Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Κίριλ Σερέμπρενικοφ, τέσσερα χρόνια μετά το φιλμ του, «Betrayal» (2012), επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία: «Ο Πιστός» (The Student / (M)uchenik – 2016). Ο Ρώσος καλλιτέχνης, τολμά και παρουσιάζει ένα αξιόλογος και συμβολικό έργο, το οποίο θέτει στο επίκεντρο τον θρησκευτικό φανατισμό, μέσα από μία σκοτεινή σύγχρονη παραβολή.

Ads

«Ο νεαρός πρωταγωνιστής βρίσκει ανακούφιση στη θρησκεία. Στη Ρωσία η θρησκεία είναι παντού. Έχει γίνει η δεύτερη επίσημη ιδεολογία. Ελέγχει το μυαλό του κόσμου. Είναι ένα ασαφές δόγμα που διαδίδει σκοταδισμό. Οι Ρώσοι προτιμούν να έχουν έναν αρχηγό να ακολουθούν, παρά να σκεφτούν για τους εαυτούς τους. Αν και η Εκκλησία έχει διαχωριστεί από το Κράτος, η Ορθοδοξία ενεργεί σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας: στο στρατό, στους θεσμούς, στον πολιτισμό και κυρίως στην εκπαίδευση. Επιβάλει τι είναι καλό και τι είναι κακό και ακολουθεί την επίσημη ιδεολογία. Ο πρωταγωνιστής ανακαλύπτει ότι ο φανατισμός δίνει δύναμη. Κανένας δεν τολμά να του πάει κόντρα εκτός από μία δασκάλα που είναι άθεη…» – Κιρίλ Σερεμπρενίκοφ

image

Ο Πιστός / The Student / (M)uchenik
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Κίριλ Σερέμπρενικωφ
Πρωταγωνιστούν: Πετρ Σκβόρτσοφ, Βικτόρια Ισάκοβα, Τζούλια Ογκ
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βλάντισλαβ Οπελιαντς
Χώρα: Ρωσία
Έτος: 2016
Διάρκεια: 118 λεπτά

Ads

image

Ο Βενιαμίν, είναι ένας μοναχικός, περιθωριοποιημένος έφηβος, ο οποίος βρίσκει ανακούφιση στις Αγίες Γραφές και μεταμορφώνεται σ’ έναν σύγχρονο Ταρτούφο που φέρνει με τις ερωτήσεις του την ανατροπή, τόσο στο σπιτικό, όσο και στο σχολικό περιβάλλον.

Σε μικρό χρονικό διάστημα όλοι γύρω του συνεπαίρνονται από τις βεβαιότητες του νεαρού. Μόνο η καθηγήτρια Βιολογίας, η Έλενα, τολμά να αντιπαρατεθεί μαζί του και μάλιστα στο δικό του έδαφος. Το φιλμ είναι βασισμένο στο θεατρικό έργο του Μάριους Βον Μαγιενμπεργκ, «Μάρτυρας».

image

«Στο θεατρικό, όπως και στην ταινία, η πηγή πάντα αναφέρεται. Ο θεατής οφείλει να γνωρίζει πως αυτές οι προτάσεις είναι αυθεντικές. Δεν προέρχονται από τη φαντασία μου. Τις έχω κατηγοριοποιήσει. Βέβαια, έχω κάνει αρκετές προσαρμογές στην ταινία. Για παράδειγμα, στο θεατρικό έργο, ο διευθυντής του σχολείου είναι άντρας. Στη Ρωσία συνήθως είναι γυναίκα. Επίσης, πρόσθεσα και άλλους δασκάλους σε σχέση με το αρχικό έργο. Ο καθολικός ιερέας έγινε Ορθόδοξος και ενίσχυσα τον ρόλο του. Τα κείμενα που αναφέρει στην ταινία, προέρχονται από διάφορα Ορθόδοξα βιβλία και είναι αληθινά. Μία ακόμα αλλαγή που έκανα είναι ότι πρόσθεσα μουσική, συμπεριλαμβάνοντας μάλιστα μουσική των Laibach, μία μπάντα που μπορείς εύκολα να βρεις στο Shazam αλλά απαγορεύεται στα ρωσικά ραδιόφωνα. Ο λόγος αυτής της λογοκρισίας; Η μουσική τους θεωρείται πολύ επιθετική και μπορεί να ξυπνήσει κακές σκέψεις…» – Κιρίλ Σερεμπρενίκοφ

image

Ο πολυβραβευμένος Ρώσος σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Κίριλ Σερέμπρενικοφ επιστρέφει δυναμικά με τη νέα του ταινία: «Ο Πιστός» (The Student / (M)uchenik – 2016). Το φιλμ είχε Επίσημη Συμμετοχή στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα», του Φεστιβάλ Καννών το 2016, ενά απέσπασε το Ειδικό Βραβείο Καννών «François Chalais 2016» για την καλύτερη απόδοση της σύγχρονης πραγματικότητας (βραβείο το οποίο είχαν λάβει στο παρελθόν τόσο «Ο Γιος του Σαούλ» του Λάζλο Νέμες, όσο και το «Τιμπουκτού» του Αμπντεραχμάν Σισακό).

image

Ο «Πιστός» του Σερέμπρενικοφ είναι μία συναρπαστική αναμέτρηση δυνάμεων που απεικονίζει τον τρόπο που οι φονταμενταλιστικές απόψεις μπορούν να ριζώσουν και να εξαπλωθούν σαν μία πυρκαγιά. Αν και η ταινία είναι γυρισμένη στη Ρωσία, μια χώρα σε αναζήτηση της νέας της ιδεολογίας, η αλήθεια που ξεδιπλώνει ο «Πιστός» για τους σπόρους του εξτρεμισμού, είναι καθολική.

image

«Είμαι κατά οποιουδήποτε σκοταδισμού, οποιουδήποτε σου λέει πώς να σκεφτείς. Θέτω στον εαυτό μου πολλές ερωτήσεις για τον κόσμο, το σύμπαν, τους ανθρώπους γύρω μου. Η ταινία δείχνει πως η θρησκεία είναι μία μορφή χειραγώγησης, που χρησιμοποιείται από έναν νεαρό για να χειραγωγήσει τους γύρω του.» – Κιρίλ Σερεμπρενίκοφ