Από τον Αμπάς Κιαροστάμι, μέχρι τον Άλφρεντ Χίτσκοκ και από τον Αλεξάντρ Ο. Φιλίπ, μέχρι την Κλερ Σιμόν. Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανανεώνεται και δηλώνει παρών με Διεθνές Διαγωνιστικό για πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες, νέα τμήματα, αφιερώματα και ντοκιμαντέρ που θα συζητηθούν. Συνεχίζοντας την αναλυτική παρουσίαση των τμημάτων της διοργάνωσης, κάνουμε μία στάση στη νέα ενδιαφέρουσα ενότητα, με τον τίτλο: «Σινεμά».

Ads

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τις δύο αναλυτικές παρουσιάσεις – «Μία Πρώτη Ματιά» και 10 δημιουργίες που ξεχωρίζουν στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – αλλά και από το αφιέρωμα στον ουκρανικής καταγωγής, Ρώσο σκηνοθέτη, Βίταλι Μάνσκι – ο οποίος θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για να συνομιλήσει με το κοινό και να παρουσιάσει τα έργα του – περνάμε μέσα από το Φεστιβάλ στην μεγάλη μας αγάπη, τον Κινηματογράφο, ο οποίος πρωταγωνιστεί σε μία νέα ενότητα που εγκαινιάζεται φέτος με τίτλο Σινεμά και μας ξεναγεί σε ρεύματα και αξέχαστες στιγμές της έβδομης τέχνης.

Διαβάστε επίσης:
Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στα 10 σημαντικότερα στον κόσμο

Αναλύοντας τον Χίτσκοκ

image

Ads

Η κουρτίνα ανοίγει και μια από τις πιο εμβληματικές σκηνές του παγκόσμιου σινεμά αποκαλύπτεται. Το «78/52» του Αλεξάντρ Ο. Φιλίπ (Η.Π.Α.) αναλύει τη θρυλική σκηνή στο ντους από το φιλμ Ψυχώ του Άλφρεντ Χίτσκοκ και διεισδύει στο μυαλό μιας ευφυίας που ενέπνευσε – και τρόμαξε – τον κόσμο όσο λίγοι. Μετά την προβολή του στο Φεστιβάλ του Σάντανς, το ντοκιμαντέρ έρχεται σε διεθνή πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη.

Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ παραμένει διαχρονικά σημείο αναφοράς, τόσο για τους θεατές όσο και για τους δημιουργούς. Οι κλασσικές και χαρακτηριστικές ταινίες του Βρετανού σκηνοθέτη, μυούν τον θεατή στο αξεπέραστο κινηματογραφικό σύμπαν του, το γεμάτο ευφυΐα, χιούμορ και αγωνία.

image

«Για να φτιάξεις μία πραγματικά καλή ταινία χρειάζεσαι 3 πράγματα: σενάριο, σενάριο, και σενάριο…» – Άλφρεντ Χίτσκοκ

Διαβάστε επίσης:
Άλφρεντ Χίτσκοκ: Ο διαχρονικός μετρ του σασπένς

Η Μεγάλη Σχολή του Σινεμά

image

Πόσο δύσκολο είναι να μπει κανείς στην πιο διάσημη σχολή κινηματογράφου της Ευρώπης; Αγωνία και ένταση για μια θέση στην θρυλική La Fémis, απ΄ όπου αποφοίτησαν όλοι οι μεγάλοι του κλασικού γαλλικού σινεμά, στο ντοκιμαντέρ «Η Αποφοίτηση» της Κλερ Σιμόν. Από τις εισαγωγικές εξετάσεις, στα απαιτητικά μαθήματα και το πολυπόθητο πτυχίο. Από το 73ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας – όπου και απέσπασε το Βραβείο, Venezia Classici Award – στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Η πολυπράγμων δημιουργός Κλερ Σιμόν, μέσα από ανθρωποκεντρικές ιστορίες που εκπλήσσουν, καταφέρνει να ισορροπεί περίτεχνα ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία, αγγίζοντας τις πιο ευαίσθητες χορδές της κοινωνίας μας.

image

«Το μοντάζ είναι πολύ σημαντικό, επειδή σου δείχνει τον τρόπο να φτιάξεις μια ιστορία. Ίσως κριτικάρω τον εαυτό μου που πάντα κάνω μεγάλα πλάνα σεκάνς τα οποία δεν μπορείς να μοντάρεις μετά, καθώς πρόκειται για μία αληθινή ολόκληρη στιγμή. Ίσως πρέπει να το αλλάξω αυτό.» – Κλερ Σιμόν

Διαβάστε επίσης:
Κλερ Σιμόν: «Η μοναξιά του ηθοποιού είναι πολύ μεγάλη»

Αμπάς Κιαροστάμι x 2

image

Η τελευταία ταινία του σπουδαίου ιρανού σκηνοθέτη Αμπάς Κιαροστάμι, το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Πήγαινέ με Σπίτι», θα προβληθεί στο 19ο ΦΝΘ. Επίσης, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «76 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα με τον Αμπάς Κιαροστάμι», ένα συγκινητικό πορτρέτο του έργου και της ζωής του σκηνοθέτη από τον επί 25 χρόνια συνεργάτη και φίλο του Σεϊφολά Σαμαντιάν.

Η πολυπλοκότητα των σχέσεων και τα ανθρώπινα πάθη, αποτέλεσαν διαχρονικό και αναπόσπαστο κομμάτι στο κινηματογραφικό παζλ του σπουδαίου δημιουργού, Αμπάς Κιαροστάμι. Ο καταξιωμένος Ιρανός σκηνοθέτης – εξόριστος από το καθεστώς Αχμεντινετζάντ – μένοντας πιστός στις αινιγματικές ιστορίες του και στο εικαστικό του όραμα, κατέγραψε το μυστηριώδες, όσο και γοητευτικό παιχνίδι των ανθρώπων που προσπαθούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα – Ο σπουδαίος Ιρανός σκηνοθέτης Αμπάς Κιαροστάμι

Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 3 Μαρτίου, μέχρι και την Κυριακή 12 Μαρτίου. Το Tvxs.gr θα δώσει και φέτος το παρών και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στο είδος του, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.