Ο κορυφαίος Μάρτιν Σκορτσέζε θα παρακολουθήσει την νέα ταινία του, που αφηγείται την ιστορία δύο ιεραποστόλων Ιησουιτών στην Ιαπωνία του 17ου αιώνα «συντροφιά» με 400 ιερείς.

Ads

Αυτή η παγκόσμια πρεμιέρα δεν θα έχει κόκκινο χαλί, ούτε την αίγλη ανάλογων περιστάσεων.

Γιατί η παγκόσμια πρεμιέρα της νέας ταινίας του Μάρτιν Σκορτσέζε «Silence» θα γίνει την Τρίτη, στο Βατικανό.

Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν θα παραστεί στην πρεμιέρα που θα δοθεί στο Pontifical Oriental Institute, όπως γράφει ο Guardian, αλλά ο Μάρτιν Σκορτσέζε θα παρακολουθήσει τη διάρκειας 159 λεπτών ταινία του, μαζί με 400 ιερείς.

Ads

Η πιθανότητα ωστόσο, να συναντήσει τον Πάπα Φραγκίσκο εκτός προβολής, παραμένει ανοιχτή.

Η ταινία, επιστέγασμα μιας περιόδου 27 ετών, διάστημα το οποίο χρειάστηκε ο σκηνοθέτης για να ολοκληρώσει ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα του, έχει περιγραφεί από τον ίδιον ως «εμμονή».

image

Το «Silence», βασισμένο στο διάσημο ομότιτλο μυθιστόρημα του Ιάπωνα συγγραφέα, Shusaku Endo, έχει ήρωες 2 Ιησουίτες μοναχούς οι οποίοι αναζητούν στην Ιαπωνία τον χαμένο τους μέντορα (Λίαμ Νίσον). Την εποχή εκείνη, ο Χριστιανισμός ήταν υπό διωγμό και όποιος εξασκούσε την πίστη του απειλούνταν με βασανισμό, ακόμη και εκτέλεση.

Η σύγκρουση και η επιβολή του καθολικισμού σε κάθε άτομο χωριστά αλλά και σε κοινωνίες ολόκληρες  παραμένει ένα από τα βασικά σημεία της θεματολογίας του Σκορτσέζε.

Από τα αριστουργήματα της ιαπωνικής λογοτεχνίας του 20ου αιώνα, η «Σιωπή» έκανε πασίγνωστο τον δημιουργό της στη Δύση, ο οποίος, λόγω της καθολικής του διαπαιδαγώγησης, αποκλήθηκε «ο Ιάπωνας Γκράχαμ Γκριν».

Η ταινίας βγαίνει στις αίθουσες στις 23 Δεκεμβρίου.