Το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας θα διεξαχθούν από τις 20 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου, παρουσιάζοντας συνολικά 165 ταινίες απ’ όλο τον κόσμο αλλά και από την Ελλάδα, τρία διαγωνιστικά τμήματα, ειδικά αφιερώματα, ντοκιμαντέρ και πάνω από 40 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους. Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr σας προτείνουμε είκοσι τρεις (23) ταινίες που ξεχωρίζουν και που ορίζουν τη φετινή διοργάνωση. Πρόκειται για δημιουργίες νέες, οι οποίες αναμένεται να συζητηθούν στη νέα κινηματογραφική σεζόν, αλλά και για διαχρονικά αριστουργήματα της Έβδομης Τέχνης. Καλό Φεστιβάλ!

Ads

23ες Νύχτες Πρεμιέρας

image

Νέοι δημιουργοί, πολυαναμενόμενες πρεμιέρες, λαμπεροί καλεσμένοι, αξέχαστα πάρτι, αλλά και οι καλύτερες ταινίες της νέας σεζόν δίνουν ραντεβού στο πιο δημοφιλές κινηματογραφικό γεγονός της πρωτεύουσας. To Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας ιδρύθηκε από την Κινηματογραφική Εταιρεία Αθηνών (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) με σκοπό να φωτίσει άγνωστες πτυχές του ποιοτικού ανεξάρτητου κινηματογράφου, να αναδείξει τις καλύτερες από τις μεγάλες ταινίες της σεζόν, προτείνοντάς τις στους θεατές και να γίνει η ιδανική εισαγωγή κάθε κινηματογραφικής σεζόν.

Ads

Το Φεστιβάλ άνοιξε τις πύλες του τον Σεπτέμβριο του 1995 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με επιτυχία. Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ, οι ταινίες που προβάλλονται έχουν ένα κοινό περίπου 60.000 κινηματογραφόφιλων, οι οποίοι θέλουν να ενημερώνονται για όλες τις τάσεις του παγκόσμιου σινεμά και να βλέπουν πρώτοι τις μεγάλες ταινίες που πρόκειται να γίνουν επιτυχίες τους επόμενους μήνες. Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να προσφέρει στο ελληνικό κοινό την δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά τον ανεξάρτητο αμερικανικό, ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο κινηματογράφο.

Η διοργάνωση περιλαμβάνει νέες ταινίες απ’ όλο τον κόσμο αλλά και από την Ελλάδα, τρία διαγωνιστικά τμήματα – μεταξύ των οποίων και ένα από τα ελάχιστα παγκοσμίως διαγωνιστικά τμήματα μουσικών ταινιών, το «Μουσική και Φιλμ» – ειδικά αφιερώματα, ντοκιμαντέρ και φυσικά ελληνικές ταινίες μικρού μήκους.

Το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» θα πραγματοποιηθεί από τις 20 Σεπτεμβρίου ως 1 Οκτωβρίου 2017 στους κινηματογράφους Ιντεάλ, Δαναό 1 και Δαναό 2, Όπερα 1 και Όπερα 2, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.

Πληροφορίες και Εισιτήρια:

image

Το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» θα πραγματοποιηθεί στους κινηματογράφους Ιντεάλ, Δαναό 1 και Δαναό 2, Όπερα 1 και Όπερα 2, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.

€ 5: Η πρώτη απογευματινή προβολή (ώρα έναρξης έως 18:55)
€ 6: Οι υπόλοιπες προβολές
Εισιτήρια μπορείτε να προμηθευτείτε από την ιστοσελίδα www.viva.gr και από τα φυσικά σημεία πώλησης: Κινηματογράφοι Δαναός, Όπερα, Ιντεάλ, καθώς και από το συνεργαζόμενο δίκτυο καταστημάτων Viva.gr. Αναλυτικά οι ώρες λειτουργίας των κινηματογράφων:

Δαναός 1 & 2 (Κηφισίας και Πανόρμου)
Ωράριο: 13/9 – 20/9: 17:00 – 20:00 & 21/9 – 1/10: 16:00 – 22:30

Όπερα 1 & 2 (Ακαδημίας 57)
Ωράριο: 18/9 – 20/9: 16:00 – 20:00 & 21/9 – 1/10: 16:30 – 22:30

Ιντεάλ (Πανεπιστημίου 46)
Ωράριο: 13/9 – 1/10: 16:00 – 22:00

Διαβάστε επίσης:
Ο Ταρίκ Σαλέχ φέρνει την Αραβική Άνοιξη στις Νύχτες Πρεμιέρας: «The Nile Hilton Incident»
Όταν ο Τοντ Χέινς σκηνοθέτησε την Τζούλιαν Μουρ: «Wonderstruck»
Οι 44 ελληνικές μικρού μήκους ταινίες που θα προβληθούν στις Νύχτες Πρεμιέρας

Οι 23 ταινίες που ορίζουν τις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας

Η Πόλη των Φαντασμάτων / City of Ghosts (2017) του Μάθιου Χάινεμαν
Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου στις 18:00, στην Αίθουσα: Odeon Όπερα 1

image

Επικηρυγμένοι από τον ISIS και με τις ζωές των συγγενών τους σε θανάσιμο κίνδυνο, μια ομάδα Σύρων δημοσιογράφων αντιστέκεται στο Ισλαμικό κράτος, διοχετεύοντας στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης ντοκουμέντα φρίκης που καταγράφουν τις αποτρόπαιες πρακτικές των τζιχαντιστών. Ήδη πολυβραβευμένο, το θαρραλέο φιλμ του Μάθιου Χάινεμαν ξετυλίγεται με τη λογική ενός κατασκοπικού θρίλερ και αποτελεί ένα από τα φαβορί για το επόμενο Όσκαρ Ντοκιμαντέρ.

«Wonderstruck» (2017) του Τοντ Χέινς
Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στις 17:30, στην Αίθουσα: Ιντεάλ

image

Η ταινία, που στηρίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Μπράιαν Σέλτζνικ εκτυλίσσεται σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, το 1927 και το 1977, με πρωταγωνιστές δύο κωφά παιδιά που αναζητούν την ίδια μυστηριώδη σύνδεση. Στην πρώτη ιστορία, μια κοπέλα φεύγει από το σπίτι της στην Νέα Υόρκη για να συναντήσει το αγαπημένο της κινηματογραφικό είδωλο, ενώ στη δεύτερη περίοδο, ένας νέος ψάχνει στα μεσοδυτικά των Ηνωμένων Πολιτειών, για να βρει τον χαμένο από χρόνια πατέρα του, μετά τον θάνατο της μητέρας του.

Δύο χρόνια μετά το εξαιρετικό «Carol» (2015), ο Τοντ Χέινς, επιστρέφει δυναμικά με την έβδομη μεγάλου μήκους δημιουργία του, μεταφέροντας στην μεγάλη οθόνη το ομώνυμο εικονογραφημένο βιβλίο του Μπράιαν Σέλζνικ: «Wonderstruck». Με πρωταγωνίστρια την Τζούλιαν Μουρ και έχοντας ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις στο Φεστιβάλ των Καννών, το φιλμ αποτέλεσε την επίσημη ταινία έναρξης του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας. Θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες από την εταιρεία Seven Films.

Διαβάστε επίσης:
Όταν ο Τοντ Χέινς σκηνοθέτησε την Τζούλιαν Μουρ: «Wonderstruck»

«Το Κυνήγι του Λιονταριού με Τόξο» (Hunting the Lion with Bow and Arrow – 1967) του Ζαν Ρους
Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στις 19:00, στην Αίθουσα: Δαναός 2

image
Από το 1957 ως το 1964, ο Ζαν Ρους ακολουθεί τους κυνηγούς Σονγκάι από την περιοχή Γιατακάλα του Νίγηρα, οι οποίοι είναι οι μόνοι που έχουν το δικαίωμα να σκοτώσουν ένα λιοντάρι. Εκεί ο ανθρωπολόγος καταγράφει τα επεισόδια του κυνηγιού, όπου η τεχνική και η μαγεία είναι αδιάσπαστα συνδεδεμένες, ενώ ο δημιουργός κινηματογραφεί με σεβασμό και διορατικότητα και συνδέει ισότιμα και δεξιοτεχνικά το λόγο με την εικόνα.

Στην 23η διοργάνωση των Νυχτών Πρεμιέρας, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την γέννηση του καταξιωμένου ανθρωπολόγου και σημαντικού εκπροσώπου του εθνογραφικού κινηματογράφου, Ζαν Ρους (Jean Rouch), παρουσιάζετε η ταινία «Κυνηγοί του Λιονταριού με το Τόξο» (Hunting the Lion with Bow and Arrow / La Chasse au lion à l’arc, 1965).

«Τα Δεινά της Θάλασσας» (Sea Sorrow – 2017) της Βανέσα Ρέντγκρεϊβ
Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στις 19:300, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

image

Μια νοερή διαδρομή από το Λονδίνο στο Αιγαίο κι από τον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στους προσφυγικούς καταυλισμούς με παιδιά που άφησαν τις οικογένειές τους μια ήπειρο μακριά. Μέσα από τις μνήμες χρόνων, προσωπικές μαρτυρίες και με το χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος, η βραβευμένη με Όσκαρ και επιφανής ακτιβίστρια Βανέσα Ρέντγκρεϊβ σκηνοθετεί ένα κινηματογραφικό δοκίμιο για τη σύγχρονη μεταναστευτική και προσφυγική τραγωδία.

Ξεκινώντας απ’ τις παιδικές της αναμνήσεις και φτάνοντας μέχρι τα -αυτονόητα για το θέμα- πλάνα από μία αγωνιώδη διάσωση προσφύγων στο Αιγαίο, η Ρέντγκρεϊβ πλέκει ένα οπτικό δοκίμιο που ξεπερνάει την σύγχρονη προσφυγική κρίση. Παρουσία της σκηνοθέτιδας Βανέσα Ρέντγκρεϊβ και του Ιδρυτή του «Safe Passage», Λόρδου Άλφρεντ Νταμπς. Προλογίζει και συμμετέχει η Μιμή Ντενίση.

Ειδικές τιμές εισιτηρίων: 6€, 12€, 20€
Τα έσοδα της προβολής θα ενισχύσουν τις ανθρωπιστικές οργανώσεις «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» και «Safe Passage».

«Το Αυτό» (It – 2017) του Αντρέ Μουσιέτι
Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στις 22:00, στην Αίθουσα: Δαναός 1

image

Με χρονολογία κυκλοφορίας το 1986, «Το Αυτό» αποτελεί ένα από τα πλέον αγαπημένα βιβλία τρόμου του Στίβεν Κινγκ με φανατικούς αναγνώστες σε όλο τον κόσμο, το οποίο ετοιμάζεται να τρομάξει και τους κινηματογραφικούς θεατές. Όταν μικρά παιδιά αρχίζουν να εξαφανίζονται στην πόλη του Ντέρι, στο Μέιν, μια ομάδα παιδιών έρχεται αντιμέτωπη με τους μεγαλύτερους φόβους της, καθώς θα τα βάλει με έναν κακό κλόουν, τον Πένιγουαϊζ, με ιστορικό φόνων και βίας που γυρίζει αιώνες στο παρελθόν.

Στην ταινία, «Το Αυτό» πρωταγωνιστεί ο Μπιλ Σκάρσγκαρντ («Allegiant», τηλεοπτική σειρά «Hemlock Grove») ως ο βασικός κακός της ιστορίας, Πένιγουαϊζ. Μαζί του επίσης οι νεαροί ηθοποιοί Τζέιντεν Λίμπερερ («Midnight Special»), Τζέρεμι Ρεϊ Τέιλορ («Alvin and the Chipmunks: The Road Chip»), Σοφία Λίλις («37»), Φιν Γούλφχαρντ (τηλεοπτική σειρά «Stranger Things»), Γουάιατ Όλεφ («Guardians of the Galaxy»), Τσόουζεν Τζέικομπς (επερχόμενο «Cops and Robbers»), Τζακ Ντίλαν Γκρέιζερ («Tales of Halloween»), Νίκολας Χάμιλτον («Captain Fantastic») και Τζάκσον Ρόμπερτ Σκοτ, στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο. Ο Αντρέ Μουσιέτι σκηνοθετεί σε προσαρμοσμένο σενάριο των Τσέις Πάλμερ, Κάρι Φουκουνάγκα και Γκάρι Ντόμπερμαν. Το ομώνυμο βιβλίο, στο οποίο βασίζεται η ταινία, θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο σε νέα, πλήρη μετάφραση από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος. Θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες σε διανομή της εταιρείας την εταιρείας Tanweer.

«120 Χτύποι το Λεπτό» (120 Battements par Minute – 2017) του
Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στις 19:45, στην Αίθουσα: Ιντεάλ

image

Αρχές της δεκαετίας του ’90. Ενώ το AIDS έχει ήδη κοστίσει αμέτρητες ζωές τα τελευταία δέκα χρόνια, οι ακτιβιστές της Act Up στο Παρίσι, πολλαπλασιάζουν τις δράσεις τους με σκοπό να  ανατρέψουν τη γενική αδιαφορία. Ο νεοφερμένος στην ομάδα, Νατάν θα συγκλονιστεί από τη δυναμικότητα του Σον, ενός από τα ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης, που καταναλώνει τις τελευταίες του δυνάμεις του στη μάχη ενάντια στο κράτος και τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Βραβευμένη με το Grand Prix ή αλλιώς τον Αργυρό Φοίνικα στο 70ο Φεστιβάλ Καννών, αλλά και με το Βραβείο της Επιτροπής Κριτικών Κινηματογράφου, το «120 Χτύποι το Λεπτό» αποθεώθηκε από κοινό και κριτικούς, ενώ έκανε τον πρόεδρο της επιτροπής Πέδρο Αλμοδόβαρ να συγκινηθεί στη συνέντευξη τύπου, περιγράφοντας την κινηματογραφική της δύναμη, την επίκαιρη ανάγνωση της αλλά και την πολιτική της βαρύτητα. Μια ταινία – ωδή της συλλογικότητας, του αγώνα προς έναν κοινό σκοπό αλλά και της αγάπης, αυτής που δίνεται χωρίς όρια. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του σκηνοθέτη Ρομπίν Καμπιγιό και του ηθοποιού, Αρνό Βαλουά, ενώ θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, σε διανομή της εταιρείας Weird Wave.

