Οι «Αισθηματίες», είναι ένα νοσταλγικό φιλμ, με ιδιαίτερο και πολυσυλλεκτικό μουσικό σκορ, το οποίο αποτίει φόρο τιμής σ’ ένα πραγματικό cult σινεμά, που τόσο σπάνια έχουμε πλέον τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε στην μεγάλη οθόνη. Παράλληλα η ταινία καταφέρνει να συνδυάσει άψογα διαφορετικές γενιές ηθοποιών, όπου ο καθένας στο είδος του, δίνει πραγματικά τον καλύτερο του εαυτό. Αποτίοντας έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον Νίκο Τριανταφυλλίδη, στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr ξαναβλέπουμε την τελευταία μεγάλου μήκους ταινία, ενός αυθεντικού και παθιασμένου καλλιτέχνη, που υπήρξε πάντα δημιουργικός και μόνιμα ανήσυχος.

Ads

Στην ταινία «Οι Αισθηματίες», ένας μεσήλικας αστός, υπεράνω κάθε υποψίας, με το παρατσούκλι «o Δάσκαλος» (Τάκης Μόσχος), ζει απομονωμένος στην παραθαλάσσια έπαυλή του μαζί με την έφηβη κόρη του (Ηλιάνα Μαυρομάτη). Μόνο που στην πραγματικότητα, είναι ένας επιτήδειος αρχαιοκάπηλος και τοκογλύφος, ο οποίος διακινεί τα κλοπιμαία του μέσα σε νεκροφόρες που διασχίζουν καθημερινά την Αθήνα.

image

Τις παράνομες “δουλειές” του αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας δύο νεαροί, o Eρμής (Δημήτρης Λάλος) και ο Γιάννης (Χάρης Φραγκούλης). Όμως έκαστος διαπράττει από ένα μοιραίο λάθος. Ο μεν Ερμής ερωτεύεται την έφηβη κόρη του Δασκάλου, ο δε Γιάννης παθιάζεται με μία πόρνη (Ευτυχία Γιακουμή). Αμφότεροι όμως, ως «Αισθηματίες» είναι καταδικασμένοι και αργά ή γρήγορα θα πρέπει να πληρώσουν για το μοιραίο λάθος τους, που δεν ήταν άλλο από το να αγαπήσουν…

Ads

image

«Οι “Αισθηματίες” είναι πλάσματα του προηγούμενου αιώνα, τα οποία προσπαθούν μάταια να επιβιώσουν στον σύγχρονο καιρό μας» – Νίκος Τριανταφυλλίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Πέθανε ο σκηνοθέτης Νίκος Τριανταφυλλίδης, γιος του Χάρρυ Κλυνν

Πόνος, δυστυχία, αγάπη, εξαγνισμός, κάθαρση και λύτρωση. Οι «Αισθηματίες» θέτουν οι ίδιοι τα όρια τους, γνωρίζοντας εξ αρχής τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Η ιστορία επαναλαμβάνεται καθώς το μότο που κυριαρχεί και κινεί τα νήματα είναι απλό, αλλά και αμείλικτο: «Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Θεός είναι η αγάπη. Έπειτα ήρθε το αίμα και η δίψα για το αίμα….»

image

Έπειτα από ένα μακρύ διάστημα αποχής από το σινεμά, ο Νίκος Τριανταφυλλίδης επιστρέφει δυναμικά και σκηνοθετεί τον επίσης επανακάμψαντα στα κινηματογραφικά τεκταινόμενα και αγαπημένο ηθοποιό, Τάκη Μόσχο (H Γλυκιά Συμμορία – 1983), πλαισιωμένο από ένα νεανικό και αξιόλογο καστ, με τους: Δημήτρη Λάλο, Χάρη Φραγκούλη, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Ευτυχία Γιακουμή, Αθηνά Παππά, Αντώνη Σπίνουλα, Κώστα Ξυκομηνό, Ρένο Χαραλαμπίδη, κ.ά.

image

Τους «Αισθηματίες» αρχικά είχαμε την ευκαιρία να τους παρακολουθήσουμε τον Σεπτέμβριο του 2013 ως work in progress στο πλαίσιο του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας. Έκτοτε το φιλμ ταξίδεψε τόσο στο εσωτερικό – Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου στα 39α Αισχύλεια – όσο και στο εξωτερικό, όπου πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο 36ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας, ενώ στη συνέχεια ταξίδεψε στο Λονδίνο για το Φεστιβάλ Raindance. Τον Δεκέμβριο του 2014 είχαμε τη δυνατότητα να το ξαναθυμηθούμε παρακολουθώντας το φιλμ για δεύτερη φορά, στην δημοσιογραφική του προβολή. Το αποτέλεσμα είναι ένα άκρως ενδιαφέρον νεο-νουάρ φιλμ με ψυχή, το οποίο γνωρίζει από το πρώτο λεπτό τι θέλει να πει στον θεατή.

image

Ο Νίκος Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε το 1966 στο Ιλινόις του Σικάγο, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά το Λύκειο,  σπούδασε κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και κινηματογράφο στο London International Film School. Το 1993, η πρώτη του μικρού μήκους ταινία «Τα σκυλιά γλείφουν την καρδιά μου», ένα ασπρόμαυρο φιλμ στο οποίο πρωταγωνιστούσε ο Blaine L. Reininger από το μουσικό συγκρότημα Tuxedomoon, κέρδισε το πρώτο βραβείο στo Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους.

image

Μετά από ένα ρεύμα ταινιών όπως το «Ράδιο Μόσχα» (1995), το «Παλτό» (1996) και το «Μαύρο Γάλα» (1999), ο Τριανταφυλλίδης σκηνοθέτησε το θρυλικό ντοκιμαντέρ «I Put A Spell On Me» (2001) για τον  Screamin Jay Hawkins με τη βοήθεια του Jim Jarmusch. Έχει δουλέψει μεταξύ άλλων ως ραδιοφωνικός παραγωγός, δημοσιογράφος, λογιστής, DJ, music promoter και ιδιοκτήτης συναυλιακού χώρου. Μετά από αρκετά χρόνια σε αυτοεξορία, «Οι Αισθηματίες» σηματοδοτούν την επιστροφή του στον κινηματογράφο.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο σκηνοθέτης Νίκος Τριανταφυλλίδης, γιος του Χάρρυ Κλυνν

image

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι η δημιουργία του Νίκου Τριανταφυλλίδη «Οι Αισθηματίες», απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Μουσικής στα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (Αλέξανδρος Βούλγαρης aka The Boy), ενώ ήταν και υποψήφια για το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας.

Παράλληλα ο πρωταγωνιστή της ταινίας, Χάρης Φραγκούλης, τιμήθηκε με το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας, στο 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας. Το φιλμ κυκλοφόρησε στις Κινηματογραφικές Αίθουσες, σε διανομή της Spentzos Film.

Έτος: 2014 | Xώρα: Ελλάδα | Διάρκεια: 94 λεπτά | Σκηνοθεσία: Νίκος Τριανταφυλλίδης | Σενάριο: Νίκος Τριανταφυλλίδης | Παίζουν: Τάκης Μόσχος, Χάρης Φραγκούλης, Δημήτρης Λάλος, Ηλιάνα Μαυρομάτη

Επίσημος ιστότοπος: «Οι Αισθηματίες»