Διαβάζοντας ανάμεσα στις αράδες της ιστορίας, ο «Επιφανής Πολίτης» των Γκαστόν Ντουπρά και Μαριάνο Κον, κοιτάζει με αιχμηρό χιούμορ μια σειρά από ενδιαφέρουσες θεματικές. Από τις συνθήκες ζωής στην κλειστή κοινωνία της επαρχίας, μέχρι την ευθύνη ενός συγγραφέα, απέναντι στο δίκοπο μαχαίρι της φήμης. Το φιλμ προβάλλεται στο «Σινεμά με Θέα», την Τετάρτη 18 και την Πέμπτη 19 Ιουλίου, δίνοντας μας την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε, επί της μεγάλης οθόνης.

Ads

«Ο Επιφανής Πολίτης» (The Distinguished Citizen / El ciudadano ilustre – 2016) των Γκαστόν Ντουπρά και Μαριάνο Κον (Αργεντινή, Ισπανία)
Την Τετάρτη 18 και την Πέμπτη 19 Ιουλίου, στις 21:30, στο «Σινεμά με Θέα»

Ο Αργεντίνος συγγραφέας Ντανιέλ Μαντοβάνι που ζει στην Ευρώπη εδώ και τριάντα χρόνια αγγίζει το αποκορύφωμα της καριέρας του κερδίζοντας το Νόμπελ Λογοτεχνίας αλλά περνά τη δική του κρίση, έμπνευσης και ηλικίας. Τα πολυδιαβασμένα βιβλία του περιστρέφονται πάντα γύρω από τη ζωή στο Σάλας, το χωριό όπου γεννήθηκε και δεν έχει επισκεφθεί από τότε που ήταν νέος.

image

Ads

Όλα αυτά θα αλλάξουν όταν δέχεται την πρόσκληση του δήμαρχου του Σάλας να επισκεφτεί τη γενέτειρά του προκειμένου να του απονεμηθεί μετάλλιο και να ανακηρυχτεί Επίτιμος Πολίτης. Όταν όμως φτάνει εκεί, ο Ντανιέλ θα διαπιστώσει σταδιακά ότι η σχέση του με τη γενέθλια γη και τους κατοίκους της δεν είναι ακριβώς αυτή που φαντάζεται.

Η νέα ταινία των Γκαστόν Ντουπρά και Μαριάνο Κον, «Ο Επιφανής Πολίτης», πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Βενετίας όπου ο πρωταγωνιστής Όσκαρ Μαρτίνεζ (Ιστορίες για Αγρίους – 2014) κέρδισε το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας. Η ελληνική της πρεμιέρα έγινε στο 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, όπου και απέσπασε το Βραβείο Κοινού, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι αποτέλεσε και την επίσημη πρόταση της Αργεντινής για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

image

«Η αίσθηση μας για την κωμωδία είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τις αποφάσεις που παίρνουμε σε επίπεδο φόρμας, στην σκηνοθεσία. Γι’ αυτό και αναλαμβάνουμε οι ίδιοι και τη διεύθυνση φωτογραφίας και το μοντάζ. Προτιμούμε μια πιο λιτή οπτική προσέγγιση ώστε να εστιάζουμε στη δουλειά των ηθοποιών και στο περιεχόμενο με ένα τρόπο που δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε αν διαλέγαμε πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες και θέσεις της κάμερας. Ο «Επιφανής Πολίτης» δεν είναι μια ταινία που μπορείς να δεις παθητικά. Σε ωθεί να πάρεις το μέρος του ενός ή του άλλου, δίνοντας σου επιλογές να επιλέξεις διαφορετικούς χαρακτήρες και όχι πάντα τον πρωταγωνιστή συγγραφέα που ερμηνεύει ο Όσκαρ Μαρτίνεζ. Δίνουμε στους χαρακτήρες τη δυνατότητα να λένε ελεύθερα αυτό που πιστεύουν. Αυτό έχει να κάνει πολύ με την αργεντίνικη ιδιοσυγκρασία. Οι άνθρωποι μιλούν πολύ και λένε τι σκέφτονται.» – Γκαστόν Ντουπρά και Μαριάνο Κον

Σινεμά με Θέα

Η πιο δροσερή πρόταση εξόδου γίνεται και φέτος το καλοκαίρι από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Οι δυο κορυφαίοι πολιτιστικοί θεσμοί της συμπρωτεύουσας, διοργανώνουν για τέταρτη συνεχή χρονιά το «Σινεμά με Θέα» στο πιο όμορφο σημείο της πόλης, την οροφή του κτιρίου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με τη μοναδική θέα στον Θερμαϊκό Κόλπο, προτείνοντας μαγικές κινηματογραφικές βραδιές.

Το «Σινεμά με Θέα» είναι ένας θερινός κινηματογράφος θεσμός, ο οποίος ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2015 και αγαπήθηκε πολύ από το κοινό της πόλης που γεμίζει με ενθουσιασμό όλες τις προβολές. Προσφέρει μια εναλλακτική και οικονομική πρόταση εξόδου για όσους θα βρίσκονται το καλοκαίρι στην Θεσσαλονίκη, από τις 11 Ιουνίου έως τις 19 Ιουλίου και από τις 27 Αυγούστου έως τις 13 Σεπτεμβρίου.

image

Πληροφορίες:
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – οροφή του κτιρίου Μ2
Προβολές: Δευτέρα έως Πέμπτη
Τιμές Εισιτηρίων: 5€ (γενική είσοδος), 4€ (φοιτητές, παιδιά, κάρτα ανεργίας, CineΚάρταF της περιόδου 2017-2018)
Η ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων του «Σινεμά με Θέα» έχει ξεκινήσει μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης