Τρία χρόνια μετά την ταινία του «Οι Άθλιοι» (Les Misérables (- 2012), ο βραβευμένος με Όσκαρ, Τομ Χούπερ (The King’s Speech – 2010), επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία: «Το Κορίτσι Από Τη Δανία» (The Danish Girl – 2015). Πρόκειται για μία από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, καθώς ο Βρετανός σκηνοθέτης μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το ομώνυμο βιβλίο του Ντέιβιντ Έμπερσχοφ. Πρωταγωνιστούν δύο νέοι και χαρισματικοί ηθοποιοί, ο Έντι Ρεντμέιν και η υπέροχη, Αλίσια Βικάντερ.

Ads

«Διάβασα το σενάριο το 2008, ενώ γύριζα την ταινία «Ο Λόγος του Βασιλιά» (The King’s Speech – 2010). Ήταν το καλύτερο σενάριο που είχα ποτέ διαβάσει. Δάκρυσα τρεις φορές και δεν είμαι συναισθηματικός τύπος. Από τότε ήθελα να κάνω αυτήν την ταινία. Η ταινία αυτή μου θυμίζει την ταινία «Ο Λόγος Του Βασιλιά», καθώς κι εδώ πραγματευόμαστε τα εμπόδια που υπάρχουν στην αυτοπραγμάτωσή μας και στον τρόπο με τα οποία οι ήρωες τα υπερνικούν.» – Τομ Χούπερ

image

Κοπεγχάγη, αρχές της δεκαετίας 1920. Η αξιοσημείωτη ιστορία αγάπης εμπνευσμένη από τη ζωή των Δανών καλλιτεχνών Lili Elbe και Gerda Wegener. Το έργο εξελίσσεται καθώς παρακολουθούμε στην μεγάλη οθόνη το ταξίδι της Λίλι, ως πρωτοπόρου τρανσέξουαλ. Με τους: Έντι Ρεντμέιν, Αλίσια Βικάντερ, Άμπερ Χερντ, Ματίας Σένερτς, Μπεν Γουίσο, και Σεμπάστιαν Κοχ. Το μουσικό σκορ υπογράφει ο ελληνικής καταγωγής, βραβευμένος με Όσκαρ συνθέτης, Αλεξάντερ Ντεπλά.

Ads

Η ταινία «Το Κορίτσι Από Τη Δανία» (The Danish Girl – 2015), αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Ντέιβιντ Έμπερσχοφ, που αφηγείται μια εκδοχή της ιστορίας του Άιναρ Βέγκενερ (γνωστού ως Λίλι Έλμπε) την περίοδο που αποφάσισε να κάνει εγχείρηση επαναπροσδιορισμού φύλου, σοκάροντας τους ανθρώπους της εποχής του.

image

Ως Άιναρ (Έντι Ρεντμέιν), ήταν παντρεμένος με τη ζωγράφο Γκέρντα Βέγκενερ (Αλίσια Βικάντερ) που στα έργα της τον συμπεριλάμβανε, αρχικά, ως μυστήρια, μελαχρινή κοπέλα με όμορφα πόδια. Έτσι ανακάλυψε τα θέματα σεξουαλικής ταυτότητας που είχε, αποφασίζοντας να προχωρήσει σε εγχείρηση αλλαγής φύλου και να αυτοπραγματωθεί.

«Από την αρχή ήθελα τον Έντι για τον ρόλο. Τότε μόλις είχαμε γυρίσει την ταινία «Elizabeth I». Όταν γυρίζαμε, λοιπόν, την ταινία «Les Miserables» έδωσα στον Έντι το σενάριο, ενθουσιάστηκε και δεσμεύτηκε πως αν γυριστεί ποτέ ταινία θα είναι ο πρωταγωνιστής μου.» – Τομ Χούπερ

image

Δύο από τους πιο ταλαντούχους νέους ηθοποιούς της εποχής μας, ο βραβευμένος με Όσκαρ Βρετανός, Έντι Ρέντμεϊν (The Theory of Everything – Η Θεωρία των Πάντων) και η εκπληκτική για ακόμα μία φορά Σουηδέζα ηθοποιός, Αλίσια Βικάντερ«Από Μηχανής» (Ex Machina), «Κωδικό Όνομα U.N.C.L.E» (The Man From U.N.C.L.E – 2015) – δίνουν ζωή και νόημα στη νέα ταινία, που υπογράφει ο «ζωγράφος» της μεγάλης οθόνης ,Τομ Χούπερ (Les Miserables – Οι Άθλιοι, King’s Speech – Ο Λόγος του Βασιλιά).

image

Το «Κορίτσι Από Τη Δανία» πραγματοποίησε την επίσημη πρεμιέρα της τον Σεπτέμβριο, στο διαγωνιστικό τμήμα του 72ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας. Στη συνέχεια προβλήθηκε και στο 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου (London Film Festival), ενώ το φιλμ είχε αποσπάσει και τρεις υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες – Α’ Ανδρικού Ρόλου – Δράμα (Έντι Ρεντμέιν), Α’ Γυναικείου Ρόλου – Δράμα (Αλίσια Βίκαντερ), Καλύτερης Μουσικής (Αλεξάντερ Ντεπλά) – χωρίς όμως να κερδίσει κάποια διάκριση.

image

Η ταινία «Το Κορίτσι Από Τη Δανία», έχει επίσης αποσπάσει τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και στις κατηγορίες του Ά Ανδρικού Ρόλου και ‘Β Γυναικείου Ρόλου, για τους δύο υπέροχους πρωταγωνιστές του, Έντι Ρεντμέιν και Αλίσια Βίκαντερ.

