Συνεχίζοντας το ταξίδι μας στις αγαπημένες ταινίες του 2013 και παίρνοντας τη σκυτάλη από το φιλμ «Πριν τα Μεσάνυχτα» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, μία θέση πιο πάνω συναντάμε τη νέα δημιουργία του ιδιαίτερα δραστήριου τα τελευταία χρόνια Γούντι Άλεν, «Θλιμμένη Τζάσμιν». Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Νο9 – «Θλιμμένη Τζάσμιν» (Blue Jasmine) του Γούντι Άλεν
 
«Με το που ξεκινάει η ταινία ξέρουμε πως η Τζάσμιν είναι πελαγωμένη. Είναι ήδη ένας άνθρωπος, που έχει βρεθεί ξαφνικά να μιλάει στον εαυτό του και που έχει τεράστια προβλήματα. Έχοντας φτάσει στον πάτο οικονομικά και πόσο μάλλον ψυχολογικά και μη έχοντας που να πάει, η Τζάσμιν θα μετακομίσει στο Σαν Φρανσίσκο. Σε μια στιγμή θυμού έκανε κάτι το οποίο είχε καταστροφικές συνέπειες που δεν ήταν αναμενόμενες και έβαλε τον εαυτό της σε μια τραυματική θέση» – Γούντι Άλεν

image
 
Η «Θλιμμένη Τζάσμιν», αφηγείται την «τραγική» ιστορία μιας πλούσιας Νεοϋορκέζας (Κέιτ Μπλάνσετ), η οποία μετά τη διάλυση του γάμου της με τον καιροσκόπο σύζυγό της (Άλεκ Μπόλντγουιν), προσπαθεί να συμμαζέψει τη ζωή της. Έχοντας χάσει όλη της την περιουσία, αναγκάζεται να μετακομίσει στο Σαν Φρανσίσκο. Εκεί βρίσκει κατάλυμα στο σπίτι της αδερφής της (Σάλι Χόκινς).
 
Καθώς προσπαθεί να ενταχθεί στο νέο της περιβάλλον, θα συναντήσει έναν γοητευτικό άντρα (Πίτερ Σάρσγκααρντ), ο οποίος πιθανόν να τη βοηθήσει να ανακτήσει την παλιά της αίγλη και την άλλοτε λαμπερή της καθημερινότητα. Για να γίνει όμως αυτό θα πρώτα η ίδια να ανακαλύψει την πραγματική της ταυτότητα…

Το ρομαντικό αυτό δράμα, δια χειρός Γούντι Άλεν, παρουσιάζει τις ολέθριες συνέπειες που μπορεί να έχει η αδιαφορία και η μη αντιμετώπιση σοβαρών καταστάσεων στην εξέλιξη τόσο της ίδιας μας της ζωής, όσο και του κοινωνικού μας περίγυρου.
 
Ηρωίδα μας είναι η Τζάσμιν. Πρώην σύζυγος του Χαλ, ενός πλούσιου επιχειρηματία από το Μανχάταν, που μετακομίζει μόνιμα στο Σαν Φρανσίσκο όπου κατοικεί η αδελφή της, Τζίντζερ. Οι δυο αδερφές είναι τόσο διαφορετικές. Η στάση που κρατούσε η Τζάσμιν πάντα απέναντι στη ζωή ήταν κάπως υπεροπτική, κάτι το οποίο η Τζίντζερ απλά αποδεχόταν.

image
 
Ένα βασικό ελάττωμα της Τζάσμιν είναι ότι δίνει πολύ σημασία στο πως την βλέπει ο κόσμος, ενώ αδιαφορεί εντελώς για το τι συμβαίνει γύρω της. Μετά από λίγο καιρό συμβίωσης των δύο αδερφών, η Τζάσμιν βρίσκει δουλειά ως γραμματέας σε ένα οδοντιατρείο, ενώ παράλληλα παρακολουθεί και μαθήματα κομπιούτερ.
 
Όσο είναι ακόμη σε θέση να προβάλλει την αριστοκρατικής της εικόνα, η Τζάσμιν συνεχίζει να είναι συναισθηματικά επισφαλής και αδυνατεί να υποστηρίξει ουσιαστικά τον εαυτό της. Δεν εγκρίνει και αποδοκιμάζει συνεχώς τον φίλο της αδελφής της, τον Τσίλι (Μπόμπι Καναβάλε), τον οποίο θεωρεί τελείως αποτυχημένο.
 
