Ύστερα από είκοσι τρία (23) χρόνια απουσίας από την ενεργό δράση (The Rainbow Thief – 1990), ο 86χρονος πλέον Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι, επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία. O σκηνοθέτης των cult αριστουργημάτων, όπως το «Santa Sangre» και το «El Topo», καταφέρνει για μία ακόμη φορά να μας μεταφέρει στο μοναδικό κινηματογραφικό του σύμπαν. Ένα ταξίδι στον σουρεαλιστικό κόσμο, ενός κορυφαίου καλλιτέχνη με οδηγό τον γιο του Μπρόντις Γιοντορόφσκι και με τη συνοδεία ενός υπέροχου μουσικού σκορ. Ένα φιλμ το οποίο ο ίδιος ο δημιουργός έχει βαφτίσει ως αυτοβιογραφικό, αν και ακροβατεί παροξυσμικά ανάμεσα στην αχαλίνωτη φαντασία και την πεζή πραγματικότητα.

Ads

Ένα αγόρι γεννιέται το 1929 στην Τοπκαπίλα, μια μικρή παραλιακή πόλη στην άκρη της Χιλιανής ερήμου. Μεγαλώνοντας μέσα σε μια ξεριζωμένη οικογένεια, το αγόρι θα γνωρίσει από νωρίς τη γοητευτική γραμμή ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα και θα επιλέξει να ζήσει ακριβώς εκεί. Το αγόρι το λένε Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι και μεγαλώνοντας θα γίνει ένας σπουδαίος σκηνοθέτης.

image

«Οι ταινίες είναι μια ψευδαίσθηση – αλλά πρέπει να είναι η πιο όμορφη ψευδαίσθηση.» – Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι

Ads

Σε παραγωγή, σενάριο και σκηνοθεσία του Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι, «Ο Χορός της Πραγματικότητας» είναι μια φανταστική αυτοβιογραφία που ανασυνθέτει την απίστευτη περιπέτεια της ζωής ενός σπουδαίου καλλιτέχνη. Αναμιγνύοντας την προσωπική του ιστορία με τη μεταφορά, τη μυθολογία και την ποίηση, ο Αλεχάντρο γνωρίζει πολύ καλά ότι η πραγματικότητα κάθε άλλο παρά αντικειμενική είναι και περισσότερο μοιάζει μ’ έναν «χορό» που γεννιέται μέσα από την ίδια μας τη φαντασία.

image

O δημιουργός των cult αριστουργημάτων, ολοκληρώνει την πρώτη του δημιουργία μετά το «Rainbow Thief» του 1990, γεννημένη μέσα από την πιο δημιουργική, αχαλίνωτη φαντασία του. Όποιος έχει, έστω μια φορά, βυθιστεί στο μαγικό, ονειρικό σύμπαν του σπουδαίου Χιλιανού μαέστρου, θα ενθουσιαστεί μ’ αυτήν την ευκαιρία να ξανακάνει το παραμυθένιο ταξίδι. Αν πάλι αυτή είναι η πρώτη θέαση μίας ταινίας του Γιοντορόφσκι, καλωσήρθατε στον κόσμο μίας κινηματογραφικής ιδιοφυΐας.

image

Ο Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι, αποτελεί μία μοναδική φυσιογνωμία στον χώρο της Έβδομης Τέχνης. Προκάλεσε αναταραχές και βίαιες διαμαρτυρίες με το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, το αυθεντικά αναρχικό «Fando and Lis». Ανακηρύχτηκε βασιλιάς των μεταμεσονύχτιων προβολών με τις απαράμιλλες cult δημιουργίες «El Topo» και «The Holy Mountain». Παρέδωσε ένα από τα πιο ιδιοσυγκρασιακά φιλμ του σινεμά τρόμου, το απολαυστικά φροϋδικό «Santa Sangre». Ονειρεύτηκε την πιο φιλόδοξη και καινοτόμο ταινία επιστημονικής φαντασίας που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, το μυθικό «Dune». Μεταξύ άλλων, ασχολήθηκε με τη συγγραφή, τα κόμικ, την ποίηση, τον διαλογισμό, αλλά και τα ταρό…

image

Ο Χιλιανός σκηνοθέτης επιστρέφει στο σινεμά και είναι σαν να μην έχει χάσει τίποτα από την οργιαστική φαντασία και την ανεξάντλητη εφευρετικότητα της νιότης του. Ο «Χορός της Πραγματικότητας» είναι μια μαγευτική άσκηση πάνω σε μια επινοημένη αυτοβιογραφία. Όχι με την έννοια της μυθοπλασίας, καθώς οι χαρακτήρες, ο τόπος και τα γεγονότα είναι πραγματικά, αλλά με την έννοια ότι η βασική και κινητήρια αρχή στη ζωή του Γιοντορόφσκι ήταν πάντοτε η συνεχής προσπάθεια να διευρύνει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του. Ως γνήσιος καλλιτέχνης δοκιμάζει τα όρια του, αλλά και του θεατή, για να αδράξει όλες τις δυνατότητες για μεταμόρφωση που κρύβονται μέσα μας.

