Δύο χρόνια μετά τη «Διάσωση» (The Martian – 2015) του Ματ Ντέιμον, ο Ρίντλεϊ Σκοτ επιστρέφει και πάλι στην αγαπημένη του κοσμογονία, μέσα από το φιλμ: «Alien: Covenant» (Προμηθέας 2 – 2017). Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον, κλειστοφοβικό και σκοτεινό έργο επιστημονικής φαντασίας, το οποίο όμως βαδίζει με ασφάλεια πάνω στην γνωστή επιτυχημένη συνταγή του καταξιωμένου Βρετανού σκηνοθέτη. Η ταινία διαθέτει ένα συμπαθητικό σύνολο ηθοποιών, με τον Μάικλ Φασμπέντερ να κερδίζει εύκολα τις εντυπώσεις και να ξεχωρίζει από το υπόλοιπο καστ.

Ads

«Αν η γνώση δηµιουργεί προβλήµατα, η άγνοια σίγουρα δεν µπορεί να τα λύσει» – Ισαάκ Ασίμοφ

Alien: Covenant / Προμηθέας 2
Σκηνοθεσία: Ρίντλεϊ Σκοτ
Σενάριο: Τζον Λόγκαν
Πρωταγωνιστούν: Μάικλ Φασμπέντερ, Κάθριν Ουότερστοουν, Μπίλι Κράνταπ, Ντάνι ΜακΜπράιντ, Ντέμιαν Μπισίρ, Κάρμεν Ετζόγκο, Τζούσι Σμόλετ, Κάλλι Χερνάντεζ, Έιμι Σέιμετζ, Νούμι Ραπάς.
Φωτογραφία: Ντάριους
Μοντάζ: Πιέτρο Σκάλια
Μουσική: Τζεντ Κουρζέλ
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α., Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο
Έτος Παραγωγής: 2017
Διάρκεια: 122 λεπτά

image

Ads

«Δε γίνεται να σε κυνηγάει συνέχεια ένα τέρας σε έναν διάδρομο – γίνεται βαρετό. Γι’ αυτό σκέφτηκα ότι θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να διερευνήσω αυτή τη φορά το ποιος το έφτιαξε αυτό και γιατί. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι το κατασκεύασαν εξωγήινα τέρατα, άλλος θα μπορούσε να πει ότι το έκαναν οι θεοί ή ακόμη και οι μηχανικοί. Αλλά η αλήθεια είναι ότι το Alien: Covenant θα διαψεύσει όλα αυτά τα σενάρια.» – Ρίντλεϊ Σκοτ

image

Η ταινία ξεκινάει με μία ειρηνική αποστολή, η οποία προορίζεται να οδηγήσει την ανθρωπότητα πέρα από τα όρια της Γης, σ’ έναν άγνωστο πλανήτη, τον Origae-6. Εκεί, λοιπόν, οδηγούνται αρκετά ζευγάρια, καθώς και δεκάδες έμβρυα με σκοπό να δημιουργήσουν μία νέα αποικία. Το πλήρωμα έχει ως επικεφαλής τον Κάπτεν Τζέικομπ (Τζέιμς Φράνκο) και τη σύζυγό του, Ντάνιελς (Κάθριν Ουότερστον).

Αμέσως δεύτερος σε ιεραρχία έρχεται ο Κρίστοφερ Οράμ (Μπίλι Κράνταπ) και η βιολόγος γυναίκα του Καρίν (Κάρμεν Ετζόγκο). Οι πιλότοι Τένεζι (Ντάνι Μακμπράιντ) και Φάρις (Έιμι Σέιμετζ). Ο επικεφαλής Ασφαλείας, Λογαχός Λόουπ (Ντέμιαν Μπισίρ) και ο Λογαχός Χάλετ (Ναθανιέλ Ντιν). Μαζί τους βρίσκεται και ο πάντα πιστός συνθετικός Ουόλτερ (Μάικλ Φασμπέντερ), που τους προσέχει όλους, ενώ βρίσκονται σε κατάσταση ύπνου μέχρι να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.

image

Όλα, όμως, ανατρέπονται όταν μία μηχανική ζημιά του Covenant οδηγεί στον θάνατο του Κάπτεν Τζέικομπ και αναγκάζει τον Ουόλτερ να ξυπνήσει πρόωρα τους επιβάτες προκειμένου να τους σώσει. Η Ντάνιελς ψάχνει παρηγοριά για τον  θάνατο του συζύγου της στον Ουόλτερ, ο οποίος στην πραγματικότητα είναι η εξελιγμένη μορφή του συνθετικού Ντέιβιντ, που είχαμε γνωρίσει στο “Prometheus”. Αν και τεχνολογικά είναι ανώτερος από τον προκάτοχό του, η συναισθηματική του ικανότητα είναι αρκετά περιορισμένη. Δεν μπορεί να ερωτευθεί κι έχει προγραμματιστεί ώστε να είναι απόλυτα πιστός στο πλήρωμα του Covenant.

image

«Βρίσκεται εκεί κατά κύριο λόγο για να προστατέψει και να υπηρετήσει, σαν ένας καλός αστυνομικός. Είναι ορθολογιστής και δεν έχει κανένα συναισθηματικό υπόβαθρο, ακόμη και όταν κάποιος από το περιβάλλον του αναζητάει κάποιου είδους επαφή μαζί του, όπως κάνει η Ντάνιελς.» – Μάικλ Φασμπέντερ

