Tο 9ο ετήσιο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες, πραγματοποιείται φέτος από το την Τετάρτη 3, μέχρι και την Κυριακή 7 Ιουνίου, στο Egyptian Theatre του Χόλυγουντ. Ανάμεσα στα φιλμ και τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν, ξεχωρίζουν οι δύο νικητές του Βραβείου της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Καλύτερης Ταινίας του 2014 και του 2015, που θα πλαισιώσουν το Φεστιβάλ. Πρόκειται αντίστοιχα για την «Μικρή Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη και το «Ξενία» του Πάνου Χ. Κούτρα.

Ads

Το φετινό πρόγραμμα του ένατο ετήσιου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Λος Άντζελες (LAGFF) σημειώνει ρεκόρ συμμετοχών με 35 ταινίες, ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους, μεταξύ των οποίων τρεις παγκόσμιες πρεμιέρες, 14 πρεμιέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες και δέκα πρεμιέρες στο Λος Άντζελες.

«Το πρόγραμμά μας, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, είναι μια συναρπαστική συγχώνευση των κοινωνικών, σατιρικών και πολιτικών δηλώσεων από μία ανανεωμένη ελληνική κινηματογραφική βιομηχανία», δήλωσε ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Αριστοτέλης Κατωπόδης και συμπληρώνει:

«Ενώ η οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ελλάδα, και τη Νότια περιοχή της Ευρώπης, εξακολουθούν να κατέχουν την Ελλάδα και τις παγκόσμιες αγορές σε μία μετέωρη κατάσταση, οι Έλληνες κινηματογραφιστές αντιδρούν σε αυτό με κάτι που θα μπορούσε να ονομασθεί «μέσα από τον σκοτεινό φακό» για να παραφράσουμε τον τίτλο του μυθιστορήματος του Philip K. Ντικ. Νέο-νουάρ και κλασικό νουάρ ταινίες εδραιώνονται ως αγαπημένο είδος, έχουμε τουλάχιστον τέσσερις τέτοιες
προσφορές σε αυτό το φεστιβάλ. Η ελπίδα είναι εκεί, αλλά θα πρέπει να εργαστούν μέσω των στρωμάτων του προβληματισμού, αυτο-αξιολόγησης και εικόνες που κόβουν την ανάσα […] η ανάμνηση, το ενδεχόμενο, και η δημιουργία έχουν την τιμητική τους

Ads

Ταινία Έναρξης

image

Το φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του την Τετάρτη 3 Ιουνίου με την προβολή της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη, «Μικρή Αγγλία». Νικήτρια το 2014 στα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου – Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Φωτογραφίας, Καλύτερης Σκηνογραφίας, Κοστουμιών, Ήχου και Μακιγιάζ. Η ταινία του Παντελή Βούλγαρη, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη, διαδραματίζεται στην Άνδρο την εποχή του Μεσοπολέμου. Πέρα από μία υπέροχη ταινία εποχής, γινόμαστε κοινωνοί μίας διαχρονικής όσο και τραγικής ιστορίας αγάπης.

Διαβάστε επίσης:
«Μικρά Αγγλία» – Η τραγική ιστορία ενός ανεκπλήρωτου έρωτα
Συνέντευξη – Οι πρωταγωνιστές της «Μικρά Αγγλία» μιλούν στο Tvxs.gr
Συνέντευξη – Παντελής Βούλγαρης: Tο ωραιότερο τοπίο το ανθρώπινο πρόσωπο

Ταινία Λήξης

image

Έχοντας κερδίσει τον Μάρτιο τα Βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Β ‘Ανδρικού Ρόλου, Καλύτερου Σεναρίου, Μοντάζ και Κοστουμιών, στα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2015, η ταινία του Πάνου Χ. Κούτρα «Ξενία», θα κλείσει το Φεστιβάλ στο Γκαλά της τελετής λήξης την Κυριακή 7 Ιουνίου. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο road movie, μία όμορφη ιστορία ενηλικίωσης, ένα μουσικό ρομάντζο, μία ενδιαφέρουσα δραματική κομεντί, μα κυρίως μία νέα, αποκαλυπτική οπτική της καθημερινότητας που βιώνουμε, πέρα από ωραιοποιήσεις αλλά και από τις συνήθεις οπτικές που παρουσιάζονται…

Διαβάστε επίσης:
Xenia: Iστορία ενηλικίωσης κι ένα μουσικό road movie
Συνέντευξη – Πάνος Χ. Κούτρας: «Η άνοδος της ακροδεξιάς με συνθλίβει»

Το Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λός Άντζελες LAGFF 2015 θα παρουσιάσει περισσότερες πρεμιέρες από ποτέ. Ταινίες που θα κάνουν το Αμερικανικό ντεμπούτο τους και μεταξύ των οποίων αναφέρουμε χαρακτηριστικά:

«Στο Σπίτι»  (At Home) του Αθανάσιου Καρανικόλα

image

Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι η Νάντια, η οποία ζει με τον Στέφανο, την Εύη και την κόρη τους Ίριδα σε ένα ευρύχωρο σπίτι στους λόφους του Μαραθώνα, με θέα στη θάλασσα. Οι τέσσερις τους έχουν στενές σχέσεις, σχέσεις οικογενειακές ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται. Εκεί εργάζεται η Νάντια ως η οικιακή βοηθός της οικογένειας. Ήταν μαζί τους από τότε που η Ίριδα είπε την πρώτη της λέξη, ενώ στάθηκε στην Εύη όταν έχασε το δεύτερο παιδί της. Ένα σημαντικό γεγονός ωστόσο, θα αλλάξει δραματικά τις σχέσεις της Νάντιας και των εργοδοτών της, όταν έρθει αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό στιλιστικά και βαθιά συγκινητικό σύγχρονο δράμα δωματίου, μέσα στο οποίο παγιδεύεται η κεντρική ηρωίδα ερμηνευμένη έξοχα από τη Μαρία Καλλιμάνη.

