Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του βραβευμένου σεναριογράφου Τζέιμς Βάντερμπιλτ (Zodiac – 2007), είναι ένα αξιόλογο, βιογραφικό δράμα, το οποίο είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα. Η δημοσιογραφική έρευνα της εκπομπής «60 Minutes II» του δικτύου CBS, φόντο τις προεδρικές εκλογές του 2004 και το σκάνδαλο Rathergate, αναδεικνύει τον ρόλο και τις ευθύνες της τέταρτης εξουσίας, μέσα από τις σπουδαίες ερμηνείες του Ρόμπερτ Ρέντφορντ και της Κέιτ Μπλάνσετ.

Ads

«Δεν υφίσταται συνταγματική δημοκρατία, βασισμένη στις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας χωρίς την αλήθεια στα δελτία ειδήσεων, γιατί η ενημέρωση των πολιτών είναι επιτακτική ανάγκη. Η ελευθερία και η δημοκρατία χάνονται όταν χάνεται η δημοσιογραφία. Στην περίπτωση του θέματος Μπους, οι αξίες αυτές χανόντουσαν κάθε μέρα στις αίθουσες τύπου σε ολόκληρη τη χώρα.» Νταν Ράδερ, Αύγουστος 2015

image

Το πρωί της 9ης Σεπτεμβρίου 2004, η βετεράνος παραγωγός του δελτίου ειδήσεων του CBS, Μέρι Μέιπς (Κέιτ Μπλάνσετ), πίστευε ότι είχε κάθε λόγο να αισθάνεται περήφανη για τη δουλειά της. Μέχρι το βράδυ της ίδιας μέρας, η Μέιπς με τον παρουσιαστή του δελτίου Νταν Ράδερ (Ρόμπερτ Ρέντφορντ), θα δεχόντουσαν πολύ σκληρή κριτική κι έλεγχο.

Ads

Το προηγούμενο βράδυ, ο Ράδερ παρουσίασε στην εκπομπή «60 Minutes II», αποδείξεις ότι ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε βρει τρόπο να αποφύγει τη στρατιωτική του θητεία από το 1968 έως το 1974. Η εκπομπή υποστήριξε ότι ο Τζορτζ Μπους χρησιμοποίησε οικογενειακές γνωριμίες και πολιτική δύναμη για να μη στρατολογηθεί στον πόλεμο του Βιετνάμ, αλλά να καταταχθεί στην Εναέρια Εθνική Φρουρά του Τέξας.

image

Ωστόσο, ούτε στο σώμα του Τέξας παρουσιάστηκε ποτέ. Η Μέιπς και η ομάδα της δούλεψαν σκληρά για να έχουν ζωντανά στην εκπομπή μάρτυρες κι έγγραφα για να υποστηρίξουν τις κατηγορίες τους, κι ένιωθαν βέβαιοι ότι η υπόθεση ευσταθούσε. Το θέμα θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην επερχόμενη καμπάνια του Μπους για τις προεδρικές εκλογές του 2004.

Μέσα σε λίγες μέρες από την αναμετάδοση της εκπομπής όμως, η θητεία του Μπους δεν ήταν πια το επίκεντρο των μέσω ενημέρωσης. Αντίθετα, ήταν η ίδια η εκπομπή, η Μέιπς και ο Ράδερ που τέθηκαν υπό αμφισβήτηση. Τα έγγραφα τους απορρίφθηκαν ως πλαστά και οι συντελεστές της εκπομπής κατηγορήθηκαν για κακή δημοσιογραφία ή ότι είχαν εξαπατηθεί. Η Μέιπς θα έχανε τη δουλειά και τη φήμη της κι ο Νταν Ράδερ δε θα παρουσίαζε ξανά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του CBS.

image

Πως κατέληξε όλη η προσοχή στους δημοσιογράφους αντί για την ιστορία; Γιατί οι γραμματοσειρές και οι σημειώσεις των εγγράφων ξαφνικά ήταν πιο σημαντικές από το ερώτημα εάν ο Πρόεδρος είχε χρησιμοποιήσει αθέμιτα μέσα για να μην εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία; Έχει αλλάξει άραγε η δημοσιογραφική ακεραιότητα θεμελιωδώς σε όλα τα δελτία ειδήσεων;

Ο έλεγχος της πληροφορίας, αλλά και της τέχνης, υπήρξε ανέκαθεν βασικός στόχος της εκάστοτε εξουσίας. Άλλοτε σκοτεινός και άλλοτε αποκαλυπτικός, ο ρόλος της τέταρτης εξουσίας και του δημοσιογράφου στον αγώνα της ενημέρωσης, την αναζήτησης και της εξακρίβωσης της είδησης, παρείχε την πρώτη ύλη για τη δημιουργία αξιόλογων ιστοριών που αποτυπώθηκαν διαχρονικά στην μεγάλη οθόνη.

Διαβάστε επίσης:
Ο Δημοσιογράφος στον Κινηματογράφο

«Η Αλήθεια» (Truth – 2015) του Τζέιμς Βάντερμπιλτ:
Μάικ Σμιθ (Τόφερ Γκρέις) – Γιατί έγινες δημοσιογράφος
Νταν Ράδερ (Ρόμπερτ Ρέντφορντ) – Από περιέργεια. Εσύ;
Μάικ Σμιθ (Τόφερ Γκρέις) – Εξαιτίας σου…

image

Η ομάδα της Μέρι Μέιπς (Κέιτ Μπλάνσετ), που διεξάγει την έρευνα για την εκπομπή «60 Minutes II» του δικτύου CBS, απαρτίζεται από τους: Αντισυνταγματάρχης Ρότζερ Τσαρλς (Ντένις Κουέιντ) λειτουργεί ως στρατιωτικός σύμβουλος και είχε δουλέψει με τη Μέιπς ξανά για το θέμα του Άμπου Γκράιμπ. Η Λούσι Σκοτ (Ελίζαμπεθ Μος) είναι καθηγήτρια δημοσιογραφίας και ακούραστη ερευνήτρια και ο Μάικ Σμιθ (Τόφερ Γκρέις) είναι πληροφοριοδότης της Μέιπς από το Τέξας. Η έρευνα πήρε το όνομα “Bush-Guard” («Μπους- Εθνοφρουρά»), και ξεκίνησε λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2004 (Μπους εναντίον Κέρι).

