Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν, μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το ομώνυμο μυθιστόρημα της Κάουι Χαρτ Χάμινγκς, στην ταινία: «Οι Απόγονοι» (The Descendants) του 2011. Έχοντας αποσπάσει το Όσκαρ Καλύτερου Σεναρίου και με πρωταγωνιστές τον Τζορτζ Κλούνεϊ και την ανερχόμενη Σέιλιν Γούντλεϊ, η ταινία προβάλλεται στο 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, στο πλαίσιο του Αφιερώματος στον ελληνικής καταγωγής Αμερικανό δημιουργό. Τρίτη 22 Νοεμβρίου στις 18:00 στον Κινηματογράφο Τριανόν.

Ads

29o Πανόραμα

image

Το 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, πραγματοποιείτε από την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου. Το μακροβιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας υποδέχεται τους φίλους του σινεμά, στους Κινηματογράφους Τριανόν και Ααβόρα, παρουσιάζοντας σημαντικές νέες, αλλά και κλασσικές ταινίες. Πιστό στο πνεύμα του, το Πανόραμα συνεχίζει να αναδεικνύει τον ευρωπαϊκό, αλλά και τον ελληνικό κινηματογράφο, σύγχρονο αλλά και παλαιότερο, χωρίς να παραγνωρίζει κινηματογραφίες από τον υπόλοιπο κόσμο.

Ads

image

To Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου τιμά φέτος τον αγαπημένο φίλο του Φεστιβάλ, Νίκο Παναγιωτόπουλο με μια ρετροσπεκτίβα που περιλαμβάνει όλες τις μεγάλου μήκους ταινίες του σκηνοθέτη επιθυμώντας να αναδείξει το πολύπλευρο έργο του πλέον αντισυμβατικού Έλληνα δημιουργού.

image

Θα προβληθούν επίσης έξι ταινίες του Μάρκο Μπελόκιο, ενός από τους πιο ανήσυχους, αντικομφορμιστές και διανοούμενους σκηνοθέτες της Ιταλίας, καθώς και πέντε δημιουργίες του βραβευμένου με Όσκαρ, ελληνικής καταγωγής Αμερικανού σκηνοθέτη, Αλεξάντερ Πέιν.

image

Διαβάστε επίσης:
Οδηγός Επιβίωσης για το 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
Προσκλήσεις για το 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Οι Απόγονοι / The Descendants
Σκηνοθεσία: Αλεξάντερ Πέιν / Alexander Payn
e
Σενάριο: Alexander Payne, Nat Faxon, Jim Rash, Kaui Hart Hemmings (novel)
Ηθοποιοί: Τζορτζ Κλούνεϊ, Τζούντι Γκριρ, Σέιλιν Γούντλεϊ, Μπο Μπρίτζες, Ρόμπερτ Φόρστερ, Μάθιου Λίλαρντ
Χώρα: Η.Π.Α.
Έτος: 2011
Διάρκεια: 115 λεπτά
Τρίτη 22 Νοεμβρίου στις 18:00 στον Κινηματογράφο Τριανόν

image

Ο Ματ Κινγκ (Τζορτζ Κλούνεϊ), είναι ένας απόμακρος σύζυγος και πατέρας δύο κοριτσιών, μέχρι που ένα σοβαρό ατύχημα της γυναίκας του τον αναγκάζει ν’ αντιμετωπίσει τα λάθη του παρελθόντος και να πάρει αποφάσεις για το μέλλον του. Προσπαθεί με αδέξιο τρόπο να επανασυνδεθεί με τις κόρες του, τη 10χρονη θρασύτατη Σκότι (η ερασιτέχνης ηθοποιός Αμάρα Μίλερ) και τη 17χρονη ατίθαση Αλεξάνδρα (Σέιλιν Γούντλεϊ).

image

Ταυτόχρονα προσπαθεί ν’ αποφασίσει αν πρέπει να πουλήσει σε μια μεγάλη εταιρεία τη γη που έχει κληρονομήσει από την οικογένειά του, γη που θα μετατραπεί σε ιδιωτικά γήπεδα του γκολφ. Η οικογένεια Κινγκ είναι ιδιοκτήτρια των τελευταίων παρθένων εκτάσεων που έχουν απομείνει στον τροπικό αυτό παράδεισο, καθώς ο Ματ προέρχεται από μια παλιά οικογένεια ντόπιων ευγενών της Χαβάης και από λευκούς ιεραπόστολους που έφτασαν το νησί πριν από αρκετές γενιές.

