Η αμφιλεγόμενη νέα δημιουργία του Κλιντ Ίστγουντ, ο «Ελεύθερος Σκοπευτής» – με έξι υποψηφιότητες για Όσκαρ –  είναι το φιλμ που ξεχωρίζει σε μία κινηματογραφική εβδομάδα με λίγες νέες ταινίες να κάνουν την εμφάνιση τους στις αίθουσες, εν όψει και της 87ης τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ στις 22 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, παρουσιάζει την εκδήλωση: «4η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου», με την είσοδο για το κοινό να είναι ελεύθερη, ενώ η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης προτείνει το αφιέρωμα προβολών: «Αθάνατη Ρωσική Πρωτοπορία».

Ads

«Ελεύθερος Σκοπευτής» (American Sniper) του Κλιντ Ίστγουντ (Η.Π.Α. – 2014)

image

Ο Κρις Κάιλ (Μπράντλεϊ Κούπερ – φώτο) είναι ο πιο φονικός ελεύθερος σκοπευτής στην στρατιωτική ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό τον στέλνει στο Ιράκ με μία μόνο αποστολή: να προστατεύσει τους συμπατριώτες και συμπολεμιστές του. Μετά από πολλά θαρραλέα κατορθώματα, ο Κάιλ κερδίζει τον τίτλο του “Θρύλου”. Η φήμη του όμως, εξαπλώνεται μέχρι το εχθρικό στρατόπεδο, καθιστώντας τον πρωταρχικό τους στόχο. Την ίδια στιγμή δίνει μία εξίσου δύσκολη μάχη και στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Πίσω στην πατρίδα του, ο Κάιλ προσπαθεί να είναι παράλληλα καλός σύζυγος για τη γυναίκα του (Σιένα Μίλερ), αλλά και σωστός πατέρας, απέναντι στα παιδιά του.

Ads

Ο Κλιντ Ίστγουντ επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία. Πρόκειται για μία βιογραφική ταινία η οποία μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη τη ζωή του Αμερικανού ελεύθερου σκοπευτή Κρις Κάιλ. Αποσπώντας έξι υποψηφιότητες για τα επερχόμενα Όσκαρ και έχοντας στο καστ του τον Μπράντλεϊ Κούπερ και τη Σιένα Μίλερ, ο Ίστγουντ παραμένει πιστός στις συντηρητικές αρχές του, καταφέρνοντας να παρουσιάσει με πειστικότητα την σκληρή ατμόσφαιρα στην εμπόλεμη ζώνη του Ιράκ. Ωστόσο ο σκηνοθέτης μοιραία αναλύει τα γεγονότα υπό το πρίσμα των Ηνωμένων Πολιτειών, χάνοντας την ευκαιρία να εμβαθύνει στα πραγματικά αίτια του πολέμου, ξεχνώντας ίσως ότι στον πόλεμο δεν υπάρχουν μόνο νικητές ή ηττημένοι, αλλά κυρίως θύματα στο πεδίο της μάχης, που προέρχονται και από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές (σε διανομή της Tanweer).

«Το Διαζύγιο» (Gett: The Trial of Viviane Amsalem) των Ρόνιτ και Σλόμι Έλκαμπετζ (Ισραήλ, Γερμανία, Γαλλία – 2014)

image

Η ταινία, παρακολουθεί το δράμα της Viviane Amsalem – την οποία ενσαρκώνει με στωικότητα η Ρόνιτ Έλκαμπετζ – η οποία μην αντέχοντας άλλο, μετά από τριάντα χρόνια γάμου, αποφασίζει ότι πρέπει να χωρίσει από τον άνδρα της, Elisha Amsalem – τον οποίο υποδύεται ο Σιμόν Αμπκαριάν. Στο Ισραήλ, δεν αναγνωρίζεται ο πολιτικός γάμος και κατά συνέπεια ούτε το διαζύγιο. Μόνο οι ραβίνοι έχουν τη δικαιοδοσία να νομιμοποιήσουν έναν γάμο κι αν χρειαστεί, τη διάλυση του. Όμως στην τελευταία περίπτωση χρειάζεται απαραίτητα και η ρητή συναίνεση του συζύγου, ο οποίος εν τέλει έχει μεγαλύτερη εξουσία ακόμα και από τους δικαστές.

Το σκηνοθετικό δίδυμο των αδερφών Ρόνιτ και Σλόμι Έλκαμπετζ, παρουσιάζουν την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία τους, με τίτλο: «Το Διαζύγιο». Πρόκειται για ένα δικαστικό δράμα δωματίου, που εναλλάσσει τις δηκτικές με τις κωμικές διαστάσεις μιας συγκινητικής ιστορίας και της εξέλιξης της κατά τη διάρκεια πέντε ετών. Η ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης Ρόνιτ Έλκαμπετζ, ξεχωρίζει με την ερμηνεία της, σ’ ένα φιλμ που ήταν υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας (σε διανομή της Feelgood Entertainment).