«Κάιρο Εμπιστευτικό» (The Nile Hilton Incident – 2017) του Ταρίκ Σαλέχ
Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στις 23:00, στην Αίθουσα: Δαναός 1

image

Λίγες εβδομάδες πριν την αυγή της Αραβικής Άνοιξης, ο Νορεντίν, ένας διεφθαρμένος Αιγύπτιος αστυνομικός, καλείται να εξιχνιάσει την δολοφονία της διάσημης τραγουδίστριας Λαλένα στο πολυτελές ξενοδοχείο Nile Hilton. Τα πρώτα στοιχεία εμπλέκουν στο έγκλημα έναν πλούσιο επιχειρηματία ο οποίος, ως φίλος του Προέδρου και μέλος του Κοινοβουλίου, απολαμβάνει μια ιδιότυπη ασυλία οπότε οι έρευνες παγώνουν. Καθώς η επανάσταση εναντίον του Χόσνι Μουμπάρακ ξεκινά και οι συγκρούσεις των πολιτών με τους αστυνομικούς μαίνονται, ο Νορεντίν αποφασίζει για πρώτη φορά στη ζωή του να πολεμήσει για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, την ίδια στιγμή που η χώρα του βιώνει το τέλος μιας εποχής.

H καρδιά του φιλμ νουάρ χτυπά δυνατά στα κακόφημα σοκάκια του Καΐρου, στο καθηλωτικό αστυνομικό θρίλερ του Ταρίκ Σαλέχ που απέσπασε στο Φεστιβάλ του Σάντανς το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας. Το σενάριο της ταινίας είναι εμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία ενός νικητή τηλεοπτικής εκπομπής του Λιβάνου, ο οποίος δολοφονήθηκε σε ξενοδοχείο στο Ντουμπάι.

Διαβάστε επίσης:
Ο Ταρίκ Σαλέχ φέρνει την Αραβική Άνοιξη στις Νύχτες Πρεμιέρας: «The Nile Hilton Incident»

«Μανιφέστο» (Manifesto – 2015) του Γιούλιαν Ρόζενφελντ
Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στις 22:15, στην Αίθουσα: Δαναός 1

image

Ο Γιούλιαν Ρόζενφελντ – με παρουσία στο Museum of Modern Art (MoMA) της Νέας Υόρκης και τη Saatchi Gallery του Λονδίνου – μοντάρει μία κινηματογραφική εγκατάσταση που συνδιαλέγεται ανοιχτά με την ευθύνη και τον ρόλο του καλλιτέχνη στη σύγχρονη κοινωνία και η Κέιτ Μπλάνσετ ενσαρκώνει μοναδικά 13 διαφορετικούς χαρακτήρες, που αποκαλύπτουν το πάθος, την ουσία και την πολιτική της μεγάλης τέχνης.

Εξερευνώντας την αναγκαιότητα της καλλιτεχνικής επανεφεύρεσης, το «Μανιφέστο» (Manifesto – 2015) είναι γεμάτο από το πάθος της προσωπικής έκφρασης, τις καινοτόμες ιδέες πρωτοπόρων δημιουργών και τις θέσεις ρευμάτων όπως ο Φουτουρισμός, το Νταντά, η Ποπ Αρτ, το Fluxus, αλλά και το Δόγμα 95 του Λαρς φον Τρίερ, όπως και οι Χρυσοί Κανόνες της Κινηματογράφησης του Τζιμ Τζάρμους, που επανερμηνεύονται ιδανικά με τη μορφή μονολόγων από την Κέιτ Μπλάνσετ.

«Μαύρος Νάρκισσος» (Black Narcissus – 1947) των Μάικλ Πάουελ και Έμερικ Πρέσμπεργκερ
Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στις 22:30, στην Αίθουσα: Ιντεάλ

image

Πέντε καλόγριες της Αγγλο-καθολικής Εκκλησίας προσπαθούν να οργανώσουν ένα μοναστηριακό σχολείο στους πρόποδες των Ιμαλαΐων. Συναντούν όμως πολλές δυσκολίες, καθώς το περιβάλλον είναι κάθε άλλο παρά φιλόξενο. Πέρα από την αρνητική στάση του Βρετανού αρμοστή, στο εγχείρημά τους συναντούν σταδιακά διάφορα εμπόδια: δημιουργούνται εντάσεις, δυσκολίες προσαρμογής, ξεθάβονται απωθημένα και παραμονεύουν νευρώσεις. Το ύψωμα, ο κρυστάλλινος αέρας, η άγρια φύση, η ανησυχητική παρουσία των ιθαγενών, οι διάχυτες μυρωδιές και η ατμόσφαιρα έντονου αισθησιασμού αναστατώνουν την εσωτερική γαλήνη των καλογριών. Το δράμα ξεσπάει, η αποστολή διαλύεται, οι καλόγριες ρημαγμένες αποχωρούν, ενώ έρχονται τα πρωτοβρόχια…

Επετειακή προβολή σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια για ένα από τα αριστουργήματα του αγγλικού σινεμά. Έξοχη αλληγορία πάνω στην αιώνια σύγκρουση του σώματος με το πνεύμα. Η ταινία απέσπασε δύο Όσκαρ σε τεχνικές κατηγορίες, το ένα εκ των οποίων αποδόθηκε στον σπουδαίο Τζακ Κάρντιφ, για την μαγευτική του φωτογραφία. Πρωταγωνιστούν: Ντέμπορα Κερ, Σαμπού, Φλόρα Ρόμπσον, Τζιν Σίμονς, Ντέιβιντ Φάραρ, Κάθλιν Μπάιρον, Έσμοντ Νάιτ

«Αυτοί Που Έμειναν στο Αλέπο» (Last Men In Aleppo – 2017) του Φιράς Φαγιάντ
Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου στις 17:30, στην Αίθουσα: Δαναός 1

image

Η κάμερα του Φιράς Φαγιάντ ακολουθεί την ομάδα «Λευκά Κράνη», που από το 2013 έχει αναλάβει να διασώσει τον άμαχο πληθυσμό της χώρας, σε ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό που γυρίστηκε κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στο Χαλέπι και έβαλε σε κίνδυνο τις ζωές των συμμετεχόντων. Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ του Σάντανς για αυτό το συνταρακτικό χρονικό μιας μάχης που όσο άνιση και αν αρχικά φάνταζε, κάποιοι έμειναν εκεί για να τη δώσουν.

«Μία Φανταστική Γυναίκα» (A Fantastic Woman – 2017) του Σεμπαστιάν Λέλιο
Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στις 20:30, στην Αίθουσα: Ιντεάλ

image

Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του συντρόφου της, η Μαρίνα αντιμετωπίζει την απροθυμία της οικογένειάς του να την συμπεριλάβει στο πένθος. Αιτία; Η Μαρίνα είναι τρανσέξουαλ. Ο Σεμπαστιάν Λέλιο του πολυβραβευμένου «Γκλόρια» γαργαλά τα ταμπού επιστρατεύοντας το φλογερό ερμηνευτικό ταμπεραμέντο της Ντανιέλα Βέγκα σε έναν αλμοδοβαρικών αποχρώσεων ύμνο στη διαφορετικότητα. Αργυρή Άρκτος Σεναρίου στο Φεστιβάλ Βερολίνου, σε παραγωγή Μάρεν Άντε και Πάμπλο Λαραΐν. Προβολή παρουσία της πρωταγωνίστριας, Ντανιέλα Βέγκα.

«Donnie Darko» (2001) του Ρίτσαρντ Κέλι
Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στις 23:15, στην Αίθουσα: Ιντεάλ

image

O Donnie Darko (Τζέικ Γκίλενχαλ) είναι ένα ξεχωριστό παιδί. Από μικρός αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και επισκέπτεται ψυχίατρο σχεδόν από τότε που γεννήθηκε. Ξυπνά την νύχτα και υπνοβατώντας βρίσκεται σε διάφορα μέρη μακριά από το σπίτι του, χωρίς να θυμάται πως έφτασε εκεί. Είναι όμως και ένα παιδί που αμφισβητεί τους γύρω του, που δεν πιστεύει τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας των δασκάλων του και που έχει μια όρεξη για ζωή και περιπέτεια όσο κανένας άλλος στην ηλικία του. Όλα αυτά θα αλλάξουν όταν ένα μέρος από αεροπλάνο θα προσγειωθεί ξαφνικά στο δωμάτιό του ενώ εκείνος δεν είναι εκει. Μια σειρά από γεγονότα θα ακολουθήσουν με περίεργες παραισθήσεις του Donnie, την γνωριμία με μια κοπέλα (Τζένα Μαλόουν), αλλά και μία περίεργη ηλικιωμένη γυναίκα που ασχολείται με το ταξίδι στον χρόνο. Ο Donnie θα προσπαθήσει να λύσει το μυστήριο που ξετυλίγεται γύρο του και θα ζήσει τις δραματικές συνέπειες.

Το 2001 ο Ρίτσαρντ Κέλι ταράζει τα λιμνάζοντα νερά του ανεξάρτητου κινηματογράφου με το σκηνοθετικό του ντεμπούτο. Και μπορεί δυστυχώς η συνέχεια να μην υπήρξε ανάλογη, όμως το «Donnie Darko» παραμένει ένα διαχρονικό και ιδιοφυές πρωτόλειο, ενός αξιόλογου καλλιτέχνη. Η ταινία θα προβληθεί σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια 4Κ.

«Δεν Ήσουν Ποτέ Εδώ» (You Were Never Really Here – 2017) της Λιν Ράμσεϊ
Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου στις 20:00, στην Αίθουσα: Ιντεάλ

image

Ένας αντικοινωνικός βετεράνος πεζοναύτης αναλαμβάνει να σώσει την ανήλικη κόρη ενός γερουσιαστή, αλλά στην πορεία θα βρεθεί μπλεγμένος σε ένα θανάσιμο δίκτυο πολιτικής διαφθοράς. Μία από τις σπουδαιότερες γυναικείες φωνές του μοντέρνου σινεμά, η Λιν Ράμσεϊ, παραδίδει ένα αιματοβαμμένο θρίλερ για έναν αλύτρωτο εξολοθρευτή άγγελο. Βραβείο Σεναρίου και Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού στο Φεστιβάλ Καννών για την μινιμαλιστική αλλά εκρηκτική ερμηνεία του Χοακίν Φίνιξ. Προβολή παρουσίας της σκηνοθέτιδας

«Θέλμα» (Thelma – 2017) του Γιόακιμ Τρίερ
Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου στις 22:30, στην Αίθουσα: Ιντεάλ

image

Η Θέλμα αφήνει το θρησκόληπτο σπίτι της για σπουδές στο Όσλο και βρίσκει τον έρωτα στο πρόσωπο μιας συμφοιτήτριας, τη στιγμή που πασχίζει να τιθασεύσει τις τρομακτικές υπερφυσικές δυνάμεις της. Η «Κάρι» του Ντε Πάλμα συναντά τις «Μέρες Οργής» του Ντράγερ, στο πλέον τολμηρό φιλμ ενός από τους πιο ενδιαφέροντες Ευρωπαίους σκηνοθέτες, υπεύθυνου για τα πολυβραβευμένα «Όσλο, 31 Αυγούστου» και «Reprise».

«Το Φεγγάρι του Δία» (Jupiter’s Moon – 2017) του Κορνέλ Μουντρούτσο
Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου στις 22:30, στην Αίθουσα: Odeon Όπερα 1

image

Έπειτα από μια θανάσιμη συμπλοκή με την αστυνομία στα σύνορα της Ουγγαρίας, ένας νεαρός Σύριος μετανάστης όχι μόνο δεν ξεψυχά, αλλά αποκτά και υπερφυσικές δυνάμεις. Ο σκηνοθέτης του θριαμβευτικού «Λευκού Θεού» δίνει την ευρωπαϊκή απάντηση στα χολιγουντιανά μπλοκμπάστερ καταιγιστικής δράσης, συνδυάζοντας μια εκθαμβωτική επίδειξη δεξιοτεχνίας με τη μεταφυσική αλληγορία και τη σύγχρονη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα. Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, σε διανομή της εταιρείας AMA Films.

Διαβάστε επίσης:
Μία συμβολική ταινία για τον ρατσισμό: «Λευκός Θεός»

«Εγκλήματα Καρδιάς» (If You Saw His Heart – 2017) της Ζοάν Σεμλά
Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου στις 19:45, στην Αίθουσα: Ιντεάλ

image

Μετά το θάνατο του καλύτερου του φίλου, υπεύθυνος του οποίου μπορεί να ήταν ο ίδιος, ο Ντανιέλ βρίσκει καταφύγιο σε ένα ξενοδοχείο για χαμένες ψυχές και σταδιακά γλιστρά στην παρανομία. Όταν όμως γνωρίζει την όμορφη Φρανσί, προσπαθεί να ονειρευτεί μια καλύτερη ζωή και για τους δύο. Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Ζοάν Σεμλά κέντρισε το ενδιαφέρον του μεξικανού Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ και της εκθαμβωτικής γαλλίδας Μαρίν Βακτ (γνωστής από το «Νέα & Όμορφη» του Φρανσουά Οζόν), που υποδύονται το πρωταγωνιστικό ζευγάρι. Η Σεμλά δεν προσεγγίζει την ιστορία της ως τυπικό ρεαλιστικό δράμα αλλά την μετατρέπει σταδιακά σε ένα ιδιότυπο φιλμ νουάρ, είδος από το οποίο δανείζεται πολύ ενδιαφέροντα αφηγηματικά και οπτικά στοιχεία.

«Η Λιακάδα Μέσα μου» Let the Sunshine In – 2017) της Κλερ Ντενί
Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου στις 20:30, στην Αίθουσα: Δαναός 1

image

Μια διαζευγμένη γυναίκα αναζητά τον έρωτα σ’ ένα Παρίσι που φαίνεται να έχει χάσει κάθε ρομαντισμό. Ποιες είναι, όμως, οι πιθανότητες να βρει αυτό που ψάχνει ανάμεσα σε έναν κυνικό τραπεζίτη, έναν γοητευτικό ηθοποιό, τον πρώην σύζυγό της και ένα φλερτ της μιας βραδιάς; Πνευματώδης και χιουμοριστική, η καινούργια ταινία της Ντενί περιέχει μια από τις ωραιότερες ερμηνείες της Ζιλιέτ Μπινός και τους Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι σε εμφανίσεις-έκπληξη.

Βραβείο στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του πρόσφατου Φεστιβάλ Καννών. Παρουσία της ηθοποιού Σαντρίν Ντιμά. Η ταινία «Η Λιακάδα Μέσα Μου» θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, από την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, σε διανομή της εταιρίας Filmtrade.

«Happy End» (2017) του Μίχαελ Χάνεκε
Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου στις 22:00, στην Αίθουσα: Ιντεάλ

image

Ο σκηνοθέτης της «Λευκής Κορδέλας» και του «Amour» εισχωρεί στα μυστήρια μιας εύπορης γαλλικής οικογένειας, τα μέλη της οποίας παίζουν επικίνδυνο κρυφτούλι μεταξύ τους. Καθώς οι αλήθειες ξεσκεπάζονται μία προς μία, ο σκηνοθέτης αποκαλύπτει ένα υπόγειο δίκτυο απόγνωσης και αλλοτρίωσης που απλώνει τις ρίζες του από τη μια γενιά στην άλλη. Δεν ζητάει συμπάθεια για τους ήρωές του και δεν χαρίζει την ανακούφιση μιας ικανοποιητικής κατακλείδας. Μόνο για ένα πράγμα θέλει να βεβαιώσει: Όποιος πιστεύει στα χάπι εντ σε αυτή τη ζωή, ας είναι έτοιμος να εκπλαγεί δυσάρεστα. Πρωταγωνιστεί η Ιζαμπέλ Ιπέρ, η οποία συνεργάζεται για τρίτη φορά με τον 75χρονο δημιουργό μετά τις ταινίες «Η δασκάλα του πιάνου» και «Αγάπη».

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα στον Μίκαελ Χάνεκε: Ένας ανατόμος της ανθρώπινης ψυχής

«Η Άλλη Πλευρά της Ελπίδας» (The Other Side of Hope – 2017) του Άκι Καουρισμάκι
Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στις 21:00, στην Αίθουσα: Ιντεάλ

image

Ένας Σύρος μετανάστης δραπετεύει από το κέντρο «φιλοξενίας» όπου κρατείται. Ένας Φινλανδός έμπορος αφήνει πίσω την παλιά του ζωή για να ανοίξει ένα εστιατόριο. Δύο άντρες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, συναντιούνται και οι ζωές τους αλλάζουν για πάντα. Ο Άκι Καουρισμάκι περνάει στην «Άλλη Όψη της Ελπίδας» προσεγγίζοντας με αναπάντεχα ευφορικό τρόπο το πιο καυτό πολιτικό θέμα των καιρών μας και φέρνει στο επίκεντρο όλα όσα θα έπρεπε να είναι αυτονόητα: την αλληλεγγύη, τη συντροφικότητα και την αγάπη μεταξύ των ανθρώπων.

Aργυρή Άρκτος Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου, για την Ταινία Λήξης του 23oυ Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας. Η ταινία θα προβληθεί το Σάββατο στις 30 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο Ιντεάλ. Θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες από την εταιρεία AMA Films.

«Το Γεράκι της Μάλτας» (The Maltese Falcon – 1987) του Τζον Χιούστον
Κυριακή 1 Οκτωβρίου στις 17:00, στην Αίθουσα: Δαναός 1

image

Ο Σαμ Σπέιντ (Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ) είναι ένας σκληρός ντετέκτιβ, που έχει μια προσωπική ηθική και τον δικό του κώδικα τιμής. Μια μέρα, τον επισκέπτεται στο γραφείο του η  «μοιραία γυναίκα», (η πανέμορφη Μαίρη Άστορ), του συστήνεται ως κυρία Γουόντερλι και του ζητά να αναλάβει μαζί με τον συνεταίρο του Άρτσερ, την παρακολούθηση ενός επικίνδυνου άντρα, του Θέρσμπι. Όμως ο Άρστερ και ο Θέρσμπι την επόμενη μέρα βρίσκονται δολοφονημένοι και όλες οι υποψίες στρέφονται στον Σπέιντ. Με τους αστυνομικούς να τον έχουν από κοντά, ο Σπέιντ προσπαθεί να βρει την άκρη του νήματος σε μια υπόθεση, που όσο την ψάχνει, γίνεται όλο και πιο περίπλοκη. Από εκείνη τη στιγμή κι ύστερα ο Σπέιντ βρίσκεται περικυκλωμένος από μια σειρά παράξενων και επικίνδυνων ανδρών, που όλοι σχετίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με την κυρία Γουόντερλι, της οποίας το πραγματικό όνομα αποδεικνύεται πως είναι Ο’ Σόνεσι. Τελικά και ενώ το σκοτάδι της ιστορίας πυκνώνει, ο Σπέιντ αντιλαμβάνεται ότι οι πάντες περιστρέφονται γύρω από ένα μικρό αγαλματίδιο, ανεκτίμητης αξίας,  γνωστό ως “Το Γεράκι της Μάλτας” και μοναδικός σκοπός όλων είναι η απόκτησή του…

Ό,τι ξέρουμε για τα φιλμ νουάρ, ξεκινά από αυτή τη μυθική ταινία… Το «Γεράκι της Μάλτας», είναι το φιλμ που ανοίγει τον κύκλο του αμερικανικού νουάρ, γυρισμένη το 1941. Είναι παράλληλα και η πρώτη ταινία που σκηνοθέτησε ο σπουδαίος Τζον Χιούστον, μεταφέροντας με μοναδικό τρόπο στην μεγάλη οθόνη το ομότιτλο αστυνομικό βιβλίο του Ντάσιελ Χάμετ. Έξυπνοι και δυνατοί διάλογοι, αριστοτεχνική σκηνοθεσία και φυσικά ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, στον ρόλο που όρισε το αρχέτυπο του ιδιωτικού ντετέκτιβ, επί της μεγάλη οθόνης.

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα στον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και στη θρυλική «Καζαμπλάνκα»

«Ο Επαναστάτης στη Σίκαλη» (Rebel in the Rye – 2017) του Ντάνι Στρονγκ
Κυριακή 1 Οκτωβρίου στις 20:15, στην Αίθουσα: Odeon Όπερα 1

image

Το 1951 ο Τζέι Ντι Σάλιντζερ δημοσίευσε τον «Φύλακα στη Σίκαλη». Χρειάστηκαν να προηγηθούν ένας άδοξος έρωτας, μια σειρά επαγγελματικών ματαιώσεων, ένας παγκόσμιος πόλεμος και μια μακροχρόνια ψυχολογική κατάρρευση προκειμένου ο φιλόδοξος νεαρός να υπογράψει ένα από τα ορόσημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Πρωταγωνιστούν οι Νίκολας Χουλτ, Κέβιν Σπέισι και Σάρα Πόλσον. Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις Αίθουσες, την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, σε διανομή της εταιρείας Odeon.

«Να με Φωνάζεις με το Όνομά σου» (Call Me by Your Name – 2017) του Λούκα Γκουαντανίνο
Κυριακή 1 Οκτωβρίου στις 21:30, στην Αίθουσα: Δαναός 1

image

Σε μια γραφική τοποθεσία της ιταλικής επαρχίας του 1983, κατακαλόκαιρο, το φιλμ παρακολουθεί την σεξουαλική αφύπνιση ενός ανήσυχου 17χρονου. Γόνος δύο ακαδημαϊκών, o Έλιο νιώθει τον αισθηματικό κόσμο του να συγκλονίζεται όχι από τις ερωτικές του συνευρέσεις μ’ ένα ντόπιο κορίτσι αλλά από έναν Αμερικανό, εφτά χρόνια μεγαλύτερό του, που βοηθάει τις έρευνες του καθηγητή πατέρα του στον Ελληνορωμαϊκό Πολιτισμό.

Δύο χρόνια μετά το εξαιρετικό φιλμ  «Κάτω Από Τον Ήλιο» (A Bigger Splash – 2015) – με πρωταγωνιστές τους: Τίλντα Σουίντον, Ρέιφ Φάινς, Ντακότα Τζόνσον και Ματίας Σένερτς – Λούκα Γκουαντανίνο, επιστρέφει δυναμικά με τη νέα του δημιουργία: «Να με Φωνάζεις με τ’ Όνομά σου» (Call Me by Your Name – 2017). Ο Ιταλός σκηνοθέτης υπογράφει ένα από τα καλύτερα φιλμ της νέας σεζόν, το οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, ενώ θα κυκλοφορήσει στις Κινηματογραφικές Αίθουσες, από την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, σε διανομή της εταιρείας Feelgood Entertainment.

«Μητέρα!» (Mother! – 2017) του Ντάρεν Αρονόφσκι
Δευτέρα 2 Οκτωβρίου στις 20:00, στην Αίθουσα: Δαναός 1

image

Ο Ντάρεν Αρονόφσκι επιστρέφει στην εφιαλτική κατάβαση του ταραγμένου σώματος («Μαύρος Κύκνος», «Ο Παλαιστής») και πνεύματος («Ρέκβιεμ για Ένα Όνειρο») ενός ανθρώπου στα όρια. Εξαπολύει μια αμετροεπή σπουδή στην κλιμακούμενη παράνοια και εξετάζει τις κρυφές επιθυμίες, τους εγγενείς φόβους και τις αστικές νευρώσεις ενός κόσμου που «συνήθισε την τρέλα». Με ειρωνική αντίστιξη τους φωτογενείς πρωταγωνιστές του (Τζένιφερ Λόρενς, Χαβιέ Μπαρδέμ, Μισέλ Φάιφερ) σε πρώτο πλάνο, ο Αρονόφσκι εγκυμονεί στη «Μητέρα!» ένα εμπρηστικό ψυχόδραμα, μία θρησκευτική αλληγορία κι ένα ακραίο θρίλερ παραδίδοντας μια συναρπαστική κινηματογραφική εμπειρία. Από 19 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους, σε διανομή της UIP.

Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr παρακολουθούμε και φέτος από κοντά το πιο δημοφιλές κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας και σας μεταφέρουμε αναλυτικά τις προτάσεις μας, αλλά και κριτικές από τις ταινίες που θα προβληθούν στο 23o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 1η Οκτωβρίου.