Το 1997 ο Λικ Μπεσόν παρουσιάζει στις Κινηματογραφικές Αίθουσες την ταινία του «Το Πέμπτο Στοιχείο» (The Fifth Element), με πρωταγωνιστές τον Μπρους Γουίλις, την Μίλα Γιόβοβιτς και τον Γκάρι Όλντμαν. Είκοσι (20) χρόνια μετά, ο Γάλλος σκηνοθέτης επιστρέφει δυναμικά στην Επιστημονική Φαντασία, μεταφέροντας στην μεγάλη οθόνη το graphic novel των Πιέρ Κριστέν και Ζαν- Κλοντ Μεζιέρ: «Ο Βαλέριαν και η Πόλη με τους Χίλιους Πλανήτες» (Valerian and The City of a Thousand Planets – 2017).

Ads

«Όταν ήμουν δέκα χρονών, πήγαινα στο περίπτερο κάθε Τετάρτη. Μια μέρα, βρήκα αυτό το περιοδικό με τίτλο «Πιλότος» και όταν το άνοιξα ανακάλυψα τον κόσμο του Βαλέριαν και της Λόρελιν. Εκείνη την ημέρα, ερωτεύτηκα παράφορα την Λόρελιν και ήθελα να γίνω ο Βαλέριαν. Ήταν η δεκαετία του ‘70, και ήταν η πρώτη φορά που ένα σύγχρονο κορίτσι τα έδινε όλα για όλα! Δεν ήταν μία ακόμη υπερηρωίδα με μπέρτα. Η αίσθηση που σου άφηνε το συγκεκριμένο κόμικ ήταν πιο ανάλαφρη και ελεύθερη και διασκεδαστική γιατί η Λόρελιν και ο Βαλέριαν ήταν, στην ουσία, δύο απλοί πράκτορες, ε… χμ, οκ, στον 28ο αιώνα, βέβαια, που όλα είναι υπέροχα φουτουριστικά και περίεργα». – Λικ Μπεσόν

image

Ο Βαλέριαν και η Πόλη με τους Χίλιους Πλανήτες / Valerian and The City of a Thousand Planets
Σκηνοθεσία: Λικ Μπεσόν
Σενάριο: Λικ Μπεσόν
Ηθοποιοί: Ντέιν Ντε Χάαν, Κάρα Ντελεβίν, Ίθαν Χοκ, Κλάιβ Όουεν, Τζον Γκούντμαν (φωνή), Κρις Γου, Ριάνα, Χέρμπι Χάνκοκ, Ράντγερ Χάουερ, Ματιέ Κασοβίτς
Φωτογραφία: Τιερί Αρμπογκάστ
Μοντάζ: Ζιλιέν Ρι
Σχεδιασμός παραγωγής: Χιου Ντισαντιέρ
Ειδικά Εφέ: Weta Digital, ILM, Rodeo FX
Μουσική: Αλεξάντερ Ντεσπλά
Έτος Παραγωγής: 2017
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Διάρκεια: 137 λεπτά

Ads

image

Στον 28ο αιώνα, ο Βαλέριαν (Ντέιν Ντε Χάαν) και η Λορελίν (Κάρα Ντελεβίν) είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση της τάξης σε όλες τις ανθρώπινες περιοχές. Ακολουθώντας τις εντολές του Υπουργού Αμύνης (Κλάιβ Όουεν), οι δύο νέοι ξεκινούν για μία αποστολή στην εκπληκτική πόλη Άλφα – μία αναπτυσσόμενη Μητρόπολη, όπου τα είδη από ολόκληρο το σύμπαν μοιράζονται γνώσεις, ευφυΐα και πολιτισμούς.

image

Υπάρχει ένα μυστήριο στο κέντρο του Άλφα, μία σκοτεινή δύναμη, η οποία απειλεί την ειρηνική συμβίωση της Πόλης των Χιλίων Πλανητών και ο Βαλέριαν με τη Λορελίν πρέπει να αγωνιστούν προκειμένου να εντοπίσουν την απειλή και να προστατεύσουν, όχι μόνο τον Άλφα, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Θα καταφέρουν, άραγε, να διατηρήσουν την ειρήνη στους πλανήτες και να διαχειριστούν τη μεταξύ τους σχέση;

image

«Ο Βαλέριαν έχει τεράστιο κόλλημα με την Λόρελιν, αλλά επειδή έχει τη φήμη του ελεύθερου και ωραίου, δυσκολεύεται να εκφραστεί συναισθηματικά. Η ταινία δεν έχει να κάνει μόνο με τη σωτηρία του κόσμου, αλλά και για την αποστολή που έχει αναλάβει ο Βαλέριαν να πείσει την Λόρελιν ότι πρέπει να είναι μαζί για πάντα.» – Ντέιν Ντε Χάαν

image

Ο Λικ Μπεσόν παρουσιάζει την νέα του ταινία, όπου μέσα από το πρίσμα ενός φαντασμαγορικού υπερθεάματος, επιχειρεί να μας μαγέψει, να μας κατακτήσει και να μας ταξιδέψει σε άλλους πλανήτες. O Γάλλος σκηνοθέτης – που στο παρελθόν μας έχει χαρίσει ταινίες όπως το «Leon», «Το Πέμπτο Στοιχείο» και η «Lucy» με την Σκάρλετ Τζοχάνσον –  μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το graphic novel των Πιέρ Κριστέν και Ζαν- Κλοντ Μεζιέρ.

