Το Μαρόκο απαγόρευσε την προβολή της νέας ταινίας του Ρίντλεϊ Σκοτ, «Η έξοδος: Θεοί και βασιλιάδες», επειδή, όπως αναφέρει η εταιρεία διανομής της ταινίας, «απεικονίζει τον Θεό», γεγονός που απαγορεύεται από το Ισλάμ. Πρόκειται για το δεύτερο κρούσμα απαγόρευσης της ταινίας, με την Αίγυπτο να έχει κάνει την αρχή.

Ads

«Καταδικάζω αυτή τη λογοκρισία» δήλωσε ο διανομέας στο Μαρόκο σε ανακοίνωσή του, ο οποίος αναγκάστηκε να μπλοκάρει την ταινία που απεικονίζει σκηνές στις οποίες ο Θεός έχει τη μορφή παιδιού «που αποκαλύπτεται στον προφήτη Μωυσή».

Η Αίγυπτος είχε νωρίτερα απαγορεύσει επίσης την ταινία, επικαλούμενη «ιστορικές ανακρίβειες».

«Η ζωή του Μωυσή είναι μια από τις μεγαλύτερες περιπέτειες, ενώ συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες πνευματικές αναζητήσεις όλων των εποχών. Αγαπώ οτιδήποτε ξεπερνά τα στενά πλαίσια της ανθρώπινης φύσης. Ήθελα να ζωντανέψω την αιγυπτιακή κουλτούρα, να φέρω ζωή στον αιγυπτιακό πολιτισμό και να δώσω μια εκδοχή της μεγάλης “Εξόδου”, που ποτέ δεν είχαμε φανταστεί» δήλωσε ο – τρεις φορές υποψήφιος για Όσκαρ – σκηνοθέτης Ρίντλεϊ Σκοτ.

Ads

Οι – βραβευμένοι  με  Όσκαρ – Κρίστιαν Μπέιλ και Μπεν Κίνγκσλεϊ, η – υποψήφια για Όσκαρ – Σιγκούρνι Γουίβερ και οι Τζόελ Έγκερτον,  Άαρον Πολ, Ιντίρα Βάρμα, Μαρία Βαλβέρδε, Τζον Τορτούρο και Μπεν Μέντελσον ξετυλίγουν την ιστορία του Μωυσή και του Ραμσή, οι οποίοι γεννήθηκαν μαζί, μεγάλωσαν σαν αδέρφια και γαλουχήθηκαν σαν πρίγκιπες, όμως, στην πορεία, οι δρόμοι τους χώρισαν. Καθώς η Αίγυπτος καλείται να αντιμετωπίσει μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές, οι δυο ηγέτες θα συγκρουστούν σκληρά. Ο Μωυσής δεν θα διστάσει να τα βάλει με μια από τις πιο ισχυρές αυτοκρατορίες της ιστορίας, οδηγώντας 400.000 σκλάβους στη λύτρωση.

Η παραγωγή της ταινίας έχει δεχτεί αυστηρή κριτική επίσης για την παρουσία κυρίως λευκών στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, αλλά και για ορισμένους ιστορικούς αναχρονισμούς.