Ώσπου έρχεται η μέρα που θα ξεπροβάλει μια πιθανή σανίδα σωτηρίας. Η μέρα που η Τζάσμιν θα γνωρίσει τον Ντουάιτ, έναν διπλωμάτη, ο οποίος αμέσως εκδηλώνει τα έντονα συναισθήματά του για εκείνη αναδεικνύοντας συνεχώς την ομορφιά της, τη φινέτσα και το απαράμιλλο στιλ της. Ο Ντουάιτ ίσως να σε θέση ώστε να βοηθήσει την Τζάσμιν να ανακτήσει κάποια από τα παλιά της μεγαλεία. Θα είναι όμως άραγε ικανός να τη βοηθήσει να ανακαλύψει τον πραγματικό της εαυτό ή θα προδοθεί;

image
 
Ο πολυπράγμων Γούντι Άλεν, μετά το Παρίσι (Midnight in Paris – 2011) και τη Ρώμη (2012), επιστρέφει στην αγαπημένη του Νέα Υόρκη για να μας παρουσιάσει μία ρομαντική όσο και δραματική ιστορία. Μία ιστορία για την υποκρισία και τον ψεύτικο εαυτό που συχνά πυκνά με περίσσεια ματαιοδοξία παρουσιάζουμε στους συνανθρώπους μας, παραμένοντας όμως στην πραγματικότητα μόνοι, κενοί και δυστυχισμένοι.
 
Η ταινία, μπορεί να μην κινείται στα υψηλά επίπεδα των αριστουργημάτων που μας έχει χαρίσει στο παρελθόν ο σπουδαίος Αμερικανός δημιουργός, όμως και μόνο η παρουσία της πρωταγωνίστριας του είναι αρκετή για να μας καθηλώσει. Η Κέιτ Μπλάνσετ σε ένα ρεσιτάλ ερμηνείας, αποδεικνύει για άλλη μία φορά ποσό σπουδαία ηθοποιός είναι και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι με την παρουσία της εδώ, έχει κερδίσει μία θέση στην πεντάδα των κορυφαίων γυναικείων ρόλων της χρονιάς στα επερχόμενα Όσκαρ της Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου, για το 2014.
 
Ήδη η Κέιτ Μπλάνσετ έχει κερδίσει το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για το 2013 από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης. Ενώ αντίστοιχα η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών του Λος Άντζελες, που πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε τις υποψηφιότητες της για το 2014, τις γνωστές μας κι ως Χρυσές Σφαίρες, χάρισε στην ταινία του Γούντι Άλεν, δύο υποψηφιότητες. Μία στην Κέιτ Μπλάνσετ στην κατηγορία ‘Α Γυναικείο Ρόλο σε Δράμα και μία στην Σάλι Χόκινς, στην κατηγορία ‘Β Γυναικείο Ρόλο σε Δράμα.

image
 
Εκτός από την Κέιτ Μπλάνσετ, το αξιόλογο καστ συμπληρώνουν, ο πειστικός Άλεκ Μπόλντγουιν, στην δεύτερη κατά σειρά συνεργασία του με τον Γούντι Άλεν μετά το περσινό “To Rome with Love”. Η απολαυστική Σάλι Χόκινς στέκεται επάξια στον ρόλο της αδερφής της Κέιτ Μπλάνσετ, η οποία ξανασυνεργάζεται με τον Γούντι Άλεν μετά “Το Όνειρο της Κασσάνδρας” του 2007, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι ο ρόλος της Πόπι στην ταινία “Τυχερή & Ευτυχισμένη” του Μάικ Λι, της χάρισε την Αργυρή Άρκτο Καλύτερης Ηθοποιού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου το 2008.
 
Σε μικρότερους ρόλους, συναντάμε τους γνωστούς ηθοποιούς, Μπόμπι Καναβάλε (The Station Agent – 2003 και Win Win –  2011), τον Πίτερ Σάρσγκααρντ (An Education – 2009) και τον Λούις Σι Κέι, γνωστό κυρίως από την τηλεοπτική σειρά Louie.
 
Στα συν της ταινίας και το διακριτικό αλλά χαρακτηριστικό Soundtrack, με ήχους μπλουζ και τζαζ που τόσο αγαπά ο Γούντι Άλεν και που από στιγμή σε στιγμή νομίζεις ότι θα εμφανιστεί παρέα με το συγκρότημά του…

image
 
Σε όλη την σκηνοθετική του πορεία, ο Γούντι Άλεν έχει δημιουργήσει πολλούς ανεξίτηλους γυναικείους χαρακτήρες, τους οποίους έχουν ενσαρκώσει μερικές από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς του Χόλιγουντ, όπως η Νταϊάν Κίτον, η Μία Φάροου, η Τζούντι Ντέιβις και πολλές ακόμη. Είτε πρωταγωνιστούσαν σε κωμωδίες είτε σε δράματα, οι γυναικείοι αυτοί χαρακτήρες έχουν μείνει χαραγμένοι στη μνήμη μας ως κομβικό στοιχείο των ταινιών του Αμερικανού δημιουργού. 
 
Έτσι κι εδώ στο φιλμ «Θλιμμένη Τζάσμιν» (Blue Jasmine) ο κινητήριος άξονας δεν είναι άλλος από τη βασική ηρωίδα του έργου μας, την πολύπλευρη Τζάσμιν, την οποία ενσαρκώνει υποδειγματικά μία ακόμα καταξιωμένη ηθοποιός του Χόλιγουντ, η Κέιτ Μπλάνσετ.


 
Έτος: 2013 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 98 λεπτά | Σκηνοθεσία: Woody Allen | Σενάριο: Woody Allen | Παίζουν: Cate Blanchett, Alec Baldwin, Peter Sarsgaard