Το ντοκιμαντέρ του Vadim Jendreyko, «Η Γυναίκα με τους Πέντε Ελέφαντες» (Γερμανία/ Ελβετία 2009, 97´), κινείται ανάμεσα σε δυο δικτατορίες, τη δίνη του πολέμου και πέντε από τα σημαντικότερα έργα του Ντοστογιέφσκι. Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μετάφρασης (30 Σεπτεμβρίου), το Ινστιτούτου Γκαίτε της Αθήνας, παρουσιάζει τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, μία ταινία φόρο – τιμής στην σπουδαία μεταφράστρια ρωσικής λογοτεχνίας στα Γερμανικά, την Σβετλάνα Γκάιερ. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ads

Η Σβετλάνα Γκάιερ στα δεκαπέντε της βιώνει τις πολιτικές εκκαθαρίσεις του Στάλιν, στα δεκαοκτώ  της την εκτέλεση 30.000 Εβραίων στο Κίεβο από τους SS, στα είκοσι της μεταφέρεται σε στρατόπεδο για εργάτες από την Ανατολική Ευρώπη στο Dortmund. Ζει τη φρίκη του πολέμου, πάντα όμως συναντά στον δρόμο της ανθρώπους με τόλμη και θάρρος που στέκονται στο πλευρό της και τη βοηθούν να επιβιώσει.

image

Μετά τον πόλεμο η Γκάιερ μένει στη Γερμανία, σπουδάζει Γερμανική Φιλολογία, μεταφράζει ρωσική λογοτεχνία στα Γερμανικά, διδάσκει σε πολλά Πανεπιστήμια, αποκτά παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα.

Ads

Στα 85 της πια η ηρωίδα μας επισκέπτεται για πρώτη φορά τον τόπο των παιδικών της χρόνων στην Ουκρανία. Στο ταξίδι της αυτό τη συνοδεύει ο σκηνοθέτης Vadim Jendreyko.

image

Συνυφαίνοντας παγκόσμια ιστορία με τη ζωή και το λογοτεχνικό έργο της Σβετλάνα Γκάιερ (Swetlana Geier), το ντοκιμαντέρ μιλάει για τον πόνο, τους σιωπηλούς παραστάτες, τις αναπάντεχες ευκαιρίες, αλλά και για μία μεγάλη αγάπη για τη γλώσσα και τη λογοτεχνία.

image

Ανάμεσα σε δυο δικτατορίες, τη δίνη του πολέμου και τα πέντε μεγάλα έργα του Ντοστογιέφσκι – οι πέντε ελέφαντες είναι:
«Έγκλημα και Τιμωρία», «Ο Ηλίθιος», «Οι Δαιμονισμένοι», «Οι Αδερφοί Καραμάζοφ», «Ο Έφηβος»
– η Γκάιερ θα καταφέρει όχι μόνο να επιβιώσει αλλά να γράψει και την δική της μοναδική ιστορία, όντας η μεγαλύτερη μεταφράστρια ρωσικής λογοτεχνίας στα Γερμανικά.

image

Πρόκειται για μία ιδιαίτερη και αξιόλογη δημιουργία, η οποία είχε προβληθεί το 2013 και στο 7ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα – DocFest, στο τμήμα του Φεστιβάλ που ήταν αφιερωμένο στο γερμανικό ντοκιμαντέρ.

image

Η Γυναίκα με τους Πέντε Ελέφαντες / The Woman with the 5 Elephants
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Vadim Jendreyko

Χώρα Παραγωγής: Γερμανία / Ελβετία
Έτος Παραγωγής: 2009
Γλώσσα: Γερμανικά / Ρωσικά
Υπότιτλοι: Ελληνικά
Διάρκεια: 93 λεπτά

Το ντοκιμαντέρ «Η Γυναίκα με τους Πέντε Ελέφαντες», θα προβληθεί τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου στις 20:30 στο Ινστιτούτου Γκαίτε της Αθήνας (Ομήρου 14-16) – με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μετάφρασης (30 Σεπτεμβρίου). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.