Η κόμικ σειρά «Βαλέριαν και Λόρελιν» πρωτοεκδόθηκε το 1967 κι έκτοτε έχει επηρεάσει, όχι μόνο τον ίδιο τον Μπεσόν και το «Πέμπτο Στοιχείο» του, αλλά και μία πληθώρα ακόμη σκηνοθετών, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει μερικές από τις πιο εμβληματικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

image

Πίσω στη δεκαετία του ‘90, η τεχνολογία των visual effects ήταν σε πρώιμο στάδιο. Ο Μπεσόν γνώριζε ότι, προκειμένου να αποτυπώσει στη μεγάλη οθόνη τον απίστευτο κόσμο του Βαλέριαν και της Λόρελιν, θα έπρεπε να περιμένει πολύ ακόμη. Όταν, όμως, ο σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον τον κάλεσε στα γυρίσματα της ταινίας του, Avatar, λίγα χρόνια μετά την έναρξη των ‘00s, ο Μπεσόν κατάλαβε ότι η ώρα του Βαλέριαν πλησίαζε:

«Όταν γυρίστηκε το Avatar, έκανε τα πάντα να φαντάζουν πιθανά. Θυμάμαι ότι σκέφτηκα πως μια μέρα θα χρησιμοποιήσω όλη αυτήν την απίστευτη τεχνολογία για να φτιάξω τον Βαλέριαν.»

image

Στην ταινία πρωταγωνιστούν, ο Ντέιν Ντε Χάαν, η Κάρα Ντελεβέν, ο Κλάιβ Όουεν, ο Ίθαν Χοκ, ο Τζον Γκούντμαν, ο Κρις Γου και η Ριάνα.

«Είχα δει μια-δυο ταινίες του Ντέιν και μου άρεσε σαν ηθοποιός. Την πρώτη φορά τον γνώρισα σε ένα εστιατόριο. Μου χαμογέλασε, μου είπε ένα «γεια» και αυτό ήταν! Το ήξερα αμέσως ότι αυτή η λαμπερή ματιά, αυτό το χαμόγελο και αυτή η φωνή ανήκουν στον Βαλέριαν.» – Λικ Μπεσόν

Για τον ρόλο της ακαταμάχητης Λόρελιν, ο Μπεσόν έπρεπε να βρει μία ηθοποιό εξίσου δυναμική, αυτόνομη και μοναδική. Η Λόρελιν είναι ισάξια του Βαλέριαν: γενναία, δυνατή και πανέξυπνη.

image

«Γνώριζα την Κάρα Ντελεβίν από την καριέρα της ως μοντέλο και η πρώτη μου ανησυχία ήταν να πειστώ ότι θα το πάρει σοβαρά. Η Κάρα είναι πανέμορφη, αλλά έπρεπε να εξακριβώσω ότι ήθελε στ’ αλήθεια να στραφεί στην ηθοποιία», τονίζει ο Μπεσόν. «Ο Λικ μού έκανε πολλά γυμνάσια κατά τη διάρκεια της οντισιόν. Πολύ old-school πράγματα, όπως να μιμηθώ ένα ζώο και τα συναφή. Ήταν πολύ ωραία αίσθηση», θυμάται η Ντελεβίν και συνεχίζει:

«Η Λόρελιν είναι μία εντελώς bad-ass τύπισσα. Είναι  μία εξαιρετικά έξυπνη, πολύ δυνατή γυναίκα που ξέρει τι θέλει […] Έχει μία καρδιά από χρυσάφι και είναι ρομαντική, αλλά δεν θέλει να αφεθεί […] Η ταινία είναι συγκλονιστική. Το θέαμα θα συναρπάσει όλον τον κόσμο! Η προσπάθεια όλων αυτών των ανθρώπων και η σημασία στη λεπτομέρεια έφτιαξαν ένα μοναδικό υπερθέαμα.»

