Δέκα χρόνια μετά το σπουδαίο του ντοκιμαντέρ «My Name Is Albert Ayler» (2006), ο Κάσπερ Κόλιν επιστρέφει με ένα ερωτικό έγκλημα. Ο φόνος του τρομπετίστα Λι Μόργκαν, ενός από τα σπουδαιότερα ταλέντα της τζαζ στα 33 του χρόνια, από τη σύζυγό του Έλεν, σε ένα κλαμπ της Νέας Υόρκης το 1972, συγκλόνισε τον κόσμο της μουσικής. Όλη η ιστορία ξετυλίγεται στην ταινία: «Τον έλεγα Μόργκαν» (2016). Προβάλλεται την Κυριακή 12 Μαρτίου στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Ads

19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

image

Σπουδαίοι δημιουργοί, αποκαλυπτικά θέματα και συγκλονιστικές εικόνες, υπόσχονται δυνατές συγκινήσεις στους θεατές που και φέτος θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν στην μεγάλη οθόνη, μοναδικά ντοκιμαντέρ. Το 19ο ΦΝΘ θα πραγματοποιηθεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες: Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη.

Ads

Αποκαλυπτικό, εθνογραφικό, δημοσιογραφικό, ιστορικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, ποιητικό, δημιουργικό, πειραματικό, κοινωνικό, ανθρωποκεντρικό, σύνθεση ειδών. Τι είναι ντοκιμαντέρ; Η συζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αναζωπυρωθεί. Το είδος αναπτύσσεται, υποείδη ξεπροβάλλουν διαρκώς και οι ειδικοί συγκλίνουν στο ότι είναι τρομακτικά δύσκολο να περιορίσει κανείς σε ταμπέλες μια κινηματογραφική δύναμη που διευρύνεται και εξελίσσεται με ταχύτητα αντίστοιχη της πραγματικότητας που την τροφοδοτεί.

Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ολοκληρώνεται επίσημα την Κυριακή 12 Μαρτίου στις 19:00 με την Τελετή Λήξης της διοργάνωσης, την απονομή των βραβείων και την προβολή βραβευμένου ντοκιμαντέρ.

Διαβάστε επίσης:
Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στα 10 σημαντικότερα του κόσμου
20 προτάσεις για το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Τον Έλεγα Μόργκαν / I Called Him Morgan
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Κάσπερ Κόλιν / Kasper Collin
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Bradford Young, Erik Vallsten
Μοντάζ: Hanna Lejonqvist, Eva Hillström, Dino Jonsäter, Kasper Collin
Ήχος: Jan Alvermark, Mario Adamson
Χώρα Παραγωγής: Σουηδία
Έτος Παραγωγής: 2016
Διάρκεια: 92 λεπτά
Φορμά: Ασπρόμαυρο
Προβάλλεται την Κυριακή 12 Μαρτίου στις 21:15, στην Αίθουσα: Τζον Κασσαβέτης

image

Μια χιονισμένη βραδιά του Φεβρουαρίου του 1972, ο διάσημος μουσικός της τζαζ Λι Μόργκαν έπεσε νεκρός από το όπλο της συζύγου του, Έλεν, την ώρα που έπαιζε σ’ ένα κλαμπ της Νέας Υόρκης. Ο φόνος σόκαρε σύσσωμη την τζαζ κοινότητα και η ανάμνηση του συμβάντος στοιχειώνει ακόμη όσους ήξεραν τους Μόργκαν.

image

Αυτό το ατμοσφαιρικό, ασυνήθιστο μουσικό ντοκιμαντέρ είναι ένας φόρος αγάπης σε δύο μοναδικές προσωπικότητες και στη μουσική που τους έφερε κοντά. Μια ταινία για την αγάπη, την τζαζ και την Αμερική. Ένα ερωτικό έγκλημα και η ιστορία του, ξετυλίγεται στην ταινία τεκμηρίωσης «Τον Έλεγα Μόργκαν» του Κάσπερ Κόλιν.

Διαβάστε επίσης:
Η Μουσική στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, διεξάγεται από την Παρασκευή 3 Μαρτίου, μέχρι και την Κυριακή 12 Μαρτίου. Το Tvxs.gr δίνει και φέτος το παρών και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στο είδος του, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.