«Αγορά» (Agora: Από τη Δημοκρατία στις Αγορές) του Γιώργου Αυγερόπουλου

image

Την αμερικανική πρεμιέρα του θα κάνει το «Αγορά» στο 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες, την ετήσια γιορτή του ελληνικού κινηματογράφου που διοργανώνεται στη διάσημη πρωτεύουσα της κινηματογραφικής βιομηχανίας των Ηνωμένων Πολιτειών, με μία εκλεκτική επιλογή ταινιών μυθοπλασίας, τεκμηρίωσης και μικρού μήκους Ελλήνων δημιουργών που διαγωνίζονται σε ξεχωριστά προγράμματα. Το ντοκιμαντέρ-κιβωτός της ελληνικής κρίσης συμμετέχει επίσημα στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ντοκιμαντέρ του φεστιβάλ και θα προβληθεί το Σάββατο 6 Ιουνίου στις 20:00 στο Spielberg Theatre.

Το ντοκιμαντέρ συνθέτει ένα ανακεφαλαιωτικό χρονικό της κοινωνικής τραγωδίας που μαστίζει την Ελλάδα την τελευταία πενταετία, θέτοντας κρίσιμα ερωτήματα για μια παγκόσμια συστημική κρίση σε εξέλιξη και μία ευρωπαϊκή διακυβέρνηση που διεξάγει οικονομικά πειράματα υψηλού ρίσκου χωρίς να υπολογίζει το ανθρώπινο κόστος. Άρτιο αισθητικά και καλά τεκμηριωμένο, το έργο προσφέρει μία ενδελεχής ανασκόπηση του τι πραγματικά συνέβη τα τελευταία κρίσιμα χρόνια στην Ελλάδα, μέσα από καταλυτικές συνεντεύξεις, αλλά και παρουσίαση των πιο καθοριστικών γεγονότων που επηρέασαν την εξέλιξη της χώρας.

Διαβάστε επίσης:
Συνέντευξη – Ο Γιώργος Αυγερόπουλος μιλά για το «Agora», την κρίση & τις εκλογές

 

«Τετάρτη 04:45» του Αλέξη Αλεξίου

image

Αθήνα, Χειμώνας 2010. Ο Στέλιος Δημητρακόπουλος (Στέλιος Μάινας) έχει τριάντα δύο (32) ώρες πριν χάσει τα πάντα. Από το τζαζ μπαρ που με πολύ κόπο διατηρεί σε λειτουργία εδώ και χρόνια, μέχρι την ίδια του την οικογένεια. Ο Ρουμάνος γκάνγκστερ που του έχει δανείσει χρήματα, απαιτεί να εξοφληθεί το χρέος του άμεσα. Ο μεσολαβητής και πρώην φίλος του Στέλιου (Δημήτρης Τζουμάκης), τον υποχρεώνει σε διάφορα παράνομα θελήματα. Η σύζυγος του (Μαρία Ναυπλιώτου) σκέφτεται σοβαρά να τον εγκαταλείψει, ενώ ένας ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου (Γιώργος Συμεωνίδης), χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες, αποφασίζει να σηκώσει επιτέλους το ανάστημά του. Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, ο χρόνος τρέχει, και το έλατο στο σπίτι του Στέλιου πρέπει να στολιστεί… Ένα ατμοσφαιρικό και αγωνιώδες θρίλερ, μία ιστορία εκδίκησης με στοιχεία μαύρου χιούμορ και αριστοτεχνικά σκιαγραφημένους χαρακτήρες, όπου ξεχωρίζει η υπέροχη ερμηνεία του Στέλιου Μάινα.

Διαβάστε επίσης:
Αποκλειστικό κλιπ στο Tvxs από την «Τετάρτη 04:45» του Αλέξη Αλεξίου

Θα προβληθούν επίσης αγαπημένες και αξιόλογες ταινίες που βραβεύτηκαν στην φετινή έκτη απονομή των Βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το 2015, όπως το «Μικρό Ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη και η αναζωογονητική «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ.

Διαβάστε επίσης:
Συνέντευξη – Γιάννης Οικονομίδης: Το «Μικρό Ψάρι» καταφάσκει υπέρ του ανθρώπου

Tο 9ο ετήσιο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες, πραγματοποιείται φέτος από το την Τετάρτη 3, μέχρι και την Κυριακή 7 Ιουνίου. Για την πλήρη λίστα των ταινιών, ώρες προβολής και περισσότερες λεπτομέρειες για το Φεστιβάλ, παραθέτουμε και την επίσημη ιστοσελίδα: LAGFF