Γεννημένος στις 19 Ιουλίου του 1976, ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, έχει ήδη λάβει πέντε υποψηφιότητες για BAFTA, τρεις υποψηφιότητες για Emmy – κερδίζοντας ένα στην κατηγορία Α’ Ανδρικού Ρόλου σε Μίνι Σειρά ή Τηλεταινία για το «Sherlock» – ενώ έχει επίσης αποσπάσει δύο υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα και μία υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου. Με αφορμή τα γενέθλια του ταλαντούχου και δημοφιλούς, Βρετανού ηθοποιού, παρουσιάζουμε έξι χαρακτηριστικές ταινίες στις οποίες έχει εμφανιστεί.

Ads

«Doctor Strange» (2016) του Σκοτ Ντέρικσον

image

Από το σύμπαν της Marvel έρχεται ο «Doctor Strange», η ιστορία του παγκοσμίως διάσημου νευροχειρουργού, Dr. Stephen Strange, του οποίου η ζωή αλλάζει ριζικά όταν ένα τρομερό αυτοκινητιστικό ατύχημα του στερεί τη χρήση των χεριών του. Όταν η παραδοσιακή φαρμακευτική ιατρική αποτυγχάνει, ψάχνει για βοήθεια και ελπίδα σε έναν αναπάντεχο τόπο: ένα μυστηριώδες μέρος γνωστό ως Kamar-Taj. Γρήγορα αντιλαμβάνεται ότι αυτό δεν είναι ένα απλό κέντρο ανάρρωσης, αλλά η πρώτη γραμμή μάχης ενάντια στις αόρατες σκοτεινές δυνάμεις που απειλούν να καταστρέψουν την πραγματικότητα μας. Τώρα, ο Strange – εξοπλισμένος με καινούργιες υπερφυσικές ικανότητες – αναγκάζεται να επιλέξει αν θα επιστρέψει στην προηγούμενη ζωή του ή θα την αφήσει για να υπερασπιστεί τον κόσμο ως ένας παντοδύναμος μάγος. Πρωταγωνιστούν: Ρέιτσελ Μακάνταμς, Μπένεκτιτ Κάμπερμπατς, Τίλντα Σουίντον, Μαντς Μίκελσεν, Σκοτ Άντκινς, Τσιούετελ Έτζιοφορ, Μάικλ Στούλμπαργκ.

Ads

«Είναι πολύ σημαντικό για μένα να δώσω λίγο χιούμορ στην ταινία. Ίσως δεν υπάρχει στο σενάριο ή δεν υπήρχε απαραίτητα στο κόμικ. Καθώς εξελίσσεται η πλοκή, ο ήρωας παίρνει τον εαυτό του πολύ σοβαρά και το χρειαζόμαστε για να καταλάβουμε πόσο υποφέρει, καθώς πέφτει. Κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό πριν αναγεννηθεί και γίνει υπερήρωας. Χρειάζεται το κοινό να παρακολουθήσει αυτή τη διαδρομή. Πρέπει να φροντίσω αυτόν τον τύπο, που έχει αυτό το τραύμα που επηρεάζει το μυαλό και το σώμα του, αλλά παράλληλα γιατί έχει πλάκα και είναι καλή παρέα.» – Μπένεκτιτ Κάμπερμπατς

«Το Παιχνίδι Της Μίμησης» (The Imitation Game – 2014) του Μόρτεν Τίλντουμ

image

Τον χειμώνα του 1952, οι Βρετανικές αρχές εισβάλλουν στο σπίτι του μαθηματικού κι αναλυτή Άλαν Τιούρινγκ (Μπένεντικτ Κάμπερμπατς) και τον συλλαμβάνουν για «απρεπή συμπεριφορά». Μία κατηγορία που αργότερα θα οδηγούσε στην καταδίκη του με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας. Ωστόσο κανείς δε γνώριζε ότι επρόκειτο για έναν πρωτοπόρο και ιδιοφυή επιστήμονα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Τιούρινγκ είχε καθοδηγήσει με επιτυχία μια ομάδα επιστημόνων, όπου μαζί κατάφεραν να «σπάσουν» τον κώδικα της περίφημης Γερμανικής μηχανής Enigma, μέσα από την οποία οι στρατιωτικές δυνάμεις του Χίτλερ, κωδικοποιούσε τα μηνύματά της.

