Διαχρονική και ταυτόχρονα επίκαιρη η σημερινή προβολή που μας προτείνει το 6ο Athens Open Air Film Festival, καθώς η Τέχνη ενώνει τους ανθρώπους και τους λαούς. Στον απόηχο του ιστορικού βρετανικού δημοψηφίσματος (Brexit) – και όπως ήταν ήδη προγραμματισμένο στο πλαίσιο του Αφιερώματος: «Shakespeare in the City» («Ο Σαίξπηρ στην πόλη») – θα προβληθεί το βράδυ (Παρασκευή 24 Ιουνίου στις 21:30), ο «Ριχάρδος ο 3ος» (Richard III – 1995) του Ρίτσαρντ Λόνκρεϊν. Μία ιδιαίτερη διασκευή του σαιξπηρικού δράματος στην μεγάλη οθόνη, η οποία διακατέχεται από την εξαιρετική ερμηνεία του σπουδαίου Ίαν ΜακΚέλεν. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ads

6ο Athens Open Air Film Festival

image

Για έκτη συνεχή χρονιά η Αθήνα μετατρέπεται σ’ ένα μεγάλο θερινό σινεμά, όπου με ελεύθερη είσοδο το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει παλιές, αγαπημένες δημιουργίες αλλά και σημαντικές πρεμιέρες. Ο λόγος βέβαια για το 6ο Athens Open Air Film Festival που και φέτος θα μας κρατήσει παρέα από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, μετατρέποντας πλατείες, πάρκα και υπαίθριους χώρους της Αθήνας, σε αυτοσχέδια και φιλόξενα θερινά σινεμά. Το Φεστιβάλ σήκωσε αυλαία την Τρίτη 21 Ιουνίου, με Πρινς και «Purple Rain», ενώ τη σκυτάλη παίρνει ο σπουδαίος Ίαν ΜακΚέλεν στο φιλμ του Ρίτσαρντ Λόνκρεϊν, «Ριχάρδος ο 3ος», την Παρασκευή 24 Ιουνίου.

Ads

Το Athens Open Air Film Festival εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2011, διοργανώνοντας υπαίθριες κινηματογραφικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, με φόντο τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της Αττικής και απρόσμενους χώρους, που αναδεικνύουν το αστικό τοπίο – πλατείες, πάρκα, πεζόδρομοι κ.α – αλλά και «ιστορικούς» θερινούς κινηματογράφους της πόλης.

Ο πεζόδρομος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το Άλσος Πετραλώνων, το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, η Πλατεία Αυδή και η Πλατεία Μεσολογγίου, το Νομισματικό Μουσείο, το Βυζαντινό Μουσείο, καθώς και το Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου και το Άλσος Νέας Σμύρνης, είναι μερικά από τα μέρη της πόλης που έχουν συμμετάσχει στο καλοκαιρινό φεστιβάλ.

Έτσι και φέτος, για έκτη συνεχή χρονιά, από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο, όμορφοι χώροι της Αθήνας, αλλά και των ευρύτερων περιοχών, μετατρέπονται σε υπαίθριες αίθουσες προβολής με ελεύθερη είσοδο. Το πρόγραμμα αποτελείται από είκοσι (20) επιλεγμένες ταινίες διαφορετικού είδους που στόχο έχουν να διασκεδάσουν αλλά και να ψυχαγωγήσουν το κοινό.

«Ριχάρδος ο 3ος» (Richard III – 1995) του Ρίτσαρντ Λόνκρεϊν
Παρασκευή 24 Ιουνίου στις 21:30
Άλσος Μπαρουτάδικο (Ιερά Οδός 290, Αιγάλεω)

image

Στο πλαίσιο του παγκόσμιου εορτασμού της 400ής επετείου του θανάτου του Σαίξπηρ και σε συνεργασία με το British Council, έξι ταινίες υπό τον τίτλο «Shakespeare in the City» («Ο Σαίξπηρ στην πόλη») πρόκειται να φέρουν το κοινό σε επαφή με το έργο του μεγάλου Βρετανού βάρδου.

image

Στις ταινίες του αφιερώματος συγκαταλέγονται ο «Ερρίκος ο 5ος» (1944) του Λόρενς Ολίβιε, ο «Βασιλιάς Ληρ» (1970) του Πίτερ Μπρουκ, ο «Μάκβεθ» (1971) του Ρομάν Πολάνσκι, ο «Ριχάρδος ο 3ος» (1995) του Ρίτσαρντ Λονκρέιν, η «Τρικυμία» (1979) του Ντέρεκ Τζάρμαν και το «Θέατρο του αίματος» (1973) του Ντάγκλας Χίκοξ.

image

Στην ταινία «Ριχάρδος ο 3ος», παρακολουθούμε πως ο άπληστος, μισαλλόδοξος, ασυνείδητος μηχανορράφος μονάρχης του Σαίξπηρ, που αναρριχήθηκε στον αγγλικό θρόνο μέσα από δρόμους αιματοβαμμένους, μετατρέπεται σε φασίστα αξιωματικό της προπολεμικής Βρετανίας, δια χειρός Ιαν Μακ Κέλεν – ο οποίος υπογράφει και το πρωτότυπο θεατρικό έργο – και τον Ρίτσαρντ Λόνκρεϊν, σκηνοθέτη της αγγλικής τηλεόρασης, του θεάτρου, αλλά και ενίοτε του σινεμά.

image

Οι ηθελημένοι αναχρονισμοί της διασκευής δεν είναι πάντοτε επιτυχημένοι, ενώ και η επιλογή ορισμένων Αμερικανών σταρ στο καστ – όπως η Ανέτ Μπένινγκ και ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ – περισσότερο αποσυντονίζουν τον θεατή, παρά βοηθούν στην εξέλιξη του έργου και στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα που επικρατεί, ωστόσο είναι τα έξυπνα σκηνοθετικά τρικ του Λόνκρεϊν – ο Ριχάρδος μιλά συχνά πυκνά στην κάμερα, σαν να επιζητά τη συμμετοχή του ίδιου του θεατή στα ανοσιουργήματά του – και κυρίως η συγκλονιστική, ερμηνεία του Ιαν Μακ Κέλεν, που αρκούν για να στέψουν την ταινία ως μία από τις πιο πρωτότυπες μεταφορές σαιξπηρικού έργου στην μεγάλη οθόνη.

image

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι η ταινία «Ριχάρδος ο 3ος» (Richard III – 1995), απέσπασε δύο Υποψηφιότητες για Όσκαρ, (στις κατηγορίες Best Art Direction-Set Decoration και Best Costume Design), αλλά και μία Υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα για την αξιομνημόνευτη ερμηνεία του Ιαν Μακ Κέλεν.

Για δεύτερη χρονιά, συνδιοργανωτής της μεγαλύτερης υπαίθριας κινηματογραφικής γιορτής στην πόλη είναι ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, ενισχύοντας τον καλοκαιρινό αυτό θεσμό. Η είσοδος σε όλες τις προβολές του 6ου Athens Open Air Film Festival είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ το Φεστιβάλ διοργανώνονται με την ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ & του www.visitgreece.gr

image

Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά και εγκαίρως, για κάθε μία από τις προβολές του 6ου Athens Open Air Film Festival, που και φέτος θα μας κρατήσει κινηματογραφική συντροφιά, από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο.