Οι έκτακτες εξελίξεις λόγω της πανδημίας, άλλαξαν την καθημερινότητά μας, αλλά και την διεξαγωγή των Κινηματογραφικών Φεστιβάλ. Στη νέα και πρωτόγνωρη παγκόσμια συνθήκη που βιώνουμε, το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης μεταφέρεται στο διαδίκτυο, όπου οι χρήστες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τις ταινίες της διοργάνωσης δωρεάν. Ανάμεσά τους βρίσκεται και το ντοκιμαντέρ, «Ο Tέταρτος Χαρακτήρας» της Κατερίνας Πατρώνη.

Ads

Ο κ. Παύλος διασχίζει την πόλη με το λεωφορείο και αναλογίζεται τη ζωή του και όσα θα άλλαζε. Η Τίνα περιπλανιέται στους δρόμους και αναστοχάζεται το τηλεφώνημα που της καθόρισε τη ζωή. Ο νεαρός Παύλος μαζεύει σκουπίδια και ψέλνει έχοντας βρει το νόημα της ζωής του στο Θεό. Μία πόλη που δέχεται τις ιστορίες των κατοίκων της και τις καθρεφτίζει στις όψεις της.

Ένα ντοκιμαντέρ εξομολογήσεων για την απώλεια, την ενοχή, την πίστη και την αναζήτηση της λύτρωσης, Ο Τέταρτος Χαρακτήρας ακολουθεί τις διαδρομές των τριών ηρώων μέσα στο αστικό τοπίο και φανερώνει τη σύνδεση του χρόνου με το ανθρώπινο βίωμα και την πόλη. Η ταινία παρατηρεί τις καθημερινές τελετουργίες των χαρακτήρων ενώ ακούγονται οι ιστορίες τους που διαπλέκονται με τους ήχους της Αθήνας.

image

Ads

Χωρίς σχολιασμό ή συνεντεύξεις, η κινηματογραφική σύνθεση συνυφαίνει τον εξωτερικό δημόσιο χώρο με τον εσωτερικό κόσμο των πρωταγωνιστών και φανερώνει την αμφίδρομη και ενεργητική σχέση τους.

Ο «Τέταρτος Χαρακτήρας» της Κατερίνας Πατρώνη, θα προβληθεί διαδικτυακά, δωρεάν για 400 θεάσεις αποκλειστικά για χρήστες που βρίσκονται εντός της Ελλάδος στις νέες ημερομηνίες του φεστιβάλ, από τις 19 έως και τις 28 Μαΐου. Η σκηνοθέτης, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Οι φωνές τους διαδέχονται η μία την άλλη σαν αποσπασματικές μουσικές φράσεις από την ίδια συμφωνία, και οι διαφορετικές ιστορίες σα να μετουσιώνονται σε πρισματικές εκδοχές της μίας, εννιαίας, αέναης, υπαρξιακής, ανθρώπινης απορίας. Οι διαφορετικοί άνθρωποι ενώνονται από τον τόπο, αλλά κυρίως από το εσωτερικό βλέμμα στη ζωή με την πρόθεση να έλθουν μπροστά στα μάτια μας σε ‘συνομιλία’».

image

22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Πιο επίκαιρα από ποτέ, σε αυτή την πρωτόγνωρη συνθήκη που ζούμε, τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο online 22ο Φεστιβάλ, έρχονται να μας υπενθυμίσουν τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος, ποια είναι η σχέση μας με τη φύση, πόσο ευάλωτοι, αλλά ταυτόχρονα και πόσο δυνατοί είμαστε.

image

Ανάμεσα στις ταινίες, θα παρουσιαστούν 77 ελληνικές πρόσφατες παραγωγές: από την πολιτική, τη μουσική και την ιστορία, το περιβάλλον, τις ανθρώπινες σχέσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα, που αποκαλύπτουν την ίδια τη ζωή. Οι κριτικές επιτροπές θα παρακολουθήσουν τις ταινίες online και θα απονείμουν τα βραβεία.

Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες δωρεάν για το κοινό και κάθε ταινία θα διατίθεται για 400 θεάσεις, σε χρήστες αποκλειστικά στην Ελλάδα, καθώς το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει αναλάβει μια διεθνή πρωτοβουλία για την καθιέρωση του γεωγραφικού περιορισμού των προβολών στις online φεστιβαλικές διοργανώσεις, με σκοπό την προστασία των ταινιών και των φεστιβάλ.

image

Ο Τέταρτος Χαρακτήρας
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πατρώνη
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Κορδελάς
Μοντάζ: Ευγενία Παπαγεωργίου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Παναγιώτης Στεργιανός
Ηχοληψία: Τάσος Γκίκας
Διεύθυνση Παραγωγής: Κώστας Μπαλιώτης
Μίξη ήχου: Περσεφόνη Μήλιου
Εταλονάζ: Μάνος Χαμηλάκης
Post Production: 235
Παραγωγοί: Ελένη Χανδρινού, Μαρία Κοντογιάννη, Μιχάλης Σαραντινός
Παραγωγή: ΣΤΕΦΙΚΟΝ ΑΕ
Σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ και με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
Φορμά: Έγχρωμο
Γλώσσα: Ελληνικά (Υπότιτλοι: Αγγλικοί)
Διάρκεια: 85 λεπτά