Το «Ραγισμένα Όνειρα» του Φέλιξ Φον Γκρόνινγκεν από το Βέλγιο, είναι μία από τις καλύτερες ταινίες που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τον Νοέμβριο στο 54ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, όντας τότε μία από τρεις ταινίες – φιναλίστ, που διεκδικούσαν το φετινό Ευρωπαϊκό Βραβείο LUX. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
Νο3 – «Ραγισμένα Όνειρα» (The Broken Circle Breakdown) του Φέλιξ Φον Γκρόνινγκεν

image
 
Το φιλμ είναι μία υπέροχη δραματική κομεντί με χαρακτηριστικό Soundtrack, που αφηγείται τον τραγικό χαμό του παιδιού τους, όπως τον βιώνει ένα νεαρό ζευγάρι. Το «Ραγισμένα Όνειρα» του Φέλιξ Φον Γκρόνινγκεν, διαθέτει επίσης με την πρωταγωνίστρια του Βέρλε Μπέτενς, μία από τις καλύτερες γυναικείες ερμηνείες που είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στη σκοτεινή αίθουσα το 2013.
 
Όλα τα παραπάνω φαίνεται ότι ελήφθησαν υπόψιν και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο πριν από μερικές ημέρες του απένειμε το φετινό Βραβείο LUX στην έβδομη κατά σειρά εκδήλωση του θεσμού.

image
 
Η Ελίζ και ο Ντιντιέ είναι μαζί εφτά παθιασμένα χρόνια. Όταν η μικρή τους κόρη Μέιμπελ βρεθεί αντιμέτωπη με μια βαριά ασθένεια, όλες οι έντονες στιγμές της σχέσης τους δείχνουν να έρχονται στην επιφάνεια. Αναπολούν τον κεραυνοβόλο τους έρωτα, το φλερτ, το πάθος, το γάμο τους, αλλά και τις ευτυχισμένες μέρες που πρωτοήρθε η Μέιμπελ στη ζωή τους. Ένας πλήρης κύκλος ευτυχίας συμπληρώνεται. 
 
Η θλίψη και το άγχος όμως για τη μικρή τους κόρη, σταδιακά τους οδηγεί σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Μάχονται κι ελπίζουν μαζί ότι η αγάπη τους θα αντέξει και δε θα τους απογοητεύσει. Η πραγματικότητα όμως είναι σκληρή και τους προλαβαίνει. Θα μπορέσει εν τέλει η αγάπη του ζευγαριού να νικήσει τη μοίρα;

image
 
O Φλαμανδός σκηνοθέτης Φέλιξ Φον Γκρόνινγκεν, παρουσιάζει μία υπέροχη δραματική, ρομαντική και βαθιά συγκινητική ιστορία, με ενδιαφέρουσες θρησκευτικές προεκτάσεις. Αυτή είναι η τέταρτη μεγάλου μήκους δημιουργία του Βέλγου δημιουργού, ο οποίος μεταφέρει στον κινηματογράφο ένα δυνατό θεατρικό έργο, με όχημα ένα υπέροχο Soundtrack με ήχους κάντρι.
 
Όπως προαναφέραμε η ταινία “Ραγισμένα Όνειρα” (The Broken Circle Breakdown) κέρδισε το φετινό Ευρωπαϊκό Βραβείο LUX, όντας μία από τις τρεις φιναλίστ του θεσμού.

image
 
Η θέσπιση του βραβείου LUX αποτελεί μία πρωτοβουλία της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το βραβείο LUX καθιερώθηκε το 2007, ως δείγμα δέσμευσης του Κοινοβουλίου προς την Ευρωπαϊκή Κινηματογραφική βιομηχανία και τα δημιουργικά επιτεύγματά της.
 
Οι άλλες δύο πραγματικά υπέροχες ταινίες που διαγωνίστηκαν για το Βραβείο LUX είναι: το «Μέλι» (Honey) της Βαλέρια Γκολίνο (Ιταλία) και “Ο Εγωιστής Γίγαντας” (The Selfish Giant) της Κλίο Μπάρναρντ (Clio Barnard – Μεγ. Βρετανία). Το σημαντικό, πέρα από την όποια βράβευση, είναι το γεγονός ότι και οι τρεις ταινίες – φιναλίστ του Βραβείου LUX, αποκτούν αυτομάτως τη δυνατότητα δημιουργίας υποτίτλων για τις ταινίες τους σε όλες τις γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μια σειρά από προβολές στις συγκεκριμένες χώρες.
 
Επιστρέφοντας στην ταινία μας, μέσα από πολύ καλές ερμηνείες, ειδικά των δύο πρωταγωνιστών αλλά και του μικρού κοριτσιού, παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα την ενδιαφέρουσα εξέλιξη της ιστορίας μέσα από έξυπνα (αν και πολλά) φλας-μπάκ. Στα θετικά και η εξαιρετική μουσική, που συνθέτει και αγκαλιάζει αυτό το συγκινητικό οικογενειακό δράμα από το Βέλγιο.

image
 
Τα “Ραγισμένα Όνειρα” είναι μεταφορά από το θεατρικό έργο του Γιόχαν Χέντελμπεργκ και ο σκηνοθέτης της ταινίας Φέλιξ Φον Γκρόνινγκεν, λέει σχετικά:
 
“Με το Γιόχαν είμαστε φίλοι και συνεργάτες χρόνια, συμμετείχε ως ηθοποιός σε δύο προηγούμενες ταινίες μου. Όταν είδα το θεατρικό έμεινα έκπληκτος. Ο συνδυασμός της προσωπικής ιστορίας, με τη μουσική και την κεντρική ιδέα με συγκλόνισαν. Ο Γιόχαν ενθουσιάστηκε όταν του μίλησα για μεταφορά στη μεγάλη οθόνη. Ξεκινήσαμε να γράφουμε το σενάριο με τον Καρλ Γιος, και το ξεκινήσαμε πολλές φορές από την αρχή, καθώς είναι μια ιδιαίτερα πολύπλοκη ιστορία. Το θεατρικό άγγιζε την τελειότητα και είχα βαθιά μέσα μου τη φοβία, ότι η ταινία δε θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτό το επίπεδο. Δίστασα στην αρχή για τον θα έπρεπε να την κάνω ή όχι. Το θεατρικό είχε και μεγάλους μονολόγους, που δεν ταίριαζαν στον κινηματογράφο. Στο τέλος, αυτό που με έπεισε ήταν το ένστικτο μου. Συγκινήθηκα τόσο πολύ από το θεατρικό, που θα έβρισκα τρόπο να το κάνω. Η δυσκολία του επίσης, το έκανε και άκρως ενδιαφέρον για μένα ως δημιουργό.”

image
 
Όσο για την ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη δομή της ταινίας με τα συνεχή φλας-μπάκ, ο Βέλγος δημιουργός αναφέρει:
 
“Η δομή της ταινίας έγινε κατά το μοντάζ. Υπήρχε εξαρχής στο μυαλό μας ότι θα λειτουργούσε με φλας-μπακ, αλλά η τελική ταινία διέφερε κατά πολύ από το σενάριο. Ο Νίκο Λιούνεν, με το οποίο συνεργαζόμαστε χρόνια κι ανέλαβε το μοντάζ, είναι πραγματικά μάγος με αυτού του είδους την εξιστόρηση. Πιστεύω ότι οι ταινίες μου βασίζονται πολύ στο συναίσθημα, και όχι στην ίδια την ιστορία, οπότε η διαρκής αμφισβήτηση κατά το μοντάζ, έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς μου.”
 
Ο Γιόχαν Χέλντενμπεργκ (Johan Heldenbergh) πρωταγωνιστεί ως Didier Bontinck / Monroe και μαζί με το Μίκε Ντόμπελς δημιούργησαν το θεατρικό έργο The Broken Circle Breakdown featuring the Cover-Ups of Alabama το 2009. Ο Γιόχαν έμαθε να παίζει μπάντζο, μαντολίνο και κιθάρα για τον ρόλο του. 

image
 
Πρωταγωνίστρια είναι η υπέροχη Veerle Baetens στον ρόλο της Elise Vandevelde / Alabama. Η Βέρλε Μπάτενς αποφοίτησε από την Ακαδημία Δραματικών Τεχνών των Βρυξελλών. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι, το 2005 στην Ολλανδική εκδοχή του μιούζικαλ «Πίπη Φακιδομύτη». Στον κινηματογράφο, ξεχωρίζει η παρουσία της στην ταινία του 2011 “Hasta la Vista (2011)” σε σκηνοθεσία του Geoffrey Enthoven, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε το ντεμπούτο δίσκο της, ως τραγουδίστρια της μουσικής μπάντας Dallas.
 
Όπως αναφέραμε ήδη η μουσική παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ταινία. Χρησιμοποιήθηκαν τραγούδια από τη θεατρική παράσταση, όπως και νέα. Ο Μπγιορν Έρικσον (Zita Swoon) ενορχήστρωσε όλα τα τραγούδια. Ο Γιόχαν Χέλντενμπεργκ ήταν ήδη μεγάλος φαν της bluegrass μουσικής, και μετά το ρόλο της ως Ελίζ, μαγεύτηκε και η Βέρλε Μπάτενς. Τα μέλη της μπάντας The Broken Circle Breakdown, είναι:

image
 
Γιόχαν Χέλντενμπεργκ: Φωνητικά, Μπάντζο, Κιθάρα
Βέρλε Μπάτενς: Φωνητικά
Μπερτ Φον Μπόρτελ: Φωνητικά, Κιθάρα, Μαντολίνο
Νιλς Ντε Κάστερ:΅Φωνητικά, Βιολί
Καρλ Έρικσον: Φωνητικά, Μπάντζο, Κιθάρα
Τόμας Ντε Σμετ: Φωνητικά, Μπάσο ,
Μπγιον Έρικσον: Φωνητικά, Κιθάρα, Ντόμπρο


 
Έτος: 2012 | Xώρα: Βέλγιο | Διάρκεια: 111 λεπτά | Σκηνοθεσία: Felix Van Groeningen | Σενάριο: Johan Heldenbergh, Mieke Dobbels | Παίζουν: Veerle Baetens, Johan Heldenbergh, Nell Cattrysse