Γεννημένος στις 6 Μαΐου του 1961, ο Τζορτζ Κλούνεϊ (George Clooney), έγινε αρχικά γνωστός μέσα από τη συμμετοχή του σε δημοφιλής τηλεοπτικές σειρές. Στη συνέχεια όμως πραγματοποίησε με επιτυχία το πέρασμα από την μικρή στην μεγάλη οθόνη και με αφορμή τα γενέθλιά του, παρουσιάζουμε τις 12 καλύτερες κινηματογραφικές εμφανίσεις του βραβευμένου δύο φορές με Όσκαρ, Αμερικανού ηθοποιού, σεναριογράφου και σκηνοθέτη, τόσο μπροστά, όσο και πίσω από την κάμερα. 

Ads

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ γεννήθηκε το 1961 στο Κεντάκι των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές ως ηθοποιός, σκηνοθέτης αλλά και σεναριογράφος. Το 2006 έλαβε 3 υποψηφιότητες για Όσκαρ: Σκηνοθεσίας και Πρωτότυπου Σεναρίου για το «Καληνύχτα, και Καλή Τύχη», καθώς και Β’ Ανδρικού Ρόλου για τον ρόλο του στο φιλμ «Syriana», το οποίο και κέρδισε. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της Ακαδημίας των Όσκαρ, που κάποιος λάμβανε υποψηφιότητες για ηθοποιία και σκηνοθεσία για δύο διαφορετικές ταινίες.

Η πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα έγινε το 2002 με την ταινία «Εξομολογήσεις ενός Επικίνδυνου Μυαλού», όπου και πρωταγωνιστούσε. Για το φιλμ αυτό τιμήθηκε με το Special Achievement Award από το National Board of Review. Η καριέρα του 47χρονου Κλούνεϊ, πριν ασχοληθεί με τον κινηματογράφο, ξεκίνησε από την τηλεόραση, όπου πρωταγωνίστησε σε πολλές επιτυχημένες σειρές, με σημαντικότερη το «ER», που του χάρισε πολλές υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα και Emmy.

image

Ads

Το βιογραφικό του περιλαμβάνει ταινίες όπως «Από το Σούρουπο Ως την Αυγή», «Μια Ξεχωριστή Μέρα», «Μπάτμαν και Ρόμπιν», «Ο Ειρηνοποιός», «Εκτός Ελέγχου», «Η Λεπτή Κόκκινη Γραμμή», «Three Kings», «Ω Αδελφέ Πού Είσαι;», «Η Καταιγίδα», «Η Συμμορία των Έντεκα», «Solaris», «The Good German», «Μάικλ Κλέιτον», «Leatherheads» (την οποία και σκηνοθέτησε), «Καυτό Απόρρητο» και «The Men Who Stare at Goats».

Ποιο πρόσφατα τον είδαμε στην ταινία «Ραντεβού στον Αέρα», για την οποία απέσπασε μία Υποψηφιότητα για Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου. Οι επόμενες κινηματογραφικές δουλειές του ήταν μεταξύ άλλων, η ταινία του Αλεξάντερ Πέιν «The Descendants» και το φιλμ «The Ides of March», το οποίο σκηνοθέτησε αλλά και πρωταγωνίστησε, πλάι στην Ίβαν Ρέιτσελ Γουντ και τον Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν.

image

Αναλυτικά, οι 12 καλύτερες εμφανίσεις του Τζορτζ Κλούνεϊ, μπροστά και πίσω από την κάμερα:

«Οι Τρεις Ήρωες» (Three Kings – 1999) του Ντέιβιντ Ο’Ράσελ

Τον Μάρτιο του 1991 στον Περσικό Κόλπο, την επαύριο της ανακωχής του πολέμου, τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες μπαίνουν στις πρώην εχθρικές γραμμές για να ιδιοποιηθούν το χρυσάφι που έκλεψε ο Σαντάμ από το Κουβέιτ. Όμως αντιμετωπίζουν ηθικά διλήμματα, όταν ανακαλύπτουν Ιρακινούς αντικαθεστωτικούς που πρόκειται να εκτελεστούν. Με τους: Τζορτζ Κλούνεϊ, Μαρκ Γουόλμπεργκ, Σπάικ Γιόντζι, Σαϊντ Ταγκμαουί. Πρωτότυπη κινηματογράφιση από τον Ντέιβιντ Ο’Ράσελ, με το απαραίτητο μαύρο χιούμορ, αλλά αναμενόμενη η εξέλιξη της δράσης.