image

Ο βραβευμένος με Χρυσή Σφαίρα και προτεινόμενος για Όσκαρ, για την ερμηνεία του στο «Εξ Επαφής», Κλάιβ Όουεν, έχει να επιδείξει στην πολύχρονη καριέρα του, μία θαυμαστή ερμηνευτική δεινότητα, ακροβατώντας ανάμεσα στο arthouse και το mainstream: από το «Τα Παιδιά των Ανθρώπων» μέχρι το «Sin City» και το «Bourne Identity». Στο «O Βαλέριαν και η Πόλη με τους Χίλιους Πλανήτες», θα τον δούμε στον ρόλο του Κυβερνήτη Αρούν Φίλιτ.

image

Τέσσερις φορές προτεινόμενος για Όσκαρ, ο Ίθαν Χοκ είναι ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς που έχει αναδείξει ο αμερικανικός ανεξάρτητος κινηματογράφος. Ως Τζέσι στην διαχρονική τριλογία του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ «Πριν Το Ηλιοβασίλεμα / Πριν Το Ξημέρωμα / Πριν Τα Μεσάνυχτα», πατέρας στο «Boyhood», Βίνσεντ Φρίμαν στο «Gattaca», Τζέικ στο «Ημέρα Εκπαίδευσης» κ.α.

image

Με budget 197 εκατομμύρια ευρώ, η νέα ταινία του Λικ Μπεσόν, «Ο Βαλέριαν και η Πόλη με τους Χίλιους Πλανήτες» (Valerian and the City of a Thousand Planets – 2017), είναι η πιο ακριβή παραγωγή στα κινηματογραφικά χρονικά της Γαλλίας, με μεγάλη διαφορά από τη μέχρι πρότινος κάτοχο της πρωτιάς, «Ο Αστερίξ στους Ολυμπιακούς Αγώνες». Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι ο βραβευμένος με Όσκαρ, ελληνικής καταγωγής συνθέτης, Αλεξάντερ Ντεσπλά, υπογράφει το soundtrack της ταινίας.

Το Πέμπτο Στοιχείο / The Fifth Element
Σκηνοθεσία: Λικ Μπεσόν
Σενάριο: Λικ Μπεσόν, Ρόμπερτ Μαρκ Κέιμεν
Πρωταγωνιστούν: Μπρους Γουίλις, Μίλα Γιόβοβιτς, Γκάρι Όλντμαν
Μουσική: Ερίκ Σερά
Φωτογραφία: Τιερί Αρμπογκάστ
Μοντάζ: Σιλβι Λαντρά
Έτος Παραγωγής: 1997
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Διάρκεια: 126 λεπτά

image

Κάθε 500 χρόνια κάνει την εμφάνισή του το Μεγάλο Κακό και ο μόνος τρόπος να αποτραπεί το τέλος του κόσμου, είναι το Θεϊκό Φως. Ένα μυστηριώδες πανίσχυρο ”όπλο” το οποίο προϋποθέτει τον συνδυασμό των τεσσάρων στοιχείων της φύσης, γη, αέρα, φωτιά, νερό και ενός πέμπτου αγνώστου στοιχείου.

Ο ”πολύ σκληρός για να πεθάνει” Korben Dallass (Μπρους Γουίλις), αναλαμβάνει να συλλέξει τα 5 αυτά στοιχεία για λογαριασμό της ανθρωπότητας, έχοντας τη βοήθεια της πανέμορφης Leeloo (Μίλα Γιόβοβιτς) και του ενοχλητικού μετροσέξουαλ Ruby Rhod (Chris Tucker).

Ο Λικ Μπεσόν, σε μία αξιόλογη στιγμή της πλούσιας φιλμογραφίας του, προσφέρει πλούσια δράση συνδυάζοντας τη με άφθονο χιούμορ, σε μία κλασσική περιπέτειας επιστημονικής φαντασίας. Ο Μπεσσόν ξεκίνησε να γράφει την ιστορία που θα γινόταν “Το Πέμπτο Στοιχείο” όταν ήταν 16 ετών, και πέρασαν πάνω από είκοσι χρόνια έως ότου η ταινία προβληθεί στους κινηματογράφους.

Ο σκηνοθέτης προσέλαβε τους Γάλλους σχεδιαστές κόμικς Ζαν Ζιρό, γνωστότερος ως Moebius, και Ζαν Κλοντ Μεζιέ, προκειμένου να σχεδιάσουν στοιχεία της ταινίας όπως τους χαρακτήρες, τα οχήματα, τα σκάφη και τη φουτουριστική Νέα Υόρκη. Ενώ τα κοστούμια της ταινίας σχεδίασε ο Ζαν Πολ Γκοτιέ. Τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, με τρία Βραβεία Σεζάρ, σκηνοθεσίας, φωτογραφίας και παραγωγής.

Η νέα ταινία του Λικ Μπεσόν, «Ο Βαλέριαν και η Πόλη με τους Χίλιους Πλανήτες» (Valerian and the City of a Thousand Planets – 2017), θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές Κινηματογραφικές Αίθουσες την Πέμπτη 31 Αυγούστου, σε διανομή της εταιρείας Odeon και σε 3D.