Πολλές και ενδιαφέρουσες είναι οι ταινίες που κυκλοφορούν στις κινηματογραφικές αίθουσες αυτή την εβδομάδα. Στο Tvxs.gr επιλέξαμε τις έξι που μας κέρδισαν κατά την προβολή τους στην μεγάλη οθόνη και σας τις παρουσιάζουμε. Οι δύο νέες ταινίες με πρωταγωνιστές τον Βίγκο Μόρτενσεν και την Ζιλιέτ Μπινός (φώτο άρθρου) – «Μακριά από τους Ανθρώπους» και «1.000 Φορές Καληνύχτα», αντίστοιχα – καθώς και «Το Πέρασμα» του Βούλγαρου σκηνοθέτη Στέφαν Κομαντάρεφ, είναι οι πιο αξιόλογες προτάσεις της τρέχουσας εβδομάδας.

Ads

Από εκεί και πέρα, για τους λάτρεις των ταινιών επιστημονικής φαντασίας και της περιπέτειας αντίστοιχα, προτείνουμε το «Chappie» του Νιλ Μπλόμκαμπ (District 9, Elysium) και το «Σε Θέση Βολής», με τον Σον Πεν. Η εβδομάδα διαθέτει και ντοκιμαντέρ. Ο λόγος για το αξιόλογο «Oppression» της Μυρτώ Συμεωνίδου και του Νίκου Πανιεράκη, το οποίο παρακολουθήσαμε και στο πρόσφατο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ενώ το Σάββατο πραγματοποιείται η πρώτη προβολή του νέου ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου. Η κινηματογραφική εβδομάδα συμπληρώνονται με δύο Φεστιβάλ που σηκώνουν αυλαία σήμερα, Πέμπτη. Το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Animation Αθήνας και το 16ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, το οποίο ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη. Ενώ με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου χωρίς τον Λεωνίδα Παπαγεωργίου, ο κινηματογράφος Τριανόν τιμά τη μνήμη του με μία αξιόλογη εβδομάδα προβολών και μουσικοθεατρικών παραστάσεων.

«Μακριά από τους Ανθρώπους» (Loin des Hommes / Far from Men) του Νταβίντ Ελχόφεν (Γαλλία – 2014)

image

Ads

Μεταφερόμαστε το 1954 στην Αλγερία στην καρδιά του χειμώνα σε ένα απομονωμένο χωριό, ενώ ξεκινά ο αντιαποικιακός αγώνας ενάντια στους Γάλλους. Καθώς οι αντάρτες περικυκλώνουν την περιοχή η σύγκρουση ανάμεσα στο παλιό και στο καινούριο είναι αναπόφευκτη. Ο Νταρού (Βίγκο Μόρτενσεν), είναι ο δάσκαλος του χωριού και πρέπει να συνοδεύσει τον Μοχάμεντ (Ρεντά Κατέμπ), έναν ντόπιο που κατηγορείται για φόνο, μέχρι την πόλη όπου πρόκειται να δικαστεί. Δύο άνθρωποι φαινομενικά εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους, οι οποίοι όμως είναι αναγκασμένοι να διασχίσουν τις απέραντες πεδιάδες της ενδοχώρας. Κυνηγημένοι από τους συγγενείς του δολοφονημένου που ζητούν εκδίκηση, αλλά και από τους Γάλλους στρατιώτες, οι δύο άνδρες έρχονται αντιμέτωποι με τη θρησκευτική μισαλλοδοξία όσο και την παράλογη βία του κατακτητή, αλλά και με τα προσωπικά τους ηθικά διλήμματα.

Ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Νταβίντ Ελχόφεν, αντλώντας έμπνευση από το το διήγημα του Αλμπέρ Καμύ «Η Φιλοξενία» από τη συλλογή «Η Εξορία και το Βασίλειο», παρουσιάζει μία βαθιά ανθρώπινη και διαχρονικά επίκαιρη ιστορία, υπό τους ήχους ενός οργανικού μουσικού σκορ που υπογράφουν ο Νικ Κέιβ και ο Γουόρεν Έλις. Στους δύο βασικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους, ο Ρεντά Κατέμπ (A Prophet – 2009) και ο Βίγκο Μόρτενσεν (The Reflecting Skin – 1990), μας χαρίζουν δύο πραγματικά υπέροχες ερμηνείες, κρατώντας παράλληλα αμείωτο το ενδιαφέρον για την εξέλιξη και την τελική έκβαση του σεναρίου.