image

«Ω Αδελφέ, πού Είσαι;» (O Brother, Where Art Thou? – 2000) των Τζόελ και Ίθαν Κοέν

Χωρίς σχέδιο, με μόνο στόχο να φτάσουν εγκαίρως στα χρήματα που είχε προλάβει να κρύψει ένας απ’ αυτούς, τρεις κατάδικοι αλυσοδεμένοι μεταξύ τους δραπετεύουν από τα κάτεργα. Κεντρικός ήρωας είναι ο Εβερετ, ένας αισιόδοξος φιλάρεσκος και όχι και τόσο πολυμήχανος τύπος που μαζί με τους συντρόφους του Πιτ και Ντέλμαρ, περιπλανιέται στο προπολεμικό Μισισίπι, προσπαθώντας να φτάσει στην «Ιθάκη» του. Ο δρόμος θα αποδειχθεί μακρύς και επικίνδυνος, γεμάτος ληστές τραπεζών, ρατσιστές πολιτικούς, αλλόκοτες δισκογραφικές εταιρείες, αγελάδες, αστυνομικούς, πλημμύρες, βατράχια. Καθώς η μία παράξενη κατάσταση διαδέχεται την άλλη, Οι αδελφοί Κοέν μάς βυθίζουν στο κινηματογραφικό τους σύμπαν. Παίζουν: Τζορτζ Κλούνεϊ, Τζον Τορτούρο, Τιμ Μπλέικ Νέλσον, Τζον Γκούντμαν, Χόλι Χάντερ.

Ο Τζόελ γεννήθηκε το 1954 και ο Ίθαν το 1957 στη Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 2001 ο Τζόελ τιμήθηκε στις Κάννες ως Καλύτερος Σκηνοθέτης για το «Ο Άνθρωπος που δεν Ήταν Εκεί», όπως και το 1991 για το «Barton Fink». Επίσης έλαβε Βραβείο Σκηνοθεσίας από το New York Film Critics Circle, το National Board of Review και τα BAFTA Awards για το “Fargo» του 1996. Για την ίδια ταινία απέσπασε Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου, από κοινού με τον αδερφό του Ίθαν. Το σενάριο του «Ω Αδελφέ πού Είσαι;”, που έγραψαν μαζί τα δύο αδέρφια, ήταν υποψήφιο για BAFTA και Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου. Άλλες ταινίες που έχει σκηνοθετήσει ο Τζόελ και έχει γράψει το σενάριο μαζί με τον Ίθαν, είναι οι: «Αβάσταχτη Γοητεία», «Ο Μεγάλος Λεμπόφσκι», «Ο Κύριος Χούλα Χουπ», «Αριζόνα Τζούνιορ» και «Μόνο Αίμα».

«Καταιγίδα» (The Perfect Storm – 2000) του Βόλφγκανγκ Πέτερσεν

Μετά από μια κακή επαγγελματική περίοδο, μια ομάδα ψαράδων με επικεφαλής τον καπετάνιο Μπίλι Τάιν αποφασίζει να εξερευνήσει μια περιοχή εκτός ορίων προκειμένου να βρουν μεγάλο αριθμό ψαριών που θα τους βοηθήσει σημαντικά οικονομικά. Αυτό που δε γνωρίζουν όμως είναι οι κίνδυνοι τους οποίους κρύβει η θάλασσα τόσο μακριά από την ακτή. Το ψαροκάικο που αλιεύει στα ανοιχτά της Νέας Αγγλίας βρίσκεται στη δίνη του τυφώνα Γκρέις, ο οποίος συναντήθηκε με δύο άλλα μέτωπα θύελλας, με αποτέλεσμα να προκληθεί μια μοναδική στα μετεωρολογικά χρονικά καταιγίδα.

