Το φιλμ «Μία Ανάσα», αφηγείται την ιστορία δύο γυναικών από διαφορετικό περιβάλλον που έχουν, όμως, την ίδια επιθυμία για ζωή. Μία νεαρή Ελληνίδα, η οποία προσπαθεί να διεκδικήσει μια καλύτερη ζωή μακριά από την οικογένεια και τη χώρα της, απέναντι σε μία Γερμανίδα μάνα που χάνει το παιδί της. Πρόκειται για τη νέα ταινία του Κρίστιαν Τσούμπερτ, που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο 56ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης και η οποία αναμένεται στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, ενώ θα προβληθεί και στο 66ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Ads

«Ήθελα να πω μια ιστορία για τους πλούσιους και τους φτωχούς και για τον διαχωρισμό που υπάρχει στην Ευρώπη τού σήμερα. Η Γερμανία και η Ελλάδα, μία από τις πλουσιότερες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μία από τις φτωχότερες χώρες της ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα καλό παράδειγμα για αυτό.» – Κρίστιαν Τσούμπερτ

Η Έλενα (Χαρά Μάτα Γιαννάτου), μια όμορφη νεαρή Ελληνίδα, αποφασίζει να μεταναστεύσει στη Γερμανία, αφήνοντας πίσω τον σύντροφό της και την οικογένειά της. Για να ζήσει το όνειρό της για μια καλύτερη ζωή εν μέσω της οικονομικής κρίσης, αναγκάζεται να εργαστεί ως παιδαγωγός ενός μικρού κοριτσιού, της Λόττε, προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα. Μία μέρα όμως, ενώ η μικρή Λόττε είναι υπό την επίβλεψη της Έλενας, εξαφανίζεται.

image

Ads

Από εκείνη την στιγμή ξεκινά ο Γολγοθάς της Έλενας, η οποία επιστρέφει στην Ελλάδα, ενώ στη Γερμανία θεωρείται ύποπτη για απαγωγή και καταζητείται από την αστυνομία. Παράλληλα, η απεγνωσμένη Γερμανίδα μητέρα της Λόττε (Γιόρντις Τρίμπελ), αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της αστυνομίας και του συζύγου της, αποφασίζει και εκείνη να ταξιδέψει στην Ελλάδα προκειμένου να εντοπίσει την Έλενα. Θα καταφέρει όμως να φτάσει στα ίχνη της χαμένης της κόρης;

image

Πρόκειται για μία ταινία γυρισμένη στη Φρανκφούρτη και την Αθήνα, η οποία πραγματεύεται το ταξικό και οικονομικό χάσμα μεταξύ πλούσιου Βορρά και φτωχού Νότου. Ηρωίδα είναι μια νεαρή Ελληνίδα που αναζητά καλύτερη τύχη στη Γερμανία, όμως εμπλέκεται σε μια περιπέτεια με αβέβαιο τέλος. Την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου, το φιλμ «Μία Ανάσα», προβάλλεται και στο 66ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου.

image

«Πάντα αφηγούμαι την ιστορία της Έλενας σαν μια ιστορία ενηλικίωσης. Πρέπει να μάθει ότι για κάποιες πράξεις υπάρχουν συνέπειες που πρέπει να αντιμετωπίσεις και δεν μπορείς να γυρίσεις τον χρόνο πίσω, όσο και αν το θες. Πιστεύω ότι η Τέσα τη συγχώρεσε, αλλά η συχώρεση δεν τη βοήθησε στο τέλος… Έτσι είναι η ζωή κάποιες φορές. Αλλά πιστεύω ότι θα βγει από αυτήν την ιστορία πιο δυνατή, πιο ώριμη και έτοιμη να κάνει μια νέα αρχή.» – Κρίστιαν Τσούμπερτ

image

Μία αλληγορία για τη σχέση Ελλάδας και Γερμανίας, μέσα από τη νέα δημιουργία του Κρίστιαν Τσούμπερτ: «Μία Ανάσα» (Ein Atem / One Breath – 2015). Το φιλμ διακατέχεται από τις δύο υπέροχες ερμηνείες των πρωταγωνιστριών, της Γιόρντις Τρίμπελ και της εξαιρετικής Χαράς Μάτα – Γιαννάτου, την οποία είχαμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε πρόσφατα και στον αξιόλογο «Νοτιά» του Τάσου Μπουλμέτη.

