Μετά την Κινηματογραφική Ανασκόπηση του 2015, που πραγματοποιήθηκε μέσα από το διπλό Αφιέρωμα στις είκοσι (20) καλύτερες ταινίες της χρονιάς που ολοκληρώθηκε – Μέρος ‘Α και Μέρος ‘Β – στο σημερινό μας Αφιέρωμα προσπαθούμε να ατενίσουμε το νέο έτος με αισιοδοξία και παρουσιάζουμε αναλυτικά, δεκατρείς από τις ταινίες που θα συζητηθούν κατά την κυκλοφορία τους στις Κινηματογραφικές Αίθουσες. (Διαβάστε επίσης: Τι θα δούμε στις Κινηματογραφικές Αίθουσες το 2016; Μέρος 2ο)

Ads

Η νέα χρονιά μας φέρνει πολυσυζητημένες ταινίες. Ταινίες δημιουργών, όπως η «Επιστροφή» (The Revenant) του Αλεχάντρο Γκ. Ινιαρίτου, το «Steve Jobs» του Ντάνι Μπόιλ, «Οι Μισητοί Οκτώ» (The Hateful Eight) του Κουέντιν Ταραντίνο, αλλά και το «Hail, Caesar!» των αδερφών Κοέν.

Αρκετές από τις ταινίες, θα μας απασχολήσουν και στα επικείμενα Όσκαρ, ενώ πολλές εξ αυτών έχουν ήδη αποσπάσει υποψηφιότητες για τις Χρυσές Σφαίρες. Όπως το εντυπωσιακό «Spotlight» του Tom McCarthy, το βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα «The Big Short» (Το Μεγάλο Σορτάρισμα) του ΄Ανταμ ΜακΚέι και «Το Κορίτσι από τη Δανία» (The Danish Girl) του Τομ Χούπερ.

Σε όλες τις ταινίες που παρουσιάζονται, ακολουθεί το σχετικό trailer – στις περισσότερες περιπτώσεις είναι το επίσημο ελληνικό βίντεο – καθώς και οι ημερομηνίες κυκλοφορίας των ταινιών στις κινηματογραφικές αίθουσες, οι οποίες έχουν ανακοινωθεί από τις εταιρείες διανομής, αλλά η τήρηση του προγραμματισμού, βρίσκεται στη διακριτική τους ευχέρεια.

Ads

Τέλος, η νέα χρόνια μας επιφυλάσσει και δυνατά blockbuster που μας έρχονται παραδοσιακά από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού και χαρακτηριστικά, παρουσιάζουμε δύο εξ αυτών,το «X-Men: Απόκαλιψ» (X-Men: Apocalypse) του Μπράιαν Σίνγκερ και το «Batman v Superman: Η Αυγή της Δικαιοσύνης» (Batman v Superman: Dawn of Justice) του Ζακ Σνάιντερ.

– Η Επιστροφή / The Revenant
Εταιρεία Διανομής: Odeon
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 21 Ιανουαρίου

image

Βαθιά στην αχαρτογράφητη, άγρια φύση της Αμερικής, o κυνηγός Χιου Γκλας (Λεονάρντο ΝτιΚάπριο) βρίσκεται βαριά τραυματισμένος και εγκαταλελειμμένος από ένα μέλος της ομάδας του, τον προδότη Τζον Φιτζέραλντ (Τομ Χάρντι). Με ακλόνητη θέληση ως μοναδικό όπλο απέναντι στους κινδύνους, ο Γκλας περιπλανιέται σ’ ένα φοβερά εχθρικό περιβάλλον, μέσα στον αδίστακτο χειμώνα και περιτριγυρισμένος από εχθρικές φυλές, σε μια αδιάκοπη περιπέτεια αναζήτησης και επιβίωσης. Στόχος του: η εκδίκηση εναντίον του Φιτζέραλντ.

