Η ταινία «Ένας Άνδρας Μόνος» (A Single Man – 2009), είναι η ρομαντική ιστορία μιας αγάπης που έμεινε στη μέση, της απομόνωσης που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης και της εξαίρετης σημασίας που έχουν οι φαινομενικά ασήμαντες στιγμές στη ζωή μας. Η ιστορία είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του Κρίστοφερ Ίσεργουντ και η σκηνοθεσία είναι του Τομ Φορντ. Το φιλμ προβάλλεται την Κυριακή 10 Απριλίου, στον Κινηματογράφος «Λαΐς».

Ads

Τέχνη και Ψυχιατρική

Ο κλάδος «Τέχνη και Ψυχιατρική» της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας συνδιοργανώνει με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος για ένατη συνεχή χρονιά το Αφιέρωμα «Κινηματογράφος και Ψυχιατρική». Οι προβολές θα πραγματοποιούνται στον Κινηματογράφο «Λαΐς», τις Κυριακές το μεσημέρι ανά δεκαπενθήμερο, από 7 Φεβρουαρίου μέχρι 24 Απριλίου.

Ο θεματικός άξονας εφέτος είναι: «Κινηματογράφος και Ομοφυλοφιλία». Η αρχή έγινε την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου με την εξαιρετική ταινία, «Μια Ξεχωριστή Μέρα» (1977) του πρόσφατα εκλιπόντα, Έττορε Σκόλα, με πρωταγωνιστές την Σοφία Λόρεν και τον Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι. Ακολούθησε στις 21 Φεβρουαρίου η απαγορευμένη από τους ναζί ταινία: «Παρθένες με Στολή», ενώ στις 6 Μαρτίου, προβλήθηκε η βρετανική ταινία «Pride». Αυτή την Κυριακή 10 Απριλίου, τη σκυτάλη παίρνει το φιλμ «Ένας Άνδρας Μόνος» (2009) του Τομ Φορντ.

Ads

«Ένας Άνδρας Μόνος» (A Single Man – 2009) του Τομ Φορντ

image

Η ταινία μας μεταφέρει στο Λος Άντζελες του 1962, στην κορύφωση της κρίσης με την Κούβα, και παρακολουθεί τη ζωή του Τζορτζ Φάλκονερ, ενός 52χρονου Βρετανού καθηγητή πανεπιστημίου (Κόλιν Φερθ) καθώς πασχίζει να βρει νόημα στη ζωή του μετά τον θάνατο του επί σειρά ετών συντρόφου του, Τζιμ (Μάθιου Γκούντι). Ο Τζορτζ μένει προσκολλημένος στο παρελθόν και δεν μπορεί να δει κανένα μέλλον. Παρακολουθώντας τον για μία ημέρα, βλέπουμε ότι μια σειρά γεγονότων και συναντήσεων τον οδηγούν τελικά στο να αποφασίσει αν η ζωή μετά τον θάνατο του Τζιμ έχει το οποιοδήποτε νόημα. Ο Τζορτζ δέχεται την παρηγοριά της στενότερης φίλης του, Τσάρλι (Τζούλιαν Μουρ), μιας 48χρονης καλλονής που και αυτή πρέπει να δώσει τις δικές της μάχες με τα διλήμματά της για το μέλλον. Ένας νεαρός φοιτητής του Τζορτζ, ο Κένι (Νίκολας Χουλτ), που συνειδητοποιεί και αποδέχεται την πραγματική φύση του, αρχίζει να παρακολουθεί στενά τον Τζορτζ καθώς διακρίνει την τρυφερή ψυχή του.

image

Βρισκόμαστε στο 1962 και ο πόλεμος πλησιάζει απειλητικά. Ο φόβος κυριαρχεί στον κόσμο. Οι κοινωνικές αξίες αναπαρίστανται με ασπρόμαυρους όρους, αλλά η πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων παραμένει το ίδιο πολύπλοκη όπως και σήμερα. Τοποθετημένη 50 χρόνια πριν, στο Λος Άντζελες, στο απόγειο της κρίσης των πυραύλων της Κούβας, η ταινία διηγείται την ιστορία του Τζορτζ Φάλκονερ, που παλεύει να βρει νόημα στη ζωή του. Μία ρομαντική δημιουργία, για τις δυσκολίες της αγάπης, τη μοναξιά που είναι σύμφυτη με την ανθρώπινη κατάσταση και εν τέλει τη σημασία των φαινομενικά μικρών στιγμών στη ζωή.

