Την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου ανακοινώνονται οι υποψηφιότητες των 88ων Βραβείων Όσκαρ. Τις υποψηφιότητες θα ανακοινώσουν μεταξύ άλλων, ο ηθοποιός Τζον Κρασίνσκι και οι σκηνοθέτες, Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο και Ανγκ Λι (φωτογραφία άρθρου). Η Τελετή Απονομής της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου και παρουσιαστής της βραδιάς θα είναι ο ηθοποιός, Κρις Ροκ.

Ads

 

Μετά την ανακοίνωση των νικητών από τα 73α Κινηματογραφικά και Τηλεοπτικά Βραβεία της χρονιάς (Golden Globe Awards), που απονέμει κάθε χρόνο η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (Hollywood Foreign Press Association), γνωστότερα ως Χρυσές Σφαίρες, την σκυτάλη παίρνει την Πέμπτη, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, με την ανακοίνωση των Υποψηφιοτήτων για την 88η Τελετή Απονομής των Βραβείων Όσκαρ.

 

 

Στις Χρυσές Σφαίρες, ο Αλεχάντρο Γκονσάλες Ινιαρίτου, ήταν ο μεγάλος νικητής. Ο Μεξικανός σκηνοθέτης απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Δραματικής Ταινίας και Καλύτερης Σκηνοθεσίας, ενώ ο πρωταγωνιστής του, Λεονάρντο Ντι Κάπριο, τιμήθηκε με το Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου σε Δραματική Ταινία – το ιδιαίτερα εντυπωσιακό αυτό φιλμ, η «Επιστροφή» (The Revenant), αναμένεται να κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, την ερχόμενη Πέμπτη 21 Ιανουαρίου. Στον αντίποδα το «Carol» του Τοντ Χέινς – που οδηγούσε την κούρσα των υποψηφιοτήτων σε πέντε κατηγορίες – δεν κατάφερε να κερδίσει κάποιο βραβείο. Τα Όσκαρ όμως είναι μία εντελώς διαφορετική ιστορία κι αύριο η Αμερικανική Ακαδημία θα ανακοινώσει ποιες ταινίες ξεχώρισε κατά την κινηματογραφική σεζόν.

Ads

 

Διαβάστε επίσης:

Η «Επιστροφή» των Ινιαρίτου και Ντι Κάπριο θριάμβευσε στις Χρυσές Σφαίρες

image
 
Η Κατηγορία του Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, είναι παραδοσιακά μία κατηγορία που ελοχεύει εκπλήξεις και ανατροπές. Παράλληλα όμως είναι και μία κατηγορία που συχνά πυκνά κρύβει κινηματογραφικά διαμάντια, μιας και λόγω των κανονισμών της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, εδώ συσσωρεύονται αναγκαστικά οι μη αγγλόφωνες δημιουργίες. Φέτος μεγάλη νικήτρια μέχρι στιγμής είναι η Ευρωπαϊκή ήπειρος καθώς επτά ταινίες συνεχίζουν ακάθεκτα στις εννέα συνολικά δημιουργίες που συνεχίζουν να διεκδικούν το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, ελπίζοντας να αποκτήσουν το χρυσό αγαλματίδιο.

Διαχρονικά, η συγκεκριμένη κατηγορία παραμένει από τις πιο απρόβλεπτες του θεσμού. Όχι μόνο όσο αφορά το τελικό αποτέλεσμα, αλλά ακόμη και στην επιλογή των φιναλίστ από τις οποίες προκύπτει η τελική πεντάδα των υποψήφιων φιλμ που διαγωνίζονται για το σχετικό Βραβείο.

image

Φέτος οι επίσημες συμμετοχές των χωρών προς την Ακαδημία, είχαν φτάσει τον αριθμό των 80 υποψηφιοτήτων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι την  Ελλάδα εκπροσωπούσε στη σχετική λίστα, το ιδιαίτερο και επίκαιρο φιλμ του Πάνου Χ. Κούτρα, «Xenia».

Διαβάστε επίσης:
Η Ελλάδα στέλνει στα Όσκαρ το επίκαιρο «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα
Συνέντευξη – Πάνος Χ. Κούτρας: «Η άνοδος της ακροδεξιάς με συνθλίβει»

