O ευρηματικός και βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Ρόμπερτ Ζεμέκις (O Ναυαγός – 2000, Forrest Gump – 1994), γνωστός για την πρωτοποριακή χρήση της ψηφιακής 3D τεχνολογίας (The Polar Express – 2004, Beowulf – 2007) αλλά και για τους συναρπαστικούς ήρωες του, μεταφέρει στον κινηματογράφο μια αληθινή ιστορία. Τον απαιτητικό πρωταγωνιστικό ρόλο ερμηνεύει με επάρκεια ο ταλαντούχος Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ.

Ads

«Όταν πρωτοδιάβασα την ιστορία, σκέφτηκα “Θεέ μου, αυτή η ταινία πρώτον πρέπει να γίνει πάση θυσία και δεύτερον πρέπει να γίνει τρισδιάστατη”. Όταν βλέπεις έναν σχοινοβάτη, τον κοιτάς από χαμηλά προς τα πάνω. Ποτέ δεν έχεις την προοπτική του πώς είναι να είσαι στο σχοινί. Η ταινία μας ακολουθεί την ιστορία του Petit, αλλά σε ανεβάζει στο σχοινί, περπατάς μαζί του. Η τρισδιάστατη εικόνα είναι τρομερά εντυπωσιακή.» – Ρόμπερτ Ζεμέκις

image

Νέα Υόρκη, 7 Αυγούστου του 1974. Λίγες μέρες πριν κλείσει τα εικοσιπέντε του χρόνια, ο Γάλλος σχοινοβάτης Philippe Petit (Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ) περπάτησε για 45 λεπτά σ’ ένα τεντωμένο σκοινί ανάμεσα στους Δίδυμους Πύργους του World Trade Center, 411 μέτρα από το έδαφος, χωρίς την άδεια του Δήμου ή οποιασδήποτε αρχής.

Ads

Μόνο ένας άνθρωπος έχει καταφέρει να περπατήσει στο τεράστιο αυτό κενό ανάμεσα στους Δίδυμους Πύργους και αυτή είναι η εντυπωσιακή ιστορία του. Προδοσίες, διαφωνίες, μια ομάδα από όλον τον κόσμο, ένας μέντορας (Μπεν Κίνγκσλεϊ) κι ένα ριψοκίνδυνο σχέδιο.

image

«Μου αρέσει η ιδέα ενός καλλιτέχνη που κάνει πραγματικότητα το πιο τρελό του όνειρο. Η τρελή ιδέα που έχει είναι παράνομη, επικίνδυνη, αλλά δεν βλάπτει κανέναν. Μοιάζει με κάτι από άλλη εποχή. Είναι σαν παραμύθι. Ο Philippe είδε τους Πύργους και κυριολεκτικά τράβηξε μια γραμμή με ένα μολύβι ανάμεσα τους – είπε ότι πρέπει να βάλει ένα σχοινί ανάμεσα τους και να το περπατήσει. Στο μυαλό του, αυτοί οι πύργοι χτίστηκαν για να δώσει αυτή την παράσταση.» – Ρόμπερτ Ζεμέκις

image

Ο Ρόμπερτ Ζεμέκις ζωντανεύει στην μεγάλη οθόνη τον άθλο του Γάλλου σχοινοβάτη, Philippe Petit, ο οποίος περπάτησε σ’ ένα τεντωμένο σκοινί ανάμεσα στους Δίδυμους Πύργους του World Trade Center. Τον παράτολμο σχοινοβάτη υποδύεται ο εξαιρετικός Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ, έχοντας στο πλευρό ένα νεανικό καστ αλλά και τον καταξιωμένο Μπεν Κίνγκσλεϊ.

image

«Το σημαντικό για να καταλάβεις τον οποιονδήποτε που είναι δεξιοτέχνης σε κάτι είναι να ξέρεις ότι πολύ συχνά αυτός ο άνθρωπος είναι σοφός και εκπληκτικός. Ξέρω σπουδαίους ηθοποιούς, σπουδαίους καλλιτέχνες, μουσικούς, ζωγράφους, σκακιστές, κινηματογραφιστές, οδηγούς. Συναντάς τέτοιους τύπους που είναι πολύ καλοί σε κάτι και υπάρχει πάντα κάτι άλλο. Η ευφυΐα δεν είναι απομονωμένη, ανήκει σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.» – Μπεν Κίνγκσλεϊ

image

Το γεγονός ότι η ταινία είναι τρισδιάστατη – μία τεχνολογία την οποία γνωρίζει καλά ο Ζεμέκις – προσθέτει βάθος στο πεδίο και την αναδεικνύει σε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες κινηματογραφικές εμπειρίες της κινηματογραφικής σεζόν.