Αυτή είναι η τρίτη φορά που ο Φασμπέντερ συνεργάζεται με τον Σκοτ και ο σκηνοθέτης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο Μάικλ είναι ένας σπουδαίος ηθοποιός, με τρομερή αίσθηση του χιούμορ. Πάντα ευχαριστιέμαι να δουλεύω μαζί του, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για εμένα. Και πάντα προσπαθώ να αναδεικνύω αυτήν την ιδιαίτερη πλευρά του Μάικλ, αυτό το πολύ ιδιαίτερο χιούμορ που διαθέτει.»

image

Μαζί, ο ηθοποιός και ο σκηνοθέτης προσπάθησαν να δώσουν και στον συνθετικό Ουόλτερ μία δόση χιούμορ: «Ο Ρίντλεϊ κι εγώ προσπαθήσαμε να βρούμε το χιούμορ μέσα του. Όλοι μας χαλαρώνουμε όταν γελάμε, οπότε είναι πιθανότερο να γευτούμε άλλα, πιο αρνητικά πράγματα όπως το σοκ και ο τρόμος, σε μεγαλύτερο βαθμό», σχολιάζει ο Φασμπέντερ.

«Το Alien: Covenant, για εμένα, είναι αρκετά σαν το πρώτο Alien», λέει ο Φασμπέντερ. «Είναι σκοτεινό και δυσοίωνο και, από την πρώτη στιγμή μέχρι και το τελευταίο καρέ της ταινίας, συμβαίνουν ανατρεπτικά πράγματα. Πιστεύω ότι πρόκειται να είναι το πιο τρομακτικό από όλα τα φιλμ».

«Εύχομαι η ταινία να κάνει τους θεατές να νιώσουν άβολα, να αισθανθούν το αίμα τους να βράζει και τις καρδιές τους να σφυροκοπούνε», δηλώνει ο Σκοτ. «Ελπίζω να στεγνώσει ο λαιμός τους αλλά να μη μπορούν να ξεκολλήσουν τα μάτια τους από την οθόνη».

image

Ο Ρίντλεϊ Σκοτ επιστρέφει με το «Alien: Covenant», το δεύτερο μέρος της prequel τριλογίας που ξεκίνησε με το «Προμηθέας», στο σύμπαν που δημιούργησε ο ίδιος πίσω στο 1977 με το «Alien» – ένα από τα πιο επιτυχημένα έργα επιστημονικής φαντασίας σε ολόκληρη την ιστορία του κινηματογράφου.

«Στο διάστημα, κανείς δεν μπορεί να σε ακούσει να ουρλιάζεις…» – «Alien» (1979)

Τέσσερις σχεδόν δεκαετίες μετά, αυτές οι λέξεις παραμένουν συνώνυμες με το φουτουριστικό φιλμ του Ρίντλεϊ Σκοτ. Τώρα, ο δημιουργός του επιτυχημένου franchise επιστρέφει στον κόσμο που δημιούργησε για να εξερευνήσει τις σκοτεινότερες γωνίες του.

Αρχικά όλα είναι ήσυχα στο διαστημόπλοιο «Covenant». Το πλήρωμα και οι υπόλοιπες 2000 ψυχές που ζουν μέσα στο πρωτοποριακό αυτό σκάφος βρίσκονται σε βαθιά ύπνωση, επιτρέποντας στον συνθετικό Ουόλτερ να περπατάει μόνος του στους διαδρόμους.

image

Το σκάφος κατευθύνεται στον απομακρυσμένο πλανήτη Origae-6, όπου το πλήρωμα  ελπίζει να δημιουργήσει μία νέα αποικία για την ανθρωπότητα. Η ηρεμία διαταράσσεται όταν μία κοντινή, αστρική ανάφλεξη καταστρέφει τους ενεργειακούς συλλέκτες του σκάφους, με αποτέλεσμα να υπάρξουν δεκάδες θύματα και η αποστολή να βγει εκτός πορείας.

Σύντομα, οι εναπομείναντες του πληρώματος ανακαλύπτουν κάτι που μοιάζει με αχαρτογράφητο παράδεισο, μία απάτητη Εδέμ με βουνά που καλύπτονται με σύννεφα και τεράστια δέντρα, ένα μέρος πολύ πιο κοντά από τον Origae-6 και δυνητικά, εξίσου βιώσιμο με την πατρίδα.

image

Στην πραγματικότητα όμως, αυτό που μόλις έχουν ανακαλύψει δεν είναι πάρα έναν σκοτεινό, θανατηφόρο κόσμο, γεμάτο απρόσμενες ανατροπές και αμείλικτες απειλές. Αντιμέτωποι με έναν εχθρό πέρα από κάθε φαντασία, οι εξερευνητές πρέπει να οργανώσουν μια γρήγορη απόδραση, αν θέλουν να επιβιώσουν…

To«Alien: Covenant» (Προμηθέας 2 – 2017) σημαίνει την επιστροφή του σπουδαίου Ρίντλεϊ Σκοτ στις ρίζες του θρυλικού franchise του Alien, με τον αγνό, κλειστοφοβικό τρόμο που αυτό φέρνει μαζί του… Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Μάικλ Φασμπέντερ, Κάθριν Ουότερστοουν, Μπίλι Κράνταπ, Ντάνι ΜακΜπράιντ, Ντέμιαν Μπισίρ, Κάρμεν Ετζόγκο, Τζούσι Σμόλετ, Κάλλι Χερνάντεζ, Έιμι Σέιμετζ, Νούμι Ραπάς.

Διαβάστε επίσης:
Ο Ρίντλεϊ Σκοτ και η «Διάσωση» των ταινιών επιστημονικής φαντασίας
Οι καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας του 21ου αιώνα
Σιγκούρνι Γουίβερ και «Aliens» του Τζέιμς Κάμερον