«Το Πέρασμα» (Sadilishteto / The Judgement) του Στέφαν Κομαντάρεφ (Βουλγαρία – 2014)

image

Η ιστορία της ταινίας τοποθετείται σ’ ένα μικρό χωριό, στα σύνορα Βουλγαρίας – Ελλάδας – Τουρκίας, όπου πατέρας (Άσεν Μπλατέτσκι – Assen Blatechki) και γιος (Οβάνες Τοροσιάν – Ovanes Torosian) αναλαμβάνουν να φυγαδεύσουν παράνομα τους μετανάστες, ώστε να κερδίζουν τα προς το ζην, προκείμενου να εξοφλήσουν το δάνειο της τράπεζας και να μην χάσουν το ήδη υποθηκευμένο σπίτι τους. Όμως τα πράγματα περιπλέκονται, όταν ένα καλά κρυμμένο μυστικό από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – στο οποίο εμπλέκεται κι ένας απόστρατος λοχαγός (Πρέντραγκ Μανόλοβιτς – Predrag Manojlovic) – έρχεται ξαφνικά στην επιφάνεια. Οι αμαρτίες του παρελθόντος αποκαλύπτονται, ζητώντας τη λύση τους, με απρόσμενες συνέπειες για όλους τους εμπλεκόμενους.

Ο Βούλγαρος σκηνοθέτης Στέφαν Κομαντάρεφ (Stephan Komandarev) που το 2008 κέρδισε τις εντυπώσεις με το φιλμ του «Ο κόσμος είναι μεγάλος και η σωτηρία της ψυχής βρίσκεται στη γωνία» (The World is Big and Salvation Lurks Around the Corner), επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία: «Το Πέρασμα». Πρόκειται για ένα αξιόλογο πολεμικό δράμα, με καλές ερμηνείες, όπου ξεχωρίζει η παρουσία του ηθοποιού Πρέντραγκ Μανόλοβιτς, γνωστός κυρίως από το φιλμ του Εμίρ Κουστουρίτσα, «Underground» του 1995. Η ταινία, γεμάτη από υπέροχα φυσικά πλάνα και προσεγμένη φωτογραφία, αποτελεί μία ιδιαίτερα αξιόλογη επιλογή στην τρέχουσα κινηματογραφική εβδομάδα.

«1.000 Φορές Καληνύχτα» (Tusen ganger god natt / 1,000 Times Good Night) του Έρικ Πόουπ (Νορβηγία, Ιρλανδία, Σουηδία – 2013)

image

H Ρεμπέκα (Ζιλιέτ Μπινός), είναι μία από τις πιο ικανές και δημοφιλείς φωτογράφους εμπόλεμων σκηνών. Σε μια αποστολή, ενώ φωτογραφίζει μια γυναίκα υπεύθυνη για βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ, τραυματίζεται επικίνδυνα. Επιστρέφοντας πίσω στην οικογένειά της, άλλη μια βόμβα εκρήγνυται. Ο άντρας της Μάρκους (Νικολάι Κόστερ-Βαλντάου) και οι κόρες της, δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τον φόβο και την αγωνία ενός ενδεχόμενου σοβαρότερου τραυματισμού της ή ακόμη και θανάτου της, σε κάποια αποστολή και της θέτουν το δίλημμα. Η Ρεμπέκα πρέπει πλέον να διαλέξει μεταξύ της δουλειάς και της οικογένειάς της. Εκείνη ορκίζεται στον άντρα της ότι δεν θα ταξιδέψει ποτέ πια σε εμπόλεμη ζώνη, παρόλα αυτά δυσκολεύεται να ζήσει μια φυσιολογική οικογενειακή ζωή και όταν κάποια στιγμή της προσφέρεται μια δουλειά αποφασίζει να πάει να φωτογραφίσει καταυλισμό προσφύγων στην Κένυα. Το πρότζεκτ θεωρείται τόσο ασφαλές που ακόμα και η κόρη της Ρεμπέκα, η Στεφ, έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει εκεί με τη μητέρα της. Θα καταφέρουν όμως να επιστρέψουν;

Ενδιαφέρουσα δημιουργία με καλό σενάριο, κι ένα φιλμ που εξελίσσεται σταδιακά και αναπνέει χάρη σε μία ακόμα σπουδαία ερμηνεία της πάντα γοητευτικής Γαλλίδας ηθοποιού, Ζιλιέτ Μπινός. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Νορβηγός σκηνοθέτης Έρικ Πόουπ («Hawaii, Oslo») προτού στραφεί στο σινεμά, τη δεκαετία του ’80, δούλευε ως φωτογράφος σε πολεμικές ανταποκρίσεις και το σενάριο της ταινίας βασίζεται σε μεγάλο μέρος σ’ αυτές τις εμπειρίες του.