Η λαμπερή Γαλλοκαναδή ηθοποιός Σαρλότ Λε Μπον (Charlotte Le Bon) υποδύεται την Anne, την κοπέλα του Philippe και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είναι η πρώτη του συνένοχος. Μοιράζεται μαζί της το όνειρο του για πρώτη φορά. Εκείνη ερωτεύεται το όνειρο του και τον ίδιο φυσικά. Ήταν πολύ σημαντική για αυτόν, γιατί ήταν η άγκυρα του. Τη χρειαζόταν όταν ένιωθε ευάλωτος. Κάτι που δεν μπορούσε να δείξει στους φίλους τους, αλλά μόνο σε εκείνη.»

image

Η εξέλιξη της ιστορίας – και παρά το γεγονός ότι βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα – με οδηγό τον βραβευμένο με Όσκαρ Αμερικανό σκηνοθέτη, μπορεί να ιδωθεί ως ένα αξέχαστο παραμύθι, με πάθος, εμπόδια, σημάδια της τύχης, αλλά και κάποιους που πίστεψαν σε κάτι απίθανο, μέχρι την τελική υπέρβαση.

«Αυτός είναι ένας από τους ρόλους που ήταν κομμένος και ραμμένος στις επιθυμίες μου. Ήταν μια σοβαρή πρόκληση, αλλά μου αρέσουν οι προκλήσεις. Μου αρέσει να κάνω πράγματα με το σώμα μου, να περιλαμβάνω σωματικά στοιχεία στην ερμηνεία μου. Δεν υπάρχει κάτι σαν το κοντινό σε μία ταινία, αλλά αυτό που μπορείς να μεταδώσεις στο κοινό με το σώμα σου κάνει τη δουλειά πολύ διασκεδαστική.» – Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ

image

Το υπέροχο μουσικό σκορ της ταινίας έχει επιμεληθεί ο βραβευμένος με Όσκαρ, Alan Silvestri – γνωστός για τη μουσική του σε δημοφιλής ταινίες όπως: The Bodyguard, Forrest Gump, Stuart Little, Captain America, Εκδικητές κ.α. Το original soundtrack της ταινίας κυκλοφορεί από τη Feelgood Records και μπορείτε να το ακούσετε εδώ: Soundtrack «Βόλτα Στο Κενό» (The Walk).

Το φιλμ «Βόλτα Στο Κενό», πραγματεύεται το απίστευτο κατόρθωμα του Γάλλου σχοινοβάτη Philippe Petit, τον οποίο ερμηνεύει ιδανικά ο Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ. Μία καθηλωτική κινηματογραφική εμπειρία, που δίνει άλλο νόημα στην τρισδιάστατη τεχνολογία.

image

«Η μόνη καταγεγραμμένη απόδειξη του περιπάτου ήταν κάποιες φωτογραφίες. Οι φωτογραφίες είναι απίστευτες, αλλά είναι διαφορετικό να το βλέπεις να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια σου. Για μένα, το να είσαι μέσα στον χαρακτήρα του Philippe όταν ζει τη συγκεκριμένη στιγμή, να μοιράζεσαι όλες τις ελπίδες, τους φόβους και τις ατέλειες που τον οδήγησαν εκεί, είναι μοναδικό. Το να είσαι εκεί με τον χαρακτήρα, να δεις αυτά που είδε, είναι μια εντελώς διαφορετική εμπειρία.» – Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ

image

Η «Βόλτα Στο Κενό» επιλέχθηκε ως η ταινία έναρξης του Φεστιβάλ Νέας Υόρκης το 2015, καθώς αποτελεί παράλληλα και μία έκφραση αγάπης προς την συγκεκριμένη πόλη. Η ταινία κυκλοφορεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες, σε διανομή της εταιρείας Feelgood Entertainment.

Έτος: 2015 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 123 λεπτά | Σκηνοθεσία: Robert Zemeckis | Σενάριο: Robert Zemeckis (screenplay), Christopher Browne (screenplay), Philippe Petit (book “To Reach the Clouds”) | Παίζουν: Joseph Gordon-Levitt, Ben Kingsley, Charlotte Le Bon