Το φιλμ «Το Παιχνίδι Της Μίμησης» (The Imitation Game) του Μόρτεν Τίλντουμ, παρουσιάζει με ρεαλισμό και καλές ερμηνείες το στοιχειωτικό πορτραίτο ενός σπουδαίου και παράλληλα περίπλοκου ανθρώπου. Πρόκειται για έναν σπουδαίο μαθηματικό και επιστήμονα, χάρις στον οποίο οι συμμαχικές δυνάμεις έδωσαν την τελική επιτυχημένη μάχη με τις δυνάμεις του ναζισμού, δίνοντας τέλος στον πόλεμο και σώζοντας παράλληλα εκατομμύρια ζωές.

Διαβάστε επίσης:
Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς ως Άλαν Τιούρινγκ στο «Παιχνίδι της Μίμησης»

«Ανίερη Συμμαχία» (Black Mass – 2015) του Σκοτ Κούπερ

image

Στη Νότια Βοστόνη της δεκαετίας του ’70, ο πράκτορας του FBI Τζον Κόνολι (Τζόελ Έντζερντον) πείθει τον Ιρλανδό μαφιόζο Τζέιμς “Γουάιτι” Μπάλτζερ (Τζόνι Ντεπ) να συνεργαστεί με το FBI ενάντια σ’ έναν κοινό στόχο: την ιταλική μαφία. Η δραματική αυτή ταινία διηγείται την αληθινή ιστορία μιας ανίερης συμμαχίας, η οποία ξέφυγε κάθε ελέγχου, επιτρέποντας στον Γουάιτι να διεισδύσει στους κύκλους της έννομης τάξης, να αποκτήσει έλεγχο και να γίνει ένας από τους πιο αδίστακτους και διαβόητους γκάνγκστερ στην ιστορία της Βοστόνης, μέχρι τη σύλληψή του το 2011. Εκτός από τον Τζόνι Ντεπ, στη νέα ταινία του Σκοτ Κούπερ, πρωταγωνιστούν επίσης, οι ηθοποιοί: Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Τζόελ Έντγκερτον, Ντακότα Τζόνσον, Κέβιν Μπέικον, Πίτερ Σάρσγκααρντ και Ντέιβιντ Χάρμπορ.

Η «Ανίερη Συμμαχία» είναι μια ταινία στην οποία ο σκηνοθέτης Σκοτ Κούπερ επιχειρεί να διερευνήσει τους δεσμούς αδελφοσύνης και πίστης, αλλά και την αχαλίνωτη φιλοδοξία, τη φιλαργυρία και την ύβρη που αποπροσανατολίζει συχνά τους ανθρώπους. Δεν θέλησε να πει μια ιστορία για εγκληματίες που είναι ανθρώπινοι, αλλά μία ιστορία για ανθρώπους που έγιναν εγκληματίες. Η εξέλιξη της ιστορίας μας δείχνει ότι στη Βοστόνη της δεκαετίας του ‘70 και του ’80, πολλές φορές τα όρια αυτά ήταν δυσδιάκριτα…

«Ο Μπίλι Μπάλτζερ ήταν ένα πολύ ισχυρό πολιτικό πρόσωπο για πολλά χρόνια στη Γερουσία. Ό,τι και να ήθελες, μπορούσε να το κάνει. Αλλά ταυτόχρονα είναι και αδερφός του πιο διαβόητου εγκληματία του 20ου αιώνα. Οι ζωές τους, μοιραία, περιπλέκονται και αυτή είναι μία πολύ συναρπαστική πραγματικότητα.» – Μπένεντικτ Κάμπερμπατς

Διαβάστε επίσης:
Ο Τζόνι Ντεπ και η αληθινή ιστορία της «Ανίερης Συμμαχίας»

«Star Trek Into Darkness» (2013)του Τζέι Τζέι Έιμπραμς

image

Το καλοκαίρι του 2013 ο σκηνοθέτης Τζέι Τζέι Έιμπραμς στήνει τις κάμερές του και αποτυπώνει μια περιπέτεια τρισδιάστατων διαστάσεων που εκτινάσσει το πιο δημοφιλές διαστημικό πλήρωμα, εκείνο του Star Trek. Όταν το πλήρωμα του θρυλικού Enterprise καλείται να επιστρέψει στη Γη, ανακαλύπτει πως μια απίστευτα τρομοκρατική δύναμη που εδρεύει στην ίδια την οργάνωσή τους, απειλεί τον κόσμο με πλήρη καταστροφή. Έχοντας, ταυτόχρονα, και προσωπικά ζητήματα να λύσει, ο Κυβερνήτης Κερκ (Κρις Πάιν) αναλαμβάνει επικεφαλής ενός ανθρωποκυνηγητού σε έναν εμπόλεμο κόσμο για να σταματήσει ένα άτομο – όπλο μαζικής καταστροφής (Μπένεντικτ Κούμπερμπατς). Καθώς οι ήρωές μας εμπλέκονται σε ένα στρατηγικό παιχνίδι ζωής και θανάτου, η αγάπη θα αμφισβητηθεί, φιλίες θα καταστραφούν και θυσίες θα πρέπει να γίνουν από τη μόνη οικογένεια που γνώρισε ποτέ ο Κερκ: το ίδιο το πλήρωμά του.

Τέσσερις τηλεοπτικές σειρές κι δώδεκα ταινίες έχουν γυριστεί γύρω από τον κόσμο του Star Trek, αρχής γενομένης το 1979, όπου μας συστήθηκαν οι φερέλπιδες απόφοιτοι της Ακαδημίας. Βασικός πυρήνας όλων των ταινιών, αλλά και των τηλεοπτικών επεισοδίων, ήταν η συσπειρωμένη ομάδα ανθρώπων και η ικανότητά τους να είναι ζεστοί, ανθρώπινοι και ρεαλιστές, μαχόμενοι, με χιούμορ και αισιοδοξία, για ένα όμορφο μέλλον. Αυτή είναι η ουσία και στην ταινία αυτή, όπου οι ήρωές μας ενηλικιώνονται. Πρωταγωνιστούν: Κρις Πάιν, Ζόι Σαλντάνα, Ζάκαρι Κουίντο, Άλις Ιβ, Σάιμον Πεγκ, Άντον Γιέλτσιν, Τζον Τσο, Μπρους Γκρίνγουντ, Καρλ Ούρμπαν, Μπένεντικτ Κούμπερμπατς, Πίτερ Ουέλερ.

«12 Χρόνια Σκλάβος» (12 Years a Slave – 2013) του Στιβ Μακουίν

image

Στο προ-εμφυλιακό τοπίο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ο Νεοϋορκέζος Σόλομον Νόρθαπ (Τσιούιτελ Ιτζίοφορ) ζει ως ελεύθερος Αμερικανός πολίτης. Παρότι καλλιεργημένος οικογενειάρχης και ταλαντούχος μουσικός, ο Σόλομον έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα. Το χρώμα του δέρματός του δεν είναι συμβατό με εκείνο της καθεστηκυίας τάξης. Λόγω αυτού λοιπόν, η μοίρα του επιφυλάσσει μια αρκετά απρόβλεπτη, όσο και δυσάρεστη έκπληξη. Ο Νόρθαπ απάγεται και πωλείται ως σκλάβος στον οπισθοδρομικό Νότο, αντιμετωπίζοντας τη βιαιότητα μιας πολωμένης κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που παρουσιάζεται προσωποποιημένη μέσα από τα μάτια ενός σκληρού, δυνάστη σωματέμπορου, τον οποίον υποδύεται πειστικότατα ο Μάικλ Φασμπέντερ.