«Chappie» του Νιλ Μπλόμκαμπ (Η.Π.Α., Μεξικό – 2015)

image

Στο κοντινό μέλλον την πάταξη του εγκλήματος και τη διατήρηση της τάξης έχουν αναλάβει να επιβάλλουν με ωμό τρόπο οι αστυνομικοί-ρομπότ. Το ανθρώπινο είδος ασφυκτιά κάτω από τον ρομποτικό αυτόν κλοιό και προσπαθεί να αντιδράσει. Ένα τέτοιο ανθρωποειδές, ο Chappie, πέφτει θύμα απαγωγής και προγραμματίζεται κατά έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Γίνεται έτσι το πρώτο ρομπότ που έχει την ικανότητα να σκέφτεται και να νιώθει. Κάποιες δυνάμεις όμως θεωρούν πως ο Chappie είναι επικίνδυνος και θα κάνουν τα πάντα, για να διατηρήσουν την καθεστηκυία τάξη και να διασφαλίσουν ότι το σκεπτόμενο ρομπότ θα είναι το τελευταίο του είδους του.

O ταλαντούχος Νοτιοαφρικανός σκηνοθέτης Νιλ Μπλόμκαμπ (District 9, Elysium) επιστρέφει με το νέο του φιλμ “Chappie”. Πρόκειται για μια αγωνιώδη περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας με καλό καστ και μία τρυφερή ιστορία, εμπνευσμένη από τη μικρού μήκους του δημιουργού με τίτλο Tetra Vaal. Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Χιου Τζάκμαν και η Σιγκούρνι Γουίβερ , ενώ ο σταθερός συνεργάτης του σκηνοθέτη, Sharlto Copley (District 9, Elysium), δανείζει τη φωνή του στον ομώνυμο ρόλο του ρομπότ Chappie. Το καστ συμπληρώνουν ο Ντεβ Πατέλ (Slumdog Millionaire) και το δημοφιλές νοτιοαφρικανικό rap-rave δίδυμο των Die Antwoord (ή αλλιώς Ninja και Yolandi Visser) σε γκανγκστερικούς ρόλους. Η ταινία – που κατά διαστήματα θυμίζει την καλτ ταινία του 1986, “Short Circuit” με πρωταγωνιστή τον Fisher Stevens – ενώ ξεκινάει με καλές προοπτικές, ωστόσο το σενάριο εξαντλείται γρήγορα, δίνοντας τη σκυτάλη από την αρχική ιστορία επιστημονικής φαντασίας, σε μία καθαρόαιμη περιπέτεια…

«Σε Θέση Βολής» (The Gunman) του Πιέρ Μορέλ (Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία – 2015)

image

Ένας απόστρατος των Ειδικών Δυνάμεων, που υποφέρει από μετατραυματικό στρες, προσπαθεί να ξαναβρεί τον έρωτα της ζωής του, αφού προηγουμένως ταξιδέψει από το Λονδίνο στη Βαρκελώνη, και διασχίσει την Ευρώπη για να καθαρίσει το όνομα του. Ο Τζιμ Τεριέ (Σον Πεν), βοηθάει τους κατοίκους ενός αφρικανικού χωριού να έχουν πόσιμο καθαρό νερό. Ενώ σκάβει ένα πηγάδι, τρεις οπλισμένοι άντρες τον αναζητούν στο χωριό – είναι εκεί για να τον σκοτώσουν. Ταξιδεύει πρώτα στο Λονδίνο για να συναντήσει τον παλιό του φίλο Στάνλεϋ και μαζί να ανακαλύψουν ποιοι τον επικήρυξαν. Όλα καταλήγουν στο παρελθόν του. Πριν οκτώ χρόνια, ο Τεριέ και οι συνεργάτες του είχαν πληρωθεί για να εκτελέσουν τον Υπουργό Ενέργειας του Κονγκό. Ως ο άνθρωπος που πάτησε τη σκανδάλη, αναγκάστηκε ν ‘ αφήσει τη χώρα αμέσως. Επόμενη στάση Βαρκελώνη, για να αναζητήσει τον ίδιο τον άνθρωπο που τον προσέλαβε, αλλά και για να συναντήσει τυχαία ξανά τον έρωτα της ζωής του που αναγκάστηκε ν’ αφήσει πίσω.

