Ο θρυλικός Κινέζος σκηνοθέτης Γουόνγκ Καρ Γουάι (Wong Kar-wai) με έδρα το Χονγκ Κονγκ, ορίστηκε πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για το διαγωνιστικό τμήμα στο επερχόμενο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Πεκίνου, σύμφωνα με το Variety.

Ο Γουόνγκ, ο οποίος γεννήθηκε στην ηπειρωτική Κίνα, αλλά εδραίωσε την κινηματογραφική του καριέρα στο Χονγκ Κονγκ έχει κερδίσει το βραβείο Tiantan, το κορυφαίο του Φεστιβάλ με την ταινία του «The Grandmaster» το 2014.

Έχει σκηνοθετήσει τα φιλμ «In The Mood for Love» και «Chungking Express» που έγιναν εμβληματικά για τη νέο- νουάρ αισθητική τους, τα πλούσια, εντυπωσιακά, ασυνήθιστα χρώματα, την κινεζική γλώσσα και την οπτική ταυτότητα του Χονγκ Κονγκ.

Η οικογένεια του Γουόνγκ μετανάστευσε από τη Σαγκάη στο Χονγκ Κονγκ το 1963. Καθώς η οικογένεια δεν είχε φίλους ή συγγενείς στο Χονγκ Κονγκ και δεν μιλούσε καντονέζικα, ο Γουόνγκ πήγαινε τακτικά στον κινηματογράφο με τη μητέρα του.

«Οφείλω τα πάντα στη μητέρα μου. Η μητέρα μου είναι λάτρης του σινεμά- της άρεσε να παρακολουθεί ταινίες. Επειδή δεν είχαμε φίλους και συγγενείς σε αυτή τη νέα πόλη, το μόνο που της άρεσε ήταν να με πηγαίνει στον κινηματογράφο. Σχεδόν κάθε μέρα βλέπαμε ταινίες, γαλλικές ταινίες, ταινίες του Hollywood, ιταλικές ταινίες, ταινίες από την Ταϊβάν και τοπικές παραγωγές. Αυτή ήταν η κινηματογραφική μου σχολή, η μόρφωσή μου», τόνισε ο Γουόνγκ όταν παρέλαβε το βραβείο Lumiere στη Λυόν το 2017.