Ο Ρέιφ Φάινς, μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα της Κλερ Τόμαλιν. Η «Αόρατη Γυναίκα», περιγράφει την κρυφή σχέση του Καρόλου Ντίκενς με μια γυναίκα πολύ νεότερη του. Πρωταγωνιστεί η ανερχόμενη Φελίσιτι Τζόουνς και η καταξιωμένη ηθοποιός, Κριστίν Σκοτ Τόμας. Η ταινία διατίθεται δωρεάν, μέσα από την ψηφιακή ταινιοθήκη της ΕΡΤ.

Ads

Η Νέλι (Φελίσιτι Τζόουνς) είναι μια φαινομενικά ευτυχισμένη σύζυγος και μητέρα, που όμως καταδιώκεται από τις αναμνήσεις της. Πίσω στον χρόνο μια νεαρή ηθοποιός γνωρίζει τον Κάρολο Ντίκενς (Ραλφ Φάινς), την εποχή που αυτός βρίσκεται στο απόγειο της καριέρας του.

Παρά την πολύ μεγάλη διαφορά ηλικίας που τους χωρίζει, η Νέλι θα παραμείνει ερωμένη του διάσημου συγγραφέα, για πολλά χρόνια μέχρι και τον θάνατο του, ενώ η σχέση τους θα μείνει κρυμμένη στη αφάνεια.

image

Ads

Η ταινία «Η Αόρατη Γυναίκα» (The Invisible Woman), αποτελεί τη δεύτερη σκηνοθετική προσπάθεια του καταξιωμένου ηθοποιού Ρέιφ Φάινς και βασίζεται στο βιβλίο της Κλερ Τόμαλιν. Στο επίκεντρο του σεναρίου, βρίσκεται μία «παράνομη» σχέση του διάσημου Βρετανού συγγραφέα Τσαρλς Ντίκενς με μία αρκετά μικρότερή του γυναίκα. Μία ρομαντική, αλλά και δραματική ταινία εποχής, από την οποία ξεχωρίζει η ερμηνεία της νεαρής Φελίσιτι Τζόουνς.

Το φιλμ, αποτελεί τη δεύτερη σκηνοθετική προσπάθεια του Βρετανού ηθοποιού Ρέιφ Φάινς. Το 2011 με την ταινία «Coriolanus» ο Φάινς, απέδειξε πως έχει την ικανότητα να βρίσκεται και πίσω από την κάμερα. Διευθύνοντας παράλληλα ένα σπουδαίο καστ ηθοποιών αλλά κι ένα δύσκολο πρώτο κείμενο όπως αυτό του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, στο οποίο και είχε βασιστεί η ταινία του.

image

Ενώ για την ιστορία αξίζει να σημειώσουμε, ότι το 2018 ο Ρέιφ Φάινς, πέρασε για τρίτη φορά πίσω από την κάμερα, σκηνοθετώντας και πρωταγωνιστώντας και αυτή την φορά, στην βιογραφική ταινία, «Νουρέγιεφ: Το Λευκό Κοράκι / The White Crow», με πρωταγωνιστές τον Όλεγκ Ιβένκο και την Αντέλ Εξαρχόπουλος.

Με την «Αόρατη Γυναίκα» ο Ρέιφ Φάινς επιστρέφει στον διπλό ρόλο του σκηνοθέτη και του πρωταγωνιστή. Αυτό δε, που κάνει την ταινία του να ξεχωρίζει είναι η δυνατότητα του Φάινς να αναδεικνύει την πραγματική ουσία στις ιστορίες του και να μην κρύβεται πίσω από τα φανταχτερά κοστούμια της εποχής και την πλούσια παραγωγή.

image

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει και στο καστ της ταινίας. Πέρα από τον ίδιο τον Ρέιφ Φάινς που ενσαρκώνει τον σπουδαίο συγγραφέα Τσαρλς Ντίκενς, στον ρόλο της μητέρας της νεαρής ερωμένης που προσπαθεί να πετύχει ότι είναι καλύτερο για την κόρη της, με τη δική της πάντα οπτική γωνία, συναντάμε την υπέροχη Κριστίν Σκοτ Τόμας. Δεκαεφτά χρόνια μετά τον «Άγγλο Ασθενή» (The English Patient – 1996), οι δύο βετεράνοι πλέον ηθοποιοί ξανασυναντιούνται και πάλι στην μεγάλη οθόνη.