Ο Έντι Ρεντμέιν, γεννήθηκε στις 6 Ιανουαρίου του 1982 στο Λονδίνο. Τον πρωτοείδαμε στην τηλεοπτική σειρά The Pillars of the Earth, ενώ τον θυμόμαστε και από την ταινία My Week With Marilyn, αλλά κυρίως από την ερμηνεία του στην ταινία Les Miserables. Κέρδισε Τόνι για την ερμηνεία του στην παράσταση Red και Όσκαρ Ά Αντρικού Ρόλου, καθώς και Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του στην ταινία The Theory of Everything – Η Θεωρία των Πάντων.

image

«Πρόκειται για μια ιστορία αυθεντικότητας, ταυτότητας και θάρρους, μα πάνω απ’ όλα μια ιστορία αγάπης. Για έναν γάμο που μεταμορφώνεται. Για τα εμπόδια της ζωής που, ως ντουέτο, η Λίλι και η Γκέρντα, καλούνται να υπερπηδήσουν. Και το τρομακτικό είναι πως, 100 χρόνια μετά την εποχή της Λίλι, το κίνημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν έχει αλλάξει πολύ… Η Λίλι ήταν μια πολύπλοκη προσωπικότητα. Ήλπιζα να καταφέρω να καταδυθώ στον κόσμο της και να κατανοήσω τη δική της οπτική. Ανάμεσα στους Πολέμους υπάρχουν περίοδοι όπου και πάλι ο εφησυχασμός, σε προσωπικό επίπεδο, δεν είναι δυνατός. Έχοντας δει τόσο θάνατο και συνειδητοποιώντας πόσο σύντομη είναι η ζωή κατανοείς πως έχεις μια και μοναδική ευκαιρία να ζήσεις. Το θέμα είναι να επιλέξεις το σωστό τρόπο που θες να τη ζήσεις. Με αυθεντικότητα ή στη σκιά; Δουλεύοντας τον ρόλο έπρεπε να απελευθερωθώ τελείως και σωματικά και ψυχολογικά ώστε να κατανοήσω πως το φύλο και η σεξουαλικότητα δεν είναι πάντα ταυτόσημα. Ελπίζω να το κατάφερα.» – Έντι Ρεντμέιν

Η Αλίσια Βικάντερ γεννήθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 1988 στη Σουηδία. Μετά από αρκετές σκανδιναβικές ταινίες, την πρωτοείδαμε στην ταινία “A Royal Affair”, ενώ ακολούθησαν οι ταινίες: “Anna Karenina”, “The Fifth Estate”, “Testament of Youth”, “Son of a Gun”, “Seventh Son”. Πρόσφατα την απολαύσαμε στην ταινία επιστημονικής φαντασίας «Από Μηχανής», αλλά και στην περιπέτεια «Κωδικό Όνομα U.N.C.L.E».

image

«Η Γκέρντα και η Λίλι ξεκινάμε σαν ομάδα, αλλά στην πορεία, η Γκέρντα νιώθει πως παραγκωνίζεται. Τότε συνειδητοποιεί πως η σχέση τους θα άλλαζε και πως θα έπρεπε να αφήσει τη Λίλι να ζήσει όπως πραγματικά ένιωθε. Δεδομένου πως την αγαπούσε απεριόριστα την εμψύχωσε και την ενθάρρυνε να προχωρήσει, ούσα δίπλα της σε όλη τη διαδρομή. Ήταν υπέροχη η συνεργασία μου με τον Έντι. Σε κάθε σκηνή τον παρακολουθούσα και αντιδρούσα σε ό,τι εκείνος μου εξέπεμπε.» – Αλίσια Βικάντερ

Οι δύο ηθοποιοί, αδαείς τεχνικά με τη ζωγραφική, έκαναν εντατικά μαθήματα ζωγραφικής προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των ρόλων τους. Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της ταινίας, είναι η καλή αναπαράσταση της εποχής – με γυρίσματα στην Κοπεγχάγη (στο παλιό λιμάνι και τη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών), στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Βρυξέλλες – το όμορφο μουσικό σκορ, αλλά κυρίως επιτυχία του φιλμ είναι απόρροια της υπέροχης χημεία που αναπτύσσετε μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών.

image

Η ταινία αποτελεί μια προσπάθεια απόδοσης φόρου τιμής τόσο στη Λίλι όσο και σε όλους τους ανθρώπους που επιλέγουν και σήμερα, να ταυτίσουν την εμφανισιακή τους ταυτότητα με την ψυχική. Πρόκειται για μια μεγάλη απόφαση που εμπεριέχει ακόμα πολλούς κινδύνους.

Η νέα δημιουργία του Τομ Χούπερ, «Το Κορίτσι Από Τη Δανία» (The Danish Girl – 2015 – Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Η.Π.Α.), κυκλοφορεί στις ελληνικές Κινηματογραφικές Αίθουσες, από την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, σε διανομή της εταιρείας UIP Greece (United International Pictures).

Έτος: 2015 | Xώρα: Ηνωμένο Βασίλειο | Διάρκεια: 119 λεπτά | Σκηνοθεσία: Tom Hooper | Σενάριο: David Ebershoff (novel), Lucinda Coxon (screenplay) | Παίζουν: Eddie Redmayne, Alicia Vikander, Amber Heard.