Δύο Υποψηφιότητες για Όσκαρ – στις Κατηγορίες των Ειδικών Εφέ και του Ήχου – γι’ αυτήν κλασική ταινία του συγκεκριμένου κινηματογραφικού είδους, με πρωταγωνιστές τους ηθοποιούς: Τζορτζ Κλούνεϊ, Μαρκ Γουόλμπεργκ, Νταϊάν Λέιν, Μαίρη Ελίζαμπεθ Μαστραντόνιο.

image

«Καληνύχτα, και Καλή Τύχη» (Good Night, and Good Luck – 2005) του Τζορτζ Κλούνεϊ

Το 1953, o Έντουαρντ Μάροου, ένας εξαιρετικά πετυχημένος πολιτικός αναλυτής του CBS, ο οποίος υποστηρίζεται από μια σπουδαία δημοσιογραφική ομάδα και τον παραγωγό Φρεντ Φρέντλι, αποφασίζει να διερευνήσει την «ομιχλώδη» υπόθεση αποπομπής από την πολεμική αεροπορία ενός ικανότατου πιλότου. Οι έρευνές του όμως σύντομα θα τον οδηγήσουν σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον γερουσιαστή Τζόζεφ Μακάρθι, θεμελιωτή της περίφημης «μαύρης λίστας», κάτι που θα θέσει σε κίνδυνο την καριέρα του.

Αυτή η πραγματική ιστορία, είναι το θέμα της ταινίας «Καληνύχτα, και Καλή Τύχη». Το φιλμ, αποτελεί τη δεύτερη σκηνοθετική προσπάθεια του Τζορτζ Κλούνεϊ, που μας αφήνει με τις καλύτερες εντυπώσεις. Είχε προηγηθεί το 2002, το «Confessions of a Dangerous Mind», ενώ στην πορεία θα ακολουθήσουν οι ταινίες: «Leatherheads» του 2008 και το επίσης αξιόλογο «The Ides of March» του 2011.

Έχοντας μία πλειάδα γνωστών και εξαιρετικών ηθοποιών στη διάθεση του και κρατώντας για τον εαυτό έναν πιο μικρό ρόλο ο Κλούνεϊ, αποφασίζει σοφά να μας παρουσιάσει το συγκεκριμένο έργο σε ασπρόμαυρο φόντο, μεταφέροντας μας ακόμα πιο πειστικά στην ατμοσφαίρα της εποχής εκείνης.

«Σήμερα ενημερωνόμαστε πολύ λιγότερο απ’ ό,τι 15 χρόνια πριν. Ένας πρώτος σημαντικός λόγος είναι το γεγονός ότι δεν διαβάζουμε πλέον. Όταν ήμουν παιδί, υπήρχαν τρία βασικά δίκτυα ενημέρωσης που πρόβαλλαν τα ίδια περίπου πράγματα. Η ενημέρωση ενσωματωνόταν στα “πιστεύω” και την ιδεολογία του καθενός και έτσι διαμόρφωνε τη γνώμη του. Σήμερα με τα τόσο πολλά δίκτυα και τα είδη των ειδήσεων που προβάλλονται δεν είναι εφικτό να διαμορφωθεί μια κοινή αλήθεια.» – Τζορτζ Κλούνεϊ

«Syriana» (2005) του Στίβεν Κέιγκαν

Δυο αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου συγχωνεύονται, προκαλώντας έρευνα της αμερικανικής Γερουσίας. Στον Περσικό Κόλπο ένας οραματιστής πρίγκιπας χτυπά τα αμερικανικά συμφέροντα κάνοντας συμφωνία γεωτρήσεων με τους Κινέζους. Ένας πράκτορας της CIA αναλαμβάνει να τον εξοντώσει, αλλά όταν το σχέδιο αποτυχαίνει, η υπηρεσία του τον χρησιμοποιεί ως αποδιοπομπαίο τράγο. Όσκαρ β΄ ρόλου για τον Τζορτζ Κλούνεϊ. Μαζί του, εμφανίζονται και οι ηθοποιοί: Ματ Ντέιμον, Τζέφρι Ράιτ, Κρις Κούπερ. Το φιλμ «Syriana» αντλεί υλικό από το βιβλίο «See No Evil», που έγραψε ο πρώην πράκτορας της CIA Ρόμπερτ Μπάερ.

«Μάικλ Κλέιτον» (Michael Clayton – 2007)  του Τόνι Γκίλροϊ

Πολιτικό θρίλερ, εμπνευσμένο από μια αληθινή δικαστική υπόθεση, με παραγωγούς τον Τζορτζ Κλούνι, το στενό φίλο και συνεργάτη του Στίβεν Σόντερμπεργκ αλλά και τους σπουδαίους σκηνοθέτες Σίντνεϊ Πόλακ και Άντονι Μινγκέλα. Στη σκηνοθεσία συναντάμε τον γνωστό σεναριογράφο Τόνι Γκίλροϊ, ο οποίος κρύβεται πίσω από τις εμπορικές επιτυχίες «Αρμαγεδδών», «Ο Δικηγόρος του Διαβόλου», «Χωρίς Ταυτότητα», «Απόδειξη Ζωής».

