Η νέα ταινία του υποψήφιου για Όσκαρ σκηνοθέτη, Τζόσεφ Σένταρ (Footnote – 2011) μας διηγείται με κωμικοτραγικό τρόπο και πολλή ευαισθησία, την ιστορία ενός ανθρώπου του οποίου η «πτώση» οφείλεται στην ανθρώπινη ανάγκη να νιώσει ότι αξίζει κάτι. Περίπλοκο αλλά ενδιαφέρον σενάριο, με εξαιρετικό καστ ηθοποιών, εκ των οποίων ξεχωρίζει ο Ρίτσαρντ Γκιρ, σε μία αξιόλογη ερμηνεία.

Ads

«Ο Νόρμαν ξέρει ότι αν δεν προσφέρει κάτι σε κάποιον, τότε δεν θα μείνει κανείς κοντά του. Είναι θλιβερό να το ξέρεις αυτό για τον εαυτό σου, ή έστω να το νιώθεις.» – Τζόζεφ Σένταρ

Ο Κύριος Τίποτα / Norman: The Moderate Rise and Tragic Fall of a New York Fixer
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Τζόζεφ Σένταρ
Πρωταγωνιστούν: Ρίτσαρντ Γκιρ, Λιόρ Ασκενάζι, Μάικλ Σιν, Σαρλότ Γκενσμπούργκ, Νταν Στίβενς, Στιβ Μπουσέμι, Χανκ Αζάρια, Τζόναθαν Αβίγκντορι
Φωτογραφία: Γιάρον Σαρφ
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Καλίνα Ιβάνοφ, Άραντ Σουάγατ
Μοντάζ: Μπράιαν Α. Κέιτς
Μουσική: Τζουν Μιγιάκε
Κοστούμια: Μισέλ Μάτλαντ
Διάρκεια: 117 λεπτά

image

Ads

«Η μεταμόρφωση του Ρίτσαρντ Γκιρ σε Νόρμαν ήταν μια διαδικασία που χρειάστηκε λεπτούς χειρισμούς. Δεν θέλαμε να επέμβουμε ιδιαίτερα στην εμφάνισή του, αλλά θέλαμε να αλλάξουμε τη γλώσσα του σώματός του.» – Τζόζεφ Σένταρ

Ο Νόρμαν Όπενχαϊμερ (Ρίτσαρντ Γκιρ) ζει μια μοναχική ζωή στο περιθώριο της δύναμης και του χρήματος που υπόσχεται η Νέα Υόρκη. Είναι φιλόδοξος και διαρκώς εμπνέεται οικονομικά σχήματα που όμως, δεν αποδίδουν ποτέ καρπούς. Μη έχοντας ουσιαστικά να προσφέρει κάτι, ο Νόρμαν πασχίζει να γίνει φίλος με τους πάντες, αλλά το διαρκές networking τον οδηγεί στο απόλυτο πουθενά.

image

Επιζητώντας την προσοχή κάποιου, ο Νόρμαν εστιάζει στον Μίσα Έσελ (Λίορ Ασκενάζι), έναν χαρισματικό Ισραηλινό πολιτικό που επαγγελματικά έχει πάρει την κάτω βόλτα και ζει απομονωμένος στη Νέα Υόρκη. Διαισθανόμενος ότι ο Έσελ είναι σε δύσκολη θέση, ο Νόρμαν τον προσεγγίζει δωρίζοντάς του ένα ζευγάρι πανάκριβα παπούτσια – μια κίνηση που συγκινεί βαθύτατα τον Έσελ, και την οποία θα θυμηθεί, όταν τρία χρόνια αργότερα γίνει Πρωθυπουργός του Ισραήλ!

image

Ο Νόρμαν πλέον νιώθει ότι είναι κοντά στην επιτυχία που πάντα επιζητούσε. Κατακλυσμένος από ένα μοναδικό αίσθημα επιτυχίας, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το όνομα του Έσελ για να κλείσει τη μεγαλύτερη δουλειά της ζωής του. Πρόκειται ουσιαστικά για μια σειρά quid pro quo συναλλαγών μεταξύ του Πρωθυπουργού και του ανιψιού του Νόρμαν (Μάικλ Σιν), ενός ραβίνου (Στιβ Μπουσέμι), ενός μεγιστάνα (Χάρις Γιούλιν), του βοηθού του (Νταν Στίβενς) κι ενός υπαλλήλου του υπουργείου οικονομικών της Ακτής Ελεφαντοστού.