Η ελληνο-γερμανική κινηματογραφική συμπαραγωγή με τίτλο «Μία Ανάσα», με την Χαρά Μάτα Γιαννάτου και τον Αποστόλη Τότσικα στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, αφού παρουσιάστηκε στα Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο και της Θεσσαλονίκης, ξεκινάει την πορεία της στους ευρωπαϊκούς κινηματογράφους.

Διαβάστε επίσης:
Ανεξάρτητο σινεμά και «Ανοιχτοί Ορίζοντες» στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

image

Ο Κρίστιαν Τσούμπερτ, γεννήθηκε στο Βύρτσμπουργκ το 1973. Το πρώτο του πτυχίο ήταν στη γερμανική φιλολογία. Το 2005 έγραψε και σκηνοθέτησε την ταινία “Der Schatz der weißen Falken”, που κέρδισε πολυάριθμα βραβεία όπως το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Αμβούργου, το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας για Νέους στο Λύνεν και το Βραβείο της Επιτροπής Παίδων στο Σικάγο, ενώ προτάθηκε και για το εθνικό Γερμανικό Κινηματογραφικό Βραβείο το 2006.

Το 2008 ο Τσούμπερτ έγραψε και σκηνοθέτησε την ταινία “Dreiviertelmond”, η οποία κέρδισε το Βαυαρικό Βραβείο Κινηματογράφου Καλύτερου Σεναρίου το 2011 και προτάθηκε για το Γερμανικό Κινηματογραφικό Βραβείο. Την ίδια χρονιά τιμήθηκε δις με το περίφημο βραβείο Άντολφ Γκριμ.

image

Η ταινία «Μία Ανάσα» αποτελεί την έκτη μεγάλου μήκους ταινία του Γερμανού σκηνοθέτη, η οποία γυρίστηκε στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Το φιλμ, ανακινεί το θέμα της διαφοράς νοοτροπίας ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Ευρώπη, εξετάζει τους ρόλους των ανδρών και των γυναικών στην σύγχρονη κοινωνία, ενώ παράλληλα αγκαλιάζει την αποδοχή του συναισθήματος της ενοχής, αλλά και τη συγχώρεση.

«Ήθελα να διηγηθώ μια κινηματογραφική ιστορία που να επικεντρώνεται στα ανθρώπινα συναισθήματα, να κάνω μία ταινία που θα παρουσιάζει στο κοινό τη μεγάλη αλήθεια στις ψυχές αυτών των ανθρώπων, μία ταινία που θα μπλέκει τα συναισθήματά μας για τους ανθρώπους και θα μας κάνει τόσο να γελάμε, όσο και να κλαίμε, ή ακόμη και να μας προκαλεί σοκ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης της ταινίας, Κρίστιαν Τσούμπερτ.

«Μία Ανάσα» (Ein Atem / One Breath – 2015) 
Σκηνοθεσία: Κρίστιαν Τσούμπερτ

Σενάριο: Κρίστιαν Τσούμπερτ, Ίπεκ Τσούμπερτ
Παραγωγή: ULF Israel, Κώστας Λαμπρόπουλος
Ηθοποιοί: Γιόρντις Τρίμπελ, Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Μπέντζαμιν Σάντλερ, Αποστόλης Τότσικας, Ακύλας Καραζήσης, Πηνελόπη Σεργουνιώτη, Μαίρη Νάνου 

Η ταινία «Μία Ανάσα» (Ein Atem / One Breath – 2015) ξεκίνησε την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου με διανομή στις αίθουσες της Γερμανίας. Κυκλοφόρησε επίσης στις ισπανικές κινηματογραφικές αίθουσες από την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, ενώ στις ελληνικές αίθουσες, αναμένεται από την Πέμπτη 17 Μαρτίου, σε διανομή της εταιρείας Odeon. Την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου, το φιλμ προβάλλεται και στο 66ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου.