Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Ντενίζ Γιαμζέ Εργουβέν, «Ατίθασες» (Mustang), βραβευμένο τον Μάιο στο Φεστιβάλ των Καννών προβάλλεται στο τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια» του 56ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα το φιλμ αποτελεί και μία από τις τρεις ταινίες – φιναλίστ που διαγωνίζονται φέτος για το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ads

«Ήθελα να ανακαλύψω πώς είναι να είσαι κορίτσι, γυναίκα στη σημερινή Τουρκία. Είναι ένα δύσκολο, αμφιλεγόμενο θέμα στην τουρκική κοινωνία σήμερα, καθώς ο λόγος των γυναικών και των κοριτσιών ακούγεται ελάχιστα.» – Ντενίζ Γιαμζέ Εργουβέν

image

To 56ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, πιστό στο καθιερωμένο του ραντεβού, πραγματοποιείτε από την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου. Το Tvxs.gr δίνει και φέτος το παρών σ’ ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον ευρωπαϊκό χώρο και σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας.

Ads

image

Δίνοντας το στίγμα μιας δεκαήμερης γιορτής του ανεξάρτητου κινηματογράφου, το 56ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει ταινίες απ’ όλο τον κόσμο. Κινηματογραφικές εκπλήξεις, σημαντικοί προσκεκλημένοι, αφιερώματα και παράλληλες εκδηλώσεις, που μεταμορφώνουν την πόλη της Θεσσαλονίκης σε μια νεανική κυψέλη ζωής και γόνιμης συναναστροφής, με άξονα πάντα την αγάπη στην Έβδομη Τέχνη.

image

Η ταινία της Ντενίζ Γιαμζέ Εργουβέν, «Ατίθασες» (Mustang – Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία, Κατάρ – 2015), τιμήθηκε με το Europa Cinemas Label Award, τον Μάιο στο 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Καννών, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι ξεκίνησε την πορεία του απ’ το Crossroards του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

image

Βρισκόμαστε στις αρχές του καλοκαιριού. Η Λαλ και οι τέσσερις αδελφές της επιστρέφουν από το σχολείο και μπλέκουν σ’ ένα σκάνδαλο με απρόσμενες συνέπειες. Σύντομα το σπίτι τους θα μετατραπεί σε φυλακή για τα πέντε κορίτσια, καθώς θα τους απαγορευτεί η έξοδος και θα ξεκινήσουν τα κατ’ οίκον μαθήματα. Τα κορίτσια θα προσπαθήσουν να σπάσουν τους περιορισμούς που τους έχουν τεθεί και να αναζητήσουν την ελευθερία.

image

Η δράση εκτυλίσσεται σ’ ένα απομονωμένο τουρκικό χωριό, όπου παρακολουθούμε τη γέννηση της σεξουαλικότητας πέντε ορφανών αδελφών, καθώς και την οργισμένη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και των συγγενών τους. Υπέροχα πρόσωπα, φρέσκια σκηνοθετική ματιά σε μια ταινία που μοιάζει άλλοτε με χάδι, κι άλλοτε με γροθιά στο στομάχι.

image

Η ταινία αποτελεί παράλληλα και την επίσημη υποβολή της Γαλλίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στα 88α Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Το φιλμ προβάλλεται σ’ ένα από τα πιο ιστορικά τμήματα της διοργάνωσης. Ο λόγος για το «Ματιές στα Βαλκάνια», που συμπληρώνει φέτος είκοσι δύο (22) χρόνια συνεχής και αξιόλογης παρουσίας, προβάλλοντας στο κοινό τις σημαντικότερες ταινίες απ’ την ετήσια βαλκανική κινηματογραφική παραγωγή.

image

Διαβάστε επίσης:
Αυτές είναι οι 12 ταινίες του τμήματος «Ματιές στα Βαλκάνια»

Παράλληλα όμως το «Mustang» αποτελεί και μία από τις τρεις υποψήφιες ταινίες για το Βραβείο LUX. Καθώς για τέταρτη συνεχή χρονιά, οι θεατές του 56ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις τρεις ταινίες – φιναλίστ που διαγωνίζονται για το Βραβείο LUX, το οποίο απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για τα φιλμ:

  • «Mediterranea» του Τζόνας Καρπινιάνο
  • «Mustang» της Ντενίζ Γιαμζέ Εργουβέν
  • «The Lesson» των Κριστίνα Γκρόζεβα και Πέταρ Βαλτσάνοφ

image

Το Βραβείο LUX θεσμοθετήθηκε το 2007 και αποτελεί το κινηματογραφικό βραβείο που απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιδιώκοντας δύο κύριους στόχους: Στρέφει τα φώτα στη δημόσια συζήτηση για την Ευρώπη και υποστηρίζει την κυκλοφορία των ευρωπαϊκών συμπαραγωγών στο εσωτερικό της Ένωσης.

image

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Ντενίζ Γιαμζέ Εργουβέν, «Ατίθασες» (Mustang – Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία, Κατάρ – 2015), θα προβληθεί στο 56ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου στις 22:30, στην Αίθουσα Ολύμπιον και την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου στις 20:30, στην Αίθουσα Σταύρος Τορνές.

«Ήθελα να μετατρέψω αυτά τα κορίτσια σε πρότυπα ηρωισμού, χαρακτήρες που σε εντυπωσιάζουν με το θάρρος τους, την εξυπνάδα και την επιμονή τους. Πρόκειται για ιδιότητες που σπάνια βλέπουμε στους γυναικείους χαρακτήρες στο σινεμά. Τα κορίτσια μου θυμίζουν λίγο τον Τζέιμς Ντιν. Είναι επαναστατημένες και ταυτόχρονα όμορφες. Διαθέτουν όλο το σφρίγος και τη φρεσκάδα της νιότης. Μπορείτε να το δείτε σαν μια κριτική άποψη από την οποία ελπίζω να βγαίνει κάτι θετικό.» – Ντενίζ Γιαμζέ Εργουβέν

image

Διαβάστε επίσης:
56ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Αφιέρωμα στον Μίρτσεα Ντανελιούκ
Τζαφάρ Παναχί: Η ελευθερία της έκφρασης στον Κινηματογράφο

Το 56ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, διεξάγεται από την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου. Το Tvxs.gr βρίσκεται και φέτος στη Θεσσαλονίκη και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον ευρωπαϊκό χώρο.