Ο Μπάμπης Μακρίδης, επιστρέφει εντυπωσιακά με τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, σε σενάριο του καταξιωμένου, Ευθύμη Φιλίππου. Ο «Οίκτος» είναι μια ταινία για την σχέση των ανθρώπων απέναντι στη δυστυχία και στο κομμάτι που αυτή αναμιγνύεται με την ευτυχία. Εξαιρετικός στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Γιάννης Δρακόπουλος, ακροβατεί ιδανικά ανάμεσα στην αυτοθυματοποίηση και στο μαύρο χιούμορ.

Ads

Οίκτος / Pity
Σκηνοθεσία: Μπάμπης Μακρίδης
Σενάριο: Ευθύμης Φιλίππου, Μπάμπης Μακρίδης
Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Δρακόπουλος, Εύη Σαουλίδου, Μάκης Παπαδημητρίου, Νότα Τσερνιάφσκι, Τζωρτζίνα Χρυσικώτη, Νίκος Καραθάνος, Παναγιώτης Τασούλης, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Κώστας Ξυκομηνός, Κώστας Κοτούλας, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Βίκτωρ Αρδίττης
Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Κουκουλιός
Μοντάζ: Γιάννης Χαλκιαδάκης
Μουσική: Mikolaj Trzaska
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα, Πολωνία
Έτος Παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 97 λεπτά

image

Η ιστορία ενός άνδρα που νιώθει χαρούμενος μόνο όταν είναι δυστυχισμένος, ενός άνδρα εθισμένου στη θλίψη, που έχει τόση ανάγκη τον οίκτο, που είναι πρόθυμος να κάνει τα πάντα για να τον εκμαιεύσει από τους άλλους. Αυτή είναι η ζωή ενός άνδρα σ’ έναν κόσμο που δεν είναι αρκετά σκληρός γι’ αυτόν.

Ads

Μία ταινία για την ισορροπία ανάμεσα στις δύο αντίθετες αυτές έννοιες, για την ισότιμη σημασία τους και για την αυθόρμητη τεχνητή ανακατασκευή τους στην καθημερινότητα όλων.

image

Ο άντρας της ιστορίας είναι δυστυχισμένος όταν είναι χαρούμενος, και είναι χαρούμενος όταν είναι δυστυχισμένος. Ο ήρωας δεν δέχεται την δυστυχία των άλλων παρά μόνο την δική του, ζηλεύει αφόρητα το σκοτάδι, τον χαμό και τα δάκρυα όταν δεν τον αφορούν.

Το φιλμ εξετάζει τα άκρα μιας τέτοιας συμπεριφοράς και περιγράφει την πορεία του άντρα που χάνει το δικαίωμα στην θλίψη και τον μοναχικό αγώνα του για την απόκτηση αυτού του δικαιώματος.

image

Όπως λοιπόν οι άνθρωποι παλεύουν για την ευτυχία, με τον ίδιο τρόπο, ίσως λίγο πιο έμμεσα, ο ήρωας της ιστορίας παλεύει για την δυστυχία. Η ιστορία αναπτύσσεται απλά, με καθαρή δομή και με τον τραχύ, σαφή, στερεοτυπικό τρόπο του κλασικού αφελούς μελοδράματος.

Ταξιδεύοντας από το Σάντανς, μέχρι την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου

image

H ταινία «Οίκτος» (Pity – 2018), πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance, τον Ιανουάριο του 2018, στο τμήμα World Cinema Dramatic Competition. Συνέχισε την φεστιβαλική πορεία της με Ευρωπαϊκή πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ και από εκεί σε πολλά άλλα σημαντικά κινηματογραφικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Οδησσού ο «Οίκτος» απέσπασε τα Βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας, ενώ στο Φεστιβάλ στο Μαυροβούνιο τα Βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου Ανδρικού Ρόλου. Στο Φεστιβάλ της Βαλέτα κατέκτησε το Βραβείο Σκηνοθεσίας, ενώ στο Διεθνές φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λουξεμβούργου απέσπασε Ειδική Μνεία.

image

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι η ταινία συγκαταλέγεται στη λίστα υποψηφίων για τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2018 (European Film Awards 2018 – Feature Film Selection).

Η εγχώρια πρεμιέρα του φιλμ, θα πραγματοποιηθεί στο 24ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας. Η νέα δημιουργία, ενός από τους πιο ταλαντούχους και ιδιοσυγκρασιακούς δημιουργούς του σύγχρονου Ελληνικού Σινεμά, αποτελεί μία από τις σημαντικές προσθήκες στο φετινό ελληνικό πρόγραμμα της διοργάνωσης. Η πανελλήνια πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στην Κεντρική Σκηνή της, σε συνεργασία με την εταιρεία StraDa Films.

image

Συνεχίζοντας την επιτυχημένη παράδοση που εγκαινίασε το «L», ως η πρώτη ελληνική ταινία που συμμετείχε ποτέ στο διακεκριμένο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Sundance, το 2012, ο «Οίκτος» διαθέτει ένα πρωτότυπο σενάριο, το οποίο υπογράφουν από κοινού ο Μπάμπης Μακρίδης και ο Ευθύμης Φιλίππου («Κυνόδοντας», «Αστακός»).

Η ταινία «Οίκτος» θα κυκλοφορήσει αποκλειστικά στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση από την εταιρία Strada Films, στις 28 Σεπτεμβρίου 2018.

Η ταινία «Οίκτος» (Pity – 2018) του Μπάμπη Μακρίδη, θα κυκλοφορήσει αποκλειστικά στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση από την εταιρία Strada Films, από τις 28 Σεπτεμβρίου, μέχρι και τις 7 Οκτωβρίου.