Ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της εποχής μας, ο σπουδαίος Γουίλεμ Νταφόε, συναντιέται στην μεγάλη οθόνη με τον ανερχόμενο και συνεχώς βελτιωμένο Ρόμπερτ Πάτινσον. Μία εξαιρετική ερμηνευτική μονομαχία, με φόντο τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του χαρισματικού, Ρόμπερτ Έγκερς: «Ο Φάρος» (The Lighthouse – 2019).

Ads

Δύο άνδρες βλοσυροί και λιγομίλητοι επωμίζονται τη λειτουργία ενός απομονωμένου φάρου. Ο Τομ, βετεράνος ναυτικός με σκοτεινά μυστικά, φροντίζει το φως να εκπέμπει, ευθύνη που καθορίζει την ιεραρχία. Ο Έφραμ αναλαμβάνει τις ταπεινές δουλειές, νιώθοντας σταδιακά αποστροφή για τον σαρκασμό και την κυκλοθυμία του Τομ.

Η απώλεια συντεταγμένων, η παράνοια και το ποτό θα πάρουν τα ηνία, καθώς το μοναχικό δίδυμο ακροβατεί ανάμεσα στο μίσος και στη συντροφικότητα. Ένας χορός παραισθήσεων και χειροπιαστού φόβου, που διαχέεται στο εκτυφλωτικό ασπρόμαυρο, αποκαλύπτοντας την πιο τρομακτική συνθήκη: την ίδια την πραγματικότητα. Μια δεσμίδα φωτός που τεμαχίζει το σκοτάδι θα αποδειχτεί πιο ανατριχιαστική και από το έρεβος.

Η ταινία «Ο Φάρος» (The Lighthouse – 2019), πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο πλαίσιο του 72ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο FIPRESCI, της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου

Ads

Στην Ελλάδα, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τη νέα δημιουργία του Ρόμπερτ Έγκερς, πριν την κυκλοφορία της στις εγχώριες αίθουσες, στην ενότητα «Round Midnight» του επετειακού 60ού Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

Κινηματογραφημένο σε ασπρόμαυρο φόντο, σε κάδρο 1.19:1 και με μια εντυπωσιακή φωτογραφία από τον Τζάριν Μπλάσκε, που είχε δείξει ήδη το ταλέντο του από την πρώτη του συνεργασία με τον σκηνοθέτη στην εξαιρετική «Μάγισσα», το φιλμ «Ο Φάρος», μας μεταφέρει σε ένα απομονωμένο νησί στην μέση του πουθενά, σε μια απροσδιόριστη χρονολογία κάπου στον 19ο αιώνα.

image

Ρόμπερτ Έγκερς / Robert Eggers

Ο Ρόμπερτ Έγκερς ξεκίνησε την καριέρα του ως σκηνοθέτης και σκηνογράφος στην θεατρική σκηνή της Νέας Υόρκης, προτού μεταπηδήσει στον Κινηματογράφο. Το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του στην κινηματογραφική σκηνοθεσία με τίτλο «Η Μάγισσα», πραγματοποίησε την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Σάντανς αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές, ενώ σημείωσε τεράστια εισπρακτική επιτυχία στις αίθουσες.

Η ταινία «The Lighthouse», η οποία αποτέλεσε τον δεύτερο σταθμό στη φιλμογραφία του σκηνοθέτη, προβλήθηκε στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στο Φεστιβάλ των Καννών, εισπράττοντας και αυτή με τη σειρά της θετικά σχόλια.

image

Γουίλεμ Νταφόε / Willem Dafoe

Γεννημένος στις 22 Ιουλίου του 1955, ο Γουίλεμ Νταφόε αποτελεί έναν από τους πιο ολοκληρωμένους και αξιόλογους ηθοποιούς της σύγχρονης κινηματογραφικής ιστορίας. Ο Αμερικανός καλλιτέχνης έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους καλύτερους σκηνοθέτες της έβδομης τέχνης, από τον Ντέιβιντ Λιντς και τον Μάρτιν Σκορτσέζε, μέχρι τον Λαρς φον Τρίερ και τον Θόδωρο Αγγελόπουλο.

Διαβάστε Επίσης:
Γουίλεμ Νταφόε: Από την «Σκόνη του Χρόνου» έως τον «Αντίχριστο»

image

Ρόμπερτ Πάτινσον / Robert Pattinson

Γεννημένος στις 13 Μαΐου του 1986, ο Ρόμπερτ Πάτινσον έγινε από νωρίς ευρέως γνωστός, μέσα από τον πρωταγωνιστικό του ρόλο ως βρυκόλακας, στην τριλογία των ταινιών του «Λυκόφως» (Twilight). Όμως στη συνέχεια ο ταλαντούχος Βρετανός ηθοποιός, απέφυγε τις mainstream επιλογές και συνεργάστηκε με σπουδαίους σκηνοθέτες, όπως ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και ο Βέρνερ Χέρτζογκ, ενώ πιο πρόσφατα τον είδαμε στην ταινία «Μαύρη Τρύπα» (High Life) της Κλερ Ντενί, με την Ζιλιέτ Μπινός.

Διαβάστε Επίσης:
Ρόμπερτ Πάτινσον: Από τα βαμπίρ του «Twilight» στο διάστημα με την Ζιλιέτ Μπινός

image

60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Το 60ό Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, διεξάγεται από την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, μέχρι και την Κυριακή 10 Νοεμβρίου. Πιστό στο ραντεβού του με το κινηματογραφόφιλο κοινό, με εμφανή προσανατολισμό στον ανεξάρτητο κινηματογράφο, το επετειακό Φ.Κ.Θ. προσκαλεί κοινό και δημιουργούς σε μια ξεχωριστή κινηματογραφική γιορτή. Το Φεστιβάλ δίνει ραντεβού με τους θεατές, στους Κινηματογράφους, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και στις τέσσερις Αίθουσες στο Λιμάνι: Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα. Οι διοργανωτές μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε: ανατρεπτικούς δημιουργούς, νέες ενότητες, πρωτότυπα αφιερώματα, τις καλύτερες ταινίες του ανεξάρτητου σινεμά, σχεδόν όλες τις ελληνικές παραγωγές της χρονιάς, νέες δράσεις στην Αγορά, αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις.

Συνολικά στη διάρκεια της φετινής επετειακής διοργάνωσης στο Φεστιβάλ θα προβληθούν 201 ταινίες μεγάλου μήκους και 59 μικρού μήκους ταινίες από 51 συνολικά χώρες του πλανήτη. Η αυλαία του Φεστιβάλ σηκώθηκε την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου στο Ολύμπιον με το φιλμ «Ιστορία Γάμου» του Νόα Μπόμπακ και κλείνει την Κυριακή 10 Νοεμβρίου με το απροσδόκητα αστείο και συγκινητικό «Τζότζο» (Jojo Rabbit) του Νεοζηλανδού σκηνοθέτη, Τάικα Γουατίτ που απέσπασε το μεγάλο βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ του Τορόντο.

Διαβάστε Επίσης:

Ο Φάρος / The Lighthouse
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Έγκερς
Σενάριο: Robert Eggers, Max Eggers
Πρωταγωνιστούν: Γουίλεμ Νταφόε, Ρόμπερτ Πάτινσον
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Jarin Blaschke
Μοντάζ: Louise Ford
Ήχος: Damian Volpe
Μουσική: Mark Korven
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 2019
Διάρκεια: 109 λεπτά
Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στις 22:45, στην Αίθουσα «Φρίντα Λιάππα»

Η ταινία «Ο Φάρος» (The Lighthouse – 2019) του Ρόμπερτ Έγκερς, θα κυκλοφορήσει στις εγχώριες κινηματογραφικές αίθουσες, σε διανομή της εταιρείας Tulip Entertainment.