Διατηρώντας την πίστη του στην ανθρωπιά και στην εγγενή καλοσύνη του κόσμου, ο Σόλομον δεν χάνει ποτέ την ελπίδα και το κουράγιο του για δικαιοσύνη. Παρόλο που η μοίρα του μοιάζει απόλυτα καταδικασμένη, ο ίδιος κοιμάται και ξυπνά αναζητώντας το άρωμα της χαμένης ελευθερίας. Μέσα από την ευτυχή συγκυρία της γνωριμίας του με έναν φιλάνθρωπο Καναδό (Μπραντ Πιτ), ρεφορμιστή και πολέμιο της θανατικής καταδίκης, ο Σόλομον καταφέρνει εν τέλι όχι μόνο να επιζήσει μέσα σ’ αυτή τη δωδεκαετή κόλαση, αλλά να βγει αλώβητος από την απίστευτη αυτή δοκιμασία, διατηρώντας, στο ακέραιο, το ήθος και την αξιοπρέπειά του.

Ο αξιόλογος Βρετανός σκηνοθέτης Στιβ Μακουίν, παρουσιάζει την ταινία «12 Χρόνια Σκλάβος» (12 Years a Slave), βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και στην αληθινή, συγκλονιστική ιστορία του Σόλομον Νόρθαπ, ενός ανθρώπου που αγωνίστηκε με νύχια και με δόντια για την προσωπική του ελευθερία και επιβίωση. Η ιστορία εξελίσσεται σε μία εποχή που το τίμημα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, διακυβευόταν από το χρώμα του δέρματος. Πρωταγωνιστούν: Τσιούιτελ Ιτζίοφορ, Μπραντ Πιτ, Μπένεκτιτ Κάμπερμπατς, Μάικλ Φασμπέντερ, Πολ Ντάνο, Πολ Τζιαμάτι, Σάρα Πόλσον, Λουπίτα Νιόνγκ’ο, Αντεπέρο Ονούγιε.

Διαβάστε επίσης:
Όταν η αξιοπρέπεια δεν κρατιέται με αλυσίδες: «12 Χρόνια Σκλάβος»

«Κι ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι» (Tinker Tailor Soldier Spy – 2011) του Τόμας Άλφρεντσον

image

Βρισκόμαστε στο 1973. Ο Ψυχρός Πόλεμος συνεχίζει να φθείρει τις διεθνείς σχέσεις. Οι Μυστικές Υπηρεσίες της Βρετανίας (ή αλλιώς ΜΙ6 ή «Σέρκους»), μοχθούν να μείνουν ένα βήμα μπροστά από τις ομόλογες ξένες υπηρεσίες και να κρατήσουν τη Βρετανία ασφαλή. Ο επικεφαλής του Σέρκους, γνωστός και ως Έλεγχος (Τζον Χαρτ), παίρνει προσωπικά την απόφαση να στείλει τον αφοσιωμένο επιτελή Τζιμ Πριντό (Μαρκ Στρονγκ) στην Ουγγαρία. Όταν όμως, η αποστολή του Τζιμ θα πάρει δυσάρεστη τροπή και θα βαφτεί με αίμα, ο Έλεγχος αναγκάζεται να αποσυρθεί από το Σέρκους, μαζί με το δεξί του χέρι, τον Τζορτζ Σμάιλι (Γκάρι Όλντμαν), έναν επαγγελματία πράκτορα με οξυμένες αισθήσεις.

Αποξενωμένος από την μονίμως απούσα σύζυγό του, Άνν, ο Σμάιλι πολύ σύντομα καλείται να συναντήσει τον ανώτατο αξιωματούχο του Γουάιτχολ Όλιβερ Λέικον (Σάιμον ΜακΜπέρνι). Σκοπός της συνάντησης, είναι η μυστική επανένταξή του στην οργάνωση, καθώς υπάρχουν έντονες υποψίες και φόβοι ότι ένας διπλός πράκτορας που δουλεύει για λογαριασμό των Σοβιετικών έχει διεισδύσει βαθιά στο περιβάλλον του Σέρκους απειλώντας την ασφάλεια της Βρετανίας. Με την υποστήριξη του νεότερου πράκτορα Πίτερ Γκίγιαμ (Μπένεντικτ Κάμπερμπατς), ο Σμάιλι ελέγχει διεξοδικά τις δραστηριότητες της οργάνωσης τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν. Προσπαθώντας να εντοπίσει τον «τυφλοπόντικα», ο Σμάιλι «στοιχειώνεται» από τις επαφές που είχε πριν από πολλές δεκαετίες με τον σκοτεινό Ρώσο κατάσκοπο Κάρλα.

Τα ίχνη του «τυφλοπόντικα» παραμένουν στην αφάνεια, μέχρι τη στιγμή που ο εν ενεργεία πράκτορας Ρίκι Ταρ (Τομ Χάρντι) επικοινωνεί αιφνίδια με τον Λέικον. Ενώ βρισκόταν σε μυστική αποστολή στη Τουρκία, ο Ρίκι ερωτεύτηκε μια δυστυχισμένη από το γάμο της, γυναίκα, την Ιρίνα (Σβετλάνα Κοντσένκοβα), που ισχυρίζεται ότι γνωρίζει κρίσιμες πληροφορίες. Σε ανύποπτο χρόνο, ο Σμάιλι πληροφορείται ότι ο Έλεγχος είχε περιορίσει τη λίστα των υπόπτων σε πέντε μόνο άνδρες: τον φιλόδοξο Πέρσι Αλελάιν (Τόμπι Τζόουνς), γνωστό και ως «μάστορα», τον γεμάτο αυτοπεποίθηση Μπιλ Χέιντον (Κόλιν Φερθ), γνωστό και ως «ράφτη», τον Ρόι Μπλαντ (Κιάραν Χιντς), ή αλλιώς «στρατιώτη», τον τυπικό Τόμπι Εστερχέιζ (Ντέιβιντ Ντένσικ), γνωστό και ως «κατάσκοπο» και τον ίδιο τον Σμάιλι.
Πριν ακόμα αποκαλυφθεί η αλήθεια, το τίμημα σε συναισθηματικό αλλά και σωματικό επίπεδο που θα κληθούν να πληρώσουν οι παίκτες που έχουν αναμειχθεί σε αυτό το διεθνές παιχνίδι κατασκόπων, θα κλιμακωθεί…

Η ταινία «Κι ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι» είναι η πολυαναμενόμενη κινηματογραφική μεταφορά του δημοφιλούς best-seller του Τζον Λε Καρέ. Το θρίλερ φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Τομάς Άλφρεντσον (Let the Right One In), ενώ την προσαρμογή του σεναρίου πραγματοποίησε το δίδυμο Μπρίτζετ Ο’Κόνορ και Πίτερ Στρόχαν. Πρωταγωνιστούν: Γκάρι Όλντμαν, Κόλιν Φερθ, Τομ Χάρντι, Μαρκ Στρονγκ, Τζον Χαρτ, Σάϊαραν Χιντς, Μπένεκτιτ Κάμπερμπατς. Βραβεύτηκε με δύο BAFTA και έλαβε τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ, Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του εξαιρετικού Γκάρι Όλντμαν, Διασκευασμένου Σεναρίου και Μουσικής.