Με τον ευφάνταστο τίτλο «Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά», η Ένωση Σκηνοθετών – Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ), παρουσιάζει τριάντα πέντε (35) σπάνιες ελληνικές ταινίες, των δεκαετιών 1960 – 1990. Από τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου και για έξι μήνες, μια ιδιότυπη κινηματογραφική λέσχη ζωντανεύει με έδρα τον κινηματογράφο Άστορ στο κέντρο της Αθήνας.

Ads

Μία Δευτέρα και μία Παρασκευή κάθε μήνα, θα προβάλλονται «παράξενα, παραγνωρισμένα, παραμελημένα, παραπονεμένα» – όπως σημειώνουν οι διοργανωτές του αφιερώματος- ελληνικά φιλμ. Επιλεγμένες από τους σκηνοθέτες Αλέξη Αλεξίου («Τετάρτη 04:45»), Γιάννη Βεσλεμέ («Νορβηγία») και Ελίνα Ψύκου («Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά») και την ιστορικό κινηματογράφου Αφροδίτη Νικολαΐδου.

image

Συνολικά τριάντα πέντε (35) ελληνικές ταινίες που σπάνια έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στην μεγάλη οθόνη και μάλιστα σε κόπιες 35mm, θα προβληθούν στο πλαίσιο του αξιόλογου αφιερώματος. Πρόκειται για δημιουργίες που αγαπήθηκαν και ξεχάστηκαν και που το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει για πρώτη φόρα, ή να ξαναθυμηθεί…

Ads

Οι ταινίες της «Χαμένης Λεωφόρου του Ελληνικού Σινεμά» εντάσσονται σε ιδιαίτερους κύκλους προβολών – Ξοδεμένα 80, Ερωτικά Γράμματα, Μανίες, Βρώμικο Ψωμί, Παράξενο Τότε I & II, Είδη Υπό Εξαφάνιση κ.α. – και αναδεικνύουν τάσεις και εκλεκτικές κινηματογραφικές συγγένειες τριών δεκαετιών.

image

Τις ταινίες, καθώς και κάποιους από τους δημιουργούς θα παρουσιάζουν κινηματογραφιστές των νεότερων γενιών. Ανάμεσά τους οι: Θάνος Αναστόπουλος, Αλέξανδρος Βούλγαρης, Ρηνιώ Δραγασάκη, Σοφία Εξάρχου, Μπάμπης Μακρίδης, Δώρα Μασκλαβάνου, Πέννυ Παναγιωτοπούλου, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Γιάννης Σακαρίδης, Σύλλας Τζουμέρκας, Παναγιώτης Φαφούτης, Άγγελος Φραντζής κ.α.

image

Η έναρξη του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου με τις ταινίες «Κίερον» (1967) του Δήμου Θέου, «Υπόγεια Διαδρομή» (1983 – φωτογραφία) του Απόστολου Δοξιάδη και «Δια Ασήμαντον Αφορμήν» (1974) του Τάσου Ψαρρά, ενώ την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου ο Στέργιος Πάσχος θα παρουσιάσει σε μεταμεσονύχτια προβολή την «Πρωινή Περίπολο» (1987 – φωτογραφία) του Νίκου Νικολαΐδη.

image

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το τρέιλερ του αφιερώματος έχει σκηνοθετήσει η Ελίνα Ψύκου, ενώ η καλλιτεχνική επιμέλεια ανήκει στον Γιάννη Βεσλεμέ. Μουσική: Νίκος Μαμαγκάκης από την «Εκδρομή» του Τάκη Κανελλόπουλου.

Οι προβολές του Αφιερώματος της «Χαμένης Λεωφόρου του Ελληνικού Σινεμά», θα πραγματοποιηθούν στον Κινηματογράφο Άστορ (Σταδίου 28, είσοδος από στοά Κοραή – Μετρό Πανεπιστήμιο). Τιμές εισιτηρίων: 5 ευρώ ανά προβολή | 7 ευρώ ημερήσιο εισιτήριο.