image

Ο τραυματισμός της συζύγου του στη διάρκεια ενός ταξιδιού αναψυχής δεν αποδομεί μόνο τη σαθρή ζωή του Ματ, αλλά και τον ίδιο ως πατέρα και σύζυγο, ειδικά όταν η κόρη του Αλεξάνδρα τον πληροφορεί ότι η μητέρα της έκανε διακοπές συνοδευόμενη από τον εραστή της. Το γεγονός τον ταράζει συθέμελα κι αποφασίζει να κάνει ένα ταξίδι μαζί με τις κόρες του προκειμένου να γνωρίσει από κοντά τον ερωτικό του αντίπαλο. Ταυτόχρονα όμως η αναζήτηση αυτή θα αποτελέσει κι ένα εσωτερικό ταξίδι που θα τον βοηθήσει να γνωρίσει τον εαυτό του, να εκτιμήσει την κληρονομιά του και να ξαναχτίσει τις σχέσεις με την οικογένειά του.

image

Το σενάριο βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Χαβανέζας συγγραφέως Κάουι Χαρτ Χέμινγκς και διαθέτει, όπως και οι προηγούμενες ταινίες του Πέιν, ως πρωταγωνιστή ένα άτομο γεμάτο ελαττώματα που βρίσκει τον δρόμο του μέσα από ένα κόσμο παραφροσύνης, γλυκόπικρων συναισθημάτων κι εκπλήξεων: ο πρωταγωνιστής δεν είναι ούτε ήρωας ούτε αντιήρωας.

«Το μυθιστόρημα με τράβηξε γιατί είναι μια ιστορία συναισθημάτων που εκτυλίσσεται σ’ ένα εξωτικό μέρος. Είναι μια ιστορία που θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε, αλλά με ιντριγκάρισε περισσότερο το γεγονός ότι συμβαίνει ανάμεσα στα μέλη της χαβανέζικης μεγαλοαστικής τάξης. Μου αρέσουν πολύ οι ταινίες που έχουν την αίσθηση ενός πολύ συγκεκριμένου τόπου.» – Αλεξάντερ Πέιν

image

Η ταινία του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη, είναι γυρισμένη στη Χαβάη κι ακολουθεί το απρόβλεπτο ταξίδι μιας οικογένειας που βρίσκεται ξαφνικά μπροστά σ’ ένα σταυροδρόμι αποφάσεων. Στις ταινίες του Πέιν ο τόπος είναι ένα ισχυρό στοιχείο, γι’ αυτό και στο φιλμ «Οι Απόγονοι» (The Descendants – 2011), όλες οι αντιθέσεις της σύγχρονης χαβανέζικης κουλτούρας έρχονται στο φως: το παραδοσιακό και το μοντέρνο, η πόλη και η άγρια φύση, η ανάπτυξη και η διατήρηση του περιβάλλοντος, όλα βρίσκονται στο φόντο της ταινίας, τόσο στη σκηνογραφία όσο και στη φωτογραφία.

image

Ο επίσης ελληνικής καταγωγής διευθυντής φωτογραφίας, Φαίδων Παπαμιχαήλ, με τον οποίο ο Πέιν είχε συνεργαστεί και στο “Sideways”, διαίρεσε την ταινία σε δύο εικόνες: τους φρενήρεις ρυθμούς της πόλης της Χονολουλού και την εκπληκτική ομορφιά της παραλίας – κόσμημα Χαναλάι Μπέι, αλλά και το μαγευτικό τροπικό δάσος που την περιβάλλει.

«Θέλαμε να δείξουμε τί διακυβεύεται σε περίπτωση που όλα αυτά χαθούν, γι’ αυτό αποφασίσαμε να γυρίσουμε με wide-screen. Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν διασκεδαστικό να βλέπεις μέσα σ’ αυτό το τεραστίων διαστάσεων φόντο τις μικρές, ανθρώπινες φιγούρες των πρωταγωνιστών να αντιμετωπίζουν το μεγαλείο της φύσης.» – Φαίδων Παπαμιχαήλ

image

Οι «Απόγονοι», τιμήθηκαν με το Όσκαρ Καλύτερου Προσαρμοσμένου Σεναρίου και ήταν υποψήφια για τέσσερα ακόμα χρυσά αγαλματίδια, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας. Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι το φιλμ αποτέλεσε την επίσημη ταινία έναρξης του 52ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, παρουσία τόσο του σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν, όσο και του διευθυντή φωτογραφίας, Φαίδων Παπαμιχαήλ.

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα – Ο ανεξάρτητος κινηματογράφος του Αλεξάντερ Πέιν

Το 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, διεξάγεται από την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου. Το Tvxs.gr είναι και φέτος χορηγός επικοινωνίας στο μακροβιότερο φεστιβάλ της Αθήνας και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για μία διοργάνωση που κατέχει δικαίως μία ιδιαίτερη θέση στα κινηματογραφικά τεκταινόμενα της πρωτεύουσας.