image

Ωστόσο παρά την ύπαρξη δύο τόσο σπουδαίων ηθοποιών, την παράσταση κλέβει η νεαρή Φελίσιτι Τζόουνς στον ρόλο της παράνομης ερωμένης που ακούει στο όνομα Νέλι. Η Τζόουνς που ξεκίνησε την καριέρα της μέσα από τηλεοπτικές σειρές αλλά έγινε ευρέως γνωστή μέσα από την ταινία «Like Crazy» του 2011, είναι ουσιαστικά η ήρεμη εκείνη δύναμη που σαγηνεύει τον θεατή με τη στωικότητα και την υπομονή της καθώς την παρακολουθούμε να εξελίσσεται ως ολοκληρωμένος χαρακτήρας, καθώς εναλλάσσεται το παρελθόν με το παρόν.

image

Παράλληλα ο Φάινς καταφέρνει ως σκηνοθέτης, αντί για μία πομπώδη υπερπαραγωγή, να βλέπουμε μία ταινία χαμηλών τόνων και λεπτών συναισθημάτων που παραμένει όμως άκρως συναρπαστική. Ο δημιουργός επιλέγει έτσι να είναι καθαρά ανθρωποκεντρικό το έργο του και επικεντρώνεται σε λεπτομέρειες που προωθούν την ουσία της ιστορίας και αναλύουν καλύτερα τους χαρακτήρες, κερδίζοντας τον θεατή. Τέλος να πούμε ότι η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ενδυματολογίας το 2014, αλλά και για τα Βρετανικά Βραβεία Bafta, στην κατηγορία καλύτερων κοστουμιών.

Ο Τσαρλς Ντίκενς γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 1812 στο Λάντπορτ του Πόρτσμουθ. Σε μια εποχή κατά τη διάρκεια της οποίας ολόκληρη η Ευρώπη αντιμετώπιζε μια πρωτοφανή κρίση, με την ανεργία και τις απολύσεις να ανεβαίνουν στα ύψη και τα εισοδήματα των μεσαίων και των κατώτερων τάξεων να συρρικνώνονται με ασυγκράτητο ρυθμό.

Η ρημαγμένη από την οικονομική εξαθλίωση βικτωριανή Αγγλία, κυριαρχεί σε όλο το μήκος της μυθιστορηματικής παραγωγής του Ντίκενς. Η φτώχεια καθόρισε τον κόσμο των μυθιστορημάτων του συγγραφέα και αποτυπώθηκε με τον πιο παραστατικό τρόπο στους διάσημους χαρακτήρες του. Από τον «Όλιβερ Τουίστ» και τον «Νίκολας Νίκλεμπι», αμφότερα το 1839, μέχρι τις «Μεγάλες Προσδοκίες» του 1861.

Ο Τσαρλς Ντίκενς πέθανε το 1870 στο Ρότσεστερ, σε ηλικία μόλις πενήντα οκτώ χρονών. Σήμερα το έργο του μοιάζει περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Ένα έργο του προσπαθεί να κάνει σαφές ότι η φτώχεια δεν αποτελεί προϊόν προσωπικής ανικανότητας, αλλά το χαρακτηριστικό ενός ταξικού καθεστώτος, που οδηγεί συντεταγμένα στην ανισότητα.

Η Ψηφιακή Ταινιοθήκη της ΕΡΤ

Στο Web Tv της ΕΡΤ (Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση), μπορείς κανείς να βρει σπουδαίες ταινίες, ντοκιμαντέρ, αλλά και τηλεοπτικές σειρές, οι οποίες μετά την προβολή τους στην μικρή οθόνη, παραμένουν εκεί για ένα χρονικό διάστημα, το οποίο κυμαίνεται από μερικές ημέρες, μέχρι εβδομάδες. Εμείς σας προτείνουμε μερικές εξ αυτών. Καλή θέαση. Η ταινία «Η Αόρατη Γυναίκα / The Invisible Woman», θα είναι διαθέσιμη δωρεάν στην ψηφιακή ταινιοθήκη της ΕΡΤ, μέχρι και την Τρίτη 30 Ιουνίου του 2020.

Διαβάστε Επίσης:

image

Η Αόρατη Γυναίκα / The Invisible Woman
Σκηνοθεσία: Ρέιφ Φάινς
Σενάριο: Αμπι Μόργκαν (βασισμένο στο βιβλίο της Κλερ Τόμαλιν)
Πρωταγωνιστούν: Ρέιφ Φάινς, Φελίσιτι Τζόουνς, Μισέλ Φέιρλι, Κριστίν Σκοτ Τόμας, Τομ Χολάντερ, Περντίτα Γουίκς, Τομ Μπερκ
Φωτογραφία: Ρομπ Χαρντι
Μοντάζ: Νίκολας Γκάστερ
Μουσική: Ιλάν Εσκέρι
Έτος Παραγωγής: 2013
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο
Διάρκεια: 111 λεπτά