Η νέα δημιουργία, του κορυφαίου Ιρανού Σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί, που εντυπωσίασε στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών και πραγματοποίησε πρεμιέρα στη χώρα μας, στο πλαίσιο του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, κυκλοφορεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
Επιστρέφοντας για να ολοκληρώσει τη διαδικασία διαζυγίου, ο Ιρανός Αχμάντ (Αλί Μοσάφα) φτάνει στο Παρίσι μετά από τέσσερα χρόνια για να συναντήσει την πρώην σύζυγό του και τις κόρες της από τον προηγούμενο γάμο της. 

image
 
Παρατηρεί ότι η πρώην γυναίκα του Μαρί (Μπερενίς Μπεζό), έχει σχέση με έναν Άραβα, τον Σαμίρ (Ταχάρ Ραχίμ), ο οποίος έχει επίσης έναν γιο και μια γυναίκα που βρίσκεται σε κώμα.
 
Παράλληλα, η σχέση της μεγαλύτερης κόρης και της μητέρας της έχει επιδεινωθεί επειδή η κόρη θεωρεί την μητέρα της υπεύθυνη για την κωματώδη κατάσταση της συζύγου του Σαμίρ. Η ιστορία γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη, όταν η μεγαλύτερη κόρη αποκαλύπτει κάτι αποτρόπαιο που έχει συμβεί…

image
 
Αυτό είναι το θέμα της νέας ταινίας του σπουδαίου Ιρανού Σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί, που εδώ μας παρουσιάζει το ευρωπαϊκό ντεμπούτο του, με το οποίο εντυπωσίασε τον Μάιο στις Κάννες, αποσπώντας το Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής.
 
Όπως και στο Οσκαρικό φιλμ, «Ενας Χωρισμός» (A Separation), έτσι κι εδώ η νέα ταινία του Ασγκάρ Φαραντί, «Le Passé» («Το Παρελθόν»), χρησιμοποιεί ως αφετηρία της, έναν χωρισμό.

image
 
Η ταινία, πραγματοποίησε πρεμιέρα στη χώρα μας στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, ενώ πλέον κυκλοφορεί κανονικά στις Κινηματογραφικές Αίθουσες, σε διανομή της εταιρίας Seven, Spentzos Films.
 
Πρωταγωνιστής είναι ο συνήθης ύποπτος Αλί Μοσαφά, τον οποίο θυμόμαστε από το αριστουργηματικό «Ενας Χωρισμός» (A Separation), την προηγούμενη ταινία του Φαραντί, που το 2011 κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Τη Μαρί, υποδύεται η υπέροχη Μπερενίς Μπεζό του «The Artist», που με αυτήν ακριβώς την ερμηνεία της, κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών.

image
 
Μπορεί βέβαια η Μπερενίς Μπεζό να είναι το μεγάλο αστέρι της ταινίας μας και η ερμηνεία της να είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική, αλλά αυτός που αξίζει ειδική μνεία δεν είναι άλλος από την “ήρεμη δύναμη” που ακούει στο όνομα Αλί Μοσαφά. Ο Ιρανός ηθοποιός, είναι ουσιαστικά ο καταλύτης των εξελίξεων και ειδικά στο πρώτο μέρος είναι το σημείο αναφοράς της ταινίας.
 
«Το Παρελθόν» (Le Passé) του Ασγκάρ Φαρχαντί, είναι σίγουρα μία από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι η ταινία αποτελεί ήδη την επίσημη πρόταση του Ιράν για τα επερχόμενα Όσκαρ στην κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και βέβαια ένα από τα φαβορί για την τελική πεντάδα της Ακαδημίας.

image
 
Γεγονός βέβαια το οποίο αποτέλεσε και μία μικρή έκπληξη καθώς το Ιράν αποφάσισε την τελευταία στιγμή και μετά από πολλές συζητήσεις και πιέσεις να υποβάλλει συμμετοχή, με το «Παρελθόν» του Ασγκάρ Φαραντί. Όπως προείπαμε, δύο χρόνια πριν είχε κερδίσει το Όσκαρ με την ταινία «Ένας χωρισμός».

image
 
Λέγεται μάλιστα ότι το Ιράν έφτασε σε αυτή την απόφαση εξαιτίας των συνεχών διεθνών επικρίσεων και διαμαρτυριών που δέχτηκε από την παγκόσμια κινηματογραφική κοινότητα τα τελευταία χρόνια, ύστερα από τις απαγορεύσεις, τους περιορισμούς και τις φυλακίσεις κινηματογραφιστών όπως για παράδειγμα των επίσης σπουδαίων κινηματογραφιστών, Τζαφάρ Παναχί και Μοχάμεντ Ρασούλοφ.


 
Έτος: 2013 | Xώρα: Ιράν | Διάρκεια: 130 λεπτά | Σκηνοθεσία: Asghar Farhadi | Σενάριο: Asghar Farhadi, Massoumeh Lahidji | Παίζουν: Bérénice Bejo, Tahar Rahim, Ali Mosaffa