Εκτός διεκδίκησης του φετινού Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, έμειναν σπουδαίες δημιουργίες, όπως το αριστουργηματικό «Ένα Περιστέρι Έκατσε Σε Ένα Κλαδί Συλλογιζόμενο την Ύπαρξή του» (A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence) του Σουηδού σκηνοθέτη Ρόι Άντερσον, το εντυπωσιακό «The Assassin» του Χου Χσιάο – Χσιέν που εκπροσωπούσε την Ταιβάν, το «Arabian Nights» του Μιγκέλ Γκομές από την Πορτογαλία – το οποίο προβλήθηκε τον Νοέμβριο στο 56ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης – το «Goodnight Mommy» από την Αυστρία – που προβλήθηκε και βραβεύτηκε πέρσι τον Νοέμβριο στο 55ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, ενώ πριν λίγες ημέρες κέρδισε το Βραβείο Φωτογραφίας της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου – αλλά και το αξιόλογο «Rams» (Δεσμοί Αίματος) από την Ισλανδία, που τιμήθηκε με τον Χρυσό Αλέξανδρο του φετινού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αλλά και το Βραβείο στην Κατηγορία “Ένα Κάποιο Βλέμμα” του Φεστιβάλ Καννών τον Μάιο.

image

Αντίθετα η Γαλλία που ρίσκαρε και δεν έστειλε να την εκπροσωπήσουν σπουδαίες ταινίες όπως το «Dheepan» του Ζακ Οντιάρ (ο Χρυσός Φοίνικας του 68ου Φεστιβάλ Καννών) ή το εξαιρετικό «Ο Νόμος της Αγοράς» (La Loi du Marché) του Στέφαν Μπριζέ (Ειδική Μνεία και Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας, για τον εντυπωσιακό Βενσάν Λεντόν στο Φεστιβάλ Καννών), παρά επέλεξε το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Ντενίζ Γιαμζέ Εργουβέν από την Τουρκία, συνεχίζει να διεκδικεί το φετινό Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, με την ταινία της: «Ατίθασες» (Mustang).

Τα φαβορί για την πεντάδα του Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας

«Ο Γιος του Σαούλ» (Son of Saul) του Λαζλο Νέμες (Ουγγαρία)

image

Οκτώβριος του 1944, στο στρατόπεδο εξόντωσης, Άουσβιτς – Μπίρκεναου.  Ο Saul Auslonder (Γκέζα Ρόχινγκ) είναι Ούγγρος, μέλος της Sonderkommando, της ομάδας των Εβραίων κρατουμένων η οποία έχει απομονωθεί από το στρατόπεδο και είναι αναγκασμένη να βοηθά τους Ναζί στον μηχανισμό των μεγάλης κλίμακας εκτελέσεων. Ενώ δουλεύει σ’ ένα από τα κρεματόρια, ο Σαούλ ανακαλύπτει το πτώμα ενός αγοριού το οποίο θεωρεί ότι είναι το παιδί του. Ενώ η Sonderkommando σχεδιάζει εξέγερση, ο Σαούλ αποφασίζει να φέρει εις πέρας μια αδύνατη αποστολή: να σώσει το σώμα του παιδιού από τις φλόγες, να βρει έναν Ραββίνο να απαγγείλει την νεκρώσιμη ακολουθία (Kaddish) και να θάψει το αγόρι όπως πρέπει.

Μία από τις καλύτερες ταινίες της κινηματογραφικής σεζόν, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Λάζλο Νέμες, «Ο Γιος του Σαούλ», βραβεύτηκε τον Μάιο στο Φεστιβάλ Καννών. Ένα σπουδαίο φιλμ και μία μοναδική εμπειρία θέασης, η οποία αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο όλη τη φρίκη του Ολοκαυτώματος, με ήρωα έναν Εβραίο κρατούμενο, που εξαναγκάζεται από τους Ναζί να εξολοθρεύει τους ανθρώπους που συρρέουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το φιλμ πραγματοποίησε την ελληνική του πρεμιέρα στο 56ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ πριν λίγες ημέρες απέσπασε και τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

«Πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη δόση ελπίδας μέσα σε μια τόσο σκοτεινή ιστορία. Μέσα στην πλήρη απώλεια της ηθικότητας, των αξιών και της θρησκείας, ο άνθρωπος ο οποίος ακούει μια φωνούλα μέσα του για να κάνει μια φαινομενικά μάταιη και άχρηστη πράξη, βρίσκει εκεί μέσα την ηθική και την επιβίωση.» – Λάζλο Νέμες

Διαβάστε επίσης:
Το Ολοκαύτωμα μέσα από το φιλμ του Λάζλο Νέμες: «Ο Γιος του Σαούλ»

«Ατίθασες» (Mustang) της Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιουβέν (Γαλλία)

image

Βρισκόμαστε στις αρχές του καλοκαιριού. Η Λαλ και οι τέσσερις αδελφές της επιστρέφουν από το σχολείο και μπλέκουν σ’ ένα σκάνδαλο με απρόσμενες συνέπειες. Σύντομα το σπίτι τους θα μετατραπεί σε φυλακή για τα πέντε κορίτσια, καθώς θα τους απαγορευτεί η έξοδος και θα ξεκινήσουν τα κατ’ οίκον μαθήματα. Τα κορίτσια θα προσπαθήσουν να σπάσουν τους περιορισμούς που τους έχουν τεθεί και να αναζητήσουν την ελευθερία. Η δράση εκτυλίσσεται σ’ ένα απομονωμένο τουρκικό χωριό, όπου παρακολουθούμε τη γέννηση της σεξουαλικότητας πέντε ορφανών αδελφών, καθώς και την οργισμένη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και των συγγενών τους. Υπέροχα πρόσωπα, φρέσκια σκηνοθετική ματιά σε μια ταινία που μοιάζει άλλοτε με χάδι, κι άλλοτε με γροθιά στο στομάχι.

Στην συντηρητική Τουρκία, πέντε ανήλικα κορίτσια, τολμούν να ορθώσουν το ανάστημα τους και να διεκδικήσουν την ελευθερία τους. Το συγκινητικό φιλμ «Ατίθασες» (Mustang) είναι ο φετινός νικητής του Βραβείο LUX που έχει θεσπίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Ντενίζ Γιαμζέ Εργουβέν, βραβευμένο τον Μάιο στο Φεστιβάλ των Καννών, προβλήθηκε τον Νοέμβριο στο τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια» του 56ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Η ταινία αποτελεί παράλληλα και την επίσημη υποβολή της Γαλλίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στα 88α Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

«Ήθελα να ανακαλύψω πώς είναι να είσαι κορίτσι, γυναίκα στη σημερινή Τουρκία. Είναι ένα δύσκολο, αμφιλεγόμενο θέμα στην τουρκική κοινωνία σήμερα, καθώς ο λόγος των γυναικών και των κοριτσιών ακούγεται ελάχιστα.» – Ντενίζ Γιαμζέ Εργουβέν

Διαβάστε επίσης:
Οι «Ατίθασες» της Ντενίζ Γιαμζέ Εργουβέν
Στις «Ατίθασες» το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Labyrinth of Lies του Τζιούλιο Ριτσιαρέλι (Γερμανία)

image

Η μεταπολεμική Γερμανία δικάζει για πρώτη φορά το ναζιστικό παρελθόν της στην εντυπωσιακή δημιουργία του Τζούλιο Ρικιαρέλι, «Ο Λαβύρινθος της Σιωπής» (Labyrinth of Lies). Ένας νεαρός δικηγόρος ανακαλύπτει πως οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας ήταν πρώην ναζί και δήμιοι των στρατοπέδων συγκεντρώσεως. Αποφασίζει να τους οδηγήσει στη δικαιοσύνη χωρίς καμία βοήθεια. Στον ρόλο του φιλόδοξου Γερμανού δικηγόρου, ο Αλεξάντερ Φέλινγκ, γνωστός από τις ταινίες «Άδωξοι Μπάσταρδη» (2009) και «Ο Νεαρός Κύριος Γκαίτε» (2010).

Η ταινία προβλήθηκε τον Σεπτέμβριο στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, αποσπώντας το Βραβείο Κοινού. Ο «Λαβύρινθος της Σιωπής» του Τζούλιο Ρικιαρέλι, είναι μία συγκλονιστική ταινία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα για την πρώτη δίκη εγκληματιών πολέμου που έγινε από Γερμανούς. Μία συγκινητική και ιδιαίτερα αξιόλογη δημιουργία, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει στις ελληνικές Κινηματογραφικές Αίθουσες, την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου.

Τα εννέα φιλμ που διεκδικούν μία θέση στην πεντάδα για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, είναι οι εξής:

  • The Brand New Testament του Ζακό Βαν Ντορμέλ – Βέλγιο
  • Embrace of the Serpent του Σίρο Γκουέρα – Κολομβία
  • Α War του Τομπάιας Λίντχολμ – Δανία
  • The Fencer του Κλάους Χάρο – Φινλανδία
  • Mustang της Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιουβέν – Γαλλία
  • Labyrinth of Lies του Τζιούλιο Ριτσιαρέλι – Γερμανία
  • Son of Saul του Λαζλο Νέμες – Ουγγαρία
  • Viva του Πάντι Μπρίθνατς – Ιρλανδία
  • Theeb του Νατζί Αμπού Νογουάρ (Ιορδανία)

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι από τις πέντε ταινίες που ήταν υποψήφιες για τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, οι τέσσερις δίνουν το παρών και στις εννέα φιναλίστ της αντίστοιχης κατηγορία των Όσκαρ. Η μόνη απούσα, είναι το φιλμ «The Club» του Πάμπλο Λαράιν.

image

Την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου θα ανακοινωθούν η τελική πεντάδα για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, καθώς και όλες οι τελικές υποψηφιότητες των Βραβείων. Η 88η Τελετή Απονομής των Βραβείων Όσκαρ της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Φεβρουαρίου.