Ανακοινώθηκαν ποιες θα είναι φέτος οι τρεις ταινίες που διεκδικούν το φετινό βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι οποίες θα προβληθούν στο πλαίσιο του 70ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Η θέσπιση του βραβείου LUX αποτελεί μία πρωτοβουλία της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το βραβείο LUX καθιερώθηκε το 2007, ως δείγμα δέσμευσης του Κοινοβουλίου προς την Ευρωπαϊκή Κινηματογραφική βιομηχανία και τα δημιουργικά επιτεύγματά της.
 
Πέρσι, για πρώτη φορά, οι 3 υποψήφιες ταινίες για το βραβείο LUX προβλήθηκαν κατά την ίδια χρονική περίοδο (από 15/10 έως 20/11) και στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να ψηφίσει την ταινία που προτιμά.
 
Με την λυρική ταινία του Αντρέα Σέγκρε που διαδραματίζεται στην Κιότζα, μια μικρή πόλη-νησί στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας, να είναι η ταινία που απέσπασε το περσινό βραβείο (φώτο). Ταινία που είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και στο 53ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

image
 
Φέτος και σε ειδική συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο του 70ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, «Venice Days», ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τζιάνι Πιτέλα και το Μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Εκπρόσωπος του προγράμματος «Creative Europe» Σίλβια Κόστα, ανακοίνωσαν τις τρεις ταινίες που θα διεκδικήσουν το φετινό βραβείο LUX και οι οποίες θα προβληθούν στο Φεστιβάλ της Βενετίας, παρουσία μάλιστα των δημιουργών τους.
 
Οι τρεις ταινίες είναι:
 
– Το «Miele» της Βαλέρια Γκολίνο, μια συμπαραγωγή Γαλλίας και Ιταλίας, που έκανε την πρεμιέρα του στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών τον περασμένο Μάιο.
 
– Το «The Selfish Giant» της Κλιό Μπάρναρντ από τη Μ. Βρετανία που προβλήθηκε στο Δεκαπενθήμερων των Σκηνοθετών, επίσης στο Φεστιβάλ των Καννών και
 
– Το «The Broken Circle Breakdown» του Φίλιξ Βαν Γκρένινγκεν από το Βέλγιο, ταινία που κέρδισε το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.

image
 
Αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που ανάμεσα στους φιναλίστ για το βραβείο βρίσκουμε δύο γυναίκες δημιουργούς, καθώς επίσης και η πρώτη φορά που το βραβείο διεκδικεί μία ταινία από τη Μ. Βρετανία.
 
Οι τρεις ταινίες, υποτιτλισμένες στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προβληθούν στα 28 Κράτη – Μέλη της Ε.Ε. από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ψηφίσουν για την καλύτερη ταινία που θα ανακοινωθεί στις 11 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο.

image
 
Κάθε χρόνο, το βραβείο LUX προωθεί ταινίες οι οποίες πραγματεύονται θέματα που απασχολούν έντονα το ευρωπαϊκό κοινό. Πέρα από τις ιστορίες που διηγούνται, οι ταινίες αυτές πυροδοτούν ερωτήματα σχετικά με την υπόσταση της Ευρώπης και τον τρόπο με τον οποίο οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν θέματα όπως η μετανάστευση, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, οι δημόσιες ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, μέσα και πέρα από τα σύνορα τους.