image

Διακρίσεις:

  • Φεστιβάλ Βενετίας – Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου (Κόλιν Φέρθ)
  • Υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Α’ Ανδρικού Ρόλου – Δράμα (Κόλιν Φερθ)
  • Υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Β’ Γυναικείου Ρόλου (Τζούλιαν Μουρ)
  • Υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Μουσικής (Άμπελ Κορζενιόφσκι)
  • Υποψήφια για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου (Κόλιν Φέρθ)

image

«Πρωτοδιάβασα το ομότιτλο βιβλίο στις αρχές του 1980 και με συγκίνησε η ειλικρίνεια και η απλότητα της ιστορίας. Τρία χρόνια μετά, ψάχνοντας το κατάλληλο project για τη πρώτη μου ταινία, συνειδητοποίησα ότι το μυθιστόρημα αυτό και ο πρωταγωνιστής του, ο Τζορτζ, ήταν συνέχεια στο μυαλό μου. Όταν το ξαναδιάβασα, το βιβλίο μου “μίλησε” με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Είναι μία βαθιά, συναισθηματική ιστορία για μία μέρα της ζωής ενός άντρα που δεν μπορεί να δει μέλλον μπροστά του. Είναι μία παγκόσμια ιστορία, που έχει σχέση με τη συμφιλίωση, με τη μοναξιά που όλοι νιώθουμε και τη σημασία του να ζεις στο παρόν και να συνειδητοποιείς ότι τα μικρά πράγματα είναι εκείνα που έχουν σημασία στη ζωή.» – Τομ Φορντ

image

Το φιλμ «Ένας Άνδρας Μόνος» του Τομ Φορντ, με πρωταγωνιστές τους Κόλιν Φερθ και Τζούλιαν Μουρ, προβάλλεται την Κυριακή 10 Απριλίου, στις 12:00 το μεσημέρι, στον Κινηματογράφος «Λαΐς» (Ταινιοθήκη της Ελλάδος).

Ομιλητές: Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, Χρήστος Βούπουρας, Στέλιος Κρασανάκης
Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ

Κινηματογράφος και Ομοφυλοφιλία

image

Το 1973 η ομοφυλοφιλία διαγράφεται από τον Αμερικάνικο κατάλογο ψυχικών νοσημάτων και το 1992 από τον αντίστοιχο κατάλογο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το κοινωνικό στίγμα όμως και οι διακρίσεις που υφίστανται τα ομοφυλόφιλα άτομα τους δημιουργούν συχνά ψυχολογικά προβλήματα και δυσκολίες προσαρμογής.

Η συνάντηση της «γλώσσας του κινηματογράφου», με την παγκόσμια και καθολική της εμβέλεια, με τον επιστημονικό λόγο της Ψυχιατρικής βοηθά στην ανάδειξη, κατανόηση και συνειδητοποίηση απωθημένων και άρρητων ψυχικών και κοινωνικών κατασκευών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών του Αφιερώματος: «Κινηματογράφος και Ομοφυλοφιλία»

6 Μαρτίου: «Pride»
Ομιλητές: Νίκος Τζαβάρας, Τάσος Ψιμάρας

20 Μαρτίου: «7 Θυμοί»
Ομιλητές: Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, Χρήστος Βούπουρας, Στέλιος Κρασανάκης

10 Απριλίου: «A Single Man»
Ομιλητές: Γιάννης Ζουμπουλάκης, Ελισάβετ Παπανδρέου, Γιάννης Μαλογιάννης

24 Απριλίου: «Love is Strange»
Ομιλητές: Λουκάς Αθανασιάδης, Ηλίας Βλάχος, Αργυρώ Κυριαζή