Ο Κινηματογραφικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.) συνεχίζει τις ενδιαφέρουσες προβολές του, με το ιδιαίτερο φιλμ του Γκας Βαν Σαντ «Ελέφαντας (2003), σήμερα Κυριακή 19 Ιανουαρίου στις 17:00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Σκοπός του Κινηματογραφικού Τομέα είναι η καλλιέργεια της κινηματογραφικής παιδείας στους φοιτητές, ώστε να γίνουν καλοί θεατές της τέχνης του Κινηματογράφου. Επίσης, ενεργοποιεί τους φοιτητές που έχουν διάθεση να δημιουργήσουν, ώστε να δημιουργήσουν ταινίες που θα εξυψώσουν κοινωνικά και καλλιτεχνικά τόσο τους ίδιους όσο και την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, στην οποία ανήκουν.

image
 
Ο Κινηματογραφικός Τομέας έχει ένα πλήρες εβδομαδιαίο πρόγραμμα σεμιναρίων (σεναρίου-τεχνικής-ανάλυσης-σκηνοθεσίας) και προβολών σε φιλμ 35mm και βιντεοπροτζέκτορα. Τα σεμινάρια διεξάγονται από παλιότερα αλλά και νεότερα μέλη του Κινηματογραφικού Τομέα, τα οποία εθελοντικά επιμελούνται μία σειρά μαθημάτων που εκτός από σημαντική εξοικείωση με το γνωστικό αντικείμενο προσφέρουν ευχάριστες αφορμές για σκέψη και συζήτηση.

image
 
Επιπλέον, ο Κινηματογραφικός Τομέας υποστηρίζει, παρέχοντας τεχνικά υλικά και κινηματογραφικό εξοπλισμό, την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους των μελών του σε φορμά 8mm και digital. Ενώ παράλληλα διοργανώνει και εκδηλώσεις, όπως φεστιβάλ και αφιερώματα.


 
Στο πλαίσιο λοιπόν αυτών των εκδηλώσεων παρουσιάζεται σήμερα Κυριακή 19 Ιανουαρίου στις 17:00 και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, το φιλμ του Γκας Βαν Σαντ «Ελέφαντας» (Elephant), παραγωγής του 2003.

image
 
Η ταινία μας μεταφέρει σε μία συνηθισμένη μέρα σε ένα αμερικάνικο σχολείο. Μόνο που αυτή δεν είναι… Στην τάξη κατά την διάρκεια των μαθημάτων, στο γήπεδο ποδοσφαίρου, στη βιβλιοθήκη, στους διαδρόμους, τίποτα δεν φαίνεται να απειλεί την ηρεμία, την ανεμελιά και την καθημερινότητα της σχολικής ζωής.
 
Το ανέμελο φθινοπωρινό πρωινό όμως, πρόκειται να έχει μια τραγική κατάληξη και αυτή η μέρα δεν θα είναι μια ακόμη συνηθισμένη ημέρα στο σχολείο. Δύο ένοπλοι μαθητές σε μία προαποφασισμένη έκρηξη θυμού θα σκορπίσουν τον τρόμο και τον θάνατο. Σε μια κοινωνία που όλα βαδίζουν βάσει προγράμματος και σε μια εποχή με σκληρές απαιτήσεις η λογική πνίγεται μέσα στο θυμό και το αίμα σε μια συνταρακτική έκκληση για ελευθερία…

image
 
Ο Γκας Βαν Σαντ, γεννήθηκε το 1942 στο Κεντάκι των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ταινία του “Mala Noche” τον έκανε γνωστό στο κοινό, ενώ παράλληλα κέρδισε το βραβείο καλύτερης ανεξάρτητης ταινίας στο Λος Άντζελες. Το 1997 ήταν υποψήφιος για Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας για την ταινία “Good Will Hunting” ενώ οι ταινίες “Milk”, “Restless”, “Psycho” και “Elephant” είναι μερικές μόνο από τις αξιόλογες δημιουργίες του.

image
 
Η ταινία “Ελέφαντας” (Elephant, 2003) του Γκας βαν Σαντ έχει αποσπάσει τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών, είναι εμπνευσμένη από την παράλογη δολοφονία δεκατριών μαθητών ενός σχολείου από τους συμμαθητές τους. Ένα πραγματικό γεγονός που συγκλόνισε την αμερικανική κοινωνία, αλλά και την παγκόσμια κοινή γνώμη. Ο Γκας βαν Σαντ καταγράφει τα γεγονότα μ’ ένα ημι-ντοκιμαντερίστικο τρόπο αφήνοντας τον θεατή να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.


 
Το φιλμ του Γκας βαν Σαντ «Ελέφαντας» (2003), θα προβληθεί σήμερα Κυριακή 19 Ιανουαρίου στις 17:00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στο κινηματοθέατρο Ίριδα (Ιπποκράτους 15 & Ακαδημίας 55, Αθήνα) του Κινηματογραφικού Τομέα του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.). Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο: kinimatografiko.gr/