Ο Τζορτζ Κλούνι υποδύεται τον Μάικλ Κλέιτον, έναν inside man μεγάλης νομικής εταιρείας: Είναι ο άνθρωπος που καλείς σε βοήθεια, όταν έχεις χτυπήσει και εγκαταλείψει ένα θύμα στο δρόμο, είναι αυτός που προστατεύει τα αφεντικά του από τις “βρωμοδουλειές” τους. Μια σειρά από ενοχοποιητικά στοιχεία, απειλές και βρώμικες αποκαλύψεις, στοιχειώνουν τον ήρωα σε μια υπόθεση που τα περιθώρια στενεύουν μέρα με την ημέρα.

Αφορμή για το φιλμ αυτό ήταν κάποιες επισκέψεις του Γκίλροϊ σε νομικές εταιρείες της Νέας Υόρκης, την περίοδο που έκανε την έρευνά του για το σενάριο της ταινίας «Ο Δικηγόρος του Διαβόλου»: «Ενώ περιπλανιόμουν σε όλα αυτά τα θεόρατα νομικά γραφεία της Νέας Υόρκης, εξεπλάγην από το πόσα πράγματα συμβαίνουν στο παρασκήνιο. Κάθε εταιρεία είχε πολύ μεγάλα τμήματα που λειτουργούσαν 24 ώρες τη μέρα για να βοηθούν την εταιρεία να μένει πάντα στην επιφάνεια».

«Ο Αμερικάνος» (The American – 2010) του Άντον Κόρμπιν

Ο Τζακ είναι ένας επιδέξιος δολοφόνος. Όταν μια αποστολή δολοφονίας πηγαίνει στραβά, υπόσχεται ότι η επόμενη αποστολή του θα είναι η τελευταία. Σύντομα βρίσκεται στην Ιταλία, όπου κάθε γωνιά κρύβει για αυτόν μια παγίδα και κάθε άγνωστος στο δρόμο έναν πιθανό εχθρό. Ο Τζακ έρχεται αντιμέτωπος με πολλές επικίνδυνες καταστάσεις, ερωτικά αντικείμενα του πόθου και μυστηριώδεις συνομωσίες, σε μια ταινία που αναμιγνύει την ίντριγκα και το σασπένς με το ρομάντζο και τα ηθικά διλήμματα.

image

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Τζορτζ Κλούνεϊ (Up in the Air) πρωταγωνιστεί σε ένα περιπετειώδες θρίλερ από τον σκηνοθέτη του «Control», Άντον Κόρμπιν. Η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα «A Very Private Gentleman», του Βρετανού συγγραφέα Μάρτιν Μπουθ.

«Άρχισα να διαβάζω σενάρια για ταινία θρίλερ. Το θέμα του “The American”, ενός μοναχικού τύπου που αναζητά τη λύτρωση από τις πράξεις που έχει κάνει μέχρι τώρα, μου κίνησε το ενδιαφέρον- το ίδιο και η ένταση και το ρομαντικό στοιχείο της ιστορίας. Βρήκα κάτι που θα είχε όχι μόνο σασπένς αλλά θα έδινε και τροφή για σκέψη. Η καριέρα μου για περισσότερα από 35 χρόνια ήταν αυτή του φωτογράφου πορτραίτων. Ο κινηματογράφος είναι μια νέα περιπέτεια για μένα. Ψάχνω ακόμη να βρω τη “φωνή” μου. Νομίζω ότι η ομοιότητα του «The American» με το «Control» είναι η ιδέα τού να αλλάξει η ζωή κάποιου. Τίθενται τα ερωτήματα: πώς μπορείς ίσως να κάνεις το καλό αφού έχεις κάνει κάτι λάθος; Μπορείς να ξεπεράσεις κάποια πράγματα τα οποία σε καθορίζουν;» – Άντον Κόρμπιν