Εμπνευσμένη από αληθινή ιστορία, «Η Επιστροφή – The Revenant» φέρει τη σκηνοθετική σφραγίδα του καταξιωμένου και βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου («Birdman», «Babel»). Τέσσερις υποψηφιότητες για τις Χρυσές Σφαίρες, στις κατηγορίες:

  • Καλύτερης Ταινίας – Δραματική
  • Καλύτερης Σκηνοθεσίας (Αλεχάντρο Γκ. Ινιαρίτου)
  • Καλύτερου Α’ Ανδρικού Ρόλου – Δράμα (Λεονάρντο ΝτιΚάπριο)
  • Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής (Ρουίτσι Σακαμότο και Άλβα Νότο)

Διαβάστε επίσης:
Στο «Birdman» το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας
Το υπέροχο «Birdman» του Αλεχάντρο Γκονζάλεθ Ιναρίτου
Οι Υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες
Αποκλειστικό κλιπ από τη νέα ταινία του Ινιαρίτου με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο

– Steve Jobs
Εταιρεία Διανομής: UIP Greece
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 21 Ιανουαρίου

image

O Μάικλ Φασμπέντερ – υποψήφιος για Όσκαρ ‘Β Ανδρικού Ρόλου στην υπέροχη ταινία «12 Χρόνια Σκλάβος» (12 Years a Slave), τον οποίο πρόσφατα απολαύσαμε και στο φιλμ «Macbeth» – αναλαμβάνει να ενσαρκώσει ένα πρόσωπο-σταθμό για τον 20ο αιώνα, τον ιδιόρρυθμο γκουρού της τεχνολογίας και ιδρυτή του κολοσσού που ακούει στο όνομα Apple. Ο Στιβ Τζομπς, αφιέρωσε όλη του τη ζωή στη δημιουργία εργαλείων που θα βελτίωναν την επικοινωνία των ανθρώπων, αλλάζοντας για πάντα την ανθρωπότητα, με τις ανάλογες όμως συνέπειες. Το φιλμ έχει επίσης αποσπάσει τέσσερις υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες.

Ο Βρετανός σκηνοθέτης Ντάνι Μπόιλ – δημιουργός των ταινιών: Trainspotting (1996), 28 Days Later… (2002), Slumdog Millionaire (2008) και 127 Hours (2010) – επιστρέφει με τη νέα του ταινία. Τον Στιβ Τζομπς ενσαρκώνει ο αξιόλογος ηθοποιός Μίκαελ Φασμπέντερ, ενώ στο καστ συναντάμε ακόμα τους: Κέιτ Γουίνσλετ, Σεθ Ρόγκεν, Σάρα Σνουκ, Κάθριν Γουότερστον, Τζεφ Ντάνιελς, Μάικλ Στούλμπαργκ, Βανέσα Ρος, Τζον Ορτίζ. Η νέα κινηματογραφική βιογραφία του Στιβ Τζομπς, ανήκει στον βραβευμένο με Όσκαρ για την ταινία «The Social Network», Άαρον Σόρκιν, ο οποίος την εμπνεύστηκε, βασισμένος στο αμφιλεγόμενο, μπεστ σέλερ βιβλίο του Γουόλτερ Άιζακσον αναφορικά με τον ιδρυτή της Apple. Ο βραβευμένος με Όσκαρ Ντάνι Μπόιλ, υπογράφει τη σκηνοθεσία, σχολιάζοντας σχετικά:

