Ο «Υπέροχος Γκάτσμπυ» διηγείται την ιστορία του επίδοξου συγγραφέα Νικ Κάραγουεϊ, ο οποίος φεύγει από τις μεσοδυτικές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών, για να πάει στη Νέα Υόρκη την άνοιξη του 1922. Μία εποχή που χαρακτηρίζεται από τα χαλαρά ήθη, την τζαζ μουσική, την κυριαρχία του λαθρεμπορίου, αλλά και της ακμής του χρηματιστηρίου. Ο Μπαζ Λούρμαν μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το θρυλικό βιβλίο του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ, στην τηλεοπτική πρόταση της ημέρας.

Ads

Κυνηγώντας το δικό του Αμερικανικό Όνειρο, ο Νικ (Τόμπι Μαγκουάρι) θα βρεθεί δίπλα στον μυστηριώδη και κοσμικό εκατομμυριούχο Τζέι Γκάτσμπυ (Λεονάρντο Ντικάπριο) και κοντά στην ξαδέρφη του Ντέζι (Κάρι Μάλιγκαν), αλλά και τον ερωτύλο γαλαζοαίματο σύζυγό της, Τομ Μπιουκάναν (Τζόελ Έγκερτον).

Κάπως έτσι, ο Νικ θα χαθεί στον ελκυστικό κόσμο των κροίσων, της ψευδαίσθησης, του έρωτα και της απάτης τους. Καθώς ο Νικ βιώνει τα όσα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τον κόσμο στον οποίο πλέον ζει, καταγράφει την ιστορία του ατελέσφορου έρωτα και των αδιάφθορων ονείρων, τα οποία αποτέλεσαν σημεία αναφοράς, για τη εποχή που ακολούθησε.

image

Ads

Ο αναγνωρισμένος σεναριογράφος, παραγωγός και σκηνοθέτης, Μπαζ Λούρμαν, παρουσιάζει το 2013, μία νέα μεταφορά του κλασσικού μυθιστορήματος του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ, «Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ». Ο δημιουργός θα δώσει τη δική του χαρακτηριστική οπτική ερμηνεία της ιστορίας, αναβιώνοντας μια ολόκληρη εποχή με πρωτόγνωρο τρόπο, με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο στον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός, (Η Επιστροφή / The Revenant του Αλεχάντρο Γκ. Ινιαρίτου) υποδύεται τον Τζέι Γκάτσμπι, ενώ ο Τόμπι Μαγκουάιρ ενσαρκώνει τον Νικ Κάραγουεϊ. Η Υποψήφια για Όσκαρ, Κάρεϊ Μάλιγκαν (An Education) και ο Τζόελ Έντγκερτον, εμφανίζονται στους ρόλους των Ντέζι και Τομ Μπιουκάναν, αντίστοιχα.

image

Στον ρόλο της Μιρτλ, συναντάμε την Ίσλα Φίσερ και σε αυτόν του Τζορτζ Γουίλσον, τον Τζέισον Κλαρκ. Η πρωτοεμφανιζόμενη Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι, υποδύεται την Τζόρνταν Μπέικερ, ενώ ο θρύλος του Ινδικού κινηματογράφου, Αμιτάμπ Μπαχτσάν, ενσαρκώνει εδώ τον Μέιερ Γούλφσεϊμ.

Ο Υποψήφιος για Όσκαρ δημιουργός, Μπαζ Λούρμαν (Moulin Rouge! – 2001) σκηνοθετεί την ταινία σε 3D, ενώ συνυπογράφει και το σενάριο – το οποίο βέβαια, βασίζεται στο μυθιστόρημα του Φιτζέραλντ – μαζί με τον συνεργάτη του, Κρεγκ Πιρς. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ομώνυμο βιβλίο κυκλοφορεί φυσικά και στη χώρα μας, ενώ το χαρακτηριστικό μουσικό σκορ της ταινίας, υπογράφει ο Κρεγκ Αρμστρονγκ.