«Οι Απόγονοι» (The Descendants – 2011) του Αλεξάντερ Πέιν

Ο Ματ Κινγκ (Τζορτζ Κλούνεϊ), είναι ένας απόμακρος σύζυγος και πατέρας δύο κοριτσιών, μέχρι που ένα σοβαρό ατύχημα της γυναίκας του τον αναγκάζει ν’ αντιμετωπίσει τα λάθη του παρελθόντος και να πάρει αποφάσεις για το μέλλον του. Προσπαθεί με αδέξιο τρόπο να επανασυνδεθεί με τις κόρες του, τη 10χρονη θρασύτατη Σκότι (η ερασιτέχνης ηθοποιός Αμάρα Μίλερ) και τη 17χρονη ατίθαση Αλεξάνδρα (Σέιλιν Γούντλεϊ). Ταυτόχρονα προσπαθεί ν’ αποφασίσει αν πρέπει να πουλήσει σε μια μεγάλη εταιρεία τη γη που έχει κληρονομήσει από την οικογένειά του, γη που θα μετατραπεί σε ιδιωτικά γήπεδα του γκολφ. Η οικογένεια Κινγκ είναι ιδιοκτήτρια των τελευταίων παρθένων εκτάσεων που έχουν απομείνει στον τροπικό αυτό παράδεισο, καθώς ο Ματ προέρχεται από μια παλιά οικογένεια ντόπιων ευγενών της Χαβάης και από λευκούς ιεραπόστολους που έφτασαν το νησί πριν από αρκετές γενιές.

image

Το σενάριο βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Χαβανέζας συγγραφέως Κάουι Χαρτ Χέμινγκς και διαθέτει, όπως και οι προηγούμενες ταινίες του Πέιν, ως πρωταγωνιστή ένα άτομο γεμάτο ελαττώματα που βρίσκει τον δρόμο του μέσα από ένα κόσμο παραφροσύνης, γλυκόπικρων συναισθημάτων κι εκπλήξεων: ο πρωταγωνιστής δεν είναι ούτε ήρωας ούτε αντιήρωας.

«Το μυθιστόρημα με τράβηξε γιατί είναι μια ιστορία συναισθημάτων που εκτυλίσσεται σ’ ένα εξωτικό μέρος. Είναι μια ιστορία που θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε, αλλά με ιντριγκάρισε περισσότερο το γεγονός ότι συμβαίνει ανάμεσα στα μέλη της χαβανέζικης μεγαλοαστικής τάξης. Μου αρέσουν πολύ οι ταινίες που έχουν την αίσθηση ενός πολύ συγκεκριμένου τόπου.» – Αλεξάντερ Πέιν

Οι «Απόγονοι», τιμήθηκαν με το Όσκαρ Καλύτερου Προσαρμοσμένου Σεναρίου και ήταν υποψήφια για τέσσερα ακόμα χρυσά αγαλματίδια, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας. Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι το φιλμ αποτέλεσε την επίσημη ταινία έναρξης του 52ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, παρουσία τόσο του σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν, όσο και του διευθυντή φωτογραφίας, Φαίδων Παπαμιχαήλ.

«Αι Ειδοί του Μαρτίου» (The Ides of March – 2011) του Τζορτζ Κλούνεϊ

Ο Κυβερνήτης Μάικ Μόρις (Τζορτζ Κλούνεϊ) διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο πλευρό του, ως εκπρόσωπος τύπου, στέκεται ο νεαρός Στίβεν Μάιερς (Ράιαν Γκόσλινγκ), που είναι διατεθειμένος να δώσει τον καλύτερο εαυτό του για να κερδίσει ο Μόρις την πολύτιμη υποψηφιότητα. Όμως ο δρόμος προς την εξουσία δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Μυστικές συμφωνίες, ανήθικοι πολιτικοί χειρισμοί, υπόγεια παιχνίδια κυριαρχίας κι ένας εκρηκτικός συνδυασμός φιλοδοξίας, πίστης, προδοσίας και εκδίκησης, συνθέτουν αυτό το έντονο πολιτικό θρίλερ.

image

Σύμφωνα με το ρωμαϊκό ημερολόγιο «ειδοί» ήταν η 15η μέρα των μηνών Μαρτίου, Μαΐου, Ιουλίου και Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα ο όρος «Αι ειδοί του Μαρτίου» έχει μείνει στην ιστορία ως η μέρα δολοφονίας του Ιούλιου Καίσαρα, στις 15 Μαρτίου του 44 π.Χ. Ο Καίσαρας είχε προειδοποιηθεί από έναν μάντη «να φοβάται τις ειδούς του Μαρτίου». Η μέρα έφθασε και ο Καίσαρας, οδεύοντας προς τη Σύγκλητο συνάντησε συμπτωματικά τον μάντη. «Έφθασαν οι ειδοί» του είπε ο Καίσαρας ειρωνικά, εννοώντας ότι δεν του είχε συμβεί τίποτα κακό. «Ναι άλλα δεν πέρασαν», του απάντησε ο μάντης…

