Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου, τιμά το έργο του Νίκο Τριανταφυλλίδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή, την Τρίτη 7 Ιουνίου, σε ηλικία 49 ετών. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα μεγάλο αφιέρωμα, το οποίο θα περιλαμβάνει πλήρη ρετροσπεκτίβα του μικρού και μεγάλου μήκους σκηνοθετικού έργου του καλλιτέχνη, παρουσία συντελεστών και εκλεκτών φίλων του, οι οποίοι θα μοιραστούν με το κοινό προσωπικές αφηγήσεις και αναμνήσεις από τις συνεργασίες τους, μία ξεχωριστή βραδιά μουσικής και σινεμά στον ιστορικό συναυλιακό χώρο που ίδρυσε ο ίδιος ο δημιουργός, το Gagarin 205, εκθέσεις ανέκδοτου υλικού αλλά και ξεχωριστές στιγμές από τη ραδιοφωνική του πορεία.

Ads

«Σαν σκηνοθέτης, δεν νιώθω μέλος καμιάς γενιάς – τουλάχιστον δεν επικαλούμαι κάτι τέτοιο. Αν, όμως, θα έπρεπε να ανιχνεύσω τις ρίζες μου, αναμφισβήτητα ο γενέθλιος τόπος μου μάλλον βρίσκεται στα πρώτα χρόνια αυτού του περιοδικού. Και στις Νύχτες Πρεμιέρας θα νιώθω πάντα πως βρίσκομαι σπίτι. Κοιτώντας μπροστά το λευκό εκράν, περιμένοντας την προβολή να αρχίσει, πάντα βλέπω τον Γιώργο Τζιώτζιο στο βάθος του πλάνου να χαμογελάει», έγραφε ο Νίκος Τριανταφυλλίδης στο επετειακό τεύχος του Περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ, το φθινόπωρο του 2014.

image

22ες Νύχτες Πρεμιέρας

Το πιο δημοφιλές κινηματογραφικό γεγονός της Αθηνάς, ετοιμάζεται να εισέλθει σε μία νέα εποχή. Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης ανέλαβε διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ο κριτικός κινηματογράφου Λουκάς Κατσίκας (φωτογραφία), είναι πλέον ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

Ads

image

To Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας ιδρύθηκε από την Κινηματογραφική Εταιρεία Αθηνών (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) με σκοπό να φωτίσει άγνωστες πτυχές του ποιοτικού ανεξάρτητου κινηματογράφου, να αναδείξει τις καλύτερες από τις μεγάλες ταινίες της σεζόν, προτείνοντάς τις στους θεατές και να γίνει η ιδανική εισαγωγή κάθε κινηματογραφικής σεζόν.

Το Φεστιβάλ άνοιξε τις πύλες του τον Σεπτέμβριο του 1995 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με εντυπωσιακή επιτυχία. Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ, οι ταινίες που προβάλλονται έχουν ένα κοινό περίπου 50.000 κινηματογραφόφιλων, οι οποίοι θέλουν να ενημερώνονται για όλες τις τάσεις του παγκόσμιου σινεμά και να βλέπουν πρώτοι τις μεγάλες ταινίες που πρόκειται να γίνουν επιτυχίες τους επόμενους μήνες. Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να προσφέρει στο ελληνικό κοινό την δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά τον ανεξάρτητο αμερικανικό, ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο κινηματογράφο.

Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, περιλαμβάνει νέες ταινίες απ’ όλο τον κόσμο αλλά και από την Ελλάδα, τρία διαγωνιστικά τμήματα – μεταξύ των οποίων και ένα από τα ελάχιστα παγκοσμίως διαγωνιστικά τμήματα μουσικών ταινιών, το «Μουσική και Φιλμ» – ειδικά αφιερώματα, ντοκιμαντέρ και φυσικά ελληνικές ταινίες μικρού μήκους. Αναλυτικά τα τμήματα του Φεστιβάλ:

  • Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα
  • Πανόραμα
  • Ντοκιμαντέρ
  • Μετά τα Μεσάνυχτα
  • Μουσική και Φιλμ / Διαγωνιστικό
  • Ελληνικές Μικρές Ιστορίες / Διαγωνιστικό
  • Μουσική και Φιλμ / Εκτός Διαγωνιστικού
  • Σινεμά στα Όρια
  • Μικρές Πρεμιέρες
  • Πρεμιέρες
  • Ειδικά Αφιερώματα

Νίκος Τριανταφυλλίδης

image

Ο Νίκος Τριανταφυλλίδης, γιος του Βασίλη Τριανταφυλλίδη (Χάρρυ Κλυνν) και της Χαρίκλειας Μακρή, γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1966. Σπούδασε κοινωνιολογία και επικοινωνία στο Πάντειο και κινηματογράφο στη Διεθνή Σχολή Κινηματογράφου του Λονδίνου.

Το κινηματογραφικό του ντεμπούτο έγινε με την ταινία μικρού μήκους «Momus: Amongst Women Only» (1992) και έπειτα με το «Dogs Licking My Heart» (Πρώτο Βραβείο Μυθοπλασίας στο 7ο Φεστιβάλ Δράμας, 1993) ξεκίνησε την μακροχρόνια συνεργασία του με τον μουσικό Μπλέιν Ρέινινγκερ («Tuxedomoon, no tears», 1998). Το 1993 σκηνοθέτησε το βίντεο του τραγουδιού «Δεν Χωράς Πουθενά» του θρυλικού συγκροτήματος Τρύπες.

image

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του «Ράδιο Μόσχα» (φωτογραφία – 1995) με τους Χάρρυ Κλυνν, Σβετλάνα Πανκράτοβα, Μπλέιν Ρέινινγκερ, Απόστολο Σουγκλάκο, Ντίνο Ηλιόπουλο και Kώστα Γκουσγκούνη, αποτέλεσε το αναγνωριστικό πεδίο κινηματογραφικής κατάθεσης του Τριανταφυλλίδη. Kέρδισε το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στα Κρατικά Βραβεία και είχε μία επιτυχημένη, διεθνή πορεία σε πολλά κινηματογραφικά φεστιβάλ.

image

Στη συνέχεια διασκεύασε το «Παλτό» (φωτογραφία – 1997) του Νικολάι Γκόγκολ για την ΕΤ2, με τους Ντίνο Ηλιόπουλο και Βασίλη Διαμαντόπουλο και το 1999 ολοκλήρωσε το «Μαύρο Γάλα» (φωτογραφία) σε συνεργασία με τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη και πρωταγωνιστές τους Μιχαήλ Μαρμαρινό, Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Μαρίσα Τριανταφυλλίδου, Ρένο Χαραλαμπίδη, Μυρτώ Αλικάκη, Μπλέιν Ρέινινγκερ και Κώστα Γκουσγκούνη.

image

Αθεράπευτος λάτρης της μουσικής, ραδιοφωνικός παραγωγός των TOP FM, 902 Αριστερά στα Fm, Στο Κόκκινο 105,5 FM και ψυχή του εμβληματικού Gagarin 205 στην οδό Λιοσίων, ο Τριανταφυλλίδης σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ «Screamin’ Jay Hawkins – Ι Put a Spell on Me» (2001) για τον θρυλικό τραγουδιστή Σκρίμιν Τζέι Χόκινς, που περιλαμβάνει αποσπάσματα από τις συναυλίες του στην Ελλάδα και σπάνιο υλικό από παλαιότερες εμφανίσεις του (Πρώτο Βραβείο / Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και Δεύτερο Κρατικό Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης / Κινηματογραφικά Βραβεία Ποιότητας του ΥΠΠΟ).

image

Στο σινεμά επέστρεψε με την ταινία «Οι Αισθηματίες» (2014) και γίνεται – όπως γράφει ο νέος καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας, Λουκάς Κατσίκας: «ένας απρόσμενος και παλιομοδίτικος υμνητής της αγάπης, μιλώντας για ερωτοχτυπημένους ήρωες και σκιρτήματα της καρδιάς που θα μπορούσαν να έχουν ξεπηδήσει από τους στίχους του Γούναρη, αν υποθέταμε ότι ο τραγουδιστής ζούσε σήμερα και υπηρετούσε όχι το ελαφρό ρεπερτόριο, αλλά μια ροκ μπάντα.»

image

Διαβάστε επίσης:
Πέθανε ο σκηνοθέτης Νίκος Τριανταφυλλίδης
Οι παθιασμένοι «Αισθηματίες» του Νίκου Τριανταφυλλίδη

Λίγο πριν εγκαταλείψει πρόωρα τη ζωή, στις 7 Ιουνίου του 2016, ο Νίκος Τριανταφυλλίδης ολοκλήρωσε τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ «90 Χρόνια ΠΑΟΚ: Νοσταλγώντας το Μέλλον» για μία ακόμη μεγάλη αγάπη του, δίπλα στο ροκ, το καλτ και τη σύντροφο της ζωής του, Μαρίνα Δανέζη.

«Το μόνο που θέλω είναι να του ευχηθώ να αλωνίζει τους πλανήτες και τα αστέρια, αφήνοντας γραμμές στον ορίζοντα από τον καπνό των τσιγάρων του. Και να του πω πως, κάθε φορά που θα είναι νύχτα στους δρόμους αυτής της πόλης και θα βρέχει, θα τον φαντάζομαι να τρυπώνει στο Au Revoir της οδού Πατησίων και να πίνει, χαζεύοντας για αιώνες πίσω από την τζαμαρία, καθώς τα ηχεία θα παίζουν Νίκο Γούναρη.» – Λουκάς Κατσίκας

Με χρονολογική σειρά, οι ταινίες που θα προβληθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος:

  • Momus, Amongst Women Only (1992)
  • Dogs Licking my Heart (1993)
  • Ράδιο Μόσχα (1995)
  • Το Παλτό (1997)
  • Tuxedomoon, No Tears (1998)
  • Μαύρο Γάλα (1999)
  • Screamin’ Jay Hawkins – Ι put a Spell on Me (2001)
  • Οι Αισθηματίες (2014)

Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr παρακολουθούμε και φέτος από κοντά το πιο δημοφιλές κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας και σας μεταφέρουμε αναλυτικά τις προτάσεις μας, αλλά και κριτικές από τις ταινίες που θα προβληθούν στο 22o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου.