Το 1965, ο σπουδαίος Σουηδός ηθοποιός, Μαξ φον Σίντοφ πρωταγωνιστεί στο επικό θρησκευτικό δράμα: «Η Ωραιότερη Ιστορία του Κόσμου» του Τζορτζ Στίβενς. Η ταινία διαθέτει ένα εξαιρετικό καστ, όπου ξεχωρίζουν οι: Τσάρλτον Ίστον, Σίντνεϊ Πουατιέ, Τέλης Σαβάλας και Κλαούντια Καρντινάλε. Προβάλλεται σήμερα στην ΕΡΤ και αποτελεί την τηλεοπτική πρότασή μας.

Ads

Η Γέννηση του Ιησού στη φάτνη της Βηθλεέμ, η φυγή στην Αίγυπτο, τα παιδικά και νεανικά χρόνια, η Βάφτιση στον Ιορδάνη ποταμό, η συνάντηση με τους μαθητές, η διδασκαλία, τα θαύματα, η είσοδος στην Ιερουσαλήμ, ο Μυστικός Δείπνος, η σύλληψη, η Σταύρωση, η Ανάσταση και η Ανάληψη.

Η «Ωραιότερη Ιστορία του Κόσμου», είναι μία θρησκευτική αμερικανική ταινία του 1965, σε σκηνοθεσία του Τζορτζ Στίβενς, σενάριο των Φέλτον Άουρσλερ και Χένρυ Ντένκερ και παραγωγή του Ντέιβιντ Λην. Θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες υπερπαραγωγές για τον κινηματογράφο με θέμα τη ζωή του Χριστού, διάρκειας πάνω από 3 ώρες, με τον Μαξ φον Σίντοφ στον ρόλο του Ιησού.
image

Η ταινία ήταν Υποψήφια για πέντε βραβεία Όσκαρ – στις Κατηγορίες: Καλύτερης Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Φωτογραφίας, Κοστουμιών, Οπτικών Εφέ και Μουσικής Επένδυσης – χωρίς ωστόσο να καταφέρει να κερδίσει κάποιο χρυσό αγαλματίδιο.

Ads

image

Γυρισμένη στην έρημο της Αριζόνα, στη Νεβάδα και στη Γιούτα, η αξιόλογη δημιουργία του Τζορτζ Στίβενς είναι υποβλητική και ποιητική, ενώ όλοι οι διάσημοι αστέρες του Χόλιγουντ που ενσαρκώνουν διάφορα πρόσωπα από τη ζωή του Ιησού δεν υποβαθμίζουν τη θρησκευτικότητα.

image

Αντίθετα με την υπέροχη φωτογραφία και τον δραματικό αναγεννησιακό φωτισμό που παίζει με τις σκιές, ο κόσμος της εποχής του Χριστού και η δραματική αυτή ιστορία ζωντανεύουν με μοναδικό τρόπο. Ο Μαξ φον Σίντοφ προσφέρει μια συγκλονιστική ερμηνεία στον ρόλο του Ιησού από τη Ναζαρέτ.

Διαβάστε Επίσης:

Μαξ φον Σίντοφ / Max von Sydow

Γεννημένος στις 10 Απριλίου του 1929, ο Μαξ φον Σίντοφ, μπορεί να έγινε πιο γνωστός στο νεανικό κοινό, μέσα από την εμφάνιση τους σε δημοφιλής κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, όπως το «Star Wars» και το «Game of Thrones» αντίστοιχα, αλλά η σπουδαία του καριέρα ξεκινάει πολύ νωρίτερα και συγκεκριμένα την δεκαετία του ’50, όταν συνεργάζεται με τον συμπατριώτη του, Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, σε έντεκα ταινίες.

image

Ο Σουηδός ηθοποιός όμως δεν μένει εκεί. Όντας πνεύμα ανήσυχο, ταξιδεύει στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού και αφού συνεργαστεί με τους πιο επιδραστικούς Αμερικανούς σκηνοθέτες της εποχής μας – Ντέιβιντ Λιντς, Ρίντλεϊ Σκοτ, Μάρτιν Σκορσέζε, Στίβεν Σπίλμπεργκ, Γουίλιαμ Φρίντκιν – θα αποσπάσει μεταξύ άλλων, δύο Υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα, για τις ταινίες «Hawaii» (1966) και «The Exorcist» (1973), καθώς και δύο Υποψηφιότητες για Όσκαρ, για τις ερμηνείες του στις ταινίες, «Pelle the Conqueror» (1987) και «Extremely Loud & Incredibly Close» (2011).

Ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς όλων των εποχών, μπορεί να μην βρίσκεται πλέον μαζί μας, αλλά οι ταινίες του θα βρίσκονται πάντα εκεί για να μας τον θυμίζουν, καθώς μέσα από την Έβδομη Τέχνη ο Μαξ φον Σίντοφ κέρδισε δικαίως την αιωνιότητα. Έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 8 Μαρτίου του 2020, σε ηλικία 90 ετών

Διαβάστε Επίσης:

image

Η Ωραιότερη Ιστορία του Κόσμου / The Greatest Story Ever Told
Σκηνοθεσία: Τζορτζ Στίβενς
Σενάριο: Φέλτον Άουρσλερ, Χένρυ Ντένκερ
Πρωταγωνιστές: Μαξ φον Σίντοφ, Ντόροθυ Μακ Γκουάιρ, Τσάρλτον Ίστον, Τέλυ Σαβάλας, Μάρτιν Λαντάου, Τζοάννα Ντάνχαμ, Χοσέ Φερρέρ, Τζάνετ Μάργκολιν, Ντέιβιντ Μακ Κάλουμ, Ρίτσαρντ Κόρτε, Ίνα Μπάλιν
Φωτογραφία: Λόιαλ Γκρίγκς και Ουίλιαμ Μέλλορ
Μοντάζ: Harold F. Kress
Έτος Παραγωγής: 1965
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 190 λεπτά
Τηλεοπτική Μετάδοση: Παρασκευή 17 Απριλίου στις 23:50 στην ΕΡΤ2