«Μόλις διάβασα το σενάριο ήξερα πως ήθελα να το κάνω ταινία. Δε μοιάζει με τίποτα από όλα όσα έχω κάνει στο παρελθόν. Ο χαρακτήρας που έγραψε ο Άαρον είναι Σαιξπηρικών προδιαγραφών. Όλοι και όλα περιστρέφονται γύρω του. Για κάποιους αποτελεί ίνδαλμα και του είναι πιστά αφοσιωμένοι. Άλλοι τον θεωρούν τέρας. Το σίγουρο είναι πως είναι εκείνος που άλλαξε τον τρόπο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης των ανθρώπων, μολονότι ο ίδιος ήταν δυσλειτουργικός στην επικοινωνία. Κατόρθωνε να κάνει δημιουργικούς ανθρώπους και ομάδες. Ήταν καταπληκτικός στο να μεταμορφώνει τους ανθρώπους […] Πρόκειται για ένα ιμπρεσιονιστικό πορτραίτο. Πολλές ιδέες προήλθαν από την αληθινή ζωή, άλλες είναι δημιούργημα της φαντασίας του σεναριογράφου, αλλά το φιλμ είναι αφαιρετικό κι επικεντρώνεται σε τρεις χαρακτηριστικές στιγμές στη ζωή και την καριέρα του Τζομπς, και ειδικότερα στο τι προηγήθηκε αυτών. Πρόκειται για το λανσάρισμα του Macintosh (1984), του ΝeΧΤcube (1988) και του iMac.»

– Οι Σουφραζέτες / Suffragette
Εταιρεία Διανομής: Seven Films
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: Φεβρουάριος

image

Η ιστορία του κινήματος υπέρ του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες. Οι Σουφραζέτες δεν προέρχονταν από αριστοκρατικές τάξεις, ήταν εργαζόμενες γυναίκες που συνειδητοποίησαν ότι η ειρηνική διαμαρτυρία δεν έφερνε αποτελέσματα. Στραμμένες στη βία ως τη μόνη διέξοδο, ήταν έτοιμες να χάσουν τα πάντα στον αγώνα τους για ισότητα. Η Μοντ είναι μία από αυτές. Ο αγώνας της για αξιοπρέπεια μοιάζει με θρίλερ, αλλά είναι ταυτόχρονα συγκινητικός και θα εμπνεύσει πολλές γενιές γυναικών στην πορεία του.

Η ταινία έναρξης του 59ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου (London Film Festival), είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους δημιουργία της Σάρα Γκάβρον – Brick Lane (2007) – με πρωταγωνιστές τους: Κάρεϊ Μάλιγκαν, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Αν Μαρί Νταφ, Μπρένταν Γκλίσον, Μπεν Γουίσο και Μέριλ Στριπ.

– Οι Μισητοί 8 / The Hateful 8
Εταιρεία Διανομής: Odeon
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 7 Ιανουαρίου

image

Στους «Μισητούς Οκτώ», έξι ή οχτώ ή δώδεκα χρόνια μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, μία άμαξα διασχίζει σαν αστραπή το χειμωνιάτικο τοπίο του Ουαϊόμινγκ. Οι επιβάτες, ο κυνηγός επικηρυγμένων Τζον Ρουθ (Κερτ Ράσελ) και η «Φυγάς» Ντέιζι Ντόμεργκιου (Τζένιφερ Τζέισον Λι), πηγαίνουν στην πόλη Red Rock, όπου ο Ρουθ, γνωστός στα μέρη αυτά ως ο «Κρεμάλας», σκοπεύει να φέρει την Ντόμεργκιου ενώπιον της δικαιοσύνης. Στον δρόμο, συναντούν δύο ξένους: τον ταγματάρχη Μαρκίς Ουόρεν, έναν μαύρο πρώην στρατιώτη του στρατού των Βορείων που πλέον έχει γίνει διαβόητος «Κυνηγός Κεφαλών» (Σάμιουελ Λ. Τζάκσον) και τον Κρις Μάνιξ (Ουόλτον Γκόγκινς), έναν Νότιο αντάρτη που υποστηρίζει ότι είναι ο νέος «Σερίφης» της πόλης.

