στο Τριανόν, ενώ εξακολουθούν οι προβολές και τα δρώμενα του 2ου Athens Open Air Film Festival στις γειτονιές της πρωτεύουσας.

Ταινία της εβδομάδας (μπορεί και να) είναι η “Μηχανή της Χαράς” ή αλλιώς η ιστορία και η γέννηση του δονητή πίσω στα 1880. Παρόλο που η ταινία δεν θα σε ενθουσιάσει, μιλάει για ένα ιστορικό φαινόμενο γυναικείας χειραφέτησης προς εξερεύνηση.
 
Η έτερη πρώτη προβολή έρχεται από τον Καναδά με ένα ακόμη ευφάνταστο θέμα. “Ο Μπαμπάς του… Παιδιού μου” μιλάει για έναν κύριο που έχει δώσει το σπέρμα του ώστε να γεννηθούν 533 παιδιά! Μετά άντε να βρει άκρη…
 
Πρώτη επανέκδοση της εβδομάδας είναι η κλασική μεσοπολεμική ταινία “Διαζύγιο με Προθεσμία”, με τον Κάρι Γκραντ να υποδύεται τον… απατημένο σύζυγο που μετατρέπεται σε ταύρο έτοιμο να επιτεθεί! 
 
Κατά τη γνώμη μου είναι η καλύτερη επανέκδοση του φετινού καλοκαιριού. “Ο Εραστής της Κομμώτριας” είναι η άκρως αισθησιακή και παιχνιδιάρικη ερωτική κομεντί του Πατρίς Λεκόντ που άφησε εποχή, αν και παραγωγής μόλις του 1990.

Η Μηχανή της Χαράς (2011)

image

Ads
Στο απόγειο της Βικτωριανής σεμνοτυφίας, τη δεκαετία του 1880, ο χαρισματικός νεαρός γιατρός Mortimer Granville (Hugh Dancy) έχει μόλις χάσει τη θέση του στην κλινική που εργαζόταν εξαιτίας της ισχυρής του πεποίθησης στην ύπαρξη μικροβίων. Είναι όμως τυχερός και καταφέρνει να προσληφθεί στο ιδιωτικό ιατρείο του Dr. Robert Dalrymple (Jonathan Pryce), του πιο γνωστού κι επιτυχημένου επιστήμονα σε γυναικείες ιατρικές υποθέσεις. Ως ειδικός σε θέματα υστερίας, ο Dr. Dalrymple θορυβημένος από μια επιδημία που ταλαιπωρεί τις γυναίκες και προκαλεί συμπτώματα όπως κλάμα, νυμφομανία, ψυχρότητα και μελαγχολία, ο διάσημος γιατρός έχει επινοήσει μια θεραπεία που βασίζεται στο πυελικό μασάζ.

Ο χώρος αναμονής των δύο συνεργατών σφύζει από πελάτισσες που στριμώχνονται περιμένοντας να ανοίξουν τα πόδια τους και να επωφεληθούν από τη δακτυλική επιδεξιότητα των γιατρών. Όμως, τα χέρια του νεαρού Mortimer τον προδίδουν και ο γοητευτικός γιατρός υποφέρει από κράμπες. Εκτός αυτού υποφέρει κι από ένα σοβαρό δίλημμα καθώς το ενδιαφέρον του μοιράζεται ανάμεσα στις δύο εντελώς διαφορετικές κόρες του αφεντικού του: από την μια, η σεμνή και καλοαναθρεμμένη Emily Dalrymple (Felicity Jones) είναι το πρότυπο της Βικτωριανής αρραβωνιαστικιάς, από την άλλη, η θυελλώδης Charlotte (Maggie Gyllenhaal) εκπροσωπεί την απειλητική γοητεία του φεμινισμού στο ξεκίνημα του. Μέσα στην ατυχία του ο Mortimer θα σταθεί τυχερός, γιατί εκτός από την ανερχόμενη χρήση του ηλεκτρισμού έχει στο πλευρό του έναν πολύτιμο σύμμαχο, τον πλούσιο, γενναιόδωρο και ανοιχτόμυαλο φίλο Edmumd St. John-Smythe (Rupert Everett).
 


Ο Μπαμπάς του… Παιδιού μου (2011)


image
 
Ο Ντέιβιντ είναι άφραγκος και επιπόλαιος και γενικώς στην ζωή του δεν έχει πάρει τίποτα στα σοβαρά. Όταν αποφασίζει να αλλάξει, το παρελθόν του τον κυνηγά. Αρκετά χρόνια πριν, έγινε δωρητής σπέρματος για πάνω από 500 ζευγάρια, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ο βιολογικός πατέρας 533 παιδιών, 142 εκ των οποίων απαιτούν να τον γνωρίσουν.
 


Διαζύγιο με Προθεσμία (1937)

image

 
Λαχταριστή ρομαντική κομεντί που χάρισε το Όσκαρ σκηνοθεσίας στον Λέο ΜακΚάρει. Απολαυστικό το δίδυμο Κάρι Γκραντ – Ιρέν Ντιουν ως ζευγάρι που θέλει μεν διαζύγιο επιθυμεί δε να μην ξαναφτιάξει κανείς από τους δύο τη ζωή του, βάζοντας τρικλοποδιές ο ένας στον άλλον.
 


Ο Εραστής της Κομμώτριας (1990)

image
 

Η ιστορία ενός αγοριού που το όνειρό του είναι να παντρευτεί μια κομμώτρια, δια χειρός Πατρίς Λεκόντ. Όταν ο Αντουάν μεγάλος πια, μπαίνει μια μέρα στο κομμωτήριο της Ματίλντ, ξαναζωντανεύει το παλιό του όνειρο: να παντρευτεί μια κομμώτρια. Όμως, πόσο μπορεί να αντέξει η ψυχή ενός παιδιού σε σώμα ενήλικου, για να βιώσει ως πέρα το όνειρο;
 

Πηγή: Seven Art