Δύο χρόνια μετά το «Gangster Squad» του Ruben Fleischer, ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ Σον Πεν (Mystic River – 2003, Milk – 2009), επιστρέφει με τη νέα του ταινία. Ο Πιέρ Μορέλ είναι γνωστός για τις ταινίες δράσης και περιπέτειας που έχει σκηνοθετήσει, είναι εξάλλου και ο δημιουργός του πρώτου “Taken” (Η Αρπαγή) του 2008, με τον Λίαμ Νίσον. Η νέα του ταινία «Σε Θέση Βολής» δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας (το σενάριο βασίζεται στο μυθιστόρημα του Jean-Patrick Manchette) κι αν καταφέρνει να κερδίσει τον θεατή, αυτό γίνεται κυρίως λόγω του αξιόλογου καστ που συμμετέχει. Εκτός από τον Σον Πεν, στην ταινία πρωταγωνιστούν, ο Χαβιέ Μπαρδέμ, η Τζασμίν Τρίνκα, ο Μαρκ Ρίλανς, ο Ρέι Γουίνστοουν, η Μελίνα Μάθιους και ο Ίντρις Έλμπα.

«Oppression» της Μυρτώ Συμεωνίδου και του Νίκου Πανιεράκη

image

Ο ανέκαθεν βαλλόμενος χώρος της δημοσιογραφίας έρχεται τώρα αντιμέτωπος με την οικονομική κρίση. Όσο αυτή βαθαίνει, οι παρεμβάσεις στο δημοσιογραφικό έργο αυξάνονται και οι δημοσιογράφοι καλούνται να επιλέξουν αν θα ακολουθήσουν μία κεντρική γραμμή ή αν θα τολμήσουν να τηρήσουν διαφορετική στάση. Αυτοί που τολμούν, ρισκάρουν όχι μόνο να απολυθούν ή να διωχθούν νομικά, αλλά διακινδυνεύουν ακόμα και τη σωματική τους ακεραιότητα. Το “Oppression” παρουσιάζει μερικά μόνο από τα εκατοντάδες περιστατικά που δείχνουν ότι ένα από τα θύματα της κρίσης στην Ελλάδα είναι η ελευθεροτυπία.

Δύο φοιτητές στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Αθήνα, η Μυρτώ Συμεωνίδου και ο Νίκος Πανιεράκης δημιούργησαν ένα αξιόλογο ντοκιμαντέρ για την ελευθεροτυπία και την καταπίεση της στην Ελλάδα. Η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση έφερε στο φως τις αδυναμίες και τις πρακτικές μίας ακρωτηριασμένης αγοράς των Μέσων Ενημέρωσης. Αντιμέτωποι σε αυτά τα κοινωνικά κινήματα, σε πλαίσια που προσομοιάζουν σε ορισμένους εμφυλίους πολέμους, οι φωτογράφοι και οι εικονολήπτες λειτουργούν σε δύσκολες συνθήκες ασφάλειας. Το φιλμ “Oppression” των Μυρτώς Συμεωνίδου και Νίκου Πανιεράκη – που είχαμε την ευκαιρία να το δούμε πριν από λίγες ημέρες στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκηςσκιαγραφεί το τοπίο της σύγχρονης δημοσιογραφίας, τομέα τον οποίο έπληξε σφοδρά η οικονομική ύφεση.

10ο Διεθνές Φεστιβάλ Animation Αθήνας

image

Από την Πέμπτη 26 Μαρτίου έως και την Τετάρτη 1η Απριλίου, διεξάγεται το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Animation Αθήνας (Athens ANIMFEST). Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στην Αλκυονίδα New Star Art Cinema και στο Ρομάντσο. Το φετινό επετειακό πρόγραμμα περιλαμβάνει Προβολές, Διαγωνισμούς, Αφιερώματα και Εικαστικές Δράσεις, ενώ η είσοδος στο Ρομάντσο είναι δωρεάν. Στο πρόγραμμα του 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ Animation Αθήνας (Athens ANIMFEST), συναντάμε το διαγωνιστικό ταινιών, αφιερώματα στον Θανάση Ρέντζη και στον Παναγιώτη Ράππα (φώτο άρθρου), τη θεματική ενότητα στα Πολωνικά κινούμενα σχέδια, την εικαστική έκθεση “Anima Mundi” και πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες δημιουργίες και εκδηλώσεις.