Ο «Υπέροχος Γκάτσμπυ», ως η κινηματογραφική εκδοχή του γνωστού μυθιστορηματικού ήρωα του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ, έχει μεταφερθεί αρκετές φορές, είναι η αλήθεια, στην μεγάλη οθόνη. Η αρχή έγινε το 1926, σε σκηνοθεσία Χέρμπερτ Μπρένον, με τους: Γουόρνερ Μπάξτερ, Νιλ Χάμιλτον, Ουίλιαμ Πάουελ και Λόις Γουίλσον. Αυτή είναι η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Φιτζέρλαντ, έναν μόλις χρόνο μετά την έκδοσή του.

image

Πρόκειται για αμερικάνικη παραγωγή και βωβή ταινία, η οποία πρωτοκυκλοφόρησε στις 27 Αυγούστου του 1926 στην Πορτογαλία και στις 21 Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς στη Νέα Υόρκη. Είχε διάρκεια 80 λεπτά, φυσικά ήταν ασπρόμαυρη και δεν θα μάθουμε ποτέ πόσο καλή ή κακή ήταν, μια και σήμερα σώζεται ένα μόλις λεπτό από την ταινία, η οποία βρίσκεται στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.

Ωστόσο, η δημοφιλέστερη και προσωπικά αγαπημένη μου, κινηματογραφική μεταφορά, έγινε βασισμένη σε σενάριο του Φράνσις Φορντ Κόπολα και σε σκηνοθεσία του Τζακ Κλέιτον, το 1974. Έγχρωμη αυτή τη φορά και με διάρκεια 144 λεπτά. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, συναντάμε τον υπέροχο Ρόμπερτ Ρέντφορντ ως Τζέι Γκάτσμπυ, τη Μία Φάροου ως Ντέιζι και τον Μπρους Ντερν ως Τομ Μπιουχάναν. Η ταινία κόστισε 6,5 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία βέβαια επέστρεψαν στα ταμεία της εταιρείας παραγωγής Paramount και της Newton Productions, με τετραπλάσια απόδοση.

image

Ο «Υπέροχος Γκάτσμπυ / The Great Gatsby» του Μπαζ Λούρμαν, είναι μια ταινία εντυπωσιακή, μέσα βέβαια από την υπερβολή που η ίδια δημιουργεί και συντηρεί, αλλά δυστυχώς λίγο μακριά από το πνεύμα του υπέροχου βιβλίου, στο οποίο βασίζεται. Το μουσικό σκορ της ταινίας, αν εξαιρέσουμε κάποιες παραφωνίες τραγουδιών που δεν ταιριάζουν με την εποχή στην οποία υποτίθεται ότι βρισκόμαστε, είναι αρκετά καλό, με πολλές και αρκετά γνωστές δημιουργίες, οι οποίες μάλιστα ξαναγράφτηκαν ειδικά για να ταιριάζουν με την ατμόσφαιρα της ταινίας, προσθέτοντάς της εν τέλει πόντους.

Ο πρωταγωνιστής μας, Τόμπι Μαγκουάρι, είναι ικανοποιητικός σε έναν ιδιαίτερο απαιτητικό ρόλο. Όμως, οι σταρ της ταινίας, ο επιβλητικός Λεονάρντο Ντικάπριο και η γλυκιά Κάρι Μάλιγκαν, μένουν σε χαμηλές επιδόσεις, παγιδευμένοι στις ίδιες τους τις μανιέρες και εγκλωβισμένοι χωρίς ιδιαίτερη ποικιλία ή φαντασία, στις ερμηνείες τους. Είναι τελικά η μαγευτική ατμόσφαιρα της εποχής εκείνης που κερδίζει τον θεατή μέχρι να πέσει η αυλαία.

image

Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ / The Great Gatsby
Σκηνοθεσία: Μπαζ Λούρμαν
Σενάριο: Μπαζ Λούρμαν, Κρεγκ Πιρς
Πρωταγωνιστούν: Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, Κάρεϊ Μάλιγκαν, Τόμπι Μαγκουάιρ, Τζόελ Ετζερτον, Αϊλα Φίσερ, Τζέισον Κλαρκ
Φωτογραφία: Σάιμον Ντάγκαν
Μοντάζ: Τζέισον Μπάλανταϊν, Τζόναθαν Ρέντμοντ, Ματ Βίλα
Μουσική: Κρεγκ Αρμστρονγκ
Έτος Παραγωγής: 2013
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 143 λεπτά
Προβάλλεται σήμερα, Πέμπτη 14 Ιανουαρίου στις 21:00, στο Open Beyond