Χάνοντας τον δρόμο τους στη χιονοθύελλα, ο Ρουθ, η Ντόμεργκιου, ο Ουόρεν και ο Μάνιξ, αναζητούν καταφύγιο σε μία στάση για άμαξες σε κάποιο ορεινό πέρασμα. Όταν φτάνουν εκεί, συναντούν όχι την ιδιοκτήτρια αλλά τέσσερα άγνωστα πρόσωπα. Ο «Μεξικάνος» Μπομπ (Ντέμιαν Μπιχίρ), ο οποίος φροντίζει την στάση όσο η ιδιοκτήτρια επισκέπτεται τη μητέρα της, έχει αποκλειστεί εκεί με τον «Ανθρωπάκο» Οσβάλντο Μομπρέι (Τιμ Ροθ), τον «Κρεμάλα» του Red Rock, τον «Γελαδάρη» Τζο Γκέιτζ (Μάικλ Μάντσεν) και τον Στρατηγό του στρατού των Νοτίων, τον «Νότιο» Σάνφορντ Σμίδερς (Μπρους Ντερν). Καθώς η χιονοθύελλα τυλίγει την ορεινή στάση, οι οκτώ ταξιδιώτες μας συνειδητοποιούν ότι δεν θα είναι και τόσο εύκολο να φτάσουν τελικά στο Red Rock.

Αν σας έλειψαν οι απολαυστικοί διάλογοι, η ευφάνταστη σκηνοθεσία, οι πρωτότυποι χαρακτήρες και φυσικά το άφθονο αίμα που χαρακτηρίζει τις ταραντινικές δημιουργίες, μόλις λίγες ημέρες υπομονής απομένουν μέχρι να απολαύσουμε τη νέα δουλειά του Κουέντιν Ταραντίνο. Στο «The Hateful Eight», μία ετερόκλητη ομάδα ανθρώπων, που αποτελείται από κυνηγούς επικηρυγμένων, φυγάδων και ανθρώπων του νόμου, βρίσκουν καταφύγιο σε μια ορεινή στάση κατά τη διάρκεια μιας χιονοθύελλας και μπλέκονται σε μία πλεκτάνη προδοσίας και απάτης. Θα καταφέρουν να επιβιώσουν;

Μετά το «Django Unchained »(Django ο Τιμωρός) του 2013, ο Κουέντιν Ταραντίνο, επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Σάμιουελ Λ.Τζάκσον, Κερτ Ράσελ, Τζένιφερ Τζέισον Λι, Ουόλτον Γκόγκινς, Ντέμιαν Μπιχίρ, Τιμ Ροθ, Οσβάλντο Μομπρέι, Μάικλ Μάντσεν, Μπρους Ντερν και Τσάνινγκ Τέιτουμ. Η ταινία έχει αποσπάσει τρεις υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες, στις Κατηγορίες: Β’ Γυναικείου Ρόλου για την Τζένιφερ Τζέισον Λι, Καλύτερου Σεναρίου για τον Κουέντιν Ταραντίνο και Καλύτερης Μουσικής για τον σπουδαίο Έννιο Μορικόνε.

Διαβάστε επίσης:
Έρχονται οι «Μισητοί Οκτώ» του Κουέντιν Ταραντίνο

– Το Μεγάλο Σορτάρισμα / The Big Short
Εταιρεία Διανομής: UIP Greece
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 7 Ιανουαρίου

image

Στα τέλη του 2008 έσκασε η φούσκα της αμερικάνικης κτηματαγοράς. Οι τιμές των σπιτιών, που είχαν εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη, κατέρρευσαν μέσα σε ελάχιστους μήνες. Μαζί τους συμπαρέσυραν και την παγκόσμια οικονομία, οδηγώντας στη χειρότερη κρίση των τελευταίων ογδόντα ετών. Πώς όμως ένα μεμονωμένο γεγονός οδήγησε σ’ ένα γενικευμένο, παγκόσμιο “κραχ”; Και υπήρχαν άραγε κάποιοι που ωφελήθηκαν από αυτό;