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο πολιτικό δράμα «Αι Ειδοί του Μαρτίου» (The Ides of March – 2011). Η ταινία βασίζεται στο θεατρικό έργο του Μπο Γουίλιμον που πραγματοποίησε την πρεμιέρα του, το 2008 στη Νέα Υόρκη. Το φιλμ αποτελεί μία σπουδή στην παραβίαση των νόμων και των δημοκρατικών διαδικασιών, στις συμφωνίες που κλείνονται κεκλεισμένων των θυρών και τα παιχνίδια εξουσίας που παίζονται κι έχουν τους δικούς τους ιδιαίτερους κανόνες. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε ένα λαμπερό και υπέροχο καστ με τους: Τζορτζ Κλούνεϊ, Ράιαν Γκόσλινγκ, Ίβαν Ρέιτσελ Γουντ, Μαρίζα Τομέι, Πολ Τζιαμάτι, Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Μαξ Μινγκέλα κ.α.

«Gravity» (2013) του Αλφόνσο Κουαρόν

Η Σάντρα Μπούλοκ πρωταγωνιστεί ως η Δρ Ράιαν Στόουν, μια λαμπρή ιατρική μηχανικός στο πρώτο της διαστημικό ταξίδι, συνοδευόμενη από τον βετεράνο αστροναύτη Ματ Κοβάλσκι (Τζορτζ Κλούνεϊ), στο τιμόνι της τελευταίας του πτήσης, πριν τη συνταξιοδότηση. Αλλά σ’ ένα φαινομενικά συνηθισμένο διαστημικό περίπατο, επέρχεται η καταστροφή. Το διαστημικό λεωφορείο καταστρέφεται, αφήνοντας τους Στόουν και Κοβάλσκι ολομόναχους – δεμένους μόνο μεταξύ τους, να στροβιλίζονται στο απέραντο σκοτάδι του διαστήματος. Η εκκωφαντική σιωπή τους δείχνει πως έχουν χάσει κάθε επαφή με την Γη και μαζί κάθε πιθανότητα διάσωσης. Καθώς ο φόβος μετατρέπεται σε πανικό, κάθε ανάσα τους, κατατρώει το λιγοστό οξυγόνο που τους έχει απομείνει. Ο μόνος δρόμος της σωτηρίας ίσως να σημαίνει πως πρέπει να πάνε ακόμη παραπέρα, στην τρομακτική απεραντοσύνη του σύμπαντος.

Οι βραβευμένοι με Όσκαρ Σάντρα Μπούλοκ (The Blind Side, The Proposal) και Τζορτζ Κλούνεϊ (Up in the Air, Syriana) πρωταγωνιστούν στο «Gravity», ένα αγωνιώδες θρίλερ που θα μεταφέρει τους θεατές στο άπειρο και ασυγχώρητο “βασίλειο” του σύμπαντος. Ο επίσης βραβευμένος για Όσκαρ σκηνοθέτης, Αλφόνσο Κουαρόν (Children of Men, Roma) υπογράφει την σκηνοθεσία της ταινίας, ενώ συνεργάζεται στο σενάριο με τον Χονάς Κουαρόν. Μία δημιουργία που δικαίως ανήκει ανάμεσα στις 30 καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας του 21ου αιώνα.

«Το Παιχνίδι του Χρήματος» (Money Monster – 2016) της Τζόντι Φόστερ

O Τζορτζ Κλούνεϊ υποδύεται τον Lee Gates, έναν οικονομικό αναλυτή και τηλεοπτική περσόνα, του οποίου η άκρως δημοφιλής εκπομπή του,τον έχει καταξιώσει ως έναν από τους γκουρού της Wall Street. Όμως μετά τη λυσσαλέα προώθηση μιας μετοχής φούσκας, ένας οργισμένος επενδυτής (Τζακ Ο’ Κόνελ) εισβάλλει στο studio και σε απευθείας μετάδοση κρατάει ομήρους τον αναλυτή και την Patty Fenn (Τζούλια Ρόμπερτς), παραγωγό της εκπομπής του. Καθώς ξεδιπλώνονται οι πτυχές μια τεράστιας οικονομικής απάτης, οι Gates και Fenn προσπαθούν παράλληλα να βρουν τρόπο να παραμείνουν ζωντανοί.

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός, Τζόντι Φόστερ, επιστρέφει στην σκηνοθετική καρέκλα με μια ταινία που ακροβατεί περίτεχνα ανάμεσα σ’ ένα περιπετειώδες θρίλερ και σε μία σάτιρα των μέσων μαζικής ενημέρωσης και του χρηματοοικονομικού συστήματος. Παρά το αρκετά προβλέψιμο σενάριο, είναι η σκηνοθεσία της Αμερικανίδας δημιουργού που κρατάει το ενδιαφέρον του θεατή, καθώς και η αξιοποίηση τριών διαφορετικών, αλλά αξιόλογων ηθοποιών: του Τζορτζ Κλούνεϊ, της Τζούλια Ρόμπερτς και του ανερχόμενου και ταλαντούχου, Τζακ Ο’ Κόνελ.

«Μου αρέσει αυτή η ταινία γιατί έχει δύο πράγματα που κάποιος μπορεί να θεωρήσει αντίθετα. Από τη μια είναι ένα καταιγιστικό θρίλερ για το ευρύ κοινό. Από την άλλη, σε συγκινεί μια αληθινή ιστορία και αυτός είναι ο λόγος που πάμε σινεμά. Για μένα, το πιο συναρπαστικό κομμάτι της ιστορίας, εκτός από την αστυνομία, τα ελικόπτερα, τα όπλα, τις βόμβες και την αγωνία είναι το πώς αυτός ο άνθρωπος, ο Lee Gates τον οποίον υποδύεται ο George Clooney, αρχίζει ως επιφανειακός, κούφιος τύπος που είναι επιτυχημένος στη δουλειά του, και σε μια δύσκολη στιγμή, με τη βοήθεια της Julia, στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, βρίσκει την ανθρωπιά του, ωριμάζει, εξελίσσεται και αλλάζει.» – Τζόντι Φόστερ

«Suburbicon» (2017) του Τζορτζ Κλούνεϊ

Ο βραβευμένος με Όσκαρ, Τζορτζ Κλούνεϊ, σκηνοθετεί ένα σκοτεινό, crime πορτρέτο, μίας φαινομενικά ειδυλλιακής κοινότητας, σε σενάριο των Αδελφών Κοέν. Το «Suburbicon», είναι ένα προάστιο με χαρούμενες οικογένειες, ακριβώς στην καρδιά της Κεντρικής Αμερικής. Με τα οικονομικά σπίτια τους και το φροντισμένο γρασίδι στους κήπους τους, το «Suburbicon» είναι η απάντηση στο αμερικάνικο όνειρο του 1957. Αν και η οικογένεια Λοντζ είναι μία εκ των ακρογωνιαίων λίθων στη συγκεκριμένη κοινότητα, η ζωή τους ανατρέπεται ξαφνικά όταν μία επίθεση που δέχονται από αγνώστους μέσα στο σπίτι τους, επιφέρει τον τραγικό θάνατο της μητέρας του μικρού Νίκι.

Μία απρόβλεπτη και γεμάτη υποψίες διαδοχή από γεγονότα μπλέκει την οικογένεια σε έναν ιστό από προδοσίες, μοιχεία και εκβιασμούς. Μετά τον θάνατο της μητέρας του, ο μικρός Νίκι προσπαθεί να καταλάβει τον περίεργο και εγωιστικό τρόπο που συμπεριφέρονται οι ενήλικοι στην οικογένειά του, κάτι που κλονίζει τον πατέρα του και την προσπάθειά του για μία καινούρια οικογενειακή ιεραρχία. Εν τω μεταξύ, όλη αυτή η αναστάτωση μέσα στην οικογένεια περνάει απαρατήρητη από την υπόλοιπη κοινότητα, η οποία έχει αναστατωθεί με τον ερχομό της πρώτη αφροαμερικανικής οικογένειας στην γειτονιά τους. Πρωταγωνιστούν: Τζούλιαν Μουρ, Ματ Ντέιμον, Τζος Μπρόλιν, Τζορτζ Κλούνεϊ, Όσκαρ Άιζακ, Μέγκαν Φέργκιουσον.