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Animation Αθήνας

16ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

image

Το 16ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος, αφού μας κράτησε και φέτος όμορφη συντροφιά μέσα από την προβολή αξιόλογων γαλλόφωνων ταινιών για δέκα ημέρες, από την Πέμπτη 19 έως και την Τετάρτη 25 Μαρτίου, ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη, από την Πέμπτη 26 Μαρτίου έως και την Τετάρτη 1 Απριλίου. Στις αποσκευές του έχει δεκαεφτά (17) ταινίες οι οποίες θα προβληθούν στην κινηματογραφική αίθουσα του Ολύμπιον. Πιο συγκεκριμένα, θα προβληθούν ταινίες από το πρόγραμμα του 16ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας, οι οποίες εντάσσονται στις ενότητες  «Διαγωνιστικό Τμήμα», «Πανόραμα Γαλλόφωνου Κινηματογράφου», «Focus Γένους Θηλυκού – Γυναικείο Βλέμμα», «Ειδικές Προβολές», καθώς και από το Εθνογραφικό Φεστιβάλ, στο οποίο δίνει «Λευκή Κάρτα» η φετινή διοργάνωση.

Διαβάστε επίσης:
Στη Θεσσαλονίκη το 16ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Εβδομάδα Λεωνίδας Παπαγεωργίου

image

Τιμώντας την μνήμη του Λεωνίδα Παπαγεωργίου, ο κινηματογράφος Τριανόν, παρουσιάζει από την Πέμπτη 26 Μαρτίου μέχρι και την Τετάρτη 1η Απριλίου, μια εβδομάδα προβολών, με επιλεγμένες ταινίες, μουσικοθεατρικές παραστάσεις και ταινίες μικρού μήκους, που ο ίδιος αγάπησε και στέγασε στο Τριανόν τα τελευταία χρόνια πριν τον θάνατό του. Ο ιδιοκτήτης του εμβληματικού κινηματογράφου τέχνης, έφυγε σε ηλικία μόλις 52 χρονών από τη ζωή, την 1η Απριλίου του 2014…

Το πρόγραμμα προβολών του αφιερώματος “Λεωνίδας Παπαγεωργίου: Όλα όσα τόλμησε…”, περιλαμβάνει σπουδαίες δημιουργίες της Έβδομης Τέχνης, τόσο από το παρελθόν, όσο και από τη νεότερη κινηματογραφική ιστορία. Ταινίες όπως το “Ζούσε τη Ζωή της” (Vivre Sa Vie) του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, “Δεσποινίς Τζούλια” (Miss Julie) της Λιβ Ούλμαν, ο συγκινητικός “Εγωιστής Γίγαντας” (The Selfish Giant) της Κλίο Μπάρναρντ, αλλά και το Βαλς με τον Μπασίρ (Waltz With Bashir) του Αρι Φόλμαν, είναι μόνο μερικές από τις χαρακτηριστικές δημιουργίες που θα προβληθούν στο Τριανόν, από την Πέμπτη 26 Μαρτίου μέχρι και την Τετάρτη 1η Απριλίου.

Διαβάστε επίσης:
Εβδομάδα Λεωνίδας Παπαγεωργίου: Όλα όσα τόλμησε… στο Τριανόν

Η νέα ταινία του Στ. Κούλογλου για πρώτη φορά στην Αθήνα

image

Μετά την επίσημη πρεμιέρα του στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το νέο ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου, «Απόδραση από την Αμοργό», προβάλλεται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, το Σάββατο 28 Μαρτίου στις 18.00, θα πραγματοποιηθεί μία διπλή παρουσίαση της νέας ταινίας του δημιουργού, αλλά και του ομώνυμου βιβλίου του Γιώργου Μυλωνά στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά – Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης», στην Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5. Θα μιλήσουν, η Ελένη Μυλωνά και ο Στέλιος Κούλογλου.

Διαβάστε επίσης:
«Απόδραση από την Αμοργό»: Η νέα ταινία του Στ. Κούλογλου για πρώτη φορά στην Αθήνα