Ο συγγραφέας Michael Lewis, με πολύ χιούμορ, γράφει την ιστορία και αναπτύσσει τους ιδιόμορφους αυτούς χαρακτήρες που, ενώ όλοι αγόραζαν σαν τρελοί, εκείνοι σόρταραν – πόνταραν δηλαδή στην πτώση της αξίας συγκεκριμένων τίτλων: ένας αθυρόστομος αναλυτής, ένας αντικοινωνικός γιατρός με ταλέντο στα οικονομικά, δυο μάλλον άφραγκοι πιτσιρικάδες που έστησαν επενδυτικό κεφάλαιο στο γκαράζ του σπιτιού του. Η ξεροκεφαλιά και η μονομανία τους να ακολουθούν – παρά το χλευασμό που εισέπρατταν απ’ τους “ειδήμονες” του χώρου – τη φωνή της λογικής, η οποία τους έλεγε ότι η αγορά είναι μια φούσκα που όπου να ‘ναι σκάει και τελικά δικαιώθηκαν.

Το Μεγάλο Σορτάρισμα αφηγείται πώς τέσσερις μη «ειδήμονες» στα υψηλά χρηματοοικονομικά  προέβλεψαν την φούσκα της αγοράς ακινήτων πριν από οποιονδήποτε άλλο. Στη  κινηματογραφική μεταφορά της ιστορίας από τον Άνταμ Μακέι (Anchorman I και ΙΙ, The Other Guys) πρωταγωνιστούν οι βραβευμένοι με Όσκαρ Κρίστιαν Μπέιλ, Μπραντ Πιτ, Μελίσα Λίο και Μαρίζα Τομέι καθώς και οι υποψήφιοι για Όσκαρ Στιβ Καρέλ και Ράιαν Γκόσλινγκ. Το βιβλίο κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, ενώ η ταινία έχει αποσπάσει και μία υποψηφιότητα στις Χρυσές Σφαίρες.

– Το Δωμάτιο / Room
Εταιρεία Διανομής: Seven Films
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 14 Ιανουαρίου

image

Ο Τζάκ είναι πέντε χρονών και ζει στο δωμάτιο με τη μαμά του. Δεν έχει βγει ποτέ του έξω. Το Δωμάτιο δεν έχει παράθυρα και η πόρτα είναι πάντα κλειδωμένη. Ανοίγει μόνο με κωδικό και μόνο τις νύχτες που ο γερο-Νικ έρχεται για να κοιμηθεί με τη μαμά του. Τότε ο Τζάκ χώνεται στη φίλη του τη Ντουλάπα και μετράει τα κρακ του κρεβατιού. Ο Τζάκ και η μαμά του είναι φυλακισμένοι στο Δωμάτιο αλλά ο Τζάκ το μαθαίνει όταν πια γίνεται πέντε χρονών και «τα ξέρει όλα». Και τότε πρέπει να μεταμορφωθεί σε σούπερ-ήρωα και να σώσει τη μαμά του απο τον γερο-Νικ. Το ομώνυμο μπεστ σέλερ κυκλοφορεί στην Ελλάδα, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Έχοντας εντυπωσιάσει κατά την προβολή τον Οκτώβριο στο 59ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου (London Film Festival), ο Λένι Άμπραχαμσον – σκηνοθέτης και του εντυπωσιακού «Frank» (2014) – επιστρέφει με την νέα του πολυσυζητημένη δημιουργία. Το φιλμ έχει ήδη αποσπάσει τρεις υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες, στις Κατηγορίες:

  • Καλύτερης Δραματικής Ταινίας
  • Α’ Γυναικείου Ρόλου – Δράμα (Μπρι Λάρσον)
  • Καλύτερου Σεναρίου (Έμα Ντοναχιου)

Οι ημερομηνίες κυκλοφορίας των ταινιών στις κινηματογραφικές αίθουσες, έχουν ανακοινωθεί επίσημα από τις εταιρείες διανομής, αλλά η τήρηση του προγραμματισμού, βρίσκεται στη διακριτική τους ευχέρεια.

Στο δεύτερο μέρος του σχετικού μας Αφιερώματος, θα δούμε αναλυτικά, επτά ακόμα αξιόλογες ταινίες οι οποίες αναμένεται να κυκλοφορήσουν στις ελληνικές Κινηματογραφικές Αίθουσες, το πρώτο 5μηνο του 2016.