image

Το καλειδοσκοπικό σχέδιο του Νόρμαν όμως, πολύ σύντομα θα αρχίσει να πηγαίνει εξελίσσεται άσχημα, δημιουργώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις, καθώς και τις κατάλληλες συνθήκες για διεθνές διπλωματικό επεισόδιο. Ο Νόρμαν τώρα, πρέπει να κάνει το παν για να το αποτρέψει, ενώ το παρελθόν του χτυπά την πόρτα με τη μορφή της Άλεξ (Σαρλότ Γκενσμπούργκ).

image

Η ιστορία του Νόρμαν Όπενχαϊμερ από τον σεναριογράφο και σκηνοθέτη Τζόζεφ Σένταρ, είναι μια διασκευή της αρχέτυπης ιστορίας που έχουμε δει πολλές φορές στην ιστορία και τη λογοτεχνία, αυτή του Εβραίου τραπεζίτη. Ο δημιουργός αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η αφήγηση της ταινίας ακολουθεί την κλασσική δομή. Ένας Εβραίος συναντά κάποιον που ναι μεν μελλοντικά θα αποκτήσει δύναμη, αλλά εκείνη τη στιγμή είναι σε πολύ άσχημη θέση. Του κάνει ένα δώρο ή μια χάρη, οπότε όταν αποκτά δύναμη, τον βάζει στην «αυλή» του. Έτσι, ο Εβραίος καταφέρνει να αποκτήσει τη θέση που ήθελε. Έρχεται κάποια στιγμή όμως, που ο ανταγωνισμός γίνεται τεράστιος και ο Βασιλιάς ή Δούκας ή όποιος είναι αυτός που κατέχει τη δύναμη αποφασίζει να τον πετάξει όπως την τρίχα από το ζυμάρι. Κι αυτό γιατί ο Εβραίος είναι αναλώσιμος και άρα εύκολο να τον ξεφορτωθείς.»

image

Αναζητώντας μια πιο σύγχρονη εκδοχή του Εβραίου τοκογλύφου, ο Σένταρ σκέφτηκε έναν «μεσολαβητή», κάποιον που βοηθά ανθρώπους με εξουσία να κάνουν αυτό που θέλουν, δρώντας αντί γι’ αυτούς. Το ερώτημα είναι γιατί κάποιος να θέλει να παίξει αυτόν τον ρόλο; Στην περίπτωση του Νόρμαν, η απάντηση είναι ότι δεν έχει άλλη επιλογή.

image

«Ο Νόρμαν είναι στην απέξω και ψάχνει να βρει τρόπο για να τρυπώσει. Σε όλους τους κλάδους τους πετυχαίνεις τέτοιους ανθρώπους. Ανθρώπους που λένε ‘Πώς μπορώ να σε βοηθήσω; Μπορώ να σου εξασφαλίσω καλύτερο τραπέζι στο τάδε εστιατόριο ή καλύτερη έκπτωση στο δείνα κατάστημα.’ Κάπως έτσι προσπαθεί και ο Νόρμαν να αποκτήσει μια κάποια αξία.» – Ρίτσαρντ Γκιρ

image

Ο «Κύριος Τίποτα» (Norman: The Moderate Rise and Tragic Fall of a New York Fixer – 2016) του Τζόζεφ Σένταρ, είναι μία ταινία, η οποία μέσα από το πολύπλοκο αλλά προσεχτικά δομημένο σενάριο της, καταφέρνει να κερδίσει το ενδιαφέρον του θεατή. Ο Ρίτσαρντ Γκιρ ερμηνεύει εξαιρετικά έναν δύσκολο, αλλά ολοκληρωμένο χαρακτήρα, ενώ περιβάλλεται από σπουδαίους ηθοποιούς στους δεύτερους ρόλους, όπως τον Μάικλ Σιν, την Σαρλότ Γκενσμπούργκ, τον Στιβ Μπουσέμι, αλλά και τον συνήθη ύποπτο στις ταινίες του Σένταρ, τον Λιόρ Ασκενάζι.