image

Παρουσιαστής της εκπομπής είναι ο δημοσιογράφος, Νταν Ράδερ (Ρόμπερτ Ρέντφορντ). Ο Νταν Ράδερ συνεργαζόταν με το CBS για τέσσερις δεκαετίες και ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής του βραδινού δελτίου ειδήσεων για 24 χρόνια, από το 1981 έως το 2005. Η Μέρι Μέιπς ήταν παραγωγός για το CBS και στενή συνεργάτιδα του Νταν Ράδερ για δεκαπέντε χρόνια. Απέσπασε το βραβείο Peabody το 2005 για το ρεπορτάζ σχετικά με την κακοποίηση στις φυλακές του Άμπου Γκράιμπ.

Ρόμπερτ Ρέντφορντ

image

Γεννημένος στις 18 Αυγούστου του 1936, στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ αποτελεί μία ξεχωριστή περίπτωση στον λαμπερό κόσμο του Χόλιγουντ. Πέρα από καλλιτέχνης, είναι ένας φλογερός υποστηρικτής της οικολογίας και του περιβάλλοντος, ενώ παραμένει πολιτικά ενεργός. Το 1976 καταθέτει μία αξιομνημόνευτη ερμηνεία ως ο δημοσιογράφος Μπομπ Γούντγουορντ, της εφημερίδας Washington Post στην ταινία «Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου». Σαράντα χρόνια μετά, ενσαρκώνει τον βραβευμένο παρουσιαστή ειδήσεων του δικτύου CBS, Νταν Ράδερ, στο φιλμ: «Η Αλήθεια» (Truth – 2015).

Ο σπουδαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Ρόμπερτ Ρέντφορντ έχει γίνει συχνά πυκνά μέσα από τις ταινίες του, αλλά και την προσωπική του ζωή, σύμβολο της κοινωνικής ευθύνης. Φανατικός υπέρμαχος της διάσωσης του περιβάλλοντος και πολιτικά ενεργός, είναι ταυτόχρονα επιχειρηματίας και δημιουργός, με αμείωτο πάθος για ταινίες με ουσία, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εκφράζονται ανοιχτά, βοηθώντας τους νέους καλλιτέχνες. Μεγάλο μέρος της ζωής του Ρόμπερτ Ρέντφορντ αποτελεί το Ινστιτούτο Sundance (πήρε το όνομα του από τον ρόλο του στο φιλμ: Οι Δύο Ληστές – Butch Cassidy and the Sundance Kid), που ίδρυσε το 1981. Το Φεστιβάλ του Sundance, είναι ένα ετήσιο πρόγραμμα του Ινστιτούτου και είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως το πιο σημαντικό φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου.

Διαβάστε επίσης:
Ρόμπερτ Ρέντφορντ: Αναζητώντας την κινηματογραφική «Αλήθεια»

Τζέιμς Βάντερμπιλτ

image

Ο Τζέιμς Βάντερμπιλτ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κονέκτικατ, ενώ σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια στο τμήμα Σεναρίου για τον Κινηματογράφο. Πούλησε το πρώτο του σενάριο 48 ώρες πριν την αποφοίτηση του. Έχει γράψει τα σενάρια για ταινίες, μεταξύ των οποίων: Zodiac, White House Down, The Amazing Spider-Man, The Rundown, The Losers και Independence Day: Resurgence. Είναι ιδρυτικό μέλος της Mythology Entertainment. Ζει μόνιμα στο Μαλιμπού της Καλιφόρνια. Η «Αλήθεια» είναι το σκηνοθετικό του ντεμπούτο και η παγκόσμια πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στο Φεστιβάλ του Τορόντο το 2015.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Τζέιμς Βάντερμπιλτ, είναι ένα αξιόλογο, πολιτικό θρίλερ, το οποίο είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα. Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση «Rathergate», που αποκάλυπτε την προσπάθεια του πρόεδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, να αποφύγει τη στρατολόγηση από την Εθνική Φρουρά για ένα έτος κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ.

image

Ο Βάντερμπιλτ έχει στη διάθεση του ένα εξαιρετικό σύνολο ηθοποιών, όπου πρωταγωνιστούν οι: Κέιτ Μπλάνσετ, Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Ελίζαμπεθ Μος, Τόφερ Γκρέις, Ντένις Κουέιντ, Μπρους Γκρίνγουντ. Η ταινία μεταφέρει με πειστικότητα το κλίμα της εποχής, δείχνει καρέ καρέ την εξέλιξη της δημοσιογραφικής έρευνας, τον ρόλο της τέταρτης εξουσίας, αλλά και την προσωπική επίθεση και στοχοποίηση των εμπλεκομένων. Εξαιρετικοί στους κεντρικούς ρόλους, οι καταξιωμένοι ηθοποιοί, Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Κέιτ Μπλάνσετ.

Έτος: 2015 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 125 λεπτά | Σκηνοθεσία: James Vanderbilt | Σενάριο: James Vanderbilt (screenplay), Mary Mapes (book) | Παίζουν: Cate Blanchett, Robert Redford, Dennis Quaid, Topher Grace, Elisabeth Moss, Bruce Greenwood.