Οι εξελίξεις στη Ράκα υπήρξαν ραγδαίες, από το καθεστώς του αμφιλεγόμενου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και την Αραβική Άνοιξη, μέχρι την βίαιη κατάληψη της από τους τζιχαντιστές. Μία ομάδα Σύρων δημοσιογράφων με κίνδυνο της προσωπικής τους ζωής, αλλά και των οικογενειών τους, προσπαθούν καθημερινά να αντιμετωπίσουν την προπαγάνδα του ISIS, μεταφέροντας τις πραγματικές ειδήσεις. Το θαρραλέο φιλμ του Μάθιου Χάινεμαν, έρχεται να ρίξει φως στον αγώνα τους: «Η Πόλη των Φαντασμάτων».

Ads

«Οι λέξεις μας είναι πιο δυνατές από τα όπλα τους» – Η Πόλη των Φαντασμάτων / City of Ghosts

Η ιστορική πόλη στα βόρεια της κεντρικής Συρίας, χτισμένη στη βόρεια όχθη του ποταμού Ευφράτη, έχει αποτελέσει τα τελευταία χρόνια πεδίο ιστορικών εξελίξεων, με τραγικά αποτελέσματα για τους κατοίκους της.

image

Ads

Η «Πόλη των Φαντασμάτων» (City of Ghosts – 2017), αποτελεί ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ και ταυτόχρονα μία ωδή στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην ελευθερία της έκφρασης, τη δυναμική του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων, αλλά και τη σημαντική προσφορά της δημοσιογραφίας των πολιτών / Citizen Journalism.

Η Πόλη των Φαντασμάτων / City of Ghosts
Σκηνοθεσία: Μάθιου Χάινεμαν / Matthew Heineman
Φωτογραφία: Matthew Heineman
Μουσική: Jackson Greenberg, H. Scott Salinas
Μοντάζ: Matthew Hamachek, Pax Wassermann, Matthew Heineman
Εμφανίζονται: Abu Bakr Al-Baghdadi, Hamoud, Hassan, Hussam, Naji Jerf, Mohamad
Φορμά: Έγχρωμο / DCP
Γλώσσα: Αραβικά
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 2017
Διάρκεια: 90 λεπτά

image

Επικηρυγμένοι από τον ISIS και με τις ζωές των συγγενών τους σε θανάσιμο κίνδυνο, μια ομάδα Σύρων δημοσιογράφων αντιστέκεται στο Ισλαμικό κράτος, διοχετεύοντας στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης ντοκουμέντα φρίκης που καταγράφουν τις αποτρόπαιες πρακτικές των τζιχαντιστών.

Ήδη πολυβραβευμένο, το θαρραλέο φιλμ του Μάθιου Χάινεμαν, «Η Πόλη των Φαντασμάτων» (City of Ghosts – 2017) ξετυλίγεται με τη λογική ενός κατασκοπικού θρίλερ και αποτελεί δικαίως ένα από τα φαβορί για το επερχόμενα Όσκαρ, στην Κατηγορία του Ντοκιμαντέρ.

image

Μετά την προβολή της συγκεκριμένης ταινίας τεκμηρίωσης στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σάντανς, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, χαρακτήρισαν την «Πόλη των Φαντασμάτων», ως την τελευταία λέξη που χρειάζεται να ειπωθεί για το ISIS.

Ο χαρακτηρισμός αυτός είναι ενδεικτικός της ποιότητάς της στο επίπεδο της τεκμηρίωσης και του πληροφοριακού πλούτου για μια περιοχή σε μόνιμο επικοινωνιακό εμπάργκο.

image

Το on location υλικό προέρχεται από τους guerilla ρεπόρτερ που ρισκάρουν τα πάντα για λίγα δευτερόλεπτα ωμής αλήθειας από την πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους η οποία στη συνέχεια διοχετεύεται στα social media από την οργάνωση «Raqqa is Being Slaughtered Silently».

Με αφετηρία τη συγκεκριμένη βράβευση της RBSS, ο Χάινεμαν ακολουθεί μέχρι τη Δυτική Ευρώπη τους ακτιβιστές δημοσιογράφους πετυχαίνοντας μια συναρπαστική αφήγηση που σε στιγμές θυμίζει κατασκοπευτικό θρίλερ.

image

Παράλληλα όμως ο σκηνοθέτης μας υπενθυμίζει το διακύβευμα της αδιανόητης πραγματικότητας που βιώνουν οι ουσιαστικοί πρωταγωνιστές του φιλμ του, οι οποίοι προσπαθούν να μας ενημερώσουν, με κίνδυνο της προσωπικής τους ζωής, αλλά και των οικογενειών τους, αναγκαζόμενοι συχνά πυκνά να αλλάζουν τον τόπο διανομής τους.

Διαβάστε επίσης:
Έλληνες αντιεξουσιαστές πολεμούν στη Ράκα κατά των Τζιχαντιστών
BBC – Το «Βρώμικο Μυστικό» για την ανακατάληψη της Ράκα

Το ντοκιμαντέρ «Η Πόλη των Φαντασμάτων» (City of Ghosts – 2017) του Μάθιου Χάινεμαν, είχαμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε τον Σεπτέμβριο στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.