4η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου

image

Παίρνοντας τη σκυτάλη από δύο υπέροχα υπέροχα αφιερώματα (στα οποία το Tvxs ήταν χορηγός επικοινωνίας) – «Art And Docs: Επίμονα Ταλέντα» και «Εικόνα και Χρόνος, Αντρέι Ταρκόφσκι» – η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, παρουσιάζει την εκδήλωση: «4η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου». Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν από την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου, μέχρι και την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου, με την είσοδο για το κοινό να είναι ελεύθερη.

Σκοπός του αφιερώματος, είναι οι Έλληνες να γνωρίσουν καλύτερα την Αφρική του σήμερα, να την αναγνωρίσουν γι’ αυτό που είναι και γι’ αυτό που μπορεί να προσφέρει, μια ήπειρος με έντονες πολιτιστικές ιδιαιτερότητες, η οποία από τον Βορρά μέχρι τον Νότο πασχίζει να κατακτήσει την πρόοδο και την εξέλιξη. Μέσα από αυτό το πλούσιο οπτικοακουστικό ταξίδι στην αφρικανική ήπειρο, όπου τονίζεται τόσο η διαφορετικότητα όσο και η συλλογικότητα, η εκδήλωση στοχεύει στην οικοδόμηση μιας στενότερης πολιτιστικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις χώρες που συμμετέχουν από την Αφρική και τους αντίστοιχους πολιτιστικούς φορείς τους, ελπίζοντας να δημιουργηθεί γόνιμο έδαφος για μελλοντικές συνεργασίες στον οπτικοακουστικό τομέα.

Διαβάστε επίσης:
Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου με ελεύθερη είσοδο

Αθάνατη Ρωσική Πρωτοπορία

image

Η Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης, επανέρχεται αυτή την εβδομάδα με τέσσερα αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου. Πρόκειται για αντιπροσωπευτικά έργα της κινηματογραφικής Ρωσικής Πρωτοπορίας, που παρουσιάζονται μέσα από το αφιέρωμα «Αθάνατη Ρωσική Πρωτοπορία», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 19 έως και την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος.

Οι ταινίες του αφιερώματος αντανακλούν τις φορμαλιστικές αναζητήσεις, τους αισθητικούς πειραματισμούς και τις επαναστατικές θεωρίες των σκηνοθετών που τις υπογράφουν. Πιο συγκεκριμένα, θα προβληθούν τα ακόλουθα φιλμ:

  • Απεργία του Σεργκέι Αϊζενστάιν (1925)
  • Το Τέλος της Αγίας Πετρούπολης του Βσέβολοντ Πουντόβκιν (1927)
  • Ο Άνθρωπος με την Κινηματογραφική Μηχανή του Τζίγκα Βερτόφ (1928)
  • Αρσενάλ / Το Οπλοστάσιο του Αλεξάντρ Ντοβζένκο (1929)

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα προβολών: «Αθάνατη Ρωσική Πρωτοπορία»

Βραβεία Όσκαρ 2015: Λίγο πριν την απονομή

image

Λίγο πριν την απονομή, θυμόμαστε τις φετινές υποψηφιότητες του θεσμού, οι οποίες είχαν ανακοινωθεί στις 15 Ιανουαρίου, με αρκετές και ενδιαφέρουσες εκπλήξεις, δια στόματος της προέδρου της Ακαδημίας, Σέριλ Μπουν Άϊζαακς καθώς και του ηθοποιού Κρις Πάιν (φώτο), αλλά και των σκηνοθετών Αλφόνσο Κουαρόν και Τζέι Τζέι Έϊμπραμς. Το «Ξενοδοχείο Grand Budapest» του Γουές Άντερσον, προηγείται στην κούρσα των Όσκαρ με εννέα υποψηφιότητες, όσες ακριβώς έχει και το «Birdman ή Η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας» του Αλεχάντρο Γκονζάλεθ Ιναρίτου. Ακολουθεί «Το Παιχνίδι Της Μίμησης» (The Imitation Game) του Μόρτεν Τίλντουμ με οκτώ υποψηφιότητες, ενώ όπως προαναφέραμε, «American Sniper» του Κλιντ Ίστγουντ, κατάφερε να συγκεντρώσει έξι υποψηφιότητες, όσες και το υπέροχο «Μεγαλώνοντας» (Boyhood) του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ.

Η 87η τελετή απονομής των Βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, των δημοφιλών Όσκαρ, θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της Κυριακής 22 Φεβρουαρίου προς Δευτέρα, στο θέατρο Dolby (πρώην Kodak) του Χόλιγουντ, στο Λος Άντζελες, με οικοδεσπότη της βραδιάς τον χαρισματικό ηθοποιό Νιλ Πάτρικ Χάρις (Neil Patrick Harris)