Με την παρουσία του διάσημου Γάλλου σκηνοθέτη Bertrand Tavernier, με νέες ταινίες που θα αφήσουν το ηχηρό αποτύπωμά τους στην τρέχουσα κινηματογραφική σεζόν, αλλά και με διαχρονικά αριστουργήματα της Έβδομης Τέχνης, επιστρέφει το ιστορικότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας. Το 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, μέχρι και την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου. Το Tvxs.gr είναι και φέτος χορηγός επικοινωνίας και θα σας μεταφέρουμε αναλυτικά τα νέα της διοργάνωσης, τις προτάσεις αλλά και τις κριτικές μας.

Ads

Το 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου επιστρέφει δυναμικά με νέες αλλά και κλασσικές δημιουργίες. Φέτος το Φεστιβάλ θα τιμήσει με το Ειδικό Βραβείο του, στην τελετή λήξη της διοργάνωσης, τον Bertrand Tavernier και τον Διονύση Σαββόπουλο.

Από τις 26 Νοεμβρίου έως και τις 2 Δεκεμβρίου, οι Κινηματογράφοι Ααβόρα και Λαΐς-Ταινιοθήκη της Ελλάδος μετατρέπονται στο απόλυτο σημείο συνάντησης για τους λάτρεις του σινεμά, με περισσότερες από πενήντα (50) ταινίες από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κινηματογραφία, οι οποίες υπόσχονται αξιόλογες εμπειρίες θέασης.

image

Ads

Το 28o Πανόραμα σηκώνει αυλαία την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου στις 22:00 στον Κινηματογράφο Άστυ, με την avant-premiere της νέας δημιουργίας του Marco Bellocchio, “Blood of My Blood”. Πρόκειται για μία ιδιαίτερη δημιουργία, η οποία κέρδισε το Βραβείο FIPRESCI (της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου) στο 72ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την εταιρεία διανομής ΑΜΑ Films.

Την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου στις 21:00, στον Κινηματογράφο Ααβόρα, το Πανόραμα και η εταιρεία διανομής StraDa Films, παρουσιάζουν σε πρώτη αθηναϊκή προβολή, την ταινία «Ατίθασες» (Mustang), την επίσημη γαλλική υποψηφιότητα για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2016 και μία από τις τρεις υποψήφιες για το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

image

Πρόκειται για ένα φιλμ το οποίο είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο 56ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης και αποτελεί ένα ιδιαίτερο πορτρέτο ενηλικίωσης, καθώς και το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Deniz Gamze Ergüven.

Διαβάστε επίσης:
Οι «Ατίθασες» της Ντενίζ Γιαμζέ Εργουβέν
Οι τρεις υποψήφιες ταινίες για το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ, καταξιωμένοι αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι Ευρωπαίοι κινηματογραφιστές διεκδικούν ένα από τα βραβεία του, με 12 νέες ταινίες οι οποίες δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμα κινηματογραφική διανομή: The Treasure του ήδη γνωστού Ρουμάνου σκηνοθέτη Corneliu Porumboiu, The Wednesday Child της Lili Horvathova, Babai του Visar Morina,  Home Care του Slavek Horak, L’ ombre des femmes του Γάλλου Philippe Garrel, The Violators της Helen Walsh, Enclave του Goran Radovanovic και The Reaper του Zvonimir Juric.

Ενώ την Ελλάδα εκπροσωπούν τρεις πολυαναμενόμενες ταινίες, το Invisible του Δημήτρη Αθανίτη, το Κυπαρίσσι του Βυθού του Νίκου Κορνήλιου και το Ζενάιντα των Αλέξη Τσάφα και Γιάννη Φώτου. Τέλος η συμμετοχή της Κύπρου στο Διαγωνιστικό Τμήμα θα είναι Οι Εντυπώσεις Ενός Πνιγμένου του Κύρου Παπαβασιλείου.

Tο Βραβείο FIPRESCI θα απονείμει τριμελής κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου:  Από τη Ρωσία, η Victoria Smirnova (κριτικός κινηματογράφου στο περιοδικό Art of Cinema Film Magazine, και τις ιστοσελίδες kinoart.ru και arterritory.com), από τη Γαλλία ο Jean-Max Mejean (κριτικός κινηματογράφου στο περιοδικό Jeune Cinéma και την ιστοσελίδα iletaitunefoislecinema.com) και από την Ελλάδα, η Ιφιγένεια Καλαντζή (κριτικός κινηματογράφου στις εφημερίδες Δρόμος της Αριστεράς και Αυγή).

Φέτος, για πρώτη φορά, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ), θα δώσει το δικό της βραβείο, το οποίο θα απονείμει τριμελής επιτροπή, αποτελούμενη από τους Τάσο Γουδέλη, Λευτέρη Αδαμίδη και Νέστορα Πουλάκο, ενώ όπως κάθε χρόνο, το κριτήριο του κοινού θα αποτυπωθεί από την πενταμελή επιτροπή αναγνωστών του περιοδικού Αθηνόραμα.

image

Μοναδικές πρεμιέρες από την παγκόσμια κινηματογραφία, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό, στο τμήμα «H Διεθνής Εικόνα Σε Πρώτη Προβολή». Ανάμεσά τους, η ταινία ΒΟΚΑΚΙΟΣ των Paolo και Vittorio Taviani (φωτογραφία), μας μεταφέρει στη Φλωρεντία του 14ου αιώνα, με μια σειρά ιστοριών, κοινός παρονομαστής των οποίων  είναι η  απαγορευμένη αγάπη, ενώ το “Deadly Casting” του Δημήτρη Παναγιωτάτου, υπόσχεται σειρά εκπλήξεων με τα ονόματα των συντελεστών να κρατούνται μυστικά και να αποκαλύπτονται σταδιακά κατά τη διάρκεια της προβολής της ταινίας.

Το πρόγραμμα του 28ου Πανοράματος περιλαμβάνει επίσης τα αφιερώματα:

image

Bertrand Tavernier: Οι ταινίες του ανεξάρτητα από τα θέματα που εξερευνούν, αγγίζουν την ψυχή του θεατή, χάρη στη σχολαστική ενδοσκόπηση και την ανθρωπιά τους, χαρακτηριστικά που τον έχουν καθιερώσει ως έναν από τα πιο ιδιαίτερους και γόνιμους δημιουργούς του γαλλικού σινεμά. Στο  πλαίσιο του αφιερώματος, και σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, θα προβληθούν οι ταινίες του  «Λοχαγός Κόναν, το Πρόσωπο του Πολέμου», «Καταιγίδα στην Ομίχλη», «Ο Γάλλος Υπουργός» (φωτογραφία άρθρου) και «Η Ζωή και Τίποτα Άλλο».

40 Χρόνια Π.Ε.Κ.Κ. : Με αφορμή την 40η επέτειο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, το Πανόραμα δίνει βήμα σε 8 κριτικούς της παλαιότερης, αλλά και της νέας γενιάς, να προτείνουν τις αγαπημένες τους ευρωπαϊκές ταινίες:  Μισέλ Δημόπουλος («Ο Πορτοφολάς» του Robert Bresson), Ρόμπυ Εκσιέλ («Σύντομη Συνάντηση» του David Lean), Βασίλης Κεχαγιάς («Η Γυναίκα της Διπλανής Πόρτας» του François Truffaut), Αχιλλέας Κυριακίδης («Φάννυ και Αλέξανδρος» του Ingmar Bergman), Νίνος Φένεκ Μικελίδης («Λόλα Μοντές» του Max Ophüls), Γιάννης Μπακογιαννόπουλος (“Senso” του Luchino Visconti), Ιωσήφ Πρωϊμάκης («Μαζί, Ποτέ» του Fatih Akin), και  Ανδρέας Τύρος (“Alphaville” του Jean-Luc Godard).

John Cassavetes: Σε συνεργασία με το British Film Institute και τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, έρχονται κατευθείαν από το Λονδίνο σε DCP, τρεις από τις πλέον αναγνωρισμένες ταινίες του σπουδαίου Ελληνοαμερικανού σκηνοθέτη: «Σκιες», «Ο Θάνατος Ενός Κινέζου Bookie», και «Νύχτα Πρεμιέρας», προλογίζουν τρεις λάτρεις του έργου του, οι δημοσιογράφοι του popaganda.gr, Ιωσήφ Πρωιμάκης, Παναγιώτης Μένεγος, και Θεοδόσης Μίχος.

Orson Welles: Το αφιέρωμα στον πολυτάλαντο δημιουργό και εμβληματικό σκηνοθέτη, πλαισιώνουν τέσσερις αριστουργηματικές ταινίες, όπως «Οι Υπέροχοι Άμπερσον», «Οι Καμπάνες του Μεσονυκτίου», «Η Δίκη» και «Ο Άρχων του Τρόμου».

Αιγυπτιώτες στο Ελληνικό Σινεμά: Σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, το καθιερωμένο αφιέρωμα στο ελληνικό κινηματογράφο θα παρουσιάσει φέτος τους Αιγυπτιώτες δημιουργούς που σφράγισαν με τις ταινίες τους το εγχώριο σινεμά. Από τη «Ρόζα» του Χριστόφορου Χριστοφή, το «Οι Ιδιότητες του 2» του Αχιλλέα Κυριακίδη, και το «Στο Δρόμο του Λαμόρε» του Δημήτρη Μαυρίκιου, μέχρι τις «Απουσίες» του Γιώργου Κατακουζηνού, τα «120 Ντεσιμπέλ»  του Βασίλη Βαφέα, και το «Δύο Φεγγάρια τον Αύγουστο» του Κώστα Φέρρη, που μας δίνει το προσωπικό του, director’s cut.

image

Βασίλης Βαφέας: Με αφορμή την προβολή ενός αποκλειστικού work in progress, της επερχόμενης ταινίας του «Ρισάλτο», το Πανόραμα τιμά τον ανατρεπτικό σκηνοθέτη, προβάλλοντας τρεις από τις πλέον χαρακτηριστικές ταινίες του, τις «Κοσμικό Ανατομείο», «Ο Έρωτας του Οδυσσέα» και «Κάθε Σάββατο».

Μικρού Μήκους: Η επόμενη γενιά κινηματογραφιστών περιμένει να τη γνωρίσετε μέσα από 9 μικρού μήκους ταινίες, των σπουδαστών της Horme Pictures, καθώς και εκείνων του New York College.

image

Η αυλαία του Φεστιβάλ, θα πέσει την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου στις 21:00 στον κινηματογράφο Odeon Όπερα 1, με την πρώτη προβολή ενός φιλμ που είχε εντυπωσιάσει στο φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου του Σάντανς: “Brooklyn” του John Crowley. Βασισμένη στο βραβευμένο best-seller του Ιρλανδού, Colm Tóibín, η ταινία διηγείται την περιπέτεια μιας Ιρλανδής μετανάστριας, τη δεκαετία του ’50, που από το απομονωμένο χωριό της στη νοτιοανατολική Ιρλανδία, ξεκινά μια νέα ζωή στο Μπρούκλιν.

Τέλος, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων και με την αφορμή της επίσκεψης του Bertrand Tavernier στην Αθήνα, ο οραματιστής δημιουργός θα πραγματοποιήσει masterclass, την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου στον Ιανό, στις 12.30 το μεσημέρι, με ελεύθερη είσοδο, για όσους αγαπούν το σινεμά και θέλουν να μάθουν τα μυστικά του.

Δωρεάν Εισιτήρια για Ανέργους:
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, δίνει τη δυνατότητα σε ανέργους να παρακολουθήσουν δωρεάν τις ταινίες του προγράμματός, προσφέροντας συνολικά περισσότερα από 500 εισιτήρια. Συγκεκριμένα, θα διατίθενται για κάθε προβολή 10 δωρεάν εισιτήρια, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι θα προμηθεύονται από τα ταμεία των κινηματογράφων, 45 λεπτά πριν την έναρξη της προβολής, με σειρά προσέλευσης, μέχρι και εξαντλήσεώς τους. Για την ελεύθερη είσοδο, είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία του ενδιαφερομένου, η επίδειξη της επικυρωμένης και σε ισχύ κάρτα ανεργίας, καθώς και η αστυνομική ταυτότητά του.

image

Εισιτήρια:
Γενική Είσοδος: 5 ευρώ
Διαρκείας 10 προβολών: 25 ευρώ

Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ: 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Το 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, διεξάγεται από την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, μέχρι και την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου. Το Tvxs.gr είναι και φέτος χορηγός επικοινωνίας στο μακροβιότερο φεστιβάλ της Αθήνας και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για μία διοργάνωση που κατέχει δικαίως μία ιδιαίτερη θέση στα κινηματογραφικά τεκταινόμενα της πρωτεύουσας.

Το αναλυτικό, και το ωρολόγιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ σε .pdf