image

«Για μένα, αυτή η ταινία είναι σαν μια διανοητική ατομική βόμβα. Έχω γράψει βιβλία και έχω εφεύρει ένα είδος θεραπείας που λέγεται «ψυχομαγεία», η οποία περιλαμβάνει δράσεις για την επούλωση ψυχολογικών προβλημάτων της παιδικής ηλικίας που έχουν να κάνουν με την οικογένεια. Ο «Χορός της Πραγματικότητας» δεν είναι απλά μια ταινία, αλλά κι ένα είδος οικογενειακής θεραπείας, γιατί τρεις από τους γιους μου παίζουν σ’ αυτήν. Πηγαίνω πίσω στην πηγή της παιδικής μου ηλικίας, στο ίδιο μέρος όπου μεγάλωσα, προκειμένου να επανεφεύρω τον εαυτό μου. Είναι μια ανακατασκευή που έχει σαν αφετηρία την πραγματικότητα, αλλά που δεν μου επιτρέπει να αλλάξω το παρελθόν. Γυρίσαμε την ταινία στην Τοκοπίλα, το χωριό όπου μεγάλωσα, το οποίο δεν έχει αλλάξει εδώ και 80 χρόνια. Τη γυρίσαμε στον ίδιο δρόμο όπου βρισκόταν το μαγαζί των γονιών μου. Ήταν το μόνο μαγαζί που είχε καταστραφεί σε αυτόν τον δρόμο, και το ξανάχτισα για την ταινία.» – Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι

image

Ο «Χορός της Πραγματικότητας», είναι ένα φιλμ λυρικό, αστείο, γκροτέσκο και συνάμα συγκινητικό, το οποίο βρίσκει τον σκηνοθέτη αντιμέτωπο με όλα τα πρόσωπα και τις εκκεντρικές φιγούρες που στοίχειωσαν την παιδική του ηλικία και τροφοδότησαν την άνθιση της σουρεαλιστικής του συνείδησης. Ανάμεσά τους ένας αυταρχικός πατέρας – τον οποίο υποδύεται μοναδικά ο γιος του σκηνοθέτη, Μπρόντις Χοδορόφσκι, το μικρό αγοράκι του “El Topo” που πλέον μεγάλωσε – που ντύνεται σαν τον Στάλιν και σχεδιάζει να δολοφονήσει τον φασίστα πρόεδρο της χώρας και μια χυμώδης, πληθωρική μητέρα που μιλά σαν να τραγουδά άριες της όπερας – την υποδύεται εντυπωσιακά η σοπράνο Πάμελα Φλόρες.

image

Όλες οι “εμμονές” του Γιοντορόφσκι, με τη θρησκεία, την πολιτική, τον μυστικισμό, την ποίηση και τη φιλοσοφία, δηλώνουν παρών και συνθέτουν ένα προσωπικό χρονικό. Μία πρωτότυπη ιστορία ενηλικίωσης, με όλες τις σουρεαλιστικές εξάρσεις, τις ψυχεδελικές εικόνες και τον απόκοσμο ερωτισμό που αποτελούν σήμα κατατεθέν της ανεπανάληπτης φιλμογραφίας του καλλιτέχνη. Παράλληλα όμως, «Ο Χορός της Πραγματικότητας» συνιστά και μια αυτόνομη, συναρπαστική γνωριμία με το έργο ενός από τους πιο τολμηρούς και χαρισματικούς καλλιτέχνες της εποχής μας.

image

Η ταινία «Ο Χορός της Πραγματικότητας» (The Dance of Reality / La danza de la realidad – 2013) του Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της, τον Μάιο του 2013 στο πλαίσιο του 66ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα του «Δεκαπενθημέρου των Σκηνοθετών». Στην Ελλάδα είχαμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς κατά την πρώτη προβολή του φιλμ στη χώρα μας, στο 26ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Το φιλμ κυκλοφορεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες της χώρας σε διανομή της Weird Wave.

Διαβάστε επίσης:
Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι: Η επιστροφή ενός σπουδαίου σκηνοθέτη

Έτος: 2013 | Xώρα: Χιλή | Διάρκεια: 130 λεπτά | Σκηνοθεσία: Alejandro Jodorowsky | Σενάριο: Alejandro Jodorowsky | Παίζουν: Brontis Jodorowsky, Pamela Flores, Jeremias