Το 1971, κυκλοφορεί στις αίθουσες το αυθεντικό κινηματογραφικό διαμάντι του Γουίλιαμ Φρίντκιν – γνωστός στο ευρύ κοινό για το βραβευμένο με δύο Όσκαρ θρίλερ του, «Ο Εξορκιστής». Πρόκειται για το σπουδαίο φιλμ «Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία», με τον Τζιν Χάκμαν να μας χαρίζει μία από τις καλύτερες ερμηνείες, στην πλούσια φιλμογραφία του και άξιους συμπρωταγωνιστές του, τον Φερνάντο Ρέι και τον Ρόι Σάιντερ, σε μία σπουδαία ταινία η οποία τιμήθηκε με πέντε βραβεία Όσκαρ.

Ads

Δυο σκληροτράχηλοι αστυνομικοί της Νέας Υόρκης, ο Τζίμι Ποπάι Ντόιλ (Τζιν Χάκμαν) και ο Μπάντι Κλάουντι Ρούσσο (Ρόι Σάιντερ), προσπαθούν να σταματήσουν μια σπείρα εμπόρων ναρκωτικών, η οποία διακινεί ηρωίνη από τη Γαλλία.

Οι μέθοδοι του Ντόιλ, που είναι αποτελεσματικός στη δουλειά του, είναι αμφιλεγόμενες και σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν την παρανομία. Ο Αλέν Σαρνιέ (Φερνάντο Ρέι) εγκέφαλος της σπείρας των ναρκωτικών, είναι αντιθέτως αβρός και ευγενικός.

image

Ads

Οι έρευνες των δυο αστυνομικών ξεκινούν μετά την δολοφονία ενός αστυνομικού, που προσπαθεί να ξεσκεπάσει τα μέλη της σπείρας, στη Μασσαλία από τον εκτελεστή της σπείρας του Σαρνιέ, Πιερ Νικολί (Μαρσέλ Μποτζούφι).

Ο Σαρνιέ σχεδιάζει να κρύψει φορτίο ηρωίνης στο αυτοκίνητο ενός στενού του φίλου, του τηλεπαρουσιαστή Ανρί Ντεβερώ (Φρεντερίκ Ντε Πασκάλ), ο οποίος πρόκειται να αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

image

Οι αποκαλύψεις οδηγούν τους δύο αστυνομικούς στο μπαρ Κοπακαμπάνα, του οποίου ο ιδιοκτήτης Σαλβατόρε Μπόκα (Τόνι Λο Μπιάνκο) και η σύζυγός του Άντζι (Αρλίν Φάρμπερ) καλύπτουν μέλη της μαφίας που έχουν σχέση με ναρκωτικά.

Μετά από έρευνες οι Ποπάι και Κλάουντι ανακαλύπτουν ότι το ζευγάρι έχει βεβαρυμένο ποινικό μητρώο. Μαθαίνουν επίσης τη σχέση του ζευγαριού με τον δικηγόρο Τζόελ Γουάινστοκ (Χάρολντ Γκάρι) ο οποίος φαίνεται να έχει συνδέσμους με τον κόσμο των ναρκωτικών.

image

Οι έρευνες συνεχίζονται και η αστυνομία τοποθετεί κοριούς στα τηλέφωνα του ζευγαριού, ενώ στην έρευνα συμμετέχει και ο ομοσπονδιακός πράκτορας Μάλντερινγκ που όμως αντιπαθεί τον Ποπάι.

Παράλληλα ο Σαρνιέ που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη ετοιμάζεται για συναλλαγή με το ζεύγος Μπόκα και ανακαλύπτει ότι παρακολουθείται από τους άνδρες του Ποπάι.

Ο εκτελεστής του Σαρνιέ αποπειράται να δολοφονήσει τον Ποπάι, αλλά αποτυγχάνει και τότε ξεκινάει ένα άγριο ανθρωποκυνηγητό στους δρόμους της Νέας Υόρκης.

image

Ο «Άνθρωπος από τη Γαλλία» αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αμερικανικές ταινίες όλων τον εποχών – το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την κατέταξε στην 70η θέση στη λίστα με τα 100 αριστουργήματα του Αμερικανικού κινηματογράφου.

Με πρωταγωνιστές τρεις σπουδαίους ηθοποιούς, τον Τζιν Χάκμαν, τον Ρόι Σάιντερ και τον σπουδαίο Φερνάντο Ρέι – αγαπημένο ηθοποιό του Λουίς Μπουνιουέλ – η ταινία προτάθηκε για οκτώ Βραβεία Όσκαρ και κέρδισε πέντε, ανάμεσά τους και το Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας – έχοντας μάλιστα απέναντι του το αριστουργηματικό «Κουρδιστό Πορτοκάλι» (A Clockwork Orange) του κορυφαίου Αμερικανού σκηνοθέτη της γενιάς του, Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

Το φιλμ αποτελεί κινηματογραφική προσαρμογή του ομότιτλου βιβλίου του Ρόμπιν Μουρ, με θέμα την εξάρθρωση μίας σπείρας ναρκωτικών από τους αστυνομικούς, Έντι Ίγκαν και Σόνι Γκρόσο – οι οποίοι πραγματοποιούν κι ένα σύντομο πέρασμα στην ταινία.

image

Στην καρέκλα του σκηνοθέτη συναντάμε τον αξιόλογο δημιουργό Γουίλιαμ Φρίντκιν, ο οποίος το 2007 βρέθηκε στην Αθήνα ως επίσημος προσκεκλημένος του 13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε, ότι τέσσερα χρόνια μετά την προβολή της ταινίας του Γουίλιαμ Φρίντκιν, που γνώρισε εισπρακτική και καλλιτεχνική επιτυχία, κυκλοφόρησε η ταινία «Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία 2» (1975), σε σκηνοθεσία του Τζον Φρανκενχάιμερ, με πρωταγωνιστές και πάλι τον Τζιν Χάκμαν και τον Φερνάντο Ρέι, στους ρόλους του Τζίμι Ποπάι Ντόιλ και Αλέν Σαρνιέ, αντίστοιχα, με τον Τζιν Χάκμαν να κερδίζει με την ερμηνεία του, μία Υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα, αλλά και για BAFTA.

Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία / The French Connection
Σκηνοθεσία: Γουίλιαμ Φρίντκιν
Σενάριο: Έρνεστ Τάιντιμαν (σενάριο), Ρόμπιν Μουρ (ομότιτλο βιβλίο)
Πρωταγωνιστούν: Τζιν Χάκμαν, Φερνάντο Ρέι, Ρόι Σάιντερ, Τόνυ Λο Μπιάνκο, Μαρσέλ Μποζουφφί, Μπιλ Χίκμαν
Φωτογραφία: Όουεν Ρόισμαν
Μοντάζ: Gerald B. Greenberg
Έτος